Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kate02 Ale to je pristup rodicu, jedni odlozi deti k babicce a druzi se o dite staraji a prijdou na 3 hod. Ale kdyby Martinek chtel tam byt cely vikend, tak babicka nerekla, ze tam byt nemuze. Pokud by to rekla, tak pak by to k zamysleni bylo. Pokud by tam cely vikend byl, tak ani jeden by nemel babicku pro sebe. To je jako branit nekomu v necem, o co vlastne ja nemam zajem, ale stve me, ze to ten druhy dela.
Mně to prostě přijde podobný, jako když přijede tchýně s tchánem a švagrama jen na den nebo dva, chtějí si užít dětí a já bych jim řekla :„Moje mamka se s váma chce vidět, vidíte se táááák málo, takže sem na celý odpoledne přijde.“
Zase se pak dostávám k tomu, proč dítě musí respektovat něco, co mu nevyhovuje, když dospělej by se na to na jeho místě vykašlal… ![]()
@Arcanum Opet, v tomto pripade babicka vnuka neodstrkuje. Ona nerekla, nemuzes tu byt, uz je tu Adam. To by bylo odstrkovani a to by bylo spatne.
@Cuddy píše:
@kate02 Ale to je pristup rodicu, jedni odlozi deti k babicce a druzi se o dite staraji a prijdou na 3 hod. Ale kdyby Martinek chtel tam byt cely vikend, tak babicka nerekla, ze tam byt nemuze. Pokud by to rekla, tak pak by to k zamysleni bylo. Pokud by tam cely vikend byl, tak ani jeden by nemel babicku pro sebe. To je jako branit nekomu v necem, o co vlastne ja nemam zajem, ale stve me, ze to ten druhy dela.
Jenže pokud babička ví, že by to vnouče ocenilo, kdyby tam mohlo být bez jiných dětí, má říct „ten a ten víkend tady nikdo nebude, tak můžete přijet vy“. Prostě to vyřešit jinak, než dělat, že nechápe, co na tom tomu dítěti (šestiletýmu, který už nějakej ten svůj rozum přece jen má) vadí…
Mně to přijde podobný, jako kdybych děti nutila, aby se kamarádily s dětma, který jim ve školce nesedí, se kterýma si samy od sebe hrát nechtějí… A já bych jim řekla, že k nám „Pepíček Dvořák“ přijde na návštěvu, aby si pohráli. Přitom bych věděla, že kluci Pepíčka nemají rádi a mnohem radši mají třeba „Toničku Pučálkovou“, kterou by domů na návštěvu chtěli… ![]()
Jako jednou za čas by vyjít vstříc mohla. Já s mámou a synem ráda trávím víkendy, občas chodíme večer na víno a pokecat, možná bych někdy chtěla, aby u ní bylo volno. Ale v případě přání dítěte bych asi hodně zvažovala, do jaké míry je to synův rozmazlenecký povel.
@Cuddy píše:-
@Arcanum Opet, v tomto pripade babicka vnuka neodstrkuje. Ona nerekla, nemuzes tu byt, uz je tu Adam. To by bylo odstrkovani a to by bylo spatne.
Příspěvek upraven 05.04.18 v 09:16
Děkuji za všechny ohlasy. Já se syna samozřejmě ptala. Prý si chce s babičkou někdy pohrát sám, aby jim u toho Adámek nebo Tomášek neasistoval. A ptal se hlavně na to, proč oni tam můžou být bez něj a on je tam vždycky s nima. Co se týče hlídání, s tím zkušenosti nemám. Od malička se zavedlo, že babičky hlídají synovce a my to s manželem nějak pofackujeme. Když se tak zamyslím, tak pravé hlídání ještě nebylo. Jednou jsem volala mamce a tchýni, že mám virózu a je mi blbě. Prozvracela jsem už druhý den, muž byl na služebce. To byl Martinovi asi rok. No a moje máma mi řekla, že jede na služebku, a tchýně, že hlídá Tomáška. Takže asi tak.
@kate02 Davas divne priklady. S tim Pepou Dvorakem to chapu tak, jako kdybych rekla pani ucitelce, at Pepu Dvoraka neuci, ze ho nas Martin nema rad. Tady nejde o ty deti, ale o tu ucitelku, ke ktere se to vztahuje resp. O tu babicku.
MUj fiktivni priklad. Mam dve sestry, ty maji 4 netere. Jedna sestra jiz pracuje a je zaneprazdnena, druha je na materske. Takze jedne sestre deti hlidam pravidelne. A ted jsou dve situace, jak pristoupit k hlidani deti druhe sestry. Bud na dotaz, zda muze deti privezt, mohu rict ze tu je i Maruska s Martinkou, ale at urcite Viktorku s Valcou priveze. A nebo mohu rict, ze bohuzel, ze je tu Maruska s Martinkou a ze hlidam ted je. To by bylo velmi spatne a to by se jednalo o neci odstrkovani. Ale urcite by se mne nelibilo, kdyby 6 leta Viktorka mne rikala, at Marusce s Martinkou reknu, at nechodi, ze si chteji se mnou pohrat samotne a ja bych mela odmitnout pomoc sve sestre.
Ono je totiz neco jineho hlidat ve smyslu pomoci a pak hlidat ve smyslu traveni volneho casu. A zakladatelky mamka ci tchyne druhe vnouce hlida ve smyslu pomoci. Ve sve situaci bych Viktorce rekla, ze bohuzel o vikendu tu jsou Maruska s Martinkou pravidelne, ale ze tu nejsou trreba v patek a pokud chce tedy prijit a byt tu sama, tak at se s mamkou domluvi na patek.
@Anonymní píše:
Děkuji za všechny ohlasy. Já se syna samozřejmě ptala. Prý si chce s babičkou někdy pohrát sám, aby jim u toho Adámek nebo Tomášek neasistoval. A ptal se hlavně na to, proč oni tam můžou být bez něj a on je tam vždycky s nima. Co se týče hlídání, s tím zkušenosti nemám. Od malička se zavedlo, že babičky hlídají synovce a my to s manželem nějak pofackujeme. Když se tak zamyslím, tak pravé hlídání ještě nebylo. Jednou jsem volala mamce a tchýni, že mám virózu a je mi blbě. Prozvracela jsem už druhý den, muž byl na služebce. To byl Martinovi asi rok. No a moje máma mi řekla, že jede na služebku, a tchýně, že hlídá Tomáška. Takže asi tak.
Velmi dobře ti rozumím.
Příspěvek upraven 02.03.21 v 00:50
Když tak nad tím přemýšlím, tak mu asi vadí, že s babičkami nemá žádné samotné zážitky. Kluci s nima jezdí po výletech, po ZOO a podobně. Když přijedeme my, tak se na výlet nejede. Babička se ani jedna necítí na to, jet s oběma dětma.
@Cuddy píše:
@kate02 Davas divne priklady. S tim Pepou Dvorakem to chapu tak, jako kdybych rekla pani ucitelce, at Pepu Dvoraka neuci, ze ho nas Martin nema rad. Tady nejde o ty deti, ale o tu ucitelku, ke ktere se to vztahuje resp. O tu babicku.MUj fiktivni priklad. Mam dve sestry, ty maji 4 netere. Jedna sestra jiz pracuje a je zaneprazdnena, druha je na materske. Takze jedne sestre deti hlidam pravidelne. A ted jsou dve situace, jak pristoupit k hlidani deti druhe sestry. Bud na dotaz, zda muze deti privezt, mohu rict ze tu je i Maruska s Martinkou, ale at urcite Viktorku s Valcou priveze. A nebo mohu rict, ze bohuzel, ze je tu Maruska s Martinkou a ze hlidam ted je. To by bylo velmi spatne a to by se jednalo o neci odstrkovani. Ale urcite by se mne nelibilo, kdyby 6 leta Viktorka mne rikala, at Marusce s Martinkou reknu, at nechodi, ze si chteji se mnou pohrat samotne a ja bych mela odmitnout pomoc sve sestre.
Ono je totiz neco jineho hlidat ve smyslu pomoci a pak hlidat ve smyslu traveni volneho casu. A zakladatelky mamka ci tchyne druhe vnouce hlida ve smyslu pomoci. Ve sve situaci bych Viktorce rekla, ze bohuzel o vikendu tu jsou Maruska s Martinkou pravidelne, ale ze tu nejsou trreba v patek a pokud chce tedy prijit a byt tu sama, tak at se s mamkou domluvi na patek.
Ale já nikomu nic nezakazuju. Mě jde o to, jak to synovi vysvětlit. O hlídání tady nejde vůbec. Nám se nehlídá. Syn si chce prostě jen užít babičku sám, chce jí něco sám povyprávět, někam s ní sám zajít. Protože Adámek, potažmo Tomášek mu vypráví, kde byli s babičkou, když tam byli sami. A on tohle nezná.
Ale chápu, že obě babičky mají nárok hlídat koho chtějí. V žádném případě neříkám, aby tam ani jedno z dětí nebrali. Jen to prostě neumím synovi vysvětlit.
@Anonymní píše:
Když tak nad tím přemýšlím, tak mu asi vadí, že s babičkami nemá žádné samotné zážitky. Kluci s nima jezdí po výletech, po ZOO a podobně. Když přijedeme my, tak se na výlet nejede. Babička se ani jedna necítí na to, jet s oběma dětma.
DAvej ho tam samotneho, bez Tebe. A o te zoo to mamce/tchyni rekni, domluv se s nima treba na prazniny. ZEptej se, jak budou hlidat Adama/Tomase a kdy by mohli hlidan Martinka.
@Anonymní píše:
Ale já nikomu nic nezakazuju. Mě jde o to, jak to synovi vysvětlit. O hlídání tady nejde vůbec. Nám se nehlídá. Syn si chce prostě jen užít babičku sám, chce jí něco sám povyprávět, někam s ní sám zajít. Protože Adámek, potažmo Tomášek mu vypráví, kde byli s babičkou, když tam byli sami. A on tohle nezná.
Ale chápu, že obě babičky mají nárok hlídat koho chtějí. V žádném případě neříkám, aby tam ani jedno z dětí nebrali. Jen to prostě neumím synovi vysvětlit.
CHodi jeste mamka/tchyne do prace?
@Cuddy píše:
DAvej ho tam samotneho, bez Tebe. A o te zoo to mamce/tchyni rekni, domluv se s nima treba na prazniny. ZEptej se, jak budou hlidat Adama/Tomase a kdy by mohli hlidan Martinka.
Zeptat se můžu. Otázka je, jak moc mi to bude platné. Ale zkusím to.
@Cuddy píše:
CHodi jeste mamka/tchyne do prace?
DO práce chodí obě. Stejně jako my všichni ostatní.