Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Gosi píše:
protože o blbejch otázkách okolí, jak na děti, tak i tak něják obecně je tu mrtě jiných témat, tak proč si nepostěžuje tam, neoživí nějáký, ale potřebuje zakládat nový? navíc tady nepopsala jedinou situaci, kdy by ten zájem byl něják přehnaný…
Problém je, když lidé říkají druhým lidem, jak mají prožívat a co mají cítit v určitých situacích - nejlépe to, co cítí oni sami. Trochu empatie by to chtělo. Dnes a denně se tady zakládají nové diskuze o blbostech a ještě jsem si nevšimla, že by místní diskutérky byly na dotyčnou nepříjemné pouze kvůli tomu, že si dovolila založit nové téma o večeřích.
@Talitha To, že tobě na břicho nikdo nekoukal, neznamená, že se to nemohlo stát někomu jinému. Spíš jde o to, že tobě je to jedno a zakladatelce to vadí, proto si toho všímá. Mě osobně na břicho taky lidi koukají a při následné konverzaci mi místo do oči koukají stále na břicho, potom sjedou očima na prsa a pak až do očí. Jo a nemluvím o chlapovi, ale o ženský
Je to poměrně nepříjemný.
@Adrasteia Néééé, jsem z vesnice a pokud na mě někdo čuměl, tak jsem to asi nepovažovala za nijak zásadní.
Nejspíš si říkali: zase budou mít děcko. ![]()
Nejdojemnější byl pohled jednoho pána, kterému v té době zemřel syn.
Ten se na mě fakt upřeně díval, a jsem si povídala, bůhví, co se mu honí hlavou, asi vzpomíná, když měl život před sebou jeho synek.
![]()
To je odbočení, mi to nepřijde obecně nijak vlezlý, nevím, no.
@Kobliha51 píše:
Neznám lidi, co chtějí jen senzaci a drby. Kromě snad novinářů z bulvárních plátků a pro ty zajímavá nejsem. V Norsku je to úplně bezvadný, hlavně v péči o děti. To jsem jen odbočila.
Mě by zajímalo, co za senzaci se může získat rozhovorem s těhotnou
Já se k lidem chovám určitým způsobem a stejně tak očekávám, že se budou chovat i oni ke mě. Lidé, kteří mě znají už vědí, že se nemají na nic vyptávat, protože mě přehnané vyptavani zkrátka obtěžuje. Takže když jsem byla poprvé těhotná, položili jen standartni otázky typu: „jak se máš/jak ti je?“ „Víte co to bude nebo se necháte překvapit?“ „A kdy to čekáte?“ Na víc otázek neodpovídám, protože do toho nikomu nic není. Je rozdíl mezi slušnosti a vlezlosti. Ani já nemám potřebu o každém vše vědět a rozhodně nechci, aby každý věděl vše o mě. Když se začal vyptávat někdo, koho znám jen od vidění, zdvořile jsem odpověděla na ty 3 předchozí dotazy a na další jsem odpověděla, ať se nezlobí, ale že víc už své těhotenství komentovat nechci, abych něco nezakrikla (lepší než říct, aby se nestaral o věci, do kterých mu nic není).
Většinou to každý respektoval a kdo ne, s tím jsem se rozloučila a šla dál.
Ale co mě nejvíc dokázalo naštvat bylo, když mi někdo sahal na břicho. Za to bych lámala ruce. Větší drzost neznám.
Teď jsem znovu těhotná a lidi už vědí, na co se ptát.
@Adrasteia píše:![]()
Je opravdu natolik neuvěřitelné, že někdo zakladatelku chápe?
Ano, opravdu neuvěřitelné.
Fakt se nemohu vcítit do někoho, komu vadí, že je středem (domnělé) pozornosti a ještě o tom založí diskuzi. To mi zavání tím, že si naopak tu pozornost říká.
Ale mně je to fuk, pokud se někdo chce zabývat takovými věcmi a ještě se jimi trápit, jeho problém.
@Kobliha51 píše:
Neznám lidi, co chtějí jen senzaci a drby. Kromě snad novinářů z bulvárních plátků a pro ty zajímavá nejsem. V Norsku je to úplně bezvadný, hlavně v péči o děti. To jsem jen odbočila.
Promiň, nechci se tě dotknout, ale je to trochu naivní představa. Ale je možné, že jsi ten typ, který to nevnímá nebo nepozná.
Těhotná byla, je, nebo bude většina žen. Takže být těhotná není žádný úkaz, který se vidí jednou za čas. Myslím, že pokud je někdo citlivější, tak vnímá pohledy, či kolující zprávy z různých důvodů nepříjemně. Takže věty : víš, že sousedka čeká dvojčata, soused onemocněl, toho odvezli, ten umřel. Jednou větou se to spláchne. Věř mi zakladatelko, že lidi tuto informaci podstoupí dál, aby řekli nějakou novou informaci, ale tímto končí a nikoho to dál nezajímá., Pak nastane období, kdy ti budou čučet do kočáru, pak se ptát na kojení, školku, školu, kam se dostala na vysokou, kdy se bude vdávat, ženit, kolik máš vnoučat a kdy půjdeš do důchodu, kolik bereš léků atd. Prostě každé období má svoje.
No, ono když potkám známou či kamarádku s těhotenským břichem tak nevidím nic špatného se zeptat jak je na tom atd, kdyby si tě nikdo nevšímal tak ti to bude vadit taky, nechápu v čem je porblém, pokud nechceš odpovídat na pto tebe dotěrné dotazy tak jim to řekni ne? Nevím no ale moc to řešíš ![]()
Zakladatelko, jestli si to jen nenamlouváš, že všichni se zajímají o tvé těhotenství ![]()
@Meha píše:
Ano, opravdu neuvěřitelné.Fakt se nemohu vcítit do někoho, komu vadí, že je středem (domnělé) pozornosti a ještě o tom založí diskuzi. To mi zavání tím, že si naopak tu pozornost říká.
Ale mně je to fuk, pokud se někdo chce zabývat takovými věcmi a ještě se jimi trápit, jeho problém.
Teď jsi na to kápla. Lidské cítění ale nefunguje jako rozum - zakladatelka si může stokrát říct, že jí to nevadí a stejně jí to bude vadit, emocím nelze poručit. To že o tom zakládá diskuzi, je věc druhá, ale to bychom pak mohly aplikovat na kohokoliv jiného tady na emiminu - Zakládáš diskuzi o svém životě - jsi sebestředná! Nevím, ale myslím si, že ta soda, co tu dostala, byla fakt přehnaná. ![]()
@Meha Jinak mně by se břicho taky líbilo, klidně bych ho ukázala i knihovnici, ale musím si bohužel ještě počkat. ![]()
@Adrasteia Jakou sodu?
založila diskusi a prostě co člověk to názor, to jí měl každý politovat že je chudinka když se sousedka, knihovnice atd zeptají jak na tom je? Vždyť na tom není nic tak děsnýho, jen prostě viděj že bude mít mimino tak se zeptají, je na ní zda odpoví nebo řekne že je to její věc. Z mého pohledu je prostě přecitlivělá a moc to prožívá no, ono to tak hrozný nebude. ![]()
Já osobně si myslím, že za tím je něco jiného-vadí ti dítě, netěšíš se, nebo máš špatyaný vztah s partnerem, nebo co tě žere? Je to naprosto normální, že lidi si všímají těch, co vybočují z řady-atrakce, nic víc. Já měla dvojky, to teprv bylaa atrakce-břícho jak stodola, no a? Neřeš blbiny, asi se nudíš, neboj mimčo tě zaměstná až až.