Tchyne-tchan k zamysleni

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12745
20.8.22 13:45
@PaníBovaryová píše:
@Hecate at se nastehuje do toho sdileneho baraku s ex a budete se o ni starat na stridacku jako o deti. Kdyz tveho ex tak zboznuje :D
Jakto, ze je ji 80? To te mela az kolem 40?

Ano, bylo jí skoro 40. Ale na těch 80 je fakt vitální. Jestli něco jde do kytek, tak spíš hlava :-).

Ad ex a zbožňování… už stokrát mě napadlo něco takového. Teda dokonce až tak, že by se o ni mohl starat on. Tento aspekt věci by byl na opravdu dlouhé povídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15332
20.8.22 13:45

My se o svoje staříky postaráme. Tim jsem si jista, člověk nikdy nevi ale kdy to přijde. Ted mame jeste male dítě s musime hákovat jako morgoni… takže doufejme, ze než nas budou potrebovat, tak to bude za dlouho. Tvoje tchyne je drza, ja bych s ni kontakt nevyhledavala … vubec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21513
20.8.22 14:17
@Hecate píše:
Ano, bylo jí skoro 40. Ale na těch 80 je fakt vitální. Jestli něco jde do kytek, tak spíš hlava :-).Ad ex a zbožňování… už stokrát mě napadlo něco takového. Teda dokonce až tak, že by se o ni mohl starat on. Tento aspekt věci by byl na opravdu dlouhé povídání.

Vsak jo, at se stara ex, kdyz je to jeji milacek nad jeji vlastni dceru. Kdo chce kam 8)
Ty mas povinnost se jako prvni postarat o sve nezaopatrene deti. Znam rodinu, kde se musi u babicky, co se nechce stehovat, stridat na baraku po tydnu. I kdyz maji predskolni dite, matka co druhy tyden odjizdi bydlet jinam. To nechces

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12745
20.8.22 16:34
@PaníBovaryová píše:
Vsak jo, at se stara ex, kdyz je to jeji milacek nad jeji vlastni dceru. Kdo chce kam 8)
Ty mas povinnost se jako prvni postarat o sve nezaopatrene deti. Znam rodinu, kde se musi u babicky, co se nechce stehovat, stridat na baraku po tydnu. I kdyz maji predskolni dite, matka co druhy tyden odjizdi bydlet jinam. To nechces

Moje máti si právě ASI představuje, že bych nechala práce a denně o ni pečovala OSOBNĚ, předpokládám (také) ideálně v místě jejího bydliště (vzdálené cca 1 hodinu cesty). To ASI záměrně zdůrazňuju, protože kloudná debata (smysluplná, racionální) s ní není možná, takže toto jen dovozuju z toho, co řekla, že chce.
Zaráží mě, že vůbec nepřemýšlela nad tím, kdo by se staral o moje děti, kdo by je živil, kdo by platil hypotéku na dům, ve kterém děti bydlí…, kdybych nepracovala a žila ze směšného příspěvku na péči… Možná spoléhá na mého ex a současného, nevím. Ale jak už jsem psala, pro současného nemá hezkého slova, takže fakt nevím, proč by se on měl obětovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77385
20.8.22 16:39

@Hecate no to je tvé matce opravdu srdečně jedno, kdo se bude starat o tvé děti, oni ti lidé a alzhaimerem jsou prostě šíleným způsobem sobečtí, zajímají se pouze a jedině o sebe, je to tou nemocí, ale je to hrozné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12745
20.8.22 16:52

@stinga Ona Alzheimera nemá, ani demenci… ale ztráta intelektu :-) nebo možná kontroly nad svými myšlenkami a chováním už tu je.
Hrozně špatný vliv na ni mělo to, že šla velmi brzy do důchodu. Stala se mírně řečeno asociální, nic kloudného ji nezajímá. V hlavě si dělá své vlastní verze reality, nevnímá vůbec, co jí kdo říká a podstatné procento informací vypouští už v momentě, kdy je slyší. Valná většina konfliktů má společného jmenovatele (také) v tom, že pořádně neposlouchala nebo se nezajímala, takže závěry, které si pro sebe učinila, nemají v realitě žádnou oporu. Další věc je, že takhle pokřiveně ty informace i dává dál. Občas je to jen legrační, ale jakmile jde např. o to, že na někoho nadává, posluchač slyší v podstatě lživou informaci. Nejvíc mě unavuje právě neustále něco lidem vysvětlovat, uvádět na pravou míru, obhajovat se, atd. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21513
20.8.22 17:00
@Hecate píše:
@stinga Ona Alzheimera nemá, ani demenci… ale ztráta intelektu :-) nebo možná kontroly nad svými myšlenkami a chováním už tu je.
Hrozně špatný vliv na ni mělo to, že šla velmi brzy do důchodu. Stala se mírně řečeno asociální, nic kloudného ji nezajímá. V hlavě si dělá své vlastní verze reality, nevnímá vůbec, co jí kdo říká a podstatné procento informací vypouští už v momentě, kdy je slyší. Valná většina konfliktů má společného jmenovatele (také) v tom, že pořádně neposlouchala nebo se nezajímala, takže závěry, které si pro sebe učinila, nemají v realitě žádnou oporu. Další věc je, že takhle pokřiveně ty informace i dává dál. Občas je to jen legrační, ale jakmile jde např. o to, že na někoho nadává, posluchač slyší v podstatě lživou informaci. Nejvíc mě unavuje právě neustále něco lidem vysvětlovat, uvádět na pravou míru, obhajovat se, atd. :zed:

Vis…oni jsou takovi cely zivot. Jenom v tom duchodu maji na tohle vic casu.
Komu to musis vysvetlovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21513
20.8.22 17:02
@Hecate píše:
Moje máti si právě ASI představuje, že bych nechala práce a denně o ni pečovala OSOBNĚ, předpokládám (také) ideálně v místě jejího bydliště (vzdálené cca 1 hodinu cesty). To ASI záměrně zdůrazňuju, protože kloudná debata (smysluplná, racionální) s ní není možná, takže toto jen dovozuju z toho, co řekla, že chce.
Zaráží mě, že vůbec nepřemýšlela nad tím, kdo by se staral o moje děti, kdo by je živil, kdo by platil hypotéku na dům, ve kterém děti bydlí..., kdybych nepracovala a žila ze směšného příspěvku na péči… Možná spoléhá na mého ex a současného, nevím. Ale jak už jsem psala, pro současného nemá hezkého slova, takže fakt nevím, proč by se on měl obětovat.

A neni nahodou zvykla, ze se vzdycky nejak postaras a ona se veze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12745
20.8.22 17:11
@PaníBovaryová píše:
Vis…oni jsou takovi cely zivot. Jenom v tom duchodu maji na tohle vic casu.
Komu to musis vysvetlovat?

Stěžuje si na mě sourozencům (teta, strýc), sousedkám a kamarádkám (které mě od mala znají).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12745
20.8.22 17:16
@PaníBovaryová píše:
A neni nahodou zvykla, ze se vzdycky nejak postaras a ona se veze?

Neřekla bych, že by mě materiálně využívala (to bych jí křivdila), aspoň zatím ne. Je schopná se o sebe postarat a nemá nároky, které by byly nad její možnosti.
Je ale pravda, že dřív asi trochu tyto tendence měla vůči jiným lidem. Jakože byla zvyklá brát z cizí ruky a když to bylo nezbytné, trochu se i ponížit (snášet něco, co by jiný ani s vidinou té výhody nesnesl).

Spíš si myslím, že tu svou vizi vůbec nedomýšlí do důsledků. Prostě pro ni je asi hrozný strašák nějaká ta LDN nebo hospic nebo duchoďák (chápu) a chce dožít doma (opět chápu). Akorát to není vždy možné, záleží na spoustě věcí, které (jak už tu padlo několikrát) nejde dopředu předvídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.8.22 19:34
@Hecate píše:
Hrozně špatný vliv na ni mělo to, že šla velmi brzy do důchodu. Stala se mírně řečeno asociální, nic kloudného ji nezajímá. V hlavě si dělá své vlastní verze reality, nevnímá vůbec, co jí kdo říká a podstatné procento informací vypouští už v momentě, kdy je slyší. Valná většina konfliktů má společného jmenovatele (také) v tom, že pořádně neposlouchala nebo se nezajímala, takže závěry, které si pro sebe učinila, nemají v realitě žádnou oporu. Další věc je, že takhle pokřiveně ty informace i dává dál. Občas je to jen legrační, ale jakmile jde např. o to, že na někoho nadává, posluchač slyší v podstatě lživou informaci. Nejvíc mě unavuje právě neustále něco lidem vysvětlovat, uvádět na pravou míru, obhajovat se, atd. :zed:

@Hecate teda to mas taky dobrou mamu, jaks tady napsala, ze info vypousti hned, co ji je sdeleno, uplne jsem si vzpomnela na tchyni, ta nam narovinu rekla, ze vse vypousti (a pak se divi, ze ji nechci rikat zadne historky) a pak se jeste s lidmi hada, ze neco nerekl, kdyz to rekli minutu zpatky a kdyz se toho vypravece zastanes a „svedcis“,jsi zla a neposlusna.
Taky to nebudes mit jednoduche, kazdopadne vim, ze nasemu otci jsme zajistovali charitu, kdyz uz treba nemohl vubec chodit (a potreboval napr. k zubari, my daleko, nikdo ho neunesl a byl na voziku, ale muselo se to rezervovat asi mesic predem a platilo z prispevku).

• Citovat
  • Upravit
3371
20.8.22 20:17

Na mě to úplně působí, že vize - budeme u vás bydlet - se v nich zrodila právě, když jste začali stavět ten barák. A proto tak krafali do všeho a chtěli si diktovat, myslím, že už tehdy to viděli jako „svůj budoucí domov“ a chtěli si to uzpůsobit obrazu svému. Což je hodně drsný. A děsivý teda :mrgreen:.

Jinak - v tomhle pokročilejším věku - může to zhoršení kognitivních a behaviorálních (chování) schopností právě předznamenávat nějaký budoucí problém s psychikou - typu alzheimer a jiné demence. Ono se to právě z hlediska příznaků projevuje už spoustu let dopředu třeba právě tímto zhoršujícím se chováním a pak se to akorát „rozjede na plno“.

Promluvila bych s manželem na téma dům a stěhování si rodičů do vlastního. Též nevidím jediný logický důvod, proč by jeden syn měl mít „bez práce“ dům a druhý na starosti rodiče. Fér by teda bylo - nechat rodiče dožít + být s nimi v domě a starat se o ně a ten dům tedy zdědit (když se tu s takovou variantou operuje a nechtějí dům prodat a z toho si zařídit péči). Ale též mám pocit, že tohle celé (přechod do vašeho domu) mají v plánu daleko dříve, než co budou nemohoucí - právě, aby uvolnili synovi dům.

Jak je na tom bratr - padlo tu, že je nezodpovědný, spíš se nepostará, ale zároveň tady padlo, že chtěl byt na hypotéku (tzn. nebude to s ním úplně marné, že by byl nezřízený,..) - co se domluvit nějak s ním a probrat to, jak to vidí on tu budoucí péči.

Já bych se rozhodně dál vymezovala. Jednoznačně bych operovala s argumentem, že jak se starali oni o své rodiče, tak se budeš starat ty o ně. Možná bych třeba někdy nadnesla něco na téma respektu - vy mě nerespektujete skoro od samého začátku, nerespektujete mou roli v rodině, podíl práce i financí, co mám na domě a chcete ode mě, abych se o vás s láskou starala, když od vás slyším samá negativa?

Je to hodně drsné, tohle celé plánování, předpokládání a krafání do života. Je dobře, že si to nenecháš líbit. Zkus vysvětlit manželovi, co všechno ta péče bude obnášet. A klidně bych se i vcítila do jeho emocí - je evidentní, že jemu bylo líto, jak skončil jeho děda, asi ho měl rád, třeba byl hodný člověk… ale zeptala bych se ho, jestli se i děda k jeho rodičům choval takto, diktoval si, urážel, bagatelizoval… jestli mu přijde fér tohle vše snášet na úkor své vlastní psychiky. A snažila bych se tak nějak nenápadně sdělovat, že v dnešní době nejsou DD a podobné instituce odkladiště, ale instituce s full time servisem, za který se platí.

Držím palce, tohle bude náročné :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.22 12:54

@Gituš dekuji,jojo narocne to bude, teda uplne jste me vydesila ohledne souvislosti chovani a demencemi, sama doufam, ze me neco takoveho nepotka, ale clovek asi neovlivni?
Svagr pravda nevede nezrizeny zivot, spis je takovy volnejsi a neresi spoustu veci, nebo az kdyz mu hori za patami, ale jeho vec a pak na to muze doplatit (viz porad chtel nejaky byt az tedy tak dlouho vybiral a nakonec diky situaci nedosahl na hypo a hotovosti moc nemel, nebo mohl mit lepe placenou praci, ale zustal ve starem, ze tam jsou boziii lidi),pritelkyne nejake mel, ale dle nej ho brzdily a omezovaly, tak je sam uz spoustu let a jezdi si s kamarady, ale kdyz mu to sedi, tak proc ne.Spis,ze se treba s rodici domluvi dopredu na necem a pak to zrusi (kvuli kamaradum)a to je stve, ale u nas jsme treba taky rusili navstevy, kdyz decka opakovane onemocnely (no a pravda, ze nam to bylo pozdeji vycteno, ze je treba mesic dva nevideli)
Ohledne respektu, uz to nema smysl neco probirat, uz po porodu 1.ditete jim muz rekl, at me proste respektuji, sama jsem u toho byla…situace - delali s malou neco, co jsem nechtela, rekla jsem jim to, ale bez odezvy, az se manzel ozval…a tak to slo dal, tak bohuzel jsem se obrnila a mluvim s nimi jak zaslouzi, viz hruby pytel a hruba zaplata.
Joo muzi jsem uz rikala, ze pece neni o tom, ze rano prebali, odejde do prace, vrati se v 6vecer prebali podruhe, nakrmi a jde spat, ale rekl, ze je nenecha v DD, tak nevim, mozna se k nim pak nacas nastehuje, kdyz nesouhlasim se stehovanim k nam? A za nami bude jezdit o vikendu? A co jeho vlastni prace? A kdyz tady treba ja nebo vsichni onemocnime? Nejvic me bavi, jak se spoleha na to, ze kdyz vydelava dost, bude mit i vysoky duchod a pritom vi(i z vice zdroju),ze az my pujdeme do duchodu, skoro zadny nebude, aby clovek vyzil, kdyz populace starne a tech mladych tolik nebude, aby obhospodarili kazdeho seniora.

• Citovat
  • Upravit
8558
22.8.22 17:09
@Monchichik píše:
@prokr No protože on má určitě vyšší plat než jeho žena, takže to platí podle nich on a dům je v tom případě jeho… :mrgreen: a protože je to jejich syn, tak oni můžou do všeho kecat…

Přesně to mě napadlo, že chlapi obvykle tento dojem mají. Domácí práce té ženské, bez čehož by nepřežili, se jaksi nepočítají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8558
22.8.22 17:15
@prokr píše:
Holky může mi tady prosím Vás někdo z Vás vysvětlit jak přesně fungují ty duševní pochody, že Ti lidé jsou schopni vypustit z pusy věci jako, že ten dům stavěli, když to není pravda, ještě to tvrdit před majiteli cizím lidem, mluvit o zařízení a domě jako kdyby zakladatelce nepatřil, když dobře vědí že to financovala i ze svého a hypo je společná atd.atp…
Já to vážně nechápu. PROČ???.Co ty lidi k tomu vede, nebo jak uvažují?
Tohle přeci není normální…

Jednoduché. :D Každý prostě normální není. Já si po rozvodu koupila byt a tehdejší přítel mi s vyřizováním absolutně nepomohl, neshody se u nás prohloubily, protože on doslova žárlil na moji samostatnost (mnozí chlapi prostě potřebují tu ženskou závislou), ale pak jsme byli někde ve společnosti přátel jeho rodičů a on úplně nasprosto pronesl, že jsme si (my spolu) koupili byt!
Mně tehdy ta brada spadla snad i viditelně. No a kopla jsem ho do pr. e.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová