Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ja na jednu stranu chápu babičku, na druhou i tebe.
Já v létě udělala osudovou chybu že jsme tchýni vzali sebou na dovolenou. Celkem jsme vycházeli, já se teda kolikrát kousla a fakt chtěla mít hezký vztah, tak ledascos přešla. Když jsme si domluvili dovolenou se známými, tchýně přišla s tím, že by také chtěla jet, že nemá s kým a že je to beztak naposled a bla bla. Tak jsme to s manzelem dali dohromady a že ji vezmeme, místo v autě bylo, na apartmánů také. Ještě před cestou jsem ji jasně řekla, že manžel na rodinu přes rok nemá temer čas, takže si tam jede užít děti, takže jí sebou nebereme kvůli hlídání, ale aby si udělala hezkou dovolenou u moře. No kdo má děti, tak ví jak s nima dny vypadají, jak dlouho trvá jídlo, pak to uklidit, připravit atd. První dny byla spokojená, sama si chodila k moři, protože my než jsme se vytrtali, ona už se chtěla dávno smažit na sluníčku. Děti mám tam pohlídala jednou a to když jsme s manželem usnuli po obědě (byla jsem těhotná). Pohlídala je půl hodiny a pak je tam nechala známým co tam bydleli se vzkazem, ať ji pak na plaz přineseme pivo. Celou druhou půlku dovolené se tvářila jako kakabus, nevzala si sebou ani knížku a i když jsem jasně vytyčila před odjezdem, tak asi očekávala že ji tam budeme mít jako třetí dítě s programem. Přitom nikdo se k ní odtažitě nechoval, ale jí vyhovovalo si samotné mizet slunit a hrozně se divila že s ní večer nikdo nevysedava, protože jsme byli všichni unavený. Vaření, děti, úklid. Ona nemusela nic. Od návratu v září vztahy velmi ochably, bylo nám i vyčteno že si manžel po cestě zastavil, že byl unavený. Pro mě ponaučení. Už bych jí sebou v životě nevzala. Takže chápu že chce vidět vnucku a vnučka ji, ale nechtěla bych tak jet, zvlášť když bych chtěla zachraňovat vztah. Protože tu tchýni za zadkem mít budete, ať chcete nebo ne. Prosím anonym
@warita píše:
vsak ji nikdo nebrani, at jede po sve vlastni ose.
Jenže zakladatelka tu cestu bere jako svoje vyčištění hlavy. Její chlap tam jede ale za svou dcerou, takže počítám, že tu hlavu si bude stejně asi čistit sama. Že by tam byla babička, by se dalo ale právě využít i k tomu, aby měli čas i na sebe. Pohlídala by jim malou
Už se nevyjadřuje, tak nevíme, proč ta tchyně tolik vadí
Nevíme ani kolik jí je let, třeba se sama jet bojí, tak se chopila příležitosti. Mohli si to všichni těch 14dní užít, zbytečně se nervuje.
@warita píše:
nespletla. Nechapu, jak z ni dela sobce fakt, ze chce zmenu prostredi, chce si odpocinout a toto vse bez tchyne. Proc by to mela resit alternativne? Snad ma prednost pred tchyni.
Proč by měla mít přednost před tchýní?
Vy jste některé fakt strašně bezohledné.
Kolik žen starší generace umí cizí jazyk? A jak si chcete zrovna na takovém místě vystačit s češtinou?? Tohle není Chorvatsko přeci.
Nezná to tam, jak by se dostala na hotel, jak by si řekla o pokoj, jak by se zeptala na cestu, nedej Bůh že by se něco semlelo třeba s policií atd.. vždyť je to strašně frustrující. Kolikrát zpovídají i různě na letištích cizince, neuměla by ani pozdravit třeba. Tohle není zrovna sranda a já bych se svojí postarší mámu fakt bála někam poslat samotnou když vím, že neumí žádný jazyk. Kromě toho tohle nebylo myšleno jako dovolená ale táta jede za dcerou! Babička za vnučkou! Tak co si vůbec zakladatelka dovoluje organizovat?? Nechápu vás některé. ![]()
Děkuji všem za názory… především těm, které mě hned nesoudí a snaží se mi poradit.
S tchýní se snažím vycházet, ale je to občas náročné, když jí vadí, že si dělám vše podle sebe (používám hodně nosítko, přikrmuji podle sebe a hlavně ještě pořád kojím).
Pravděpodobně si o tom všem zkusím promluvit s oběma a navrhnout, že budeme bydlet odděleně s tím, že si občas zajdu na procházku sama a nechám jim čas pro sebe.
Jinak je to tchýně, kdo se chce na poslední chvíli přidat, ač říkala, že počká, až sem v létě přijede rodina z Irska.
Rozhodně nemám v plánu stavět partnera proti jeho matce, jen nejsem schopná zvládnout 14 dní tchýni-generála. Vadí mi, že vše musí být podle ní a že mě a dcery potřeby nerespektuje.
Ještě jednou děkuji, pomohly jsme mi si to všechno srovnat v hlavě. 🙏🏼
Jen pro pořádek..cestu tam ve třech sme si s mužem plánovali dlouho. Spojení s návštěvou jeho dcery je jen výhodou, protože irská matka nedovolí víc než pár hodin denně. Tudíž budeme muset vše plánovat tak, aby to zvládla i tchýně (50 let, gaučový typ).
@lucenka líp se každopádně cestuje v menším počtu lidí 😆 🤦🏻♀️
@JessicaBern píše:
@lucenka líp se každopádně cestuje v menším počtu lidí 😆 🤦🏻♀️
možná tobě… já radši jedu s někým než sama.
@Anonymní píše:
Jen pro pořádek..cestu tam ve třech sme si s mužem plánovali dlouho. Spojení s návštěvou jeho dcery je jen výhodou, protože irská matka nedovolí víc než pár hodin denně. Tudíž budeme muset vše plánovat tak, aby to zvládla i tchýně (50 let, gaučový typ).
Ty jsinsobec. Fakt nechutny.
@inkakřivák píše:
Takže by ti přišlo fér nechat tchýni zaplatit vám výlet na který by nemáte, a jí oznámit ať sedí doma? Však ať zakladatelka sedí doma a nikam se necpe, když na to nemá.
a není to třeba tchýně, která se cpe?! Já si myslím, že tohle od vás není fér. Když má tchýně finance, může zaplatit další výlet za vnučkou a jet jenom se synem, ne?
@JessicaBern píše:
a není to třeba tchýně, která se cpe?! Já si myslím, že tohle od vás není fér. Když má tchýně finance, může zaplatit další výlet za vnučkou a jet jenom se synem, ne?
tak on ten chlap nejspíš nebude mít neomezené množství dovolené, aby mohl lítat za dcerou X krát ročně.
@JessicaBern A může ten syn? Celkově mi to přijde ujeté. Pokud se otec a babička domluví a chtějí navšívit svou dceru a vnučku, tak bohužel nová partnerka tam není ten nejdůležitější prvek. A nějaké utužován a zachranování vztahu, to už je v případě takové návštěvy úplně scifi. A osobně na místě zakladatelky, když teda jí ta tachyně tolik vadí, bych jednoduše nejela. A užila s dva týdny tady v klidu, bez děcka a bez tchyně.
@Anonymní píše:
Ja na jednu stranu chápu babičku, na druhou i tebe.
Já v létě udělala osudovou chybu že jsme tchýni vzali sebou na dovolenou. Celkem jsme vycházeli, já se teda kolikrát kousla a fakt chtěla mít hezký vztah, tak ledascos přešla. Když jsme si domluvili dovolenou se známými, tchýně přišla s tím, že by také chtěla jet, že nemá s kým a že je to beztak naposled a bla bla. Tak jsme to s manzelem dali dohromady a že ji vezmeme, místo v autě bylo, na apartmánů také. Ještě před cestou jsem ji jasně řekla, že manžel na rodinu přes rok nemá temer čas, takže si tam jede užít děti, takže jí sebou nebereme kvůli hlídání, ale aby si udělala hezkou dovolenou u moře. No kdo má děti, tak ví jak s nima dny vypadají, jak dlouho trvá jídlo, pak to uklidit, připravit atd. První dny byla spokojená, sama si chodila k moři, protože my než jsme se vytrtali, ona už se chtěla dávno smažit na sluníčku. Děti mám tam pohlídala jednou a to když jsme s manželem usnuli po obědě (byla jsem těhotná). Pohlídala je půl hodiny a pak je tam nechala známým co tam bydleli se vzkazem, ať ji pak na plaz přineseme pivo. Celou druhou půlku dovolené se tvářila jako kakabus, nevzala si sebou ani knížku a i když jsem jasně vytyčila před odjezdem, tak asi očekávala že ji tam budeme mít jako třetí dítě s programem. Přitom nikdo se k ní odtažitě nechoval, ale jí vyhovovalo si samotné mizet slunit a hrozně se divila že s ní večer nikdo nevysedava, protože jsme byli všichni unavený. Vaření, děti, úklid. Ona nemusela nic. Od návratu v září vztahy velmi ochably, bylo nám i vyčteno že si manžel po cestě zastavil, že byl unavený. Pro mě ponaučení. Už bych jí sebou v životě nevzala. Takže chápu že chce vidět vnucku a vnučka ji, ale nechtěla bych tak jet, zvlášť když bych chtěla zachraňovat vztah. Protože tu tchýni za zadkem mít budete, ať chcete nebo ne. Prosím anonym
Děkuji 😊
@inkakřivák píše:
@JessicaBern A může ten syn? Celkově mi to přijde ujeté. Pokud se otec a babička domluví a chtějí navšívit svou dceru a vnučku, tak bohužel nová partnerka tam není ten nejdůležitější prvek. A nějaké utužován a zachranování vztahu, to už je v případě takové návštěvy úplně scifi. A osobně na místě zakladatelky, když teda jí ta tachyně tolik vadí, bych jednoduše nejela. A užila s dva týdny tady v klidu, bez děcka a bez tchyně.
Presne, jak asi bude utuzovat vztah s kojencem v Irsku. Babicka chce videt vnucku, sama se asi boji jet. Tak co? Ale je to tchyne, zastrelit.
Ono.se líp cestuje ve více lidech. Třeba neumí jazyk a sama se jet bojí.