Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Sany80s Zakladatelka by musela mít svatozář aby toto dlouhodobě snesla.
@Sany80s píše:
@Fjodorka Bydlí daleko.
Nechtějí vidět vnoučata a dítě pár hodin v měsíci.
I dva víkendy za měsíc jsou pro ně, pravděpodobně, málo, takže to berou jako kompromis.
Mně na tom zaráží ta jejich nedomykavost. Nasáčkovat se každý druhý víkend v počtu několika lidí někomu jinému do domácnosti, to je absolutní nedostatek empatie a soudného uvažování. Minimálně té tchyni by to mělo být jasné. Předpokládám, že nemusí trávit celé víkendy se svým dospělým synem. A co se vnoučete týká - vidět a potěšit se s ním každý druhý víkend vždycky pár hodin v sobotu a v neděli, to není nic, z čeho by se měla jako babičkou hroutit a trpět nedostatkem kontaktu. Problém je, že to mají takhle nastavené a i partner zakladatelky to nebere jako problém. Já se svou hubou bych už nemluvila extra s partnerem, to stejně nepomohlo, ale až by zase přijeli, v klidu u kafe bych jim všem dohromady řekla, že je ráda vidím, že je moc fajn, že mají malého tak rádi, ale že ty celovíkendové návštěvy jsou na mě opravdu moc, ať si to beberou zle, ale že to opravdu nezvládám. A navrhla bych každý druhý víkend ty návštěvy se spaním u babičky a každý čtvrtý se spaním u nás. Prostě aspoˇm něco trochu odbourat. A tiše bych doufala, že jim to dojde a ty spací víkendy budou postupně řídnout. Sama už jsem babička (vnučka od dcery) a neumím si představit, že bych mladým takhle zasahovala do soukromí. To se prostě nedělá a její tchyně by ve svém věku měla mít už dostatek zkušeností aby jí bylo jasné, že touhle svou urputností zadělává synovi na partnerské problémy.
@Paola21 píše:
Takže kvůli tomu že tchyně a x dalších lidí, co k nim jezdí, psa nevyjímaje, potřebuje na malé dítě civět co ob víkend, tak zakladatelka má být ticho a ještě má být ráda, že je to jen ob víkend a né častěji. Stejně s tím dítětem v souhrnu stráví PÁR hodin, tak můžou přespat u babičky a přijít na PÁR hodin, kdy se mu budou intenzivně věnovat.A že bydlí daleko je jejich problém, oni se přestěhovali
Mě zaráží i to, že všichni nemají co dělata jezdí na každý druhý celý víkend koukat na dítě. Žádnou jinou zábavu, žádné koníčky, žádné zájmy. Asi to je právě jejich koníčkem. ![]()
Moje děti, moje holátka…ráda vás vidímm, když přicházíte, ale víc ráda vás mám, když odcházíte.
Kobliho, že jo?? já mám doma pořád co dělat, zahrada, barák, moje tvoření, moje koníčky…tady to nechápu. Zřejmě je to jejich koníček - zarůst někde jako podebranej palec na noze.
Velmi zajímavá diskuse. Já, ačkoliv velmi společenský tvor, vítající každou návštěvu, bych tohle teda asi taky nedala, ale třeba jeden víkend by mi nevadil, bydlíme na malé vsi, nic se tu moc neděje, jsem ráda za každí povyražení:-). Naštěstí to nemusím řešit:-). Tchánovci bydlí kousek a máme téměř denní kontakt, moje mamka bydlí dál, ale tam jezdím já velmi často.
Jen jsem chtěla říct, že když jsem byla malá já, babička bydlela cca 3 hodiny jízdy autem od nás. Jezdila jsem tam na prázdniny třeba na 14 dní. Pře rok byl kontakt max. písemný nebo telefon, bylo to v době bez mobilů a internetu. A jaký jsme měli krásný vztah. Neříkám, že to je dobrý model, návštěvy by asi mohly být častější, ale babička nikam moc jezdit nechtěla, u nich to nebylo moc zvykem, navíc v době mého dětství chodila ještě do práce, takže přes rok prostě přijet nemohli, takto jen na víkend prostě nechtěli. Zase moji rodiče taky chodili do práce, takže bychom jeli v pátek až na večer a zase v neděli už po obědě domů a prostě to nebyl zažitý model. Ale vztahy byly opravdu pěkné a vřelé.
Myslím, že každý extrém je špatně. Jenže pravda je, že co je pro jednoho extrém, pro druhého může být naopak normální. To se pak těžko vysvětluje a mění. Dle reakcí zde je ale patrné, že většina z nás považuje jednání tchýně zakladatelky za už mírně nevhodné. Bohužel nepomůže než mluvit a dle mého to stejně skončí tak, že se tchánovci urazí. Tomu se podle mě nedá předejít nijak, zvlášť když ani manžel v tom nevidí problém.
Jinak já říct, že k nám bude každý druhý víkend jezdit moje máma, tak muž jde do vývrtky. Vztahy mají pěkné, ale on je z nás dvou ten, co má rád víc svoje soukromí. Bývá u nás na pouť o víkendu a na Vánoce cca 5 dní (je sama). Jinak jezdím já k ní velmi často a můj muž si s ní velmi rád telefonuje:))).
Možná to tady již bylo zmíněno…ale přesto napíšu…máš rodiče, segru…nebo dobrou kamarádku? Domluvila bych si víkend, co má dorazit tchyňa Jaruna u nich a hotovo…v pátek místo chystání pohoštění pro celou vypečenou rodinku bych se sbalila a odjela…to bych dělala pokaždé, co mají přijed…očividně na tebe neberou žádný ohled.Snad jim to dojde…a jinak přeji pevné nervy!!!Budeš je potřebovat
…budou se ti bohužel „s**t“ do všeho pořád ![]()
@Mirka91 píše:
Samozřejmě, že pusu mám. Jenže si pořád říkám, že nechci být ta špatná. Abych je neurazila, nebo tak něco.
Oni jsou na tohle zvyklý a já přemýšlím nad tím, aby mě pochopili.
holka jestli se neseberes a nezakrocis tak v tomhle budes do konce zivota! se vykasli na to jestli budes spatna ne? ses si jista ze to chces vubec zmenit? protoze to tak nevypada. i kdybys mela byt ta spatna tak co? co nejhorsiho se stane? mozna bodou urazeni, ale to by mi za klid teda sakra stalo. nejsi povinna se jim prizpusobovat a ustupovat.
@Peťula1980 píše:
Možná to tady již bylo zmíněno…ale přesto napíšu…máš rodiče, segru…nebo dobrou kamarádku? Domluvila bych si víkend, co má dorazit tchyňa Jaruna u nich a hotovo…v pátek místo chystání pohoštění pro celou vypečenou rodinku bych se sbalila a odjela…to bych dělala pokaždé, co mají přijed…očividně na tebe neberou žádný ohled.Snad jim to dojde…a jinak přeji pevné nervy!!!Budeš je potřebovat…budou se ti bohužel „s**t“ do všeho pořád
to si myslim je neefektivni. takhle se ude problemu jen vyhybat a ne ho resit. mela by rict co ji vadi, narovinu. primo tchyni. a stat si za tim.
nejen ze se ji ulevi, ale bude pak na sebe pysna, ze s tim neco udelala.
@Bůča píše:
to si myslim je neefektivni. takhle se ude problemu jen vyhybat a ne ho resit. mela by rict co ji vadi, narovinu. primo tchyni. a stat si za tim.nejen ze se ji ulevi, ale bude pak na sebe pysna, ze s tim neco udelala.
Myslím, že o tu debatu s manželem se již pokoušela, ale bezúspěšně
proto neví, jak jinak tuto situaci řešit..100 lidí 100 názorů…a který je ten správný? ![]()
@Peťula1980 tady nemám pocit, že 100 lidí 100 názorů, tady mám pocit, že 99 ze 100 lidí chápe zakladatelku, ty celovíkendové návštěvy tolika lidí takto často je prostě už moc.
@ilonka12 pritom z myho pohledu snadno resitelny navratem do puvodniho stavu, kdy nespali u nich.
Asi jsem naivni, ale jak je mozny, ze vsichni vidi, ze je zakladatelka nesva, a nikdo toho nedba, navic tchyne jako zenska. Proto bych zkusila promluvit primo s nimi, mozna se sami ptali partnera- nevadi to ty tvoji, nemame to trochu omezit a on, ktery je nastaveny jinak, je uklidnil, ze to jsou hormony a ze si zvykne. Muze ji mit moc rad, ale staci trochu omezena empatie a uz to nepochopi.
Na traveni vikendu takhle casto pod jednou strechou si musi vsichni zucastneni vzajemne sednout. Jakmile nekdo trpi a je to pani domu, musi se to resit, jinak to ublizi jak ji, tak cennym rodinnym vztahum.
@Peťula1980 píše:
Myslím, že o tu debatu s manželem se již pokoušela, ale bezúspěšněproto neví, jak jinak tuto situaci řešit..100 lidí 100 názorů…a který je ten správný?
Přesně tak, šla jsem mu to říct, a nepochopil mě. Jemu se to zdá v pořádku. Nechápe, že já z toho mám nervy. Mě už jen vytáčí, že se v klidu člověk nemůže ani vys…
, nemůže si dát nohy na stůl, být v pyžamu. Pořád je kolem Vás plno lidí.
@Mirka91 píše:
Přesně tak, šla jsem mu to říct, a nepochopil mě. Jemu se to zdá v pořádku. Nechápe, že já z toho mám nervy. Mě už jen vytáčí, že se v klidu člověk nemůže ani vys…, nemůže si dát nohy na stůl, být v pyžamu. Pořád je kolem Vás plno lidí.
tak to res sama s tchyni ne? k tomu chlapa nepotrebujes, aby slouzil jako spojka
trochu zivota do toho
komunikace, uprimnost.
@Capretta píše:
@ilonka12 pritom z myho pohledu snadno resitelny navratem do puvodniho stavu, kdy nespali u nich.Asi jsem naivni, ale jak je mozny, ze vsichni vidi, ze je zakladatelka nesva, a nikdo toho nedba, navic tchyne jako zenska. Proto bych zkusila promluvit primo s nimi, mozna se sami ptali partnera- nevadi to ty tvoji, nemame to trochu omezit a on, ktery je nastaveny jinak, je uklidnil, ze to jsou hormony a ze si zvykne. Muze ji mit moc rad, ale staci trochu omezena empatie a uz to nepochopi.
Na traveni vikendu takhle casto pod jednou strechou si musi vsichni zucastneni vzajemne sednout. Jakmile nekdo trpi a je to pani domu, musi se to resit, jinak to ublizi jak ji, tak cennym rodinnym vztahum.
No a asi jsem právě zjistila, že se u nás na paní domu nehraje.
u nás je jen pán domu.
A pak hned tchýně. Já jsem zřejmě někde až na konci. Až po jeho rodině. Smutný ![]()