Těhotenství nebo interupce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
82
19.11.07 11:21
Marketa182 píše:
Monísku - mě je 23 a čekám druhé dítě. První jsme plánovali a snažili se o něj od mých 20 let! Trvalo nám to rok. Otěhotněla jsem, když mi bylo 21 a jsem strašně ráda, že jsem tak mladá. Mít dítě brzy má několik výhod:

1. Já osobně jsem měla strach, že když to budu oddalovat a budu chtít dítě třeba až ve 27, tak pak zjistím, že to nejde a narodí se mi třeba až ve třiceti.

2. Mladá matka bere všechno trochu ležérněji. Aspoň mám takový pocit, když porovnám sama sebe se svýma kamarádkama, které mají stejně staré děti (chodíme spolu na plavání, cvičení s dětmi) a ony všechny mají první dítě ve třiceti a jsou na všechno takové upjatější, nevím jak to přesně vysvětlit…

3. Až budou moje děti větší a samostatnější, třeba jim bude tak 10, tak ty budeš ještě mladá a plná sil užívat si života.

4. Děti jsou super. Nikdy nebudeš litovat, že dítě máš! I když si teď nejsi jistá, dítě je to nejlepší, co tě v životě může potkat.

Co se týče té nejistoty, jestli se o někoho dokážeš postarat, nebo ne. Tak to mě provází denně. Když jsem byla těhotná poprvé, kolikrát jsem brečela, že to nezvládnu. Zvládla jsem. Teď dcera někdy strašně zlobí a mě jímá nejistota, jestli jsem dobrá matka, že ji nedokážu vychovat. Ale vím, že dokážu :D Čekám druhé dítě a někdy mě chytá záchvat paniky, že druhé dítě absolutně nezvládnu. Ale když se nad tím zamyslím racionálně, vím, že to zvládnu stejně dobře, jako to první a moc se těším.

Takže snad si z mého příspěvku něco vezměš a třeba ti to dodá odvahy. Mít dítě je těžké rozhodnutí, ale jak už jsem jednou psala - nikdy toho nebudeš litovat.

Určitě moc mi to pomohlo, potřebuji taky vědět že nejsem jediná takhle mladá ..... a těhotná.-)) jo taky si mylím, že to určité výhody má, s dítětem jste si podle mě mnohem blíž a víc si s ním rozumíš … to je určitě pravda … i když ty zkušenosti a vědomosti chybí …
Ještě mám dotázek od kdy tak přerušujete práci.. prostě od kolikátého měsíce cca končíte v práci ??? jde to i dřív než třeba měsíc před porodem ???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
19.11.07 11:29

Ahoj,
byla jsem jen o něco málo starší než ty, když jsem byla v podobné situaci - jen s jedním rozdílem můj tehdejší partner prcka nechtěl a já jsem neměla odvahu, jít do toho sama.
Teď, když máme s manželem Tobíka, na toho prvního prcka často myslím. Mrzí mě, že jsem si ho nenechala, ikdyž na druhou stranu s takovým otcem by byl asi chudák. Holt jsem byla mladá a blbá a zratila spoustu času s někým, kdy za to ani v nejmenším nestál.
Takže můžu jenom souhlasit s dalšíma holkaka a říct ti, že prcek za je fakt to nejlepší, co tě v životě může potkat. Když tvůj partner mimčo chce, nerozmýšlela bych si to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1009
19.11.07 11:29

Ahoj Monísku,

moc si cením tvé odvahy sem psát otevřeně a jasně o svých pocitech a obavách. Fakt supr, ¨ty rychlé závěry „dám to pryč“ jsou hrozné. Nedávno mě vyděsila kamarádka, co má stejně starého prcka co já - řekla, že kdyby otěhotněla, jde hned na potrat. Nechápu to, kor když má vedle sebe nádherné stvoření.

Neboj se, protože obavy, zda to zvládneš, budeš mít vždycky. A vždycky se budeš obávat omezení, která s miminkem přijdou. Přijdou - ale není to tak zlé. My už v 3 měsících chodili všichni po horách, prcka jsem nosila v šátku, mlékárnu stále u sebe :D a pohoda. Teď chodíme s krosničkou a taky to jde. Samozřejmě, že nejde vše - nejde se večer sebrat a jít do restaurace s přáteli (leda že by někdo pohlídal) apod. Ale supr je, že až ti prckové odrostou, bude ti 40 a můžeš si dokonale užívat. Už budeš mít vše, byt, děti velké, práci - a jediné, co budeš dělat, je si užívat, sportovat, cestovat. A pořád na to budeš mít dost sil. U nás v práci máme takto jednu maminu a ta si to fakt dokonale užívá. Má to něco do sebe mít prcka tak brzy. Já chtěla mít už od 17 :lol: , ale nebyli chlapi, tak jsem měla první až v 30 - ale taky fajn. Jen jsem víc unavená (teď 7tt další mimi).
Drž se, to zvládneš a bude z toho štěstíčko.

Ještě jeden případ - kamarádka v 19 taky šla na potrat, teď je jí 32 a nikdy toho nepřestala litovat . A to není žádná cíťa. Teď má 2,5 letou holčičku, nemocnou, s nějakým syndromem (operace srdce, imunita na nic…) a ještě s centrální pohybovou poruchou. Zvládá to krásně, ale stále v sobě má otázku, jak by to bylo s tím prvním.

Jo - a prý ženy, co rodí mladé, tak rychleji shazují ta kila :) To mně se to fakt vyhlo :(

Hanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
19.11.07 11:30
Monísek píše:
jen se bojím toho pokud mi doktorka zítra řekne že to není problém a že to dělá často a že pak není ohrožena neplodnost, že kývnua nechám si to vzít … snad taková nebude vůbec nevím co ji mám říct …

tak jeste jednou - trochu se mi ulevilo, že nejsem nenormalni. Mela jsem před lety uplně stejnou noční můru - te otěhotním , pujdu k doktorce a tam zcela iracionálně kývnu na potrat, a jí že nedojde, že to tak nemyslím, a ---- ani nehci domyslet. Přitom bych na potrat nikdy nešla - už před mnoha lety (když mi tahle můra letěla hlavou) jsme dítě chtěli, bohužel jsme na něj dlouhá léta čekali. Ale nakonec, když nad tím uvažuju racionálně, tak by člověk takový zkrat určitě neměl, neboj :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
19.11.07 11:31

Monísku je mi 21 a jsem ve 13tt, miminko je moc vytoužené a plánované. Pracovali jsme na něm 8 měsíců a už jsem propadala beznaději, že semnou není něco v pořádku. Neumím si představit tohle prožívat ve 30. Jinak postupem času zjišťuji že nás „mladých mamin“ je dost. Až se narodí bude mi 22 a příteli 23. Nemyslím si že by to byl strašně mladý věk, vždyť ještě před 20 lety to bylo akorát, to jen ten dnešní trend dítě po 30 mě vysloveně vytáčí.
Abych tě uklidnila, taky jsem byla v šoku těch prvních 14 dní když jsem uviděla na testu //. Honili se mi hlavou otázky jak to zvládnu, prostě strach z neznáma. Ale věř, že tenhle strach budeš mít i kdyby ti bylo 30, není to o věku. Postupem času to přejde a uvidíš že se budeš už jen radovat.
Pokud jste zabezpečení, máte práci, byt tak opravdu není co řešit a neříkej že si s tím nepočítala. Přeci zkoušet jestli jsem plodná bez následků, to opravdu nejde a myslím, že by od tebe ani nebylo fér dát teď to mimi pryč.
Přeju ti hodně štěstí ať už se rozhodneš jakkoliv.

Lucík

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
19.11.07 11:35

Jinak ještě s tou prací. Záleží jako práci děláš, ale klidně můžeš MUDr. požádat o neschopenku, že ti není dobře, někteří doktoři ji bez remcání vystaví. Jinak se nastupuje na MD 6 týdnů před termínem, což je celkem přijatelné.

Lucík

• Citovat
  • Upravit
5618
19.11.07 11:36

Monisku,

na MD se nastupuje cca 6tydnu pred planovanym porodem. Samozrejme se da domluvit s Dr na neschopence. Treba ja byla doma od zari a Kuba se narodil na konci prosince.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
876
19.11.07 11:39

Monísku - pokud nemáš rizikové těhotenství, tak na mateřskou jdeš 6-8 týdnů před plánovaným termínem porodu. V práci bys to měla říct podle mě tak v 4-5 měsíci, ať si za tebe najdou náhradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
19.11.07 11:46
stazka píše:
Monisku,na MD se nastupuje cca 6tydnu pred planovanym porodem. Samozrejme se da domluvit s Dr na neschopence. Treba ja byla doma od zari a Kuba se narodil na konci prosince.

No právě, já bych asi radši zůstala doma, když už tak abych si to užila se vším všudy, navíc mám práci, kde hygiena skutečně není to první co tady je… dělám asistentku na stavbě, sice sedím v kanceláři, ale pořádné totalety a teplá voda tady fakt není …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
19.11.07 11:48
Anonymni píše:
Monísku je mi 21 a jsem ve 13tt, miminko je moc vytoužené a plánované. Pracovali jsme na něm 8 měsíců a už jsem propadala beznaději, že semnou není něco v pořádku. Neumím si představit tohle prožívat ve 30. Jinak postupem času zjišťuji že nás „mladých mamin“ je dost. Až se narodí bude mi 22 a příteli 23. Nemyslím si že by to byl strašně mladý věk, vždyť ještě před 20 lety to bylo akorát, to jen ten dnešní trend dítě po 30 mě vysloveně vytáčí.
Abych tě uklidnila, taky jsem byla v šoku těch prvních 14 dní když jsem uviděla na testu //. Honili se mi hlavou otázky jak to zvládnu, prostě strach z neznáma. Ale věř, že tenhle strach budeš mít i kdyby ti bylo 30, není to o věku. Postupem času to přejde a uvidíš že se budeš už jen radovat.
Pokud jste zabezpečení, máte práci, byt tak opravdu není co řešit a neříkej že si s tím nepočítala. Přeci zkoušet jestli jsem plodná bez následků, to opravdu nejde a myslím, že by od tebe ani nebylo fér dát teď to mimi pryč.
Přeju ti hodně štěstí ať už se rozhodneš jakkoliv.Lucík

Díky moc za vzkazík .. fakt.. moc si toho vážím, že sem píšete … a čtu to s velkou chutí …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
876
19.11.07 11:49

A ještě něco - jak jsi psala, že mladé matce ty zkušenosti a vědomosti chybí, tak to je to, co jsem chtěla napsat o těch starších maminkách. Ony těch vědomostí o tom, jak vychovávat dítě mají až moc a vůbec to neberou intuitivně. Teda nechci házet všechny do jednoho pytle. Ale je to můj pocit.

A ještě jsem chtěla říct, že s dítětem to budeš mít takové, jaké si to uděláš. Když jsem byla poprvé těhotná, tak mi všechny starší ženy v rodině (mamka, babičky) říkaly, že si to představuju, jako Hurvínek válku. Ale nakonec bylo vše tak, jak jsem chtěla. S Viktorkou jsem od mala mohla dělat skoro všechno. V šesti týdnech jsme s ní chodili v Sedmihorkách po skalách v šátku. Od jejího narození pracuju… Hraju v kapele - ještě pár hodin před porodem jsem byla na zkoušce a když měla Viktorka dva týdny, tak už jsem zase hrála.

Neboj se ničeho a pojď za námi na baby-cafe do červenčátek :D

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
19.11.07 11:57

moni určitě si mimčo nech.Mě je teda víc,ale mužu říct že mimčo je to nejlepší na světě a život bez něj si nedokážu už představit.Je krásný bejt maminkou.Mě je 25 a matyaskovi jsou 3 mesíce a skoromanželovi je 39 jako tvému tatínkovi :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
19.11.07 12:13

Není nutné odcházet jinam, i zde fungují červenčátka 2008
https://www.emimino.cz/modules.php?…
pokud se rozhodneš pro miminko, určitě tě rádi přijmou. S

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
19.11.07 12:21

Ahoj Moni,
nedá mi to, abych taky nenapsala. Vždycky jsem měla pocit, že jsem jedna z nejmladších mamin, co chodí po světě :lol: ale jak zjišťuju, jsou i mladší :wink: První syn se nám narodil, když mi bylo 23 (po 8měsíčním snažení), druhý v mých 25letech. Oba byli plánovaní, ale pravda, moje rozhodování uspíšil i fakt, že manžel je starší téměř o 19let. Ale co chci napsat…teď mi bude 27 a mám za sebou gynekologickou operaci…snad z toho nebude nic vážného, ale řeknu ti, že jsem fakt děkovala osudu, že mám už tak „mladá“ dvě zdravé děti. Nemusela jsem se stresovat, jestli budu moct mít ještě děti nebo ne…třetí neplánujem…opravdu, být bezdětná, tak jsem z toho všeho daleko víc v pr..li, než jsem byla :? Tak to je další pohled na věc…nikdy nevíš, co se ti může stát.

No, na mě se dívali blbě, i když mi bylo 23, tak se připrav, že občas nějakého neomalence potkáš :(

Jo a ještě jeden postřeh - když jsem byla v porodnici s prvním synem, ležela se mnou na pokoji 18ti letá holčina, otěhotněla neplánovaně s přítelem, spolužákem, ale byli oba (i jejich rodiče, kteří tam za nima byli) nejšťastnější rodiče pod sluncem :wink: Vyprávěla mi, jak jí všichni ve škole vycházeli vstříc se zkoušením atd…takže neboj, určitě v tom nejste s přítelem sami :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4823
19.11.07 12:28

Monisku,
chapu Tvoje obavy, ale o tom je zivot. Kazde rozhodnuti provazi uvahy typu, jak to bude dal a zvaladnu to?
Psala jsi, ze jste se nedavno osamostanil v bydleni. To byl taky velky krok a urcite i z nej jsi mela strach. A o psim milackovi ani nemluve :D

Preji Ti hodne sily, aby ses zvladla poprat se vsemi pochybostmi a svoje tehu se krasne uzivej!!! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí