Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kvaček Já se taky nechci hádat a vycházím jen z toho, co zakladatelka píše. A přijde mi naprosto logické, že když přistoupím na bydlení v domě, který mi nepatří a kde dlouhodobě žije někdo další, pak se musím připravit i na to, že tím moje soukromí poněkud utrpí. Buď to přijmu, nebo vynaložím prostředky na to, abych žila ve svém a nemusela vpády tchýně řešit. Pokud je řešit nechci nebo neumím. To je celé.
@hanka.br. no dobře, ale tady jde o to, že to soukromí fakt trpět nemusí, že to všechno je pouze a jen na domluvě a o tom nastavení hranic, o ničem jiném ![]()
@brumdinka píše:
@hanka.br. no dobře, ale tady jde o to, že to soukromí fakt trpět nemusí, že to všechno je pouze a jen na domluvě a o tom nastavení hranic, o ničem jiném
Upřímně? Myslím si, že pokud není objekt rozdělen na dvě samostatné jednotky stavebně - a to i včetně zahrady, tak utrpí vždy. Neříkám, že to nemůže mít i svoje výhody, ale pokud žijí v jednom domě dvě rodiny, pak úplné soukromí nemá ani jedna.
@Anro píše:
@brumdinka A kdyz se treba domluvit neda?
To by byla jiná diskuze. Tady se jasně domluvit dá, protože jak zakladatelka, tak tchyně se snášejí. Tak proč ne. Ani jedna nemá důvod té druhé dělat nějaké schválnossti apod.
No a s tou prací na domě. Jistěže existuje spousta domů, kde bydlí dvě rodiny pohromadě, mají třeba společnou chodbu. Ale zasen - všechno je jen o domluvě. A že se nakonec děti starají o celý barák? No tak to býví, když už rodiče nemohou. A v normálních slušných rodinách se s tím jaksi počítá. A za tu péči pak vlastně bydlí. Nedávají peníze, dávají svou práci a čas. Jenom jiná forma hypo. A taky ti rodiče se pak snaží většinou včas vyřešit i majetkové věci - tzn. zohlednit tu péči přímo třeba darováním nebo odkázáním nemovitosti.
@hanka.br. upřímně žiju takhle od r.1999 s tchánovcema v jednom domě, společná zahrada, chodba, střecha a uhlí
jinak komplet sami za sebe…samostatný byty, energie sami na sebe a bud´si jistá, že soukromí svoje sakra mám a má tchýňka též, jsou dny kdy je vůbec nevidim..takže já vim, moc dobře o čem mluvím a není to o ničem jiném, než o tom se umět domluvit a nastavit jasně hranice ![]()
mmch než jsem šla s mym mužem bydlet do tohohle domu (podotýkám, že tchánovců je ideální polovina), žila jsem s našima v paneláku a tam jsem toho soukromí měla mnohem míň, jelikož tam je všechno slyšet a jedna moc aktivní paní sousedka musela vědět uplně všechno
![]()
@Anro píše:
@brumdinka A kdyz se treba domluvit neda?
vždycky se dá domluvit, jen je někdy třeba změnit prostředky k vyjednávání ![]()
@Česílko Proc odsouzena?
Proc by me nemela brat za rovnocenyho clena? No ja se nestacim divit co si dokazes navymyslet. Clovek napise ze mi vadi kazdodenni navstevy tchyne a hned tady ctu takove veci… Takze pro poradek, ja to tady mam rada, takze zadne odsouzeni, naopak. Byla to moje volba se sem nastehovat, nikdo me nenutil.. ja ani nechci aby se tchyne menila, je hodna a je to spravna babicka. Mam ji rada a ona me taky..
co se tyce toho domu, je to novostavba. pritel si zaridil vrch oni spodek. Zahradu mame vlastni, jelikoz je to z kopce. Oni maj dole mi nahore.. jsou to proste 2 samostatne jednotky, ale da se jit nahoru i ze vnitr.
@hanka.br. zadarmo nebydlime uz sem to tu psala.. tchyne hlida tak jednou tydne nekdy jednou za 10 dni, copak je to moc?? Ale jinak mas pravdu, bydlet zadarmo a mit hlidani kdykoliv by se mi taky libilo
komu taka ne ze jo
Prostě jsi tam cizí, nic to v dome nepatří. Takže nemuzes očekávat že te bude někdo respektovat. Takhle to v těchto provarenych případech bylo, je a bude.
@2121978 tak si to mysli, mas s tim asi bohate zkusenosti kdyz to vis tak jiste.. a ano, spousta veci mi v tom dome uz patri. Domacnost financujem spolecne… ![]()
@Anonymní píše:
@2121978 tak si to mysli, mas s tim asi bohate zkusenosti kdyz to vis tak jiste.. a ano, spousta veci mi v tom dome uz patri. Domacnost financujem spolecne…
Jako to jsou sprdliky. Je to samozřejmě tvá věc, jen ti píšu, ze nejsi v pozici chtít, aby bylo něco po tvém. Kamen úrazu je vlastnictví domu.
@2121978
a proč by to mělo být furt jen o majetku a jakýchsi vlastnických právech? Oni snad nejsou komunikace-schopní lidé? (btw: co to jsou sprdliky?
)
Anonymní zakladatelko a co tedy vlastně ještě řešíš? Jen se bojíš tchyniny reakce a chtělas´ uklidnit, nebo čekáš nějaké podněty, jak jí to vlastně diplomaticky „naservírovat“, či čo? Nějak po tom, co jsi přiblížila situaci u vás, nevidím žádný problém (maximálně v tom, že má manžel trošku pokrytecký problém s četností vídání tvé matky, ale třeba i k tomu jsou relevantní důvody) ![]()
@2121978 a co je na tom, že jí nic nepatří, jak píšeš. Důležíté je, aby se spolu domluvily. Třeba ani tchýně neví, neuvědomuje si, že to snaše vadí. Nebo si myslíš, že řekne, tobě tady nic nepatří, tak budu k vám chodit kdy se mě zachce. Blbost.
@mojmira píše:
@2121978 a co je na tom, že jí nic nepatří, jak píšeš. Důležíté je, aby se spolu domluvily. Třeba ani tchýně neví, neuvědomuje si, že to snaše vadí. Nebo si myslíš, že řekne, tobě tady nic nepatří, tak budu k vám chodit kdy se mě zachce. Blbost.
Tohle je zákon. Ženská nic než může když vlastníkem nemovitosti tchyně se synem. Amen.