Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kašli na ní, já bych teda po nocích nikomu nevařila ani kdybych toho člověka měla ráda a byl ke mě slušný. Taky máme takle dědu po operaci, ale nejezdíme tam denně, zařídil si odběr obědů v nedaleké školní jídelně, tam si dojde když chodit může, kuchařky mu to hodí do ešusu a odnese si to domu, k tomu stačí i jedna ruka. Kdyby mu bylo špatně a nechtělo se mu ven, dali sme mu do mrazáku navařené omáčky, co si jenom vyndá a ohřeje. Pokud by byla fakt nemohoucí tak bych ji zašla poklidit to nejnutnější, ale většinu věcí může dělat i jednou rukou ![]()
Bohužel, v tomhle věku se lidé už mohou měnit psychicky a chovají se jako umíněné děti. Asi Ti nezbývá, než si promluvit s manželem a rozhodnout se, zda a jakým způsobem budete jeho mamince nadále k dispozici.
A ona si popř. bude muset praktickou pomoc zajistit jinak.
Tak jidlo si muze objednat, bydlim v nejvetsi dire na svete a i sem denne vozi duchodcum obedy, obcerstveni si muze nakoupit.
Nechod tam bez manzela, kdyz si pred nim tolik nedovoli.
Hodne je to o tom, co ty dovolis, aby si k tobe dovolila.
Zaplat ji na dvě hodiny týdně hospodyňku. Uvidis, jak bude samostatná… Za jidlo bych ti asi take neplatila, pokud te to tak obtěžovalo, tak jste ji meli objednat rozvážku jídla, ohřát by to zvládla. Mám úplně stejnou tchyni, preji pevné nervy.
já jí jídelnu nabídla, i ten jídlonosič koupila a ona že tam nebude stát frontu u okýnka jako bezdomovec a snad prý po mě toho tolik nechce…tak jsem si říkala, at mě teda aspon za to zaplatí jako v jídelně a to ji má přez ulicí…ale samozřejmě neřekla…jsem fakt asi blbá ![]()
@hrdas nikdy jsem nepochopila ten model, kdy chlap nutí svou ženu pečovat o své vlastní rodiče. Řekla bych zcela bez výčitek, že ne. Ať své matce pomůže tvůj muž nebo najme asistenci. Kdyby vztahy byly dobré a tchýně hodná, nereknu. Ale i v takové situaci má vůči matce povinnost její syn v první řadě.
Nejhorší je, že ona fakt normálně chodí, oblíkne se, dojde si na rehabilitace,asi přišla na to, že ta zlá snacha je ještě k tomu bůbá a vše udělá…
@hrdas Holka, jaké sis to udělala, takové to máš. Funguješ na nařízení, prosit tě nikdo nemusí, natož být slušný. Ty přiskočíš, uděláš, zařídíš - a žaluješ jak malá holka. To je pak těžké. Stačí říct poprvé - NE. Neudělám, nemám čas, dokonce i nechce se mi je dovoleno. Uvidíš, jak se ti uleví. Jsi dospělá žena, měj s ráda a vyžaduj slušnost. Je to přece jenom stará paní, na tě neuhrane. Koukej dát vědět, žes to dokázala!
@Lalelale jo to chápu,jenže manžel jezdí na turnusy třeba je 3 týdny pryč, tak asi proto je vše automaticky na mě..
@hanka.br. Máš pravdu, dneska jsem v práci celý den a večer motám nohama, taky nejsem nejmladší, takže budu muset něco udělat
@hrdas to ze manzel je pryc neznamena, ze budes dělat pečovatelku. Mas svoje rodiče, takze i manzelovi rekni, ze budes muset jednou pecovat i o ne a ze bys byla ráda, kdyby ti zbyla nějaká chut a sila.
@hrdas píše:
@hanka.br. Máš pravdu, dneska jsem v práci celý den a večer motám nohama, taky nejsem nejmladší, takže budu muset něco udělat
Tak držím palce a těším se, že napíšeš. Prostě nejsi robot ani onuce. Až babička zavolá s svými požadavky, napiš si klidně na lístek - Maminko nezlobte se, dneska nepřijdu, jsem unavená z práce. A když bude na tebe hnusná, tak jí to klidně polož. Uděláš to párkrát, však ona pochopí. Co nejhoršího se ti může stát - že se naštve a nebude s tebou mluvit. Což si hodně rychle rozmyslí, protože tě potřebuje. Neboj se, že staří lidé nejsou schopni přemýšlet nad svým jednáním a že nejsou slušnosti schopní z nějakých mentálních bla bla bla příčin - to my „mladí“ jim na to jenom skáčeme.
@hrdas chce vánoční úklid tak bych ji dala kontakt na uklízeci firmu chce chlebíčky tak ať si je objedna a nechá dovézt sama říkáš že už je v rehabilitačním procesu tzn. už má částečně ruku pohyblivou vyprdla bych se na ni zvlášť když máš svou vlastní práci a domácnost a ona není schopna říct ani děkuju… Já sama nemám příkazy a rozkazy rada takže bez kouzelných slovíček bych nehla prstem
řekla bych že teď docela dobře využívá tvé dobrotivosti zvlášť když jí i vlastní syn řekl své
@hrdas píše:
@Lalelale jo to chápu,jenže manžel jezdí na turnusy třeba je 3 týdny pryč, tak asi proto je vše automaticky na mě..
Jenže to automaticky nepřenáší povinnost péče na tebe. At si zařídí pecovatelku. Zejména když tě tchýně 25 let nemá ráda. Ono starat se o cizí příbuzné je zahul i když jste se měli rádi. Ve tvém případě bych s klidným svědomím odmítla, beztak si tvé dosavadní péče zrovna moc neváží