Stěhování z RD do bytu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2353
4.2.23 16:40

Rozumím tomu tedy tak, že nejde o rovnost danou zákonem, ale o to, že se ti to takhle vyplatí. Jestli je to tak a tak jste se dohodli, tak by nemělo smysl do toho šťourat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
4.2.23 16:42
@someargue píše: , někdo vaří, někdo uklizí,

Tak přesně toto by mě zabilo. :poblion: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
4.2.23 16:43
@Anonymní píše:
@JTom to bohužel nemůžu. Na konkrétní zákon jsem se neptala. Prostě jsem jen věřila právníkům, kteří se rozvody zabívají.

Manželovi si taky věřila, že…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
4.2.23 16:47
@Anonymní píše:
@JTom máme nízkou měsíční splátku hypotéky cca 8.000,–

Tak bys měla zapocist tvoje vaření, praní, uklid-pro něj, nákupy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
4.2.23 16:48
@Cizinka 999 píše:
To určitě, v bytě co mám po rodičích si musím dávat špunty na noc do uší, jinak se nevyspim.
:D :D
Promiň, to mě samozřejmě mrzí, jen mě ta formulace rozesmála. Já jsem asi měla štěstí, tak dobré sousedy jsem tehdy při koupi bytu fakt nečekala. Jedni mi ochotně i pomohli při rekonstrukci.
Tak třeba se to tam u vás nějak časem zklidní, stárneme všichni…
Tady zase každou chvílí někdo něco řeže nebo stlouká nebo piluje nebo seká zahradu - chválabohu mi to nevadí.

Příspěvek upraven 04.02.23 v 16:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
4.2.23 16:49
@Anonymní píše:
@Cimada nestěhovala jsem se k rodině přitelíka. Vybírali jsme spolu pozemek, vybírali jsme spolu projekt, stavěli jsme dům svépomocí, takže jsme se na něm oba i dost nadřeli. Jen bohužel pro mě, jsme zachovali posloupnost - bydlení - svatba - dítě. Nikdy mě nenapadlo, že nastane situace, kdy budu muset řešit tuto situaci. Když by jsme prohodili svatba - bydlení, byla bych dnes v o poznání snazší situaci. Byla jsem naivní a odsuzovala holky, které myslely na zadní kolečka. Dnes je chápu a zachovala bych se stejně, jako ony.

Ona by to nemusela zachránit ani posloupnost svatba-bydlení-dítě. Záleží, z jakých peněz by dům byl financován/pořízen. Teoreticky by také vůbec nemusel spadnout do společného jmění manželů.

Každopádně, je smutné to číst. Chápu, že to tyto změny nevnímáš jako změny k lepšímu. I když jsem v baráčku :-) jako dítě nebydlela a jsem typický panelákový produkt, věci jako zahrada mi také vyhovují. Na druhou stranu pro samotnou ženskou je údržba baráku složitější a náročnější než údržba bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
4.2.23 16:53
@Anonymní píše:
@Ahep hypotéku jsme měli společně, ale na dům který je psaný na něj a byl postavený před manželstvím. Bohužel nový zákon hovoří tak, že vlastník nemovitosti má možnost chtít po mně nájem(i když jsem jeho žena). To on nechtěl, nájem jsem neplatila, tak to, co jsem splatila já je bráno jako nájem a nemám nárok na nic. Ověřeno u více právníků.
@rmot píše:
Pokud jste ten barák financovali a stavěli spolu, tak tě okradl. Jiný výraz pro to nemám. Tak nevím, zda si ho v takové situaci vážit za to, že se nechce starat ani o vlastního syna. Držím palce, ať se ti otočí život k lepšímu a třeba potkáš chlapa, se kterým budeš zase v nějakém pěkném domečku bydlet. ;)

Na podobná témata tu bylo už x diskuzí. Ne, že by až tak řešily právní aspekt věci, ale převládající názory (k mému překvapení a nesouhlasu) byly např. takové, že když bydlím u přítele, který má dům na hypotéku, měla bych mu na hypotéku přispívat/platit nájemné. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
4.2.23 16:59
@Veselej kluk píše:
Tak kdo nepoznal jaké to je mít možnost sedět v létě na terase a být celý den na dosah přírody, nepochopí.

Ty jsi nemohouci, ze vyzadujes sezeni cele dny na terase? Nevim no…ja to zazil a uz na tom nevidim zadny benefit.Kdyz je hezky, tak jsem " venku" a uzivam sportu, vyletu, akci atd. V praci se pak musim usmivat, jak ti barakovi otroci narikaji, ze museli zase tohle a tamto a ze musi stale neco delat na nebo kolem baraku, ikdyz maji treba novostavbu.Ale to je vec kazdeho. Rozhodne ti co bydli v bytech nejsou degradovani na ty s tim horsim zivotem…spis to bude jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12741
4.2.23 17:00
@Anonymní píše:
@Cimada společnou hypotéku máme, jenže podle nových zákonů, pokud žiju v domě někoho jiného, on má právo po mě chtít nájem. Když neplatím nájem, společné splacení hypotéky je bráno jako splátka nájmu a při vypořádání SJM nemám nárok ani na to, co jsem mu pomohla splatit. Bohužel.

Nicméně i mně by zajímala konkrétní ustanovení OZ, z nichž to takhle striktně dovodili. Podle mě to zase tak jednoduché a jednoznačné není, např. jen tak namátkově mě napadá § 690 OZ, který hovoří o rodinné domácnosti a nepředpokládá žádné „nájemné“.
Jednou ze základních zásad rodinné domácnosti sice je společné hrazení nákladů, avšak každý z manželů přispívá na potřeby života rodiny a potřeby rodinné domácnosti v návaznosti na schopnosti a možnosti toho kterého z manželů. Dohromady s tím jde také princip zásadně srovnatelné životní úrovně všech členů rodiny. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
4.2.23 17:01
@Veselej kluk píše:
Tak kdo nepoznal jaké to je mít možnost sedět v létě na terase a být celý den na dosah přírody, nepochopí.

Zažila jsem oboje, ale fakt si dnes myslím, že ve vyšším věku ráda půjdu do bytu. V době, kdy neohnu záda a kolena, budu ráda za svůj balkón a byt v paneláku umístěném poblíž obchodů, zastávky MHD a nemocnice. :D Nevím jak jiné děti, ale moje dítě zhruba v 7 - 8 letech už odmítalo jezdit k dědovi na zahradu, ani táborák, ani pes nebo jiná zvířata nebyly dostatečným lákadlem, radši byla před panelákem se spolužáky a dalšími haranty. :-) ;)
Jak jsem do těch 45 toužila po domečku se zahradou, tak teď v něm bydlím a pomalu se z toho léčím. Kromě možné volnosti psů a skleníku v tom barákovém bydlení zas nevidím až tak velké terno, protože to na druhé straně přináší zase jinou zátěž.
Ale to je opravdu všechno závislé na povaze a očekáváních každého. Možná to nemá cenu tady ani rozebírat. :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
4.2.23 17:03
@Amity píše:
Ty jsi nemohouci, ze vyzadujes sezeni cele dny na terase?

Copak to, sedět by člověk i vydržel, ale když se kolem sebe po pozemku rozhlídne, bože, vždyť to je pořád práce a práce. Já posedím v pergole chvíli a už zas jdu něco dělat, protože to na mě přímo řve. :D :D A ty grilovačky s přáteli nebo širší rodinou - kolikrát do roka se to tak odehraje? U nás když je to 4× za sezónu, tak je to i moc. Když jsme loni grilovali ryby, soused málem dělal vzteky stojky. :D :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
4.2.23 18:06

Je to tezky, rozvod je sam o sobe zatez. Kompletne prekopat i bydleni je neprijemny. Ale urcite nakonec uvidis, ze se vam bude bydlet dobre a ze se ti celkove ulevi… Bude to trvat, ale jednou budes jen vzpominat na neprijemny karambol. A jinak neni byt jako byt. Ja jsem celozivotne bytova, pred nedavnem stehovani do domu. Jsem tu spokojena kvuli prostoru. Ale kdybych mohla menit za prostorny byt, jdu do nej. Uvidis, ze si zvyknete rychle :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
4.2.23 18:07

@Hecate Z postu zakladatelky jsem myslel, že je nějaká nová úprava, ale jak je vidět, tak není. Zatímco OZ má 2. část- Rodinné právo, které obsahuje 320 paragrafů podrobně ošetřujících manželství, různě bližní nesezdaní nemají právní úpravu téměř žádnou. I za socializmu, kdy soužití na psí knížku bylo výjimečné, existoval vztah druh/družka. V současnosti to jsou cizí lidé. Nájemné mezi manželi je sice kuriozita, není to ale nespravedlivé. Rozdělit práci pro společnou domácnost a pro soukromou stavbu soudruha je nemožné, kdo chce ale kam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
4.2.23 18:16

Zakladatelko, já jsem vzala dokonce tři děti, menší než tvůj syn a šla z domu do paneláku. Měla jsem velké štěstí, sehnala jsem krásný 4+1 a majitel mně vzal i s dětma a psem. Zvládla jsem to, žije se nám dobře. Manžel mi náš dům ve výsledku tak znechutil, že jsem ráda, že jsem pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.23 18:23

@JTom jde o to, že mi právníci řekli, že na peníze, kterými jsme společně spláceli hypotéku nárok nemám. Nejsem právník, proto jsem se na ně obrátila tomu, co mi řekli věřím. Proč a jak a podle jakého zákona jsem neřešila. Od toho jsou tu oni.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky