Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Modesta Vzdyt je to jeho vlastni sestra proboha. Ja nemohla otehotnet spoustu let, bylo to vsechno dost silene, ale ze bych manzelovi zakazala stykat se se sestrou ktera mela za tu dobu uz dve deti - to je nepredstavitelne, to by mne ve snu nenapadlo. Dal mela moje sestra deti, skoro vsechny kamararadky - to bych asi jen sedela zavrena doma. Ta svagrova ma asi vazny psychicky problem a manzel by ji mel pomoct nejak jinak, nez dodrzovat jeji nesmyslne zakazy.
@zofinek píše:
Holky, zajímal by mě váš názor na tuto situaci v naší rodině.
Já (32 let) jsem se pět let marně pokoušela otěhotnět s bývalým manželem (problém na mé straně), pak jsem se s ním rozvedla (postupně se u nás objevilo domácí násilí). S novým partnerem jsem otěhotněla neplánovaně hned na začátku vztahu, nyní máme skoro ročního chlapečka.
Od doby, kdy jsem rodině oznámila těhotenství, se se mnou naprosto přestala stýkat moje švagrová (35 let). Věděla jsem, že se dva roky neúspěšně snaží o dítě, takže jsem to oznamovala opatrně, bez nějakého viditelného nadšení apod. Začala vypočítávat různé možné problémy v těhotenství a při porodu, riziko vad u plodu apod. A od té doby (rok a půl) jsme se už neviděly a samozřejmě neviděla ani mého syna a ani mého současného partnera. Se svým bratrem se vidím také velmi málo, i když bydlíme pět minut od sebe, třeba jednou za dva měsíce 10 minut. On všude chodí s manželkou a protože ona mě vidět nechce, tak se prostě nevidíme. Výjimečně k nám přijde sám, ale to je vždy na pár minut, že musí rychle domů.. U našich rodičů se musíme střídat, aby mě náhodou švagrová neviděla. Takže žádné rodinné oslavy, vánoce, nic.
Když jsem léta nemohla otěhotnět já, švagrová to věděla a „podporovala“ mě větami typu „alespoň si můžeš užívat“, „hlavně, že máš klid“, „můžeš pít a nemusíš se omezovat, to máš dobrý“ apod. Kolem ní se teď musí chodit po špičkách a mě úplně zasklila. S mými rodiči se stýká normálně, jen v hovoru vynechávají mě, což mi ze strany mých rodičů přijde docela zvláštní.
Co si o tom všem myslíte? Mám samozřejmě svojí rodinu a svůj život, ale štve mě to. Předtím v širší rodině vše fungovalo a teď se to úplně rozpadlo..
Nemyslím si nic, není to tvoje sestra, ale švagrová. Vůbec bych to neřešila a vlastně ji i chápu, má na to právo a ty zas právo to „řešit“
Ona nic nerozstřelila. Prostě jen nedokáže být v blízkosti své těhotné švagrové. To je vše. A co se týče jejího manžela - nikdo nevíme, jak to tam je. Pokud mu manželka zakazuje stýkat se s vlastní těhotnou ségrou, je podpantoflák. Pokud on dobrovolně a sám o své vůli omezil styk se sestrou, protože jakákoli zmínka o ní manželku rozhodí, tak je to ohleduplnost a pochopení.
@neila píše:
tvl, to je důvod jak noha… Jakože by podpálila asi barák, když je tak labilníBrácha je prostě podpantoflák jak střiženej
Nebo … a to mnohem spíš … je to prostě chlap, který stojí za všech okolností při své ženě a upřednostní ji před svou sestrou. I když se zrovna nechová správně…
Takoví chlapi jsou do života poměrně fajn ![]()
@zofinek píše:
Mám samozřejmě svojí rodinu a svůj život, ale štve mě to. Předtím v širší rodině vše fungovalo a teď se to úplně rozpadlo..
Štvát Tě to může, ale to je asi to jediné… Dělat s tím Ty ze své strany nemůžeš nic. Vzpomeň si na sebe, jak Ti bylo, když se Ti nedařilo otěhotnět. Každý člověk je jiný a ona zatím setkání s Tebou holt nezvládá. Snad to spraví čas, až se tato oblast u nich nějak (ať už jakkoli) vyřeší.
@zofinek tohle se změní až sama bude těhotná
. Lépe se prožívá to dítě vůbec nevidět. Kdo ví co je u nich za důvod že to nejde a vidí že Tobě se to povedlo brzo a tohle ona ani sama neovlivní. Má tam být a brečet? Fakt je to takhle lepší pro všechny. Třeba až dítě bude větší už to pro ní tak bolestivé nebude jako malé miminko
Asi bych to nijak neřešila. max bráchovi zavolala jestli se nechce zastavit
. Bud přijde nebo ne ![]()
@zofinek píše:
@Mysticlipstick Prý aby nebyla sama doma.
Na me to pusobi, ze za ni stoji no… i kdyz je to ujety, musi to byt pro ni bolestivy. Ja bych zkusila promluvit s ni.
přečetla jsem si příspěvek zakladatelky znovu a nikde nevidím, že by švagrová zakázala svému manželovi vídat se se sestrou. To jednak.
A druhak, to, že ty jsi něco dávala, nutně nemusí znamenat, že to bude dávat každý. Paní může mít slušně rozhozenou psychiku. Možná, že když se o zakladatelce někdo jen zmíní, vidí rudě a neovládne to. Prostě bych z ní hned nedělala generála a kravku, která pro svůj rozmar rozbourala rodinu ![]()
@Annabela11 píše:
@zofinek Ona patrně žárlí
Ja bych tohle nenazvala asi jako zavist nebo zarlivost, spis bolest.
@BohunkaP @Modesta já si nemyslím, že je zdravé podporovat někoho ve slepé „bolesti“… to jako když půjdou po ulici a potkají těhotnou, tak on ji shodí z mostu, aby jeho vyvolená trpěla míň?? Přijde mi to po všech stránkách přehnané, protože toto našlapování přebrala celá rodina. K čemu je to dobré? Taky mám švagrovou, která nemůže otěhotnět, vlastně dvě. Já mám tři děti. Pokaždé mi bylo trapně, když jsme oznamovali těhotenství a upřímně můžu říct, že oběma bych to strašně moc přála. Ale ani jedna se nechová takhle paranoidně, protože jsou dostatečně inteligentní a vyzrálé na to, že chápou, že já za jejich problémy nemůžu ani v nejmenším a že kdyby to šlo, moc ráda bych jim nadělila kus svého štěstí
Víte jak se říká… přej a bude ti přáno. Možná by si spíš tohle měla vzít švagrová zakladatelky k srdci a ne jen sobecky hledět do sebe…
Příspěvek upraven 10.02.20 v 15:42
Vis co takovy blbce bych se vysmala tim, ze si poridim dalsi mimco… pokud planujete jeste s pritelem dalsi tak klidne se do toho puste… jako kvuli ni se bude cela rodina stavet na zadni… jako ja taky trosku orvala segrino mimco (je mladsi, dost neplanovane, ja uz jsem davno chtela byt mama, ale zivot tomu chtel hold jinak), ale pane boze jsem fakt, rada, ze maj toho malyho spunta, pze jinak by mozna meli dite taky az buchvi kdy. Takze sice me to mrzi ze ja jeste nic, ale jsem za tu segru fakt rada a stejne by to mela mit i svagrova..
Znám to ze svého okolí a upřímně já to i trošku chápu. Ono takové vánoce kdy jeden pár sedí a kouká na druhý pár který poletuje kolem dítěte, nadšené prarodiče s vnoučka, z rozbalování dárků, z papání řízků atd není žádný med a to nemusí být svagrova zlá jen je nešťastná a snaží tu bolest zmírnit. Ty ses taky snažila ale svagrova těhotná nebyla v tom je ten rozdíl. Vem si že by ses na každé oslavě musela dívat na to co nejvíc tě bolí a usmívat se jen proto aby jsi nevypadala blbě před ostatníma že tě to štve
Vždyť ty ani nevíš, zda je tvoje těhotenství příčina, jen to přišlo v tu stejnou dobu ne? Stejně tak nevíš, jestli muži nějaké kontakty s vámi zakazovala.
Třeba tě prostě jenom nechce vidět. Přizpůsobovat by se jí nikdo neměl, ale nevidím důvod ji nenechat být ![]()
Co na tvůj příklad říct… Schválně používáš v diskusích příklady ad absurdum? Jako co ti na to mám říct? Pokud tedy budu tvůj příklad brát vážně, tak pokud by to bratr udělal, tak by to byl zjevně psychicky vyšinutý jedinec a jako takový by patřil zavřít na psychiatrii. A mimochodem, rozhodně by za JEHO rozhodnutí shodit těhotnou z mostu nenesla žádnou vinu.
@Modesta Dobre, treba mu to vyslovne nezakazuje, ale vis jak to je…
Ja z ni nedelam kravku, ja moc dobre vim jaky to je zkousnout kazdy dalsi tehotenstvi a to po dobu 8 let ale nikdy by mne nenapadlo borit kvuli tomu rodinu, pokud je na tom tak spatne psychicky ze nedava tehotnou sestru manzela, tak to ma resit jinak - psychoterapie atd. Pokud se ji dite nikdy nepovede coz i to se muze stat, pravdepodobne to s ni nedopadne uplne dobre.