Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Navli píše:
No to je pak už samo o prioritách. Někdo si radši místo dvou dovolených zvolí jednu levnější a má další dítko.
Samozřejmě, že je to o prioritách. Ale pokud už budu mít dvě děti a věděla bych, že bych jim nemohla dopřát, tak si třetí nepořídím. Nejsem teda ten typ, co dětem koupí vše co chtějí, to přímo nesnáším. Ale chci, aby moje děti mohly sportovat, měly zážitky apod. A co si budeme nalhávat, hory něco stojí (ubytování, skipasy pro 4-5 lidí a hned se vyškrábeš na xtisíc), neříkám, že v létě se musí k moři, ale nějaká dovolená, tábor apod se taky hodí a dětství je jen jednou a chtěla bych, aby mé děti dětsví měly pěkné a hezké vzpomínky na něj.
Ale samozřejmě každý to má jinak a podle toho se zařídí ![]()
Povím ti, jak to máme my a podle metříků vidíš, že třetí mimi k nám přibude každým dnem.
My jsme se na třech dětech shodli na prvním rande a tak to i zůstalo. Oba jsme s manželem vyrostli jako jedináčci, takže naše rozhodnutí jistě pramenilo i z toho. Já jsem původně třetí dítě chtěla až nejstarší půjde do školy. Ale potom, co se nám narodilo druhé dítko, přišel manžel s tím, že nechce, aby mu ve 40ti zase plakalo miminko v ložnici, museli jsme se zase vracet k režimu s mimčem atd. A já mu dala za pravdu. Takže rozdíl mezi dětma budeme mít 1,5roku a téměř 2,5 roku. Zatím si fakt nemám na co stěžovat. ![]()
Teda když čtu příspěvky typu „když budu moct dovolenou a hory a to a ono tak jo“tak mě berou čerti na vidle
takhle se rozhodla moje švagrová a dodnes toho lituje. Já to mam uplně naopak moje děti nejezdí ani na hory ani k moři, nemedí si s noťasem ani ve značkových hadrech a přesto jsou spokojené a šťastné, takže když jsme přemýšlely jestli si nechat třetí rozhodly určitě rodinné poměry..i chudé děti mužou být šťastné, slušně vychované jen když mají v rodině zázemí, lásku a podporu, to vydá za všechny materiální věci. ![]()
@Navli dokud jsou děti malé, tak jsou i náklady na ně téměř neznatelné… a když má člověk většinu výbavičky pro miminko, tak je jedno, zda třetí nebo čtvrté, ale není ani poznat, že přibyl další hladový krk - zejména, když žena kojí… myslím, že reálné zvýšení nákladů se pozná ve chvíli, kdy jde dítě do školy… a pak čím je větší, tím víc bude stát, to je samozřejmé… ať už více sní, začne mít nějaké zájmové činnosti a kroužky, takže nákup výbavy na sport, platby za kroužky atd… a v pubertě se zvednou zejména náklady na kosmetiku a drogerii
![]()
Jasně, že škola sebou přináší další výdaje, to je pořád nějaké vstupné na exkurze, výstavy, koncerty, divadla, pak i nějaké dobrovolné - třeba na příspěvek na nějaké zvířátko do ZOO… lyžák… tábory… výlety… třeba u nás na škole byly děcka na lyžáku v sedmé i osmé třídě… protože sedmáků se hlásilo málo, tak to doplnili osmákama… na střední to bylo to samé…
Nejvíc nás stojí asi ti středoškoláci… hlavně když dcera studovala a studuje v Brně, takže i ubytování a cestovné… a dokud byla na intru, nemohla na brigádu, protože by se vracela asi půl hodiny po zavírací době intru a to jí nechtěli povolit, i když byla v té době už plnoletá… teď si našla privát a na nájem si přivydělává brigádou…
Pak taky udělá hodně, když člověk potřebuje třeba větší auto, nebo dvě auta, když bydlí s dětmi někde na vesnici a třeba manžel potřebuje auto do práce, tak aby žena nezůstala bez možnosti dojet na nákupy či k lékaři… ale jasně, že jde žít i bez dvou aut, nebo i bez auta…
Zatím máme děti dvě, ale třetí je za pár let v plánu, chceme ho oba s manželem, možná potom ješt čtvrté, ale to je ve hvězdách. Už jsem naprosto alergická na hlášky, že v dnešní době jsou dvě děti tak akorát nebo donce moc. Nenapadá mě v historii vhodnější doba, kdy bylo tak jednoduché vychovávat tři a víc dětí. Za války? Za totality? Nebo ještě dřív, když byli lidé chudí jako kostelní myši a řádily nemoce, na které děti běžně umíraly? My máme příjmy průměrné a absolutně nám nepřipadá, že by dětem mělo něco chybět. U moře jsme každý rok, i když to taky není postatné, jen dneska je to jakési zažité měřítko, že kdo nemá na dovolenou, je chudák
.
Holky, tak fakt když už jsme opravdu u toho - jak moc / rámcově určo máte přehled / narost váš rozpočet měsíčně s třetím či čtvrtým dítkem?
Tím samo nechci řešit hory, moře aj. To je nadstandart a prostě buď na něj je a nebo ne.
Regino, díky moc za nějakou představu.
Já to prostě beru dost tím stylem, že malé dítko - oblečení a věci k potřebě stejně dětí po starším - pokud už není vše úplně zničené. Pár kousků nových či na příležitost stejně koupíš na MMB, Aukru aj. docela výhodně.
Věci na sport ze začátku se taky dědí - např. kolo. Flétnička s kterou bych chtěla aby děti začínali stačí každému jedna a narozeniny, svátek, Vánoce to také mohou být.
No a pak samo školka - to jsou nějaké výdaje a první stupeň ve škole, taky nebude tak extra i když výdaje porostou.
Na střední předpokládám, že už si děti pomalu a jistě začnou přivydělávat brigádně / tak jak jsem musela já i manžel / a VŠ taky. Ono jim ta zkušenost neuškodí a přinese do budoucna i umění jednat s lidmi a hospodařit s penězi.
Bydlíme u velkého města - takže intr či podnájem není třeba a navíc nikdo neví jak za deset let na tom kdo bude…
Já to vidím s náklady dost podobně jako Regina Hero.
Dokud jsou děti malé, myslím tím než začnou chodit na ZŠ, tak se náklady nijak dramaticky nenavýší. My třeba zvládáme platit nejstaršímu školku a cvičení, malá zase chodí na plavání. Bylo období, kdy byly obě děti na plenkách. Od září plánujeme nejstaršímu přidat bruslení a malé zase školku. Co se týká dovolených, tak my sice jezdíme rádi, ale s dětma je to taková dovolená nedovolená. Takže teď trávíme léta na chalupě a maximálně nám to vyhovuje
Ale jo, byli jsme už i u moře (jen s prvním dítkem, druhé bylo v bříšku
) a letos se to třeba podaří taky.
Větší auto nepotřebujeme, bydlíme ve 4kk takže místa také dost.
Navíc s nástupem dětí do ZŠ je předpoklad, že budu nosit více peněz domů i já. Takže zvládnout se to určitě dá. Prostě pokud člověk děti chce, měl by je mít.
Mít tři děti je krásné, nejstarší ma 6,prostřední za tyden 4 a nejmladší v pondělí rok a kdybych se mohla znovu rozhodovat, tak bych se rozhodla stejně. Naše děti určitě nejsou žadní chudaci, mají všeho dost, ale určitě jim nekupuju všechno na co si ukažou a to bych nedělala ani kdybych měla jedinačka, protože mi to příjde velmi nerozumné. Mužu říct že naše děti jsou spokojené a mají se rádi a taky si navzajem krásně pomáhají(a mamince taky):srdce:
Takže tří děti ANO… ![]()
@Navli A ještě je to tak, že výdaje za děti můžou být naprosto diametrálně odlišné… zase je jasné, že když víc člověk nemá, tak víc nedá… ale když máš peníze, dáš za boty třeba tisícovku… když máš jen pětistovku, dáš pětistovku… krát tři čtyři děti… ne vždy se dá dědit, třeba u toho kola… to nejmenší asi ano, ale za nějakou dobu děti dorostou a ten rozdíl už nebude tak velký a třeba budou dvě potřebovat stejně velké kolo… šestileté stejně jako osmileté a podobně…
S těmi brigádami - když nemáš někoho známého, kdo ti dítě zaměstná u sebe, tak se většinou dozvíš, že šestnáctileté dítě nechtějí, až bude mít osmnáct… případně jako to měla dcera, tak kvůli škole mohla na brigádu až odpoledne a pak to zase nestíhala zpět na intr…
My bydlíme přímo ve větším městě, ale třeba dceřina škola je jedna v Brně a druhá v Praze… takže to je druhá věc, kdyby byla tady, tak by na intr taky nemusela… s vysokou školou to může být podobně… ale to je pak už záležitost budoucnosti, takže to je až to poslední, co by člověka mělo ovlivnit v rozhodnutí, zda dvě nebo víc děti… nikdo nemůže vědět, jakým směrem bude chtít dítě jednou jít, co bude studovat a tak…
Třeba školka u nás stojí pětistovku školné a asi sedm stovek jídlo, ale zase každý týden se platí nějaká blbost - představení loutkového divadla, koncert, vystoupení ve školce, pak SRPD, to je jednou ročně a tuším tisícovka, keramický kroužek dvě stovky za pololetí, lyžování - to bylo 1800 Kč, plavání 900 Kč, focení - bylo na vánoce a teď budou mít jarní… ale pořád je to ještě nic, školáci stojí daleko víc… a takový větší výdaj jsou určitě tábory, o tom žádná… a ještě mám dojem, že dítě tak od těch čtyř let do asi deseti spotřebuje daleko víc oblečení… hlavně kluci… to byly pořád nějaká roztrhaná kolena na kalhotách, nevypratelné fleky, takže na doma ještě dobrý, ale do školy nebo školky už neeee… a boty, hrůza… aspoň ten náš je likvidoval šíleně rychle, nebo byl venku a vrátil se s promočenýma botama a tak když měl pak v ten den ještě někam jít, potřeboval druhé… neskutečně ho asi přitahovaly louže a bláto…
Ale to už jsou detaily, které má každý jinak… někdo má štěstí na dětičky, co se neušpiní ani v blátě…
![]()
@Regina Hero
Ty mi mluvíš naprosto z duše.
My máme v jistém smyslu výhodu, že žijeme v Praze a tak ta pravděpodobnost, že děti půjdou studovat někam z domu je téměř minimální. No máme v záloze ještě Zlín, kde je velká část rodiny, kdyby náhodou mělo některé s dětí prchací komplex ![]()
My teda náklady na školku: školka 700Kč, jídlo cca 600Kč, cvičení 2tis za rok, plavání pro malou 6tis na pololetí. Část aktivit nám hradí OZP, což je super.
Co se týká oblečení, tak u nás se do teď moc nedědilo, protože jsem prostě chtěla mít vymazlenou holčičku
Ale co jsme se dozvěděli, že nosím v bříšku zase kluka, tak klučičí věci poctivě schováváme. Navíc budou kluci narození duben a únor, což je si tak nějak na období bližší než duben a říjen ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, ale my jsme třetí dítko chtěli, teď už mám pocit, že jsme jako rodinka kompletní ![]()
S bydlením problém není- postavili jsme si svůj dům svépomocí.
Co se týče financí- je fakt, že do nejmladšího jsme zatím moc neinvestovali- i když je to po dvou holkách kluk- hodně věcí mám od dvou kamarádek, dále látkuju (látkovky mám po prostřední), a do půl roku jsem plně kojila, no a kojím vlastně i teď, a budu chtít pokračovat asi do roku a půl malého a pak přejít na KM.
Nejvíc nás stojí nejstarší- má tři kroužky- flétna, keramika a judo, s tím, že z juda už jezdí na zápasy, tak tam se ta cena navyšuje, každé léto jezdí na tábor, do Tater na dva týdny a letos chce jet ještě na jeden z juda, ale to nevím jestli to projde, protože se mi nelíbí aby byla půlku prázdnin pryč + finanční náklady.
Je sice fakt, že si stěžuje, že ještě nebyla u moře a že by strašně chtěla jet, ale to má slíbené až se vrátím do práce- takže musí ještě dva roky a pár měsíců vydržet.
I když musím sledovat ceny a akce a podle toho nakupovat, ale to mi nevadí, tak si nežijeme špatně. A kdybych si měla vabrat jestli třetí dítko nebo pár dovolených u moře- tak stále vede třetí dítko
.
Tak my taky máme tři dětičky, kdo má děti, má budoucnost
máme je dokonce hodně po sobě, nejstarí budou 4, prostřednímu 2 a miminku jdou dva měsíce… jsouskvělá prta už nyní amyslím, že dítěti nelze dát víc, než velkou, milujícíc rodinu… s dovčou se to jaksi srivnávat nedá. jasně, taky mi záleží na tom, a by moje děti mohli všechny jet na lyžák, na tábor a chodit na kroužky…
@Anonymní píše:
@Klementyna a víte co čekáte?
@Haňule1 taky přemýšlím nad prací, ale tlačí mě zase ten věk, takže pořád váhám
Vime, tretiho kluka!
Kdyz mi to na ultrazvuku doktorka rikala, myslela si, ze budu smutna, ale ja byla stastna, prala jsem si, aby to byl dalsi kluk ![]()