Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Jsem ve čtvrtém měsíci, na konci srpna mi bude 46. První dítě ve 41, druhé ve 46. Chtěla jsem děti třeba ve 20 nebo ve 30, ale osud/život to chtěly zkrátka jinak. Nicméně děti a rodina jsou u mě na prvním místě společně se zdravím, takže je klidně možné a vysoce pravděpodobné, že kdybych měla děti dříve, další várku bych si pořídila teď(Dvě VŠ, nejsem sociální případ, který žije z přídavků
)Názor na mateřství ve 40+ může mít kdokoliv, ale důležitý a podstatný je jen ten tvůj, tvoje zdraví, tvoje možnosti, tvoje životní plány. Jestli je tohle všechno OK, směle do toho
Zvlášť, když je partner bezdětný. Můj taky byl, ale je jen o tři roky mladší, než já, takže máme děti jen společné. A moc si to užíváme. Dokonce lékařka, ke které jezdím, je ještě malinko starší, než já a čeká své první.
moc gratuluju. a prosím tě, jestli to není moc osobní, to díky ivf? taky uvažuju a vlastně už zkouším, ale léta člověk nevymaže, a tak si říkám, jestli má vůbec cenu snažit se přirozeně…
zakladatelko, mnohem častěji litujeme toho, co jsme neudělali, než toho, co jsme udělali… držím palce
a kdo tady psal, že si možná neužije vnoučata - myslíš teda, že bude lepší, když to celé zabalí, a tedy si neužije ani to případné dítě, natož vnouče??
@monisek76 Když budeš chtít, napiš, pošlu ti pozvánku do skupinky maminek od 45 let výš, mezi nás. Netroufám si odhadnout, kolik nás tam je, ale opravdu hodně
Když vedu naši čtyřletou do školky a je mi 45, polovina maminek ostatních dětí jsou stejně staré jako já + - rok.
A to se pyšním ještě s bříškem našeho druhátka, které teprve přijde na svět a to mi už bude krátce 46. ![]()
@karkarka píše:
Ve 48. Samozřejmě přes umělé oplodnění. A ten věk je opravdu hrůza.
ano, asistovaně na klinice
zdravotně to tedy žádná hitparáda není, myslím tento postup a v tomto věku, je to rizikové jak pra–se
@Anonymní píše:
moc gratuluju. a prosím tě, jestli to není moc osobní, to díky ivf? taky uvažuju a vlastně už zkouším, ale léta člověk nevymaže, a tak si říkám, jestli má vůbec cenu snažit se přirozeně…zakladatelko, mnohem častěji litujeme toho, co jsme neudělali, než toho, co jsme udělali… držím palce
a kdo tady psal, že si možná neužije vnoučata - myslíš teda, že bude lepší, když to celé zabalí, a tedy si neužije ani to případné dítě, natož vnouče??
Přirozeně a na první šťouch
Prvorozené dítko je po IVF, to jsem byla ale ve 40 vyplašená, že to třeba nepůjde, tak jsme šli hned do IVF. Toto druhé, co je na cestě, je počaté přirozeně, ve 45 a čtvrt.
Jestli to má cenu.. to je zvláštně položená otázka.
My po dětech toužíme, tak jsme se snažili a jsme štěstím bez sebe, že jedno už je na světě a druhé na cestě. Klidně bych šla pak ještě do třetího, ale bojím se, že už by to bylo rouhání, když jsem měla takové štěstí na ty dvě.
Znam paní co ve 48 pocala přirozeně a prave porodila dvojčata. Chlap stejně stary jako ona a bezdětný. Dneska jsou dvojcata desetiletá a ona je totálně v háji
, chlapa to nakonec zas tak moc nebere, byl zvyklý na svuj klid. Je to na každém, ja bych do toho nešla, ale mně do 45 chybí ještě spousta let, takže bůh ví co bude.
P, s.: Velice úspěšná ekonomka Markéta Šichtářová v tomto týdnu porodila své sedmé dítě, tuším, že je ročník 76.
@PaníKadrnožková píše:
Na potrat bych nesla, ale cilene uz by to pro me nebylo. Ve 38 jsem porodila a proste ten entuziasmus uz neni, co za mlada
asi tak nějak
moje máma měla mého sourozence ve svých 41 – a prostě to není ono a podepsalo se to na něm…hlavně asi psychicky
když se stane, stane se a člověk udělá to nejlepší co může
ale jít na umělé a rvát po 40 do sebe hormony, ajaj ![]()
@Anonymní píše:
@monisek76 Zakladatelko, ještě dodám, že kritizovat to budou hlavně ty, které by do toho nešly, ať už pro to mají jakýkoliv důvod nebo nemají odvahu, podmínky, či zdraví. Možná jsou unavené. Tohle má každý prostě jinak. Také tyto ženy danou problematiku nesledují a nemají povědomí o množství žen v populaci s miminky ve 45 letech. Já jsem v uzavřené skupině, kde jsou maminky s miminky od 45 let výše a je jich tam tedy haba kuk a když si probereš seriózní statistky, budeš se divit, kolik žen v tomto věku rodí. Mírně to zkresluje skupina žen, které berou antikoncepci. Nejvíce dvojvaječných dvojčat počatých přirozeně se přitom rodí ženám ve 45 letech. Jednu dobu jsem o tom hltala články a psalo se v nich, že je to dáno tím, že ke konci fertility se snaží vaječníky ještě vydat co nejvíc a zajistit reprodukci, proto jsou časté dvojovulace. Já jsem podstupovala kvůli imunitě IVF a první dítě mám ve 41 po IVF, druhé ve 45 počaté přirozeně a proto jsem dlouhodobě sledovala ovulaci. A můžu skutečně potvrdit, že dvojovulace mi začaly někdy kolem 43 roku a opakovaly se.A ještě věta na závěr - kdyby bylo těhotenství v tomto věku špatně, tělo by vůbec nedalo jeho vzniku šanci. Tak hodně štěstí a řiď se především svým rozumem.
To je pouze tvůj subjektivní dojem, jak jsou MRAKY čerstvých maminek okolo věku 45. Je to dáno taky sociální bublinou ve které se úmyslně pohybujes. Stačí se podívat na ČSÚ na oficiální statistiky a budeš vědět, že rodicek okolo 45 let a vys je naprosté minimum. Viz statistiky třeba JMK https://www.czso.cz/…-v-roce-2019
@lleennttiillkkaa píše:
Mě by zajímalo, kdy má člověk plodit děti. Ve 20 ti ti říkaj, jsi mladá, cestuj, ve 45 ti říkaj, cestuj
Ve 20 mladá? Nesmysl.
@Anonymní píše:
@monisek76 Zakladatelko, ještě dodám, že kritizovat to budou hlavně ty, které by do toho nešly, ať už pro to mají jakýkoliv důvod nebo nemají odvahu, podmínky, či zdraví. Možná jsou unavené. Tohle má každý prostě jinak. Také tyto ženy danou problematiku nesledují a nemají povědomí o množství žen v populaci s miminky ve 45 letech. Já jsem v uzavřené skupině, kde jsou maminky s miminky od 45 let výše a je jich tam tedy haba kuk a když si probereš seriózní statistky, budeš se divit, kolik žen v tomto věku rodí. Mírně to zkresluje skupina žen, které berou antikoncepci. Nejvíce dvojvaječných dvojčat počatých přirozeně se přitom rodí ženám ve 45 letech. Jednu dobu jsem o tom hltala články a psalo se v nich, že je to dáno tím, že ke konci fertility se snaží vaječníky ještě vydat co nejvíc a zajistit reprodukci, proto jsou časté dvojovulace. Já jsem podstupovala kvůli imunitě IVF a první dítě mám ve 41 po IVF, druhé ve 45 počaté přirozeně a proto jsem dlouhodobě sledovala ovulaci. A můžu skutečně potvrdit, že dvojovulace mi začaly někdy kolem 43 roku a opakovaly se.A ještě věta na závěr - kdyby bylo těhotenství v tomto věku špatně, tělo by vůbec nedalo jeho vzniku šanci. Tak hodně štěstí a řiď se především svým rozumem.
Vzhledem k tomu, že otěhotní i nemocná, feťačka nebo holka ve 14, neřekla bych, že tělo ví, kdy otěhotnět. Prostě se jen ve stejný okamžik setká spermie a vajíčko.
@monisek76
Vědomě bych do toho nešla a důsledně se chránila. Já mám strop 40. Právě proto, abych v padesáti ještě nevodila dítě do školky.
@Cenarius píše:
To je pouze tvůj subjektivní dojem, jak jsou MRAKY čerstvých maminek okolo věku 45. Je to dáno taky sociální bublinou ve které se úmyslně pohybujes. Stačí se podívat na ČSÚ na oficiální statistiky a budeš vědět, že rodicek okolo 45 let a vys je naprosté minimum. Viz statistiky třeba JMK https://www.czso.cz/…-v-roce-2019
Jihomoravský kraj není ČR.
A protože se v tom pohybuju, vím o tom víc než někdo, kdo se v tom nepohybuje vůbec. Nic to nemění na tom, že je to každého věc. Mám spolužačku, která je už dvojnásobná babička a taky bohužel zjevem tomu odpovídá. Porodila dcery velmi brzy po škole, vychovala, postavila do života a začala žít usedavě.
@Cenarius píše:
Hele, to nemá cenu, ať si staré nalhávačky žijí dál ve svém umělém, na růžovo natřeném světě. Věk okecat nejde.
Odpovím, i když to nepatřilo mně. S Vendulou se znám osobně, dítě počala přirozeně a bylo jí 47.