Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Šarlota4 píše:
@Bábrdl chapu tvuj postoj. Nicmene ja si primarne preju, aby byla ma dcera stastna. Takze na ni jednou nebudu klast tlak a hodlam to respektovat. Kdyz mi pak prijede stastna ukazat fotky a bude nadsena, tak budu stastna s ni. Kdyz u toho budu moci byt na Urade v horni dolni, tak budu rada taky. Vic by me mrzelo, kdyby se odnekud vratila vdana a ja to nevedela.
Edit. Osobne jsem byla stastna, ze jsem tam mamu mela a mohla mit. Bez ni bych se nevdala
Příspěvek upraven 08.01.18 v 17:39
Ale v normální rodině nejde podle mě o „tlak“.
jde o to, že tam rodiče prostě chceš.
@Bábrdl píše:
Ale v normální rodině nejde podle mě o „tlak“.
jde o to, že tam rodiče prostě chceš.
Ale ten tlak je prave v tom chteni tam byt a litosti apod kdyz dite vyjadri prani mot svatbu jinde. ( nerikam, ze to je to tvuj pripad )
@Anonymní píše:
Děkuji za reakce, i za tu diskuzi.Já svou mámu miluju, miluju svoje rodiče, jsou skvělí. Myslela jsem si, že by stačila ta oslava, ale nestačila.
Asi to lépe už nevymyslíme. Jednou by mě to asi i mrzelo, že u te velké chvíle nebyli. A máte pravdu, ráda bych jednou i já vypravila své děti na ten velký den.
Domluvili jsme se s přítelem, že ze slušnosti pozveme oba své rodiče (cestu proplatíme, nebo si to zaplatí a nemusí nám nic dávat ke svatbě). Moji pojedou určitě, od přítele máma je velký introvert, tak ta nepojede a tchán vzhledem k tomu, že má už novou rodinu a malé dítě, tak ten si myslíme, že nepojede (ale kdyby jel, tak nám nevadí).
A jako bonus bude hlídání pro děti.
Aby tě nepřekvapili a všichni nejeli.
Já bych na svatbu dítěte dojela, i kdyby mě to mělo zabít.
@Bábrdl píše:
Přesně.
Měla bych pocit, že jsem někdy udělala chybu, kdyby si moje dítě řeklo „nemusím se přeci kvůli matce omezovat“.
a z jakého důvodu má matka právo stavět dceru do tak svízelné situace??
Ona ta sobeckost není jednoznačná
Že se udála tragédie nikdo nepopírá. Ale není dost, že je nešťastná máma (i zbytek rodiny, i když po svém), zakladatelka jistě také? Čemu pomůže, když si nechá poznamenat i svůj svatební den? Nechápu…
Pro mě jako matku bude nejdůležitější prioritou štěstí mých dětí - že budou mít partnera, s kterým budou šťastné, budou mít zdravé děti, moje vnoučata. Tradiční veselky jsou často jen komedie pro rodinu, navíc opravdu nechápu, proč se má sejít rodina, která nikterak nefunguje, lidé se navzájem nesnášejí a trčí z toho průšvih
To je takový příšerný alibismus, že to až bolí.
Tady přeci nejde o to vyšachovat rodiče z důležitého dne. Tady jde o to, aby ho zakladatelka s mužem prožili v rámci možnosti klidně a šťastně. Je to především JEJICH den, jejich důležitý krok.
Já jako matka bych jim v takové situaci zcela určitě dala požehnání a kdyby to bylo v mých silách i jim to klidně zafinancovala, protože jejich štěstí a spokojený vztah jsou víc než ukápnutá slza někde v kostele za asistence falešných příbuzných
Když už bych přišla o jedno dítě (což upřímně si neumím představit, samozřejmě, ale předpokládám, že bych se tak zachovala), tak bych se těšila štěstí aspoň druhého dítěte.
Nicméně, já bych takový krok podpořila i kdyby byly vztahy v rodině naprosto bez problémů.
Já jsem opravdu vděčná za své rodiče, i tchánovce…
@Sany80s píše:
Aby tě nepřekvapili a všichni nejeli.
Já bych na svatbu dítěte dojela, i kdyby mě to mělo zabít.
No,
Tak to bude jejich problém. Obřad i oběd v tichosti s námi snad přetrpí a pak at si jdou každý na druhou stranu města
Je pravda, že moji rodiče jsou vášniví motorkáři a ti by mohli dojet i na motorce. Jen budeme muset poupravit poptávku u te agentury.
@Šarlota4 píše:
Ale ten tlak je prave v tom chteni tam byt a litosti apod kdyz dite vyjadri prani mot svatbu jinde. ( nerikam, ze to je to tvuj pripad )
Asi si prostě nerozumíme, no.
Pro mne není normál ní chtít svatbu bez rodičů.
Podle mne je naopak důležité je tam mít.
Ty to bereš jako „tlak“. „Matka chce být na svatbě a je jí líto, že nemůže, je to "tlak“ na mladé"
Já to beru tak, že je nenormální ve fungující rodině nechtít rodiče na svatbě. I za cenu, že ta svatba bude na pláži.
@neila píše:
a z jakého důvodu má matka právo stavět dceru do tak svízelné situace??Ona ta sobeckost není jednoznačná
Že se udála tragédie nikdo nepopírá. Ale není dost, že je nešťastná máma (i zbytek rodiny, i když po svém), zakladatelka jistě také? Čemu pomůže, když si nechá poznamenat i svůj svatební den? Nechápu…
Pro mě jako matku bude nejdůležitější prioritou štěstí mých dětí - že budou mít partnera, s kterým budou šťastné, budou mít zdravé děti, moje vnoučata. Tradiční veselky jsou často jen komedie pro rodinu, navíc opravdu nechápu, proč se má sejít rodina, která nikterak nefunguje, lidé se navzájem nesnášejí a trčí z toho průšvihTo je takový příšerný alibismus, že to až bolí.
Tady přeci nejde o to vyšachovat rodiče z důležitého dne. Tady jde o to, aby ho zakladatelka s mužem prožili v rámci možnosti klidně a šťastně. Je to především JEJICH den, jejich důležitý krok.
Já jako matka bych jim v takové situaci zcela určitě dala požehnání a kdyby to bylo v mých silách i jim to klidně zafinancovala, protože jejich štěstí a spokojený vztah jsou víc než ukápnutá slza někde v kostele za asistence falešných příbuznýchKdyž už bych přišla o jedno dítě (což upřímně si neumím představit, samozřejmě, ale předpokládám, že bych se tak zachovala), tak bych se těšila štěstí aspoň druhého dítěte.
Nicméně, já bych takový krok podpořila i kdyby byly vztahy v rodině naprosto bez problémů.
Já jsem opravdu vděčná za své rodiče, i tchánovce…
no tak jsme každá jiná. ![]()
ty bys měla pocit, že je v poho, že tě dítě nechce na svatbě.
Já bych měla pocit, že to v pohodě není.
@Bábrdl píše:
Asi si prostě nerozumíme, no.Pro mne není normál ní chtít svatbu bez rodičů.
Podle mne je naopak důležité je tam mít.Ty to bereš jako „tlak“. „Matka chce být na svatbě a je jí líto, že nemůže, je to "tlak“ na mladé"
Já to beru tak, že je nenormální ve fungující rodině nechtít rodiče na svatbě. I za cenu, že ta svatba bude na pláži.
Ale rozumíme, mě to přijde taky normální jen když vyjádří si udělat svatbu dle svého snu např. teda v zahraničí, tak neudělám scénu ani lítostivý nátlak a vymýšlet 101 důvodů proč takto, ale vyslechnu si důvod a budu mít radost, že si mužou plnit své sny. Pokud mě tam budou chtít potažmo celou rodinu, tak budu taky štastná. Svatba je významný krok, ale to že si to chtěj udělat po svém neznamená, že nemají rádi rodiče nebo, že je chtějí odstrkovat. Znám pár, který se vzal v ČR „jen“ kvůli rodině. A to mají výborně vztahy a své rodiče miluji a ctí ( proto ustoupili ), ale měli velké přání vzít se intimně někde zakopečkama a už si to prostě nesplní i když mohli.
Já momentálně bojuju s myšlenkou odjet na vánoce třeba do států bavíme se o tom každý rok a zůstáváme tady kvůli zbytku rodiny. Přitom mě ty český vánoce uplně vytáčej. A taky to neznamená, že rodiče nemám ráda nebo, že s nimi nechci trávit čas. Prostě si chci jen odpočinout a ne mít celý svátky naloženej kufr v autě a objíždět půl republiky. Jasně svatba je jen párkrát za život, ale podstata je stejná.
@Bábrdl píše:
no tak jsme každá jiná.
Jenže pokud jsou vztahy v pořádku, tak to neznamená " nechci tě mámo na svatbe" znamená to " Mamko miluju tě, ale ráda bych si vzala svého partnera jinak než je zvykem a neznamená to, že si tě nevážím". Vylože nechtít z důvodu špatných vztahů, sobeckosti nebo nevycválanosti je zas jiný šálek kávy.
@Bábrdl píše:
no tak jsme každá jiná.
ale to vůbec není to o tom, že tam rodiče nechceš. Je to o tom, že mám rodiče, kteří respektují rozhodnutí dospělé dcery, která k takovému závěru nepřišla jen tak z nudy, ale na základě nějakých okolností
Cením si já i manžel, že naši rodiče jsou natolik soudní, že jim došlo, proč je naše rozhodnutí jaké je… Ale my se jich ptali. Kdyby nesouhlasili, tak bychom se zařídili jinak. Ale klasická veselka by to prostě nikdy nebyla.
A ještě jednou zdůrazňuji, že ne svatba, ale spokojený život mých dětí je (resp. bude) pro mně tím důležitým. Z mého pohledu by to tak měli mít všichni milující rodiče. Nedovedu pochopit, proč zrovna svatba, ten jeden den, by měl být jakýmsi ukazatelem lásky mezi rodičem a dítětem, přijde mi to naprosto zcestní… ![]()
Že jsme každá jiná, to je zřejmé a je to dobře ![]()
@Šarlota4 mluvíš mi z duše. Nikdy bych nemohla být takový sobec, abych od dětí očekávala, že jejich svatební den bude „nějaký“ jen pro mé uspokojení. To by mně teda ani netěšilo tam snad být ![]()
@Šarlota4 píše:
Jenže pokud jsou vztahy v pořádku, tak to neznamená " nechci tě mámo na svatbe" znamená to " Mamko miluju tě, ale ráda bych si vzala svého partnera jinak než je zvykem a neznamená to, že si tě nevážím". Vylože nechtít z důvodu špatných vztahů, sobeckosti nebo nevycválanosti je zas jiný šálek kávy.
Jsou věci, přes které nejede vlak.
Mít v žebříčku hodnot vzít si partnera jinak než je obvyklé, ve smyslu toho, aby u toho nebyla rodina, prostě slušného člověka nenapadne(vyjma toho, když vztahy nedovolují slušný průběh).
To je to, o co tady jde. Prostě každý chceme vychovat ze svého dítěte slušného člověka a dítě, které chce svatbu bez rodičů, není slušný člověk.
To je asi to největší zklamání, kterého se rodičům může dostat, vychovat špatně svoje dítě.
@Anonymní píše:
No,Tak to bude jejich problém. Obřad i oběd v tichosti s námi snad přetrpí a pak at si jdou každý na druhou stranu města
Je pravda, že moji rodiče jsou vášniví motorkáři a ti by mohli dojet i na motorce. Jen budeme muset poupravit poptávku u te agentury.
a kde to chystáte?
@Sany80s sorry nesouhlasim. Slusneho cloveka vychovat ano, ale jednou to bude den me dcery a preju si at si ho uzije jak bude chtit
a ja bych to proste nebrala tak “ nechci te tam”, ale “chci to jinak”.
@Sany80s samozrejme predstava ceske svatby, kde jsou vsichni a na mamu se zapomene je hrozna