Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak ono záleží i jestli rodiče zakladatelky chodí do práce to i těch 8 kilometrů je dost. Asi bych se s nimi domlouvala tak nějak každý měsíc předem nebo nevím. Mě by třeba mrzelo kdybych byla domluvená na nějakou akci a protože by jí měla jedna s babiček tak smůla. Jinak mě by nepřišlo úplně spravedliví, že tedy tchýně 2 víkendy a pak 2 víkendy já nebo rodiče. To by se mohla zas urazit její mamka. Takže za mě je to dost složitý vyhovět všem
@Keyllah v jednom měsíci 2× jedni prarodiče, jednou matka a jednou druzí prarodiče.
@Sany80s píše:
Naštěstí není.
pochybuji, ze nekde, kde jsou rodice 150km +, jezdi vetsina deti za rodici,co druhy vikend. My jsme v kontaktu s prarodici hodne, ale vzhledem k tomu , ze jsem rozvedena, tak kdybych mela s detmi za nimi jezdit vice, nez jednou za mesic, tak tam jedem vsechny vikendy, co jsem s detmi. Takze to vychazi tak jednou za mesic nebo sest tydnu celyvikend. Zbytek je zase na nich,v tydnu prijet.pak samo prazdniny, vanoce, dalsi svatky.
@Tableta píše:
@Keyllah v jednom měsíci 2× jedni prarodiče, jednou matka a jednou druzí prarodiče.
To si nedovexu predstavit, ze na to pristoupim. Na rodicaku mozna, s podminkou, ze to jde zrusit, kdybych mela nejakou svou akci s detmi. Pri praci bych jednim prarodicum nabidla jeden vikend plus moznost prijet na naxstevu k nam. K vlastnim bych chodila a jezdila na navstevu tak, jak dosud plus semtam nejaky vikend dite beze me. Nechapu, proc by melo byt dite pravidelne u mych rodicu cely vikend treba dvakrat do mesice.
Klidne muzou vyzvedavat kazdou stredu ze skolky a mit pres noc, pokud bydli blizko. Vikendy bych si hajila
Takové starosti bych chtěla mít (myslím to v dobrém), že bych nevěděla komu dřív dát dítě na víkend. My bohužel takové babičky nemáme a dcera nemá kam jezdit.
Ano, já jsem za to samozřejmě ráda, že malou mají všichni rádi, pro ni jen dobře..a vím, že o ni bude u obou prarodičů výborně postaráno a ona si to uzije… i když vím, že mi bude po ní smutno, ale to se prekona
@Beckyttine5 píše:
Ano, já jsem za to samozřejmě ráda, že malou mají všichni rádi, pro ni jen dobře..a vím, že o ni bude u obou prarodičů výborně postaráno a ona si to uzije… i když vím, že mi bude po ní smutno, ale to se prekona
počkej, až budete řešit vánoce, který dny kde malá bude, kde budete slavit atd…
je super, že mají k vnučce takový vztah, ale chápu, že to je i náročné to zkombinovat, aby všichni měli dost a stejně jako ti druzí. Z vlastní zkušenosti -) vycházej vstříc jen do určité míry, nedělej nic, co vnitřně sama nechceš a dej přednost sobě a dceři, pokud to tak budeš cítit/potřebovat…
Moc všem děkuji za cenné rady, hodně jste mi pomohly, zase vidím celou věc z více úhlu a je tak pro mě snadnější nějak se rozhodnout ☺
@Lama Lama píše:
nemyslím si, že mají nárok na střídání vánoc a pochybuji, že by to nějaký soud s prarodiči střídat nařídil
S otcem a ten může v ramci sveho styku nechat dítě u prarodičů.
@Lama Lama píše:
pochybuji, ze nekde, kde jsou rodice 150km +, jezdi vetsina deti za rodici,co druhy vikend. My jsme v kontaktu s prarodici hodne, ale vzhledem k tomu , ze jsem rozvedena, tak kdybych mela s detmi za nimi jezdit vice, nez jednou za mesic, tak tam jedem vsechny vikendy, co jsem s detmi. Takze to vychazi tak jednou za mesic nebo sest tydnu celyvikend. Zbytek je zase na nich,v tydnu prijet.pak samo prazdniny, vanoce, dalsi svatky.
My jsme rádi,ze máme oboje prarodice kousek,protože v sezóně jezdí syn o víkendech na závody a taky se musí na gymplu pravidelně učit,dcera zase jezdí hrát divadlo se souborem. Muz o vikendech píská sportovni zavody.Pokud jedou se synem z nejakych závodů kolem místně vzdalenejsi casti rodiny,stavi se na kafe,pripadne me tam s malymi detmi zaveze,cestou zpet vyzvedne.Pokud je nekdy nahodou volno,tak třeba chceme jet nekam vsichni. Kdyby byli prarodiče treba 200 km,tak by se videli několikrát do roka.
Každá rodina toto má prostě jinak. My máme vikendy pro sebe,prarodice deti vidí pravidelně,v tydnu,prespani někdy ![]()
Taky jsem pro to nikomu nic neslibovat a nedovolit,aby si nekdo dítě narokoval. Soudy jsou naštěstí celkem rozumné,bere se ohled i na dlouhodobější kojení. Prarodice sami o sobě žádný intenzivni styk nevysoudi,otec by ale mohl.
Taková ta dobrota zavdecit se vsem se může vymstít.
Tak prarodiče se soudit nebudou, nemají důvod, vždy budu svolna k nejaké dohodě, aby byli všichni spokojeni…
U otce těžko říct, myslím, že on sám neví, co od sebe může čekat ???? ale v současné době žádný nárok nemá, dceru mám sverenou do výhradní péče bez stanoveneho kontaktu s otcem… ale kdyby fakt chtěl, tak mu samozřejmě kontakt umoznim
@Keyllah píše:
S prarodiči? tak o tom jsem nikdy neslyšelanepleteš si to se střídáním u rodičů? Tady platí, že prarodiče nesuplují otce - nemají nárok na to stejné, jejich „nároků na styk s dítětem je oproti otci značně omezen. Jinak je to v případě, že by otec měl vysouzen styk (tady by mohlo být to střídání vánoc) a dítko nechával ve "svůj čas“ u rodičů, to pak ano. Ale tady je to jinak.
Vsak jsem to psala,ze by ho tam musel nechat otec ve svůj cas. Prarodice by sami za sebe vysoudili tak dva tři dny v měsíci v řádu hodin.
@Beckyttine5 píše:
Ohledně nového vztahu - ten už mám, přítel je s námi celou dobu a malou bere jako vlastní, sám děti nemá, pro ni by se rozkrájel, ona se s nikým nesměje tak moc jako s ním, prostě to s ní umí… a i kvůli něj bych chtěla nějaké víkendy jen pro nás, aby si ji mohl užít, když je přes týden pořád v práci…
Jinak máte pravdu, mí rodiče mají výhodu, že bydlí kousek, mohou i přes týden, ale vím, že by chtěli taky víkend, aby si ji mohli vzít na chatu a tam s ní chodit na kolo, hřiby, výlety apod… prostě je to jiné, mít vnučku celý víkend, nebo jen odpoledne v týdnu…
zatím to ještě má trošku čas, protože kojím a zatím odstávka není v plánu, ale už minule se mě jeho rodiče na to ptali, jak to pak vidím, kdy si ji už mohou odvézt… tak chci nějak promyslet, co jim na to řeknu, protože příště se asi budou ptát zase a nechci slibovat něco, co by mi samotné pak třeba nevyhovovalo…
jinak jeho rodiče jdou do důchodu až za 15 let, takže v nejbližší době na tom s volným časem lépe nebudou
A ty se svými rodiči na té chatě myslíš nebudeš?
Z pozice maleho dítěte si neumím představit byt velmi pravidelně bez maminky dve noci po sobe každý týden, bylo by mi smutno babička nebabička. Ani vzdálenost např. 60 km k tomu není důvod . Půjčila bych na 12 hod. a víkendy jen občas bez harmonogramu předem.
@jankajj píše:
A ty se svými rodiči na té chatě myslíš nebudeš?
Z pozice maleho dítěte si neumím představit byt velmi pravidelně bez maminky dve noci po sobe každý týden, bylo by mi smutno babička nebabička. Ani vzdálenost např. 60 km k tomu není důvod . Půjčila bych na 12 hod. a víkendy jen občas bez harmonogramu předem.
Já to vidím podobně,jenže tento pohled je tak nastavený dnešní dobou,obrovská rozvodovost a rozchodovost už za těhotenství ženy,rodiče se o něj přetahují už málem v břiše,často po narození. Chlap by často sám od sebe zájem o tak častý styk s malým dítětem neměl,ale většinou je naočkován svými rodiči,který mají o vnouče zájem - hlavně babička z pozice ženy.
Jsem ráda,že jsme vyrostli v normální úplné rodině,jako malé děti jsme přespávali doma se svými rodiči,samostatné pobyty u babiček až později. Taky si to nedovedu představit,z pozice sebe ani z pozice matky malého dítěte. Je to šílené,porcovat si čas ročního dítěte,ve věku,kdy je ještě normální kojit a být biologicky a psychologicky navázáno hlavně na matku.
Když jsem měla dvě nejstarší děti malé,tak jsem k našim jezdila s nimi a druhou babičku mají v místě,viděli se na chvíli několikrát do týdne. Taky je mi smutno při přestavě sbalit ročnímu/dvouletému dítěti kufry,ať jede ![]()
Dle mého názoru to zakladatelka zatím omlouvá tím,že je to první a jediná holčička na obou stranách a je o ni velký zájem,že je to pro ni jen dobře,ale to je alibismus. Za chvíli se jí začne zajídat za nehty tento přespřílišný zájem. Až dítě z mého pohledu dospěje do věku,kdy bude schopné trávit víkendy bez rodičů,bude pomalu zpátky v práci ![]()