Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,asi nebudu jediná, koho se toto téma týká, ale opravdu mě zajímá, jestli to je všude/někde stejné/obdobné.
Jsem s manželem přes 12let, 3 děti, obojí prarodiče se s vnoučaty vídají, výletují atd. Už od začátku vztahu byla tchýně velmi familiární. Hned po svatbě říkala, jak získala dceru (myšleno mě) a pár měsíců poté, jak jsem jí vzala synaNo nic si říkám v duchu. Když se narodily děti, tak to začalo nevyžádanými radami, necekanými navštěvami, ale vše jsme si uhájili, manžel se s ní docela nemazal a vždy uvedl na pravou míru. Nyní je to ale ve fázi, která mi dost vadí - např. jsme u tchánů na navštěvě, ráno se vzbudím, jdu do kuchyně, kde už tchýně chystá atd, řeknu Dobré ráno… a… ono nic! (Když je tam ještě někdo-tchán, manžel nebo švagr, tak odpoví), tak jsem se jí ptala, co je, že neodpovídá na pozdrav. Prý, že nemusí, že je u sebe doma. Prohodila jsem něco o slušném vychování, ale jako házet hrách na zeď. Že až prý budu tchýně, tak to taky pochopím, že to tak prostě chodívá, ale vlastně, že to nepochopím, když mám dcery a ne syna, že její tchýně byla taky taková, tak teď se ona může takto chovat též, říkám, že teda je mi líto, pokud narazila na takovou, ale nemusí se přece chovat stejně. To už neodpověděla, ale další ráno pozdravově nepozdravové repete. Mě to docela štve, protože to je vždycky uvítání stylem pusinky, zatřesení rukou, obejmutí apod. a pak tedy absolutní ignore mode, když se nikdo nedívá, zkrátka velmi pokrytecké, neupřímné a to se mi fakt nelíbí. Jak tedy „řešit?“ Fakt mě nebaví mluvit do luftu. Zažili jste někdo něco takového?(když dle tchýně je to normální chování tchýní vůči snachám)
A ten problém je jen to, že ti z nějakého důvodu ráno neodpovídá na pozdrav? To jako fakt?
![]()
Tak ji nech, ne?
Nejezdila bych, není proč, evidentně na Tebe není zvědavá.
Je to typ tchyně, která Tě nikdy nepřijala a nepřijme, žije s tím, žes jí ukradla synáčka. Při jakémkoliv problému Ti zapíchne kudlu do zad. Takže není třeba hrát nějakou komedii s názvem Milující rodinka.
@Lojzísek píše:
Nejezdila bych, není proč, evidentně na Tebe není zvědavá.
Je to typ tchyně, která Tě nikdy nepřijala a nepřijme, žije s tím, žes jí ukradla synáčka. Při jakémkoliv problému Ti zapíchne kudlu do zad. Takže není třeba hrát nějakou komedii s názvem Milující rodinka.
@Lojzísek no přesně, tehdy říkala, jak je ráda, že má dceru a pár měsíců na to, že jsem jí vzala syna. Jako úplně mi to vyrazilo dech, fakt jsem se nezmohla na slovo.
@Anonymní píše:
@dedrichov i před mužem tě nezdravila? A co on na to?
Ono to bylo tak plíživě. Nejprve jsem si toho po čase všimla a říkala si, že to ne, že se mi to zdálo nebo to byla náhoda. A začala jsem to sledovat. No, tak to nebyla náhoda, normálně mě nezdravila ani neodpovídala. Po sdělení manželovi, zda si toho všiml, probíhal úplně stejný proces, jako u mě… no a co dál? Třeba se ptala mého muže na kafe. Nebo si natočila židli směrem k němu a ke mě zády, vyprávěla mu a mě si celou tu hodinu ani nevšimla. To byla předposlední návštěva. Pak jsem to utla.
@Proto02 píše:
A ten problém je jen to, že ti z nějakého důvodu ráno neodpovídá na pozdrav? To jako fakt?![]()
![]()
Tak ji nech, ne?
@Proto02 ano, to je ten problém, nemám ráda přetvářku, kdy před lidmi mě tchyně zdraví a objímá apod a když tam nikdo není, tak ignorace bez pozdravu. Nebo je takové chování přijatelné? Vy se tak chováte k lidem v rodině/práci/mezi práteli, že máte vybrane jednotlivce a před dalšími lidmi ťuťu ňuňu a kdyz jste sami, tak ani neodpovíte na pozdrav? To jako fakt?
nebo jste provokatér?
@dedrichov píše:
Ono to bylo tak plíživě. Nejprve jsem si toho po čase všimla a říkala si, že to ne, že se mi to zdálo nebo to byla náhoda. A začala jsem to sledovat. No, tak to nebyla náhoda, normálně mě nezdravila ani neodpovídala. Po sdělení manželovi, zda si toho všiml, probíhal úplně stejný proces, jako u mě… no a co dál? Třeba se ptala mého muže na kafe. Nebo si natočila židli směrem k němu a ke mě zády, vyprávěla mu a mě si celou tu hodinu ani nevšimla. To byla předposlední návštěva. Pak jsem to utla.
@dedrichov ty vo.. tak to je jako u nás, taky jsem si dlouho říkala, že se mi to zdálo. Akorát si tedy ještě dává pozor na tu přítomnost lidí.
@Anonymní píše:
@dedrichov ty vo.. tak to je jako u nás, taky jsem si dlouho říkala, že se mi to zdálo. Akorát si tedy ještě dává pozor na tu přítomnost lidí.
Neboj, ona časem určitě taky přidá.
Jako to se fakt nedalo, někdo to třeba snáší, ale já si řekla, že už ne. Bylo všeho moc. Figurovala v tom neochota, třeba se neštítila mi říct, že mi neuškodí, když nestihnu oběd atd.
Kdyz si vzpomenu na ty roky před, kdy bylo doma vždy velké dusno okolo návštěvy u ní a manžel mě krmil řečmi o tom, že je jak mezi mlýnskými kameny… no nechápala jsem. Teď zpětně mi dává za pravdu, a co já s tím, že jo. A veškerou konverzaci zakončí… no jo, ale je to moje máma.
@dedrichov jsem tedy taky zvědavá, jak zareaguje ten můj…to by bylo taky zajímavé, kdyby žena říkala svému muži, jo můj otec ti dáva kapky, dáva ti všechno sežrat, že, ale je to můj otec, to by každý manžel určitě ocenil. Nechápu, prostě když objektivně vidím takové věci, tak se snad postavím za toho poškozeného. Mi se totiž zdá, že dcery se umí od svých bývalých rodin (svých maminek a tatínků) odtrhnout lépe než ti chlapi od svých rodičů (hlavně svých maminek).
@Anonymní píše:
@stinga no já jsem fakt krav.ka si říkám. Chlapovi rodiče zakazovat nechci, tchán je fajn v pohodě, akorát teda tchyně taková, když jsme samy, pravě je to fakt až k neuvěření, když normálně mezi dalšími lidmi funguje. A pravdou je, že se aktivně k nám z velké části zvou sami. Budu muset doma udělat dusno.
Takze manzel neni na tve strane? Ze musis delat dusno? Vsak kdyz s nima byt nechces, tak si delej svoje kdyz prijdou a nech to na manzelovi, at jim udela kafe a sedi s nima.
@Anonymní píše:
@dedrichov jsem tedy taky zvědavá, jak zareaguje ten můj…to by bylo taky zajímavé, kdyby žena říkala svému muži, jo můj otec ti dáva kapky, dáva ti všechno sežrat, že, ale je to můj otec, to by každý manžel určitě ocenil. Nechápu, prostě když objektivně vidím takové věci, tak se snad postavím za toho poškozeného. Mi se totiž zdá, že dcery se umí od svých bývalých rodin (svých maminek a tatínků) odtrhnout lépe než ti chlapi od svých rodičů (hlavně svých maminek).
No tak jen z mé zkušenosti: ale moc si to zastávání nemaluj. To on se ten můj manžel taky za mě postavil, teda řešil to po svém. Nebo to s ní řešil bez mé přítomnosti. Ale vyšlo z toho jen a pouze to, že je úplně jedno, co jsem kdy řekla/neřekla a udělala nebo neudělala. Prostě mě nenávidí do morku kostí.
@hani28 když u situace není, tak říká, že neví, že u toho nebyl (a mám si to vlastně vyřešit sama-proto si to natočím, jak už tady někdo zmiňovsl)…když jednou u jedné věci kdysi byl, tak se mě zastal a řekl tchyni, že mě musí respektovat, ale to bylo opravdu jen jednou.
Příspěvek upraven 17.11.23 v 23:02
Asi si nemáte co vyčítat. Tchýně tě nemusí, jasně ti to řekla. A ty se tomu hrozně divíš a chceš ji stavět do latě v jejím domě. Tak tam nejezdi, když ti to tak vadí, evidentně tam nikomu chybět nebudeš.
@terien ale proč tedy to tanečkování okolo? Viz v přítomnosti lidí jak mě ma ráda a v nepřítomnosti ignorace? Nechápu tedy poznámku, že si nemáme co vyčítat - nebo si mam vyčítat, že si mě její syn vzal za ženu?
Navíc pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost. Bych byla rychle srovnaná do latě, kdybych tchyni ráno nepozdravila, to si jsem jistá.
@dedrichov píše:
No tak jen z mé zkušenosti: ale moc si to zastávání nemaluj. To on se ten můj manžel taky za mě postavil, teda řešil to po svém. Nebo to s ní řešil bez mé přítomnosti. Ale vyšlo z toho jen a pouze to, že je úplně jedno, co jsem kdy řekla/neřekla a udělala nebo neudělala. Prostě mě nenávidí do morku kostí.
@dedrichov a řekla ti třeba i důvod proč tě nenávidí?