Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@snikinka píše:
@Ali-Ali tak do tri let je vetsina na rodicaku a pak je ditko ve skolce.
no, kdyz uz je ve skolce, tak to chapu.
ale do tech 3 let? prece nemuze matka pobirat rodicak, byt doma 100% casu a dite mit jen dva tydny z mesice, ne? kde by vzal otec volno kazdy mesic na 2 tydny?
jenom me to tak zaujalo, jak se to provadi.
Mně příjde naprosto děsivý, že se roční dítě přetahuje každej týden tam a zpět…nechápu, jak si pak tvoří rituály a režim…u starších dětí je to úplně něco jiného. Když tatínek, nebo maminka..to je jedno, kdo byl ten, který rodinu opouštěl má takový zájem o dítě tak je škoda, že třeba trochu té energie nevěnoval i do udržení vztahu a normální kompletní rodiny. Je mi jasné, že jsou situace a případy, kdy se to prostě nedá a taky, že jsou normální partneři, kteří zjistí, že už to prostě nejde a jako kamarádi pak fungují a pak je to o něčem jiném…ale čím dál častěji vidím jak se rozsekávají vztahy a rodiny mávnutím proutku a pak je velká přetahovaná o děti…ale to jen můj názor…
@bejbyn to je pravda.ja taky byla zasadne proti, bohuzel to dopadlo tak, ze tu stridavku soudce odklepnul.byly jsme z toho ze zacatku zmagoreny vsichni. nastesti nam to ted po 4letech po domluve konci a syna budu mit od zari ve sve peci. a s vychovou je to tezky, kazdy tyden jiny rezim a pod.ale taky se na to da zvyknout.
Pokud budeš přímo proti tak to asi neprojde. Navíc je spousta kritérii, které otec musí splňovat. Od postýlky a prostoru pro dítě, jeho pracovní dobou a schopností pečovat o dítě konče. Je lehké říct chci střídavou. Doporučuji šoupnout mu dceru na týden na zkoušku. A uvidí se jestli to zvládne. Pokud bydlíte v jednom městě asi nebude problém s kontrolou jestli dcera nestrádá. Dcera je v citlivém věku, chápu tvé obavy ale on je táta a asi chce tátou být. Aby jednou nebyl táta co si půjčuje dítě na víkend. Rodina je důležitá.
No panejo, já zírám, myslela jsem si, že jde střídavá péče udělat jen tehdy, když s ní oba rodiče souhlasí. Zrovna se rozvádím a manžel ze začátku také hovořil o střídavé péči, ale já mu hned řekla, že s tím nesouhlasím, tak už od toho ustoupil. Může vám to přijít špatné, ale mám k tomu své důvody. Navíc já synovi nastavila nějaký režim a on to naprosto ignoruje-syn spí v postýlce a usíná sám. Ale když je u manžela, tak spí s ním v posteli a usíná u televize. Teď syna začínám posazovat na nočník, to manžel také ignoruje, ani nočník nemá v plánu pořizovat (prý pak koupí rovnou sedátko na wc) a je toho více, kde se ve výchově neshodneme-no neumím si představit, kdybychom měli střídavku, dle mého by syn byl akorát zmatený a nebyl by to pro něj přínos ![]()
@Ali-Ali my to tak meli.otec mi nechal cely rodicak.ale ten tydrn co byl maly pryc, tak jsem chodila na brigady a kdyz byl u otce, tak hlidaly prarodice. pokud chce jeden z rodicu stridavku, musi pocitat se vsim a dle toho se i prizpusobit.
@snikinka
hm, no to, ze dite nakonec travi naprostou vetsinu dne s nekym jinym, mi trochu shazuje uloku te stridavky ![]()
no to ja jenom tak, ze zvedavosti
@bejbyn píše:
@snikinka Pokud se na střídavce rodiče domluví, tak proti tomu nic nemám, když jim to tak vyhovuje a hlavně dítěti. Ale takhle malé dítě v tom má akorát guláš. U každého z rodičů má jiný režim, jiné výchovné metody, jinou postýlku atd. Mělo by to být až tak od 3 let, kdy už z toho má rozum.
Taky nemám nic proti výlučné péči jednoho z rodičů, pokud se na tom rodiče domluví… Když jim to tak vyhovuje… I při péči jednoho rodiče má dítě u každého jiný režim a metody a jinou postýlku.
@Anie22 píše:Kde bereš tu jistotu, že tvůj přístup je pro dítě lepší. Pokud je třeba v prostředí sporu rodičů, třeba mu to spaní s rodičem v posteli pomáhá získat ztracený pocit bezpečí? A jaký je rozdíl, jestli v 7 dnech je vysazován na nočních a v sedmi dnech není proti tomu, pokud by ten poměr byl 10× vysazen, 4× ne?
No panejo, já zírám, myslela jsem si, že jde střídavá péče udělat jen tehdy, když s ní oba rodiče souhlasí. Zrovna se rozvádím a manžel ze začátku také hovořil o střídavé péči, ale já mu hned řekla, že s tím nesouhlasím, tak už od toho ustoupil. Může vám to přijít špatné, ale mám k tomu své důvody. Navíc já synovi nastavila nějaký režim a on to naprosto ignoruje-syn spí v postýlce a usíná sám. Ale když je u manžela, tak spí s ním v posteli a usíná u televize. Teď syna začínám posazovat na nočník, to manžel také ignoruje, ani nočník nemá v plánu pořizovat (prý pak koupí rovnou sedátko na wc) a je toho více, kde se ve výchově neshodneme-no neumím si představit, kdybychom měli střídavku, dle mého by syn byl akorát zmatený a nebyl by to pro něj přínos
@Olion píše:
Pokud budeš přímo proti tak to asi neprojde. Navíc je spousta kritérii, které otec musí splňovat. Od postýlky a prostoru pro dítě, jeho pracovní dobou a schopností pečovat o dítě konče. Je lehké říct chci střídavou. Doporučuji šoupnout mu dceru na týden na zkoušku. A uvidí se jestli to zvládne. Pokud bydlíte v jednom městě asi nebude problém s kontrolou jestli dcera nestrádá. Dcera je v citlivém věku, chápu tvé obavy ale on je táta a asi chce tátou být. Aby jednou nebyl táta co si půjčuje dítě na víkend. Rodina je důležitá.
To je přesné - u matky se jaksi předpokládá, že je dobrá máma, ale otec je povinen prokazovat, že je řádný otec. Přesně takto uvažuje většina sociálek i soudů. I v mém případě, ačkoliv soudkyně chtěla střídavku dát, tak ve zdůvodnění bylo spousta toho, že otec prokázal schopnosti, děti mají k otci vztah - ale ani slovo o tom, že by matka něco prokázala (kromě bránění ve styku dětí s otcem…), ta nic prokazovat nemusela.
Příspěvek upraven 06.08.13 v 12:18
adam75 přečti si název tématu a drž se ho, prosím. Nechci tady rozpoutávat debaty a dohady, které bohužel u tohoto tématu vždy jsou.
Ptala jsem se jestli znáte někoho, komu střídavka prošla i přes nesouhlas matky.. vidím že ano..
S rodičákem je to pak tak, že se mezi sebou musí ti dva domluvit, kdo ho bude pobírat a jak to bude s financemi. Případně to nařídí soud.
Můj syn si prošel SP a už nikdy nikdy více. Zrušena je 14 dní. Nikdy, ale nikdy už bych to nechtěla a ani soudkyně se kterou jsem se bavila to nerada dává.
@snikinka To je dobře, že jste se domluvili a budeš ho mít u sebe.
Já si nedovedu představit, jak bude chodit každý týden do jiné školky
o škole ani nemluvě, ale to je ještě spousta času ![]()
No já nevím, že by máma nic prokazovat nemusela.. minimálně to, že k ní domů přece chodí sociálka jako první.. ![]()
Je táta a táta.. někteří jsou opravdu otcové, co se starají a dítě se s nimi může mít stejně dobře jako s mámou. Ale u všech to neplatí. Jen prosím ždáné hádky, mě spíš zajímaly ty případy, které tím prošly, jestli to mohou přiblížit apod.
@eifos píše:
No já nevím, že by máma nic prokazovat nemusela.. minimálně to, že k ní domů přece chodí sociálka jako první..
Táta Pavel je trochu citlivější v těchto oblastech…to ber s rezervou. Táto Pavle neurážej se ![]()
Jojo taky máme v blízkém okolí střídavou péči již od 8 měsíců věku mladší a 22 měsíců staršího. Byl v tom hroznej maglajs, ale je to 2 roky zpět všichni si zvykli a nic jinýho jim ani nezbývá, alimenty si platí navzájem a rodičák mají společný, chodí na účet matce, ta následně do 3 dnů odesílá půlku otci dětí. A nejsou ze stejného města, starší má dvě školky, mladší bude mít od září také dvě školky, skončí jim rodičák a o placení školky se budou dělit rovným dílem, už to mají odklepnuté i soudem a ve střídavce pokračují dále. Maminka na tom byla kvůli tomu hodně dlouho v psychické nepohodě, ale právník jí narovinu řekl ať se uklidní a nejde tak tvrdě proti střídavce jinak o děti přijde a bude ona ta která bude mít soudem stanovené návštěvy a bude platit alíky… ![]()
Jen ještě na závěr překvapilo to nás všechny, ale DĚTI o které vlastně hlavně jde…jsou SPOKOJENÉ a to je to hlavní.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat