Tchýnina reakce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
17.11.23 23:08
@Anonymní píše:
@terien ale proč tedy to tanečkování okolo? Viz v přítomnosti lidí jak mě ma ráda a v nepřítomnosti ignorace? Nechápu tedy poznámku, že si nemáme co vyčítat - nebo si mam vyčítat, že si mě její syn vzal za ženu?
Navíc pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost. Bych byla rychle srovnaná do latě, kdybych tchyni ráno nepozdravila, to si jsem jistá.

Prostě je taková, nezměníš to. Nemáte si co vyčítat proto, že ty se taky nechováš zrovna ukázkově. Myslíš, že ji tvoje přednášky o slušném chování změní? Buď to přijmi, jak to je, nebo tam nejezdi. Hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.11.23 23:35
@terien píše:
Prostě je taková, nezměníš to. Nemáte si co vyčítat proto, že ty se taky nechováš zrovna ukázkově. Myslíš, že ji tvoje přednášky o slušném chování změní? Buď to přijmi, jak to je, nebo tam nejezdi. Hotovo.

@terien ježíš sorry, já vlastně zapomněla, že jsem 1.šlohla syna, 2.jsem na návštěvě a mám držet hu.bu a krok, že hostitel se může chovat jak chce, 3.chci vysvětlení, když nepozdraví, 4.vysvětlení se mi dostaví až když řeknu, že je vhodné na pozdrav odpovědět, 5.když je navštěva v mé domacnosti, výše psané stále platí.
6. @terien bod 5.ber s nadsázkou.
To vysvětlení o slušném chovaní bylo na 1řádek (doslova jsem rekla:
Je slušné na pozdrav odpovědět), nešlo o žádnou přednášku, kdežto její vysvětlení o tom, proč nezdraví by vydalo na sloh, mě to nevadí (že jí to vysvětlení trvalo delší dobu).
Ale máš pravdu v tom, že to budu muset přijmout, akorát tedy s tím, že v mém (a manželově) domě není tchyně již vítána. Nechci se už dál přetvařovat, tchyni nezbývá než to tedy přijmout.

• Citovat
  • Upravit
34473
17.11.23 23:49
@Anonymní píše:
@terien ježíš sorry, já vlastně zapomněla, že jsem 1.šlohla syna, 2.jsem na návštěvě a mám držet hu.bu a krok, že hostitel se může chovat jak chce, 3.chci vysvětlení, když nepozdraví, 4.vysvětlení se mi dostaví až když řeknu, že je vhodné na pozdrav odpovědět, 5.když je navštěva v mé domacnosti, výše psané stále platí.
6. @terien bod 5.ber s nadsázkou.
To vysvětlení o slušném chovaní bylo na 1řádek (doslova jsem rekla:
Je slušné na pozdrav odpovědět), nešlo o žádnou přednášku, kdežto její vysvětlení o tom, proč nezdraví by vydalo na sloh, mě to nevadí (že jí to vysvětlení trvalo delší dobu).
Ale máš pravdu v tom, že to budu muset přijmout, akorát tedy s tím, že v mém (a manželově) domě není tchyně již vítána. Nechci se už dál přetvařovat, tchyni nezbývá než to tedy přijmout.

Jistě. Pokud s tím souhlasí i manžel, můžeš se těšit na klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
18.11.23 06:49

@tartaletka zrovna včera jsem si to pustila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13318
18.11.23 07:05
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi (zejména ohledně nenavštěvování).
A ještě prosím, jak řešit situace, když se toto děje u nás doma?

Tak si ji prostě nevšímej. Zdravení je slušnost, ale nikdo ti to neřídit nemůže. Tímto ti sděluje, že ji se. reš a vadíš. Nejspíš měla o ženě svého muže jiné představy, ale to je její problém. Chtěla tě naštvat a přesně to se jí podařilo. Normálně jí to odzrcadli zpět… Když u toho nikdo nebude, tak ji taky nezdrav a ignoruj ji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13318
18.11.23 07:10
@Anonymní píše:
@K. Rocánková no jo jsem měkká, s tím natočením si to taky říkám, to tak příště udělám a pustím nebo pošlu rovnou chlapovi, ať mi tedy vysvětlí. Ono třeba občas dřív byly nějaké nesrovnalosti ohledně dětí, když se narodily a později také (jak jsem psala, že jsme si to uhájili), ale bylo to spíš tak, že chlap řekl, že se do toho montovat nebude. Pak jednou něco bylo, u čeho byl svědkem, tak tchyni rekl, ze mě prostě bude respektovat (zpětně si uvědomuji, že to začalo asi už tehdy).

Co by ti na tom měl tvůj muž vysvětlovat??? Akorát na něj přehodíš svoje nesrovnalosti s tchýní. To jako proč? Buď dospělá a ne jako školkové dítě, co jde žalovat paní učitelce…
Chudák chlap… Ludánku, řekni, kdo je víc? Manželka nebo matka?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
18.11.23 07:24
@Anonymní píše:
Dobrý večer všem,asi nebudu jediná, koho se toto téma týká, ale opravdu mě zajímá, jestli to je všude/někde stejné/obdobné.
Jsem s manželem přes 12let, 3 děti, obojí prarodiče se s vnoučaty vídají, výletují atd. Už od začátku vztahu byla tchýně velmi familiární. Hned po svatbě říkala, jak získala dceru (myšleno mě) a pár měsíců poté, jak jsem jí vzala syna :? No nic si říkám v duchu. Když se narodily děti, tak to začalo nevyžádanými radami, necekanými navštěvami, ale vše jsme si uhájili, manžel se s ní docela nemazal a vždy uvedl na pravou míru. Nyní je to ale ve fázi, která mi dost vadí - např. jsme u tchánů na navštěvě, ráno se vzbudím, jdu do kuchyně, kde už tchýně chystá atd, řeknu Dobré ráno… a… ono nic! (Když je tam ještě někdo-tchán, manžel nebo švagr, tak odpoví), tak jsem se jí ptala, co je, že neodpovídá na pozdrav. Prý, že nemusí, že je u sebe doma. Prohodila jsem něco o slušném vychování, ale jako házet hrách na zeď. Že až prý budu tchýně, tak to taky pochopím, že to tak prostě chodívá, ale vlastně, že to nepochopím, když mám dcery a ne syna, že její tchýně byla taky taková, tak teď se ona může takto chovat též, říkám, že teda je mi líto, pokud narazila na takovou, ale nemusí se přece chovat stejně. To už neodpověděla, ale další ráno pozdravově nepozdravové repete. Mě to docela štve, protože to je vždycky uvítání stylem pusinky, zatřesení rukou, obejmutí apod. a pak tedy absolutní ignore mode, když se nikdo nedívá, zkrátka velmi pokrytecké, neupřímné a to se mi fakt nelíbí. Jak tedy „řešit?“ Fakt mě nebaví mluvit do luftu. Zažili jste někdo něco takového?(když dle tchýně je to normální chování tchýní vůči snachám)

Tchyni bych prednasku o zdraveni nedelala. Pokud to je vas jediny problem, neres kraviny. Jestli je nepratelska i jindy, omez kontakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
18.11.23 07:32
@Anonymní píše:
@terien ale proč tedy to tanečkování okolo? Viz v přítomnosti lidí jak mě ma ráda a v nepřítomnosti ignorace? Nechápu tedy poznámku, že si nemáme co vyčítat - nebo si mam vyčítat, že si mě její syn vzal za ženu?
Navíc pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost. Bych byla rychle srovnaná do latě, kdybych tchyni ráno nepozdravila, to si jsem jistá.

Tohle znam dlouho a dlouho mi trvalo pochopit, ze to je jen pretvarka. Porad jsem doufala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
267
18.11.23 07:51

A to je jednoduché, přestaňte ji lézt do zadku, vykašlete se na ni a přestaňte se jí snažit zavděčit ty vole!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
18.11.23 08:10
@Anonymní píše:
Děkuji za odpovědi (zejména ohledně nenavštěvování).
A ještě prosím, jak řešit situace, když se toto děje u nás doma?

Myslela bych si pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost a ty si trhni, když neumíš zabucet.
Návštěvy můžeš zkusit omezit a pokud zbytek rodiny ráno pozdraví, tak manželovi ukázat, jak je to s tebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
18.11.23 08:12

@stinga a i ta hluchá si dává pozor, aby pozdravila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20514
18.11.23 09:20
@Magical-eyes píše:
Tak si ji prostě nevšímej. Zdravení je slušnost, ale nikdo ti to neřídit nemůže. Tímto ti sděluje, že ji se. reš a vadíš. Nejspíš měla o ženě svého muže jiné představy, ale to je její problém. Chtěla tě naštvat a přesně to se jí podařilo. Normálně jí to odzrcadli zpět… Když u toho nikdo nebude, tak ji taky nezdrav a ignoruj ji.

To bych nedělala, sníží se tím tak na její úroveň.
Prostě bych zdravila dal a na odpověď bych nečekala. K nim bych už nejezdila.
A manželovi bych řekla, jak to je a ať jezdí sám a taky, že si nepřeji návštěvy u nás. Ono se s tím víc dělat nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2981
18.11.23 09:38
@Anonymní píše:
@stinga no já jsem fakt krav.ka si říkám. Chlapovi rodiče zakazovat nechci, tchán je fajn v pohodě, akorát teda tchyně taková, když jsme samy, pravě je to fakt až k neuvěření, když normálně mezi dalšími lidmi funguje. A pravdou je, že se aktivně k nám z velké části zvou sami. Budu muset doma udělat dusno.

Nenech se vehnat místními do konfliktu, který ti poškodí vztah s chlapem a v konečném důsledku to odnesou děti. Každý je odpovědný sám za sebe, tedy i ty a tchýně. Takže není problém, pokud ty slušně zdravíš a tchýně neodpoví - je to její strana hřiště, její chování, nepozdrav je informace o ní. A ty nemáš sebemenší právo ji vychovávat, natož nutit chlapa, aby si matku srovnal nebo trhat rodinu kvůli tomu, jaká je tchýně. Řešíš věc, která na tebe působí pouze proto, že si to do sebe pouštíš, a tím to v tobě dělá bordel a postupně to bude eskalovat a humus se bude šířit, pokud to nezastavíš. Takže moje doporučení je, respektovat, že je tchýně nevychovaná, a sama se chovat tak slušně, jak jsi vychována a zvyklá. Její chování ber pouze jako informaci o ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
18.11.23 09:42

@KovaJana Souhlas, akorat si myslim, ze neni spatne to chlapovi rict a ocekavat, ze si matku srovna. Ona je pro ni „cizi“, jediny, kdo by na ni platil, je jeji syn. S tim si to snad rozhazet nechce.

Kamosky byt nemusi, ale i on by mel mit zajem na tom, aby respektovali jeho zenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
18.11.23 09:51

Jako paní tchyně způsobuje rodinný rozkol do budoucna a dobře to ví.
Zakladatelko, ať uděláš cokoliv, vždy budeš za semetriku. Můžeš to dle rad zde přecházet, no nevím… Nebo říct manželovi, ať to nějak vyřeší (taky blbě, co asi tak vyřeší), můžeš jí to říct sama, že chceš, abyste vycházely (blbě, ona dobře ví, co dělá), můžeš nejezdit k nim (no jo, co by se od NÍ taky chtělo, že jo, podívej, jak se chová…), můžeš zakázat návštěvy u vás (to bude paráda, co bude následovat)…
Takže shrnuto, jakékoliv řešení nevyřeší nic. Bude dlouhodobé dusno. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová