Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Noelie2726 píše:
Pěkně bych si s babičkama promluvila, Tůj syn vnímá, že je odstrkovaný a ubližuje mu pocit, že se babičky věnují více ostatním. Toto prostě nepochopím.
Já se na svoje vnoučata těším jako blázen, i když mě to čeká třeba za dvě desítky let a více a Nikdy nebudu upředňostňovat jedno, nebo druhé…budu je milovat stejně!!
Nechceš nám teda dělat mladou babičku? ![]()
@Anonymní píše:
To můžu zkusit, aby to MArtin řekl babičkám sám. Jen se bojím, aby se to neobrátilo, jako že jsme ho navedli. Ale to přežiju. V nejhorším se naštvou a budeme vědět, na čem jsme
Já totiž osobně, když se mě prcek ptá na něco, na co fakt nevím odpověď (co se týká třeba manžela), tak mu odpovídám, že nevím, že se musí zeptat sám…
Nevím, jestli je to úplně výchovný, ale od tebe to může vyznít všelijak, od toho mrňouse to přece jenom vyzní trošku jinak, když se zeptá: „Babičko, proč s tebou nemůžu někdy být sám?“
![]()
Ale to je jen můj pocit, no… ![]()
Ja bych asi ale chtela vedet od ditete, proc chce byt s babickou sam. Pokud si s ni chce vic hrat, tak bys tam stejne nemohla byt ty, kdyz ted mas na starosti pri navsteve obe deti. To mne prijde trochu jako malichernost. Neco uplne jineho by bylo, kdybys ty potrebovala pomoci- pohlidat dite- a tva mamka ci tchyne by odmitly, ze hlidaji jiz druhe vnuky. To my mne vytocilo, kdyz by v podstate odmitli pomoci. Ale aby me male dite naopak rikalo, ze nemam pomahat svym dceram, protoze ono se mnou chce byt samotne, to bych nepripustila bez toho, aniz bych chapala pravy duvod jeho prani.
@Agnesita Jenze ten priklad s kamaradkou je uplne jina situace. Zakladatelcina mamka ci tchyna si na druheho vnuka cas udelaji, jen nechteji vypustit i vnuka prvniho. Ve skutecnosti na tom nevidim nic spatneho, zarlivost ci sobeckost ditete, zvlast jedinacka, bych nepodporovala.
@Cuddy píše:
@Agnesita Jenze ten priklad s kamaradkou je uplne jina situace. Zakladatelcina mamka ci tchyna si na druheho vnuka cas udelaji, jen nechteji vypustit i vnuka prvniho. Ve skutecnosti na tom nevidim nic spatneho, zarlivost ci sobeckost ditete, zvlast jedinacka, bych nepodporovala.
Já to asi nechápu teda, sobeckost? Myslela jsem, že šlo o to, že nehlídají dohromady a že zakladatelka tam musí být a nesmí tam dítě nechat a odejít, pokud už tam nějaké dítě je?
@Agnesita A ja to pochopila tak, ze zakladatelka tam nechce dite nechat, jen jeji syn nechce, aby tam bylo to druhe dite.
@Anonymní píše:
Náš syn je třeba u mojí sestry klidně sám, nemá s tím problém. Navíc by u babiček sám nebyl, nejde o to, aby tam byl bez nás, ale aby tam byl sám bez synovců. Tj. měl babičky pro sebe
@Agnesita precti si to tady.
@Cuddy píše:
Já si myslím, že tyhle situace můžou velmi negativně ovlivnit vztah bratranců mezi sebou dobudoucna. I odborníci radí, aby si rodiče našli čas na každé dítě samotné jako prevenci pozdějšího žárlení. U babičky mi to přijde podobné.
Příklad zakladatelky chápu tak, že druhý vnuk je tam proto, že je to tak běžné, nikoli z důvodu, že by švagrová potřebovala nutně hlídat.
Já zastávám názor, že babičky nemají povinnost hlídat vnoučata. Samozřejmě jejich pomoc je vítaná. Pokud babička dává přednost některým vnoučatům, je to její volba a chápu, že rodičům a samotným vnoučatům je to líto.
U nás je to trochu podobné, akorát moje děti jsou větší a tím hůř se jim to vysvětluje. Pokud se zeptají, odpovídám, že sama nevím a ať se zeptají babičky.
@hkac Tady se kazdy ohani povinnosti. Ve skutecnosti moc povinnosti clovek nemaa, ale pak je neco jako svedomi ci moralni povinnost. A alespon v me rodine osamostatnenim deti vzajemna pomoc nekonci a hlidani vnuku beru jako pomoc detem.
Je takovy problem rici diteti, ze u babicky nemuze byt sam, protoze babicka ma vnuky dva? A ze prece nebude Tomaskovi/Adamkovi zakazovat k ni chodit, kdyz to nezakazuje Martinkovi? A to, ze davaji rodice Tomaska a Adamka nahlidani casteji, snad problem neni, ne? Kdyby Martinek chtel, tak ho babicka take pohlida kazdy vikend. Spis bych Martinkovi ukazovala prednosti toho, ze tam bratrance ma. Vsichni jsou to jedinacci, tak snad nedostatek pozornosti od dospelych nemaji, mohou tedy tezit z pritomnosti stejne starych deti.
Tak u nás podobná situace, ale opačně. Když u babičky, tak všichni. Naopak, když k babičce má přijet vnučka, svolává ihned i ty druhé, aby se všichni užili, vyhráli atd. Nechápu, že dítě chce být samo, pro mě zvláštní. A jinak to dobře vysvětlila CUDDY!!!
@Cuddy píše:
@hkac Tady se kazdy ohani povinnosti. Ve skutecnosti moc povinnosti clovek nemaa, ale pak je neco jako svedomi ci moralni povinnost. A alespon v me rodine osamostatnenim deti vzajemna pomoc nekonci a hlidani vnuku beru jako pomoc detem.Je takovy problem rici diteti, ze u babicky nemuze byt sam, protoze babicka ma vnuky dva? A ze prece nebude Tomaskovi/Adamkovi zakazovat k ni chodit, kdyz to nezakazuje Martinkovi? A to, ze davaji rodice Tomaska a Adamka nahlidani casteji, snad problem neni, ne? Kdyby Martinek chtel, tak ho babicka take pohlida kazdy vikend. Spis bych Martinkovi ukazovala prednosti toho, ze tam bratrance ma. Vsichni jsou to jedinacci, tak snad nedostatek pozornosti od dospelych nemaji, mohou tedy tezit z pritomnosti stejne starych deti.
Jenže tu tvoji logiku pochopím v situaci, kdy tam ten druhej vnuk bude taky jen na tři hodiny s rodičema na návštěvě… OK, kluci se vidí, pohrajou si… Taky to tak máme… ALE v situaci, jak ji chápu já, mi přijde trošinku nefér, že zbylí dva kluci jsou u babiček na víkend, celej víkend mají babičku sami pro sebe kromě tří hodin návštěvy, kdy tam přijede syn zakladatelky…
Chápu, že život není fér, ale… ![]()
@Cuddy píše:
@Agnesita precti si to tady.
Vida, mám procházet celou diskuzi. Četla jsem úvodní příspěvek, napsala a pak celkem rychle naskočila druhá stránka. Takže to chápeš líp asi. Hm, tak to celkem souhlasím, nevidím moc důvod k vydupávání pozornosti.
@vin píše:-
Je videt, ze nemaji zajem… Nevnucovala bych se. Protahla bych intervaly jeste na delsi dobu.
Je to skoda, ale nic s tim nenadelas. Chapu, ze te to mrzi. Ale jsou veci, ktere bohuzel nejdou ovlivnit.
Příspěvek upraven 05.04.18 v 09:16
U nás to prostě je tak, že kluci se vídají s babičkama v podstatě sami… Jen občas i s bráchovýma dětma… Pokud chceme, aby si děti vyhrály spolu navzájem, domluvíme se na návštěvě u nás nebo u nich… ![]()
To můžu zkusit, aby to MArtin řekl babičkám sám. Jen se bojím, aby se to neobrátilo, jako že jsme ho navedli. Ale to přežiju. V nejhorším se naštvou a budeme vědět, na čem jsme