Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nečetla jsem celou diskuzi..
Názor mám takový - týrání dětí to nezabrání - lidé týrající děti jsou hovada a zákony na to již existují a ony je porušují..
Běžné plácnutí, nebo pleskanec přes prdku v batolecím věku není to, co narušuje vztah s rodiči - to je právě to týrání.
Já mám holky dost hodné..občas se stane, že ta mladší dostane přes ruku ( vlastně to je tak maximum) a to tak jednou za půl roku..Ale je to tím, že je extremně poslušná.
Vzhledem k tomu ,že mám i pubertačku, tak vím, že takové malé plácnutí jde dělat asi tak do 3 let věku..pak už je to trapné - normální rodič ( né tyran) už 5ti leté a více prostě nebouchne, protože je to divné a nepatřičné - dítě je velké, mluví, má spoustu argumentů a diskutuje
- takže pohlavek má nulový efekt.
Myslím, že většina rodičů trestá dítě právě tak do věku 3-4 let a to plácnutím přes ruku nebo zadek..Nejde o nic co narušuje jejich vztah. Ty co bijí denně a pokračují v tom dál jsou týrající rodiče a jak jsem psala výše, na ty již zákony jsou..stačí je dodržovat.
A vlastně platí jedna věc - dělejme to co funguje - na někoho plácnutí neplatí, trojčí dál - takže nebít..Někdo dostane přes ruku a už ten kámen do ruky nevezem - tak proč ne? ![]()
Ps. nikomu to nevnucuju a nehodlám to dále komentovat. ![]()
tak ja jsem maly sem tam pres prdel placla,ale hlevne z duvodu jeji bezpecnosti…litani do silnice,lezeni do oken atd,jedine po tom poslechla..ted staci rict(ne teda vzdycky,je to naladovka palicata),ze ji dam na prdelku a uz se me jde chytit za ruku a poslechne,kdyz ne,tak dostane a pak je zas na par dni klid…takze s rozvahou a s rozumem jedna pres prdel neuskodi…tod muj nazor ![]()
Já si myslím, že použití fyzické převahy je ve výchově v určitých situacích a do určitého věku potřeba. Například uprchlému dítěti tisíckrát a tisíci různými způsoby řeknu, že teď ven nepůjde, ať se vrátí zpátky domů. A ono se sebere a jde na druhou stranu - čili ven. Tak co pak s ním? Může dostat jednu přes prdel, můžu ho chytit a domů prostě odnést. Ačkoli druhý způsob není fyzický trest jako takový, je to podle mě pro dítě stejně ponižující - zvlášť třeba na veřejnosti. Teď jde o to, co je na tom špatně - jestli to ponížení, uplatnění síly nebo co.
Protože osobně netuším, jaký je v těchto situacích (říkej si, matko, co chceš, já si udělám, co budu chtít já
) další neponižující krok. Mám ho nechat odejít v ponožkách do zimy, ať dostane zápal plic nebo někam zahrčí a pocítí přirozené důsledky svého rozhodnutí? Mám ho pochválit, jaký je samostatný a jít si po svých? ![]()
A někdy mi také připadá, že někteří rodiče chtějí být v první řadě s dětmi " kamarádi" a jde jim jen o to, aby je jejich dítě mělo rádo a zbožnovalo je.
Je to sice roztomilá myšlenka ,ale já si myslím, že dítě má mít také respekt - což je pro mě také takový „lepší strach“..
Rodiče nastavují hranice, dítě by mělo mít „strach“ nebo obavu ty hranice překročit. I za cenu ,že budu neoblíbená - budu raději, když jim vštípím, co je dobře a co špatně. Dělám to pro ně.
Kdybych měla být pro dceru dobrá kamarádka, tak mi v životě v sobotu neutře prach!!! ![]()
@Lizbeth píše:
A někdy mi také připadá, že někteří rodiče chtějí být v první řadě s dětmi " kamarádi" a jde jim jen o to, aby je jejich dítě mělo rádo a zbožnovalo je.
Je to sice roztomilá myšlenka ,ale já si myslím, že dítě má mít také respekt - což je pro mě také takový „lepší strach“..
Rodiče nastavují hranice, dítě by mělo mít „strach“ nebo obavu ty hranice překročit. I za cenu ,že budu neoblíbená - budu raději, když jim vštípím, co je dobře a co špatně. Dělám to pro ně.Kdybych měla být pro dceru dobrá kamarádka, tak mi v životě v sobotu neutře prach!!!
kamaradka se posílá lehce do prd… ![]()
@Brambůrka10
Tak tak..už ted koulí očima a dělá ofuky..myslím, že mě ještě čekají horší časy ![]()
@Lizbeth píše:
@Brambůrka10
Tak tak..už ted koulí očima a dělá ofuky..myslím, že mě ještě čekají horší časy
Nerikam mlatit dite hlava nehlava.Ale vsechno ma svoje meze.
to byl uvodnik v reflexu
Matejcek pise, ze v urcitem veku je nejlepsi soupnout par na zadecek a vystrcit za dvere. Myslim, ze moje deti jsou v tomto veku. Desetilety rezat nehodlam, ale diskutovat s dvouletym mi prijde zbytecne.
@Pudloslava píše:
to byl uvodnik v reflexuMatejcek pise, ze v urcitem veku je nejlepsi soupnout par na zadecek a vystrcit za dvere. Myslim, ze moje deti jsou v tomto veku. Desetilety rezat nehodlam, ale diskutovat s dvouletym mi prijde zbytecne.
@Vanesanka píše:
@Hodaka Nu, to je speciální školka víceméně pro děti s očními vadami. Děti s autismem a ADHD tam berou až jako poslední a to ještě musí být místo. Takže jsme byly s malou na zápise, ale vypadá to, že nás nevezme, upozorňovala, že oční děti jsou přednější a hlavně ti, co mají příští rok nástup do 1. třídy ZŠTak se ji věnuji doma a navštěvujeme doktory. Zkončila na lécích, dost těžkých
to mě mrzí
jiná možnost školky u vás asi není.Přitom ta školka je pro takové děti nenahraditelná.Jedna moje příbuzná, má chlapečka autistu + něco nevím co
a začal chodit do speciální školky a udělal dost velké pokroky, teď se tedy zastavil, ale školka mu prospěla.A ty by jsi mohla aspoň na chvilku mezi lidi.
Snad se něco najde.
Tak já mám tříletou a období vzdoru s ní „tříská“ neskutečně.Neposlouchá, odmlouvá, má poslední slovo
.Ale je to vnímavá, hodná a citlivá holčička
.Na zadek dostane v situacích,kdy ohrožuje sama sebe a nedá si to vysvětlit.Jedna přes prdelku nikoho nezabila.Pokud budu u ní neustále vysvětlovat ona na mě hodí bobek a neposlechne.Prostě musí mít nějaký hranice a přes to vlak nejede.Jak jinak jí naučit respektovat „zákony“ v dospělosti pokud to nebude umět od mala?
Ptala jsem se mojí babičky, jak vychovala mojeho tátu a strejdu.Podle mě dva nej chlapy
.A babi říkala jen a jen důslednost.Pořád si stát za svým a na tom trvat.I v dobrým, pokud něco slíbím, tak to dodržet…Podle babi vzoru se snažím jet…Doufám, že to přinese ovoce jako u táty a strejdy..
@lukresia Nedá mi to se nezeptat
když říkáš, že máš obavy, že ti malá bude skákat po hlavě…ani tak neuvažuješ o tom, že občas taková jedna přes zadek není na škodu? ![]()
@Pherenike uvažuju, ale myslím že pokud o tom nebudu 100% přesvědčená tak i kdybych jí nakrásně přes ten zadek dala malá to stejně vycítí a moc si z toho nevezme, časem k tomu asi stejně dospěju, ale zatím mi neprovedla nic aby se tak stalo…