Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anro píše:
Tak to může říct, i když zvonek nevypne, přijdte později, ted nemám čas. Mi přijde nastejno, jestli zamknu a zazvoni nebo jestli zamknu, vypnu zvonek, a zavolá mobilem
jistěže to může říct, výsledek bude stejný. Ale mně by třeba vadilo zamykat se ve svém bytě, radši bych dala zvenku kouli. Zvonek a telefon vyjdou nastejno. Záleží na inteligenci tchyně, jestli by ji napadlo zavolat na mobil.
a taky nemusí zakladatelka dělat nic. klidně může dál přijímat návštěvy v posteli, ve vaně, klidně i na záchodě.
Ještě, že jsou ty mobilní telefony tak šikovný, že na nich jde přinejmenším vypnout zvuk.
Hele kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody. Začala bych tou koulí na dveřích s vysvětlením, že návštěvy máš ráda pouze zvané a známé a že ti vadí cizí lidi v ložnici - tím myslím tchýniny kamarádky, co Vám chodí okoukávat bydlení. Ve vší slušnosti bych to tchýni vysvětlila jednou, dvakrát a potřetí bych jí poslala do háje zelenýho.
@hanka.br. píše:
Tak se taky přestěhujte a máte klid. Ty doma sedíš, bulíš a vymýšlíš výmluvy, proč nepomůže koule nebo zvonek. Buď si nastavíte pravidla i za cenu toho, že bude tchýně nepříjemná - což je tak jako tak - nebo budete žít po svém, ve svém a za své.
Já takový problém nemám, hned jsem řekla, že bych s tchyni ani s vlastní matkou nebydlela.
@neumisa píše:
jistěže to může říct, výsledek bude stejný. Ale mně by třeba vadilo zamykat se ve svém bytě, radši bych dala zvenku kouli. Zvonek a telefon vyjdou nastejno. Záleží na inteligenci tchyně, jestli by ji napadlo zavolat na mobil.a taky nemusí zakladatelka dělat nic. klidně může dál přijímat návštěvy v posteli, ve vaně, klidně i na záchodě.
Nejlepší je se odstěhovat. Aspon do vedlejšího města.
@lleennttiillkkaa píše:
Ještě, že jsou ty mobilní telefony tak šikovný, že na nich jde přinejmenším vypnout zvuk.
Hele kdo chce, hledá způsoby, kdo ne, hledá důvody. Začala bych tou koulí na dveřích s vysvětlením, že návštěvy máš ráda pouze zvané a známé a že ti vadí cizí lidi v ložnici - tím myslím tchýniny kamarádky, co Vám chodí okoukávat bydlení. Ve vší slušnosti bych to tchýni vysvětlila jednou, dvakrát a potřetí bych jí poslala do háje zelenýho.
Přesně, já mám věčně vypnutý zvuk, aby mi to nebudilo malého ![]()
@Anro píše:
Nejlepší je se odstěhovat. Aspon do vedlejšího města.
ano, to je. ale zase chápu, že když je dům psaný na jejího manžela, nechtějí bydlet v „cizím“. Pokud si zakladatelka nedokáže prosadit ani vlastní soukromí, tak potěš koště.
@neumisa píše:
ano, to je. ale zase chápu, že když je dům psaný na jejího manžela, nechtějí bydlet v „cizím“. Pokud si zakladatelka nedokáže prosadit ani vlastní soukromí, tak potěš koště.
Taky pravda, naštěstí tohle nemusím řešit, i když taky si občas s tchyní užiju svoje.
@neumisa přesně @lleennttiillkkaa přesně
už jsem to tu psala, já dala na dveře kouli, fertig…(1/2domu je naše resp. manžela) a to až po té, co domluvy nepomáhaly… prostě, jak se narodil starší syn, chtěla být užitečná, ale nedošlo jí, že to přehání… po té kouli jí to došlo…chvíli byla uzražená no a co jako…bylo to před cca 11 lety, bydlím tu stále a s tchýní mám super vztahy - jen prostě od začátku se nastavily jasný pravidla…což ovšem zakladatelko vyžaduje to, že jasně řekneš, co se ti líbí a nelíbí a trváš si na tom a to co na to ona je tak trochu vedlejší resp.to je její problém…nevím jak jinak bych to už napsala, aby to zas nevyznělo špatně…prostě ve všech vztazích máš mít jasně vytyčené hranice, tečka…pokud si nejsi schopná je vytvořit a dodržovat…tak ti fakt nepomůže, že si tady na diskuzi postěžuješ…No možná to třeba bere tak, že máš rodinu daleko a tak se ti snaží s vším pomáhat jako tvoje máma? Ona to určitě nemyslí špatně. Jen možná neví jak na to a tak se snaží až moc. Z toho pramení to že je u vás pořád. Ikdyž hodina denně mi taky nepřijde nějak strašný ale chápu, že to časem leze na nervy.
Příteli bych to řekla nějak v klidu, že si vážíš pomoci, ale že potřebuješ trochu soukromí a taky odpočinek bez ostatních, že nemáš žádný čas pro sebe atd.
A s tou tvou rodinou bych to vyřešila jinak. Já to třeba dělám tak, že řeknu tomu svýmu: odvezeš mě v pátek k ségře a v neděli pro mě přijedeš. on je rád, že má čas pro sebe a já jsem ráda, že tam se mnou netrčí a nedělá blbé ksichty když vím, že ho to tam nebaví.
Zakladatelko, tohle je proste spolecne bydleni. Mela jsem to stejne. Ono zalezi i na inteligenci tchyne a manzela. U nas nepomohly domluvy, kompromisy ani plac. Bylo to k nevydrzeni, manzel se ale bohuzel postavil na stranu rodicu. Zustala jsem na to sama, pry „jsem si ty problemy delala sama“. Jo a taky nesnasel moje rodice a sestru, vycital mi, ze za nimi jednou za tyden jedu a to jsem je mela za rohem, take byl absolutne nesebekriticky, pro jeho rodice vse a denne, pro moje nic, vadilo mu i telefonováni. S jeho rodiči i na dovolenou, vsechno delat spolecne. Tohle jsem nedavala.
@brumdinka píše:
@neumisa přesně @lleennttiillkkaa přesněuž jsem to tu psala, já dala na dveře kouli, fertig…(1/2domu je naše resp. manžela) a to až po té, co domluvy nepomáhaly… prostě, jak se narodil starší syn, chtěla být užitečná, ale nedošlo jí, že to přehání… po té kouli jí to došlo…chvíli byla uzražená no a co jako…bylo to před cca 11 lety, bydlím tu stále a s tchýní mám super vztahy - jen prostě od začátku se nastavily jasný pravidla…což ovšem zakladatelko vyžaduje to, že jasně řekneš, co se ti líbí a nelíbí a trváš si na tom a to co na to ona je tak trochu vedlejší resp.to je její problém…nevím jak jinak bych to už napsala, aby to zas nevyznělo špatně…prostě ve všech vztazích máš mít jasně vytyčené hranice, tečka…pokud si nejsi schopná je vytvořit a dodržovat…tak ti fakt nepomůže, že si tady na diskuzi postěžuješ…
To je sice vsechno hezke, ale kdyz mas partnera, ktery za tebou nestoji, ba naopak drzi basu s rodicema, tak ti nepomuze nic a manzelstvi se rozlozi kvuli hadkam, protoze manzel ti bude opakane rikat, „ze nevi, o co ti jde“.
@Veveří né tak docela, pokud partnerství je pevné a žena sebevědomá tak vydrží i toto
jinak ano souhlasím, že je jednodušší, když za tebou mužskej stojí, ale to neznamená, že to nejde, když za tebou nestojí…resp.ty máš být schopná nastavit hranice v tom vztahu sama za sebe (jak už sem psala hranice je třeba mít nastaveny v každém vztahu i vůči tvému muži, vůči dětem)…můj muž za mnou ve většině těch žabomyších válek (jelikož o nic jiného nejde) s tchýní stál, přesto se našlo pár situací, kdy řek, at´si to vyřešíme sami mezi sebou nebo že máma má v tomhle případě pravdu a představ si, že fakt měla (což jsem ale uznala až posléze, co emoce vyprchaly)…nebo že to moc hrotim, že vim jaká je a on to ví také…
ono totiž všeobecně nic se nejí tak horké, jak se uvaří a všechno má své pro a proti ![]()
@brumdinka Nic se nejí tak horké - ale až po pár letech, to je taky potřeba dodat. A proto je nutné těch pár let vydržet, než se hrany obrousí. Je to jako s manželstvím, když vyprchá ta prvotní zamilovanost a věci, které nám dřív nevadily, vadit začnou. A tady je to naopak - až vyprchá ta prvotní - zloba? averze? - ano, averze, - tak se i ty návštěvy i některé ty hlášky přestanou jevit jako rýpání, vměšování a člověk se naučí nad tím mávnout rukou. Pokud chce a pokud se snaží.
@brumdinka me se manzelstvi rozpadlo a naprosto zasadni bylo to, ze jsme bydleli u tchanu, hranice jsem dusledne nastavovala sest let, ale bohuzel k nicemu to nebylo. Jak chces donutit partnera, aby ty tve hranice respektoval? Manzel se me malokdy zastal, musela.jsem se na chodbe podepisovat, ze jsem vytrela, tchan mi do.bytu chodil na kontroly, presunoval dekorace protoze jemu se to libi takto…s manzelem jsme se nemohli ani nasnidat, aby ho nutne k necemu nepotreboval, me kamaradky by mohly vykrast dum a nakonec me a deti tchan z domu vykazal proto, ze jsem synovi do bytu dala na hrani tatrovku, to vse kdyz muz nebyl doma a na ci stranu si myslis, ze se manzel postavil, komu uveril? Uz jsem se tam nevratila. Neslo to a rozvodu uz nelituju, melo to tak byt. Ale ve skutecnosti je za rozvodem manzelova nevera a to, ze odmitnul pomoc nasemu petiletemu synovi, kdyz mel zanet mozkovych blan. Proc to vsechno pisu? Abych ilustrovala, ze ne vzdy je mozne se nejak domluvit.