Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@dendule4 píše:
nevím, ale tak bude to má rodina, tak snad ne tak úplně cizí a pak: to že jsem souhlasila, že se hostina udělá tam, znamená, že budu souhlasit se vším?
Pokud už teď nejsi schopná se svou tchyní normálně komunikovat ohledně organizace, tak ta svatba skončí rozčarováním… Bez ohledu na to, kdo vyhraje, kdo si dupne a kdo si prosadí svou.
Proto je jediným rozumným řešením neutrální půda.
@BohunkaP to neni pravda, oni nejsou malé děti!!! aby maminka rozhodovala.. Ona může nabídnout, sednout domluvit se a ne hotovka..
Promiň, asi se neschodnem, takle jsem to měla já s tchýni a měla jsem zkažneou svatbu a dodnes lituji, že jsem si nedupla a neřekla, nezlob te se, ale i naši mají na to sůvj názor a domluvíme se a uděláme něco podle nás, něco podle vás.. Takto byli nas.. všichni na sebe..
A jestli to bere tak- jste na moji zahradě budu rozhodovat
tak to asi nebude lehké do budoucna
@kvaček píše:
A jestli to bere tak- jste na moji zahradě budu rozhodovattak to asi nebude lehké do budoucna
Jenomže její tchyně to tak zkrátka cítí. Bez ohledu na to, co my si tady o tom myslíme - nebo co si myslí zakladatelka.
Může si klidně dupnout, vztekat se, prosadit si svou - ale doplatí na to jenom ona sama, protože na její svatbě budou všichni (a nejvíc ona sama) znechucení.
Zajimavé je, že sestřenka to měla taky u tchýně na zahradě a domlouvala se s ní a rozhodovali oni, takže jde jenom o tchýni a ne o to, kdo má větší moc rozhodovat
@dendule4 píše:
no nic, já to asi fakt zruším a skočím zamluvit tu restauraci
Já myslím, že to bude fakt nejlepší řešení, jestli nechceš mít svatbu zkaženou.
Já bych se snažila s tchyní rovnou domluvit, kdyby řekla „salát by se zkazil, ten rušíme, bude chleba a kýta, Ruda na obřad nepůjde a bude hlídat“ já bych řekla " Vám se ten salát nezdá? Mně se zase moc nezdá ten chleba. No nechám si to projít hlavou a nějak se domluvíme. Pana Rudu bych na svatbě ale chtěla." Řekla jsi jí něco takového? Ví vůbec, že organizuje něco proti Vaší vůli? Nebo si myslí, jak Vám strašně pomáhá?
. Kdyby mělo jó extra přikazovací povahu rovnou bych její nabídku na propůjčení zahrady odmítla, či domluvila až na večerní raut.
@BohunkaP jenomže tady neni dupnout a vztekat se.. přece nemůže být umanutá tchýně??? Kde je nějaká domluva, rozmluva… Právě to dupání dělá tchýně, já to chci a tak to bude, salát nebude, bude grilovačka, tchán nebude na obrad- což podle mě je neštastné atd.
Proč by byly znechucení?? Přece svatebčané neví, jak to má být domluvéné..
Příspěvek upraven 04.05.13 v 19:05
Salat sa naozaj moze kazit, pokial robievate majonezovy. Mozno by som zohnala svatky dohromady, nechala ich objektivne prediskutovat menu - co sa nebude kazit, co zvladnu uvarit, a s maminou a snubencovou pomocou skusila ukecat svokra(u) aby siel na obrad.
@kvaček píše:… a hlavně není jisté, kolik let po svatbě to ještě bude její tchýně. Bohužel s pisatelkou souhlasím, i když jsem toto na prahu dospělosti bral jinak. Člověk míní, život mění.
@BohunkaP to neni pravda, oni nejsou malé děti!!! aby maminka rozhodovala.. Ona může nabídnout, sednout domluvit se a ne hotovka..
Promiň, asi se neschodnem, takle jsem to měla já s tchýni a měla jsem zkažneou svatbu a dodnes lituji, že jsem si nedupla a neřekla, nezlob te se, ale i naši mají na to sůvj názor a domluvíme se a uděláme něco podle nás, něco podle vás.. Takto byli nas.. všichni na sebe..
A jestli to bere tak- jste na moji zahradě budu rozhodovattak to asi nebude lehké do budoucna
Řízek s chlebem není slavnostní jídlo, je to oběd na výlet. Chápu tě, zkusila bych to tchýni nadhodit…a pokud by se cukala zamluvila bych jiné místo. Přece nebudeš na svatbu vzpomínat jako na den kdy tě donutili mít vše jinak než sis přála…
@kvaček píše:
jenomže tady neni dupnout a vztekat se.. přece nemůže být umanutá tchýně???Kde je nějaká domluva, rozmluva… Právě to duupání dělá tchýně, já to chci a tka to bude, salát nebude, bude grilovačka, tchán nebude na občr- což podle mě je neštastné atd.
Ale ona JE umanutá… ta tchyně. A nezmění se.
Takže jsou dvě varianty - štěkat se s ní, dupat si, prosazovat si svou pod heslem „je to moje svatba“ (z čehož budou nakonec otrávení všichni - nevěsta, ženich i rodiče)… nebo udělat hostinu na neutrální půdě podle vlastních představ, bez řešení záležitostí typu „je to naše zahrada a udělá se to takhle“.
Jako kýta s chlebem na večer OK, ale k obědu minimálně řízek se salátem. Takhle bych se to snažil vysvětlit. Navíc zvykem je, že na oběd se pozve pár nejbližších lidí (svědci, rodiče..) a na afterparty pak klidně i ty ostatní, těm bude fuk, že bude kejta jen s chlebem, hlavně když se ožerou ![]()
Ahoj, tohle bych neřešila - zamluvila bych na oběd restauraci - tam ti udělají salát i řízek bez problémů (my taky měli salát a byl červen) a u tchýně bych udělala jen tu grilovačku na večer. Lidi se budou moct převléct k ohni a dáte si tu kýtu s chlebem a pivčo.
Jste dospělý, tak se snažte domluvit a hlavně je to vaše svatba, ikdyž podle toho popisu spíš tvoje. Asi by mi vadil přístup tvého přátele - alibista, který si to nechce u maminky rozházet. Co až budete mít v budoucnu další rozepře? To zase mávne nad tím rukama?
Tchyni bych pěkně poděkovala a zamluvila bych restauračku na oběd po obřadu. Po obědě bych zajistila přesun příbuzenstva ke tchyni na zahradu a pokračovala ve veselení.
tedy: oběd podle tebe, večeře podle ní.
Příspěvek upraven 04.05.13 v 19:14
@BohunkaP proč dupat a vztekat.. proč si prostě nesednou i rodiče a nedomluví to společně, když už i rodiče do tho mluví??
Protože ani jedna varianta nevyjde.. Bud to je podle jedné a nebo druhé strany.. V tomto případě vždy bude někdo naštvaný..
Já bych radila zahradu a domluvit, že oběd zařídí její strana- když teda chce řízek a salát a grilovat bude odpoledne budoucí tchán..
Ty si myslíš, že jejich rodina nebude naštvaná, že to zrušili a je to v restauraci?? Věřím, že budou naštvaní neuvěřitelně…
Zase takový ustupek - chleba- salát neni ne
kdyby tchýně ustoupila…
A podle všeho si myslím, že ještě to neřešily, že to bylo jenom oznámeno..
My měli svatbu i se zahradní slavností - ráno obřad, pak následoval oběd v restauraci i s dortem, focením… a pak jsme se asi po dvou hodinách přesunuli k nám na zahradu - kdo chtěl se převlékl, kdo nechtěl, zůstal ve slavnostním. Pekly se kuřata, bylo ovoce, sladké, tancovalo se, pilo… bylo to moc super, ale rozhodně ten oběd v restauraci byl super - nemuselo se vařit, uklízet talíře…prostě to bylo v klidu. Jen po mé zkušenosti - příště bych si domluvila někoho domů, aby roznášel pití, jídlo a odnášel špinavé věci… takhle jsem to dělala nakonec já a moje mamka