Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana Vajnerová tak treba komunikovat alternativne, tim znakovanim nebo kartickama komunikacnima, jak jsem psala.
@Jana Vajnerová píše:
Děkuji maminky za reakce. Možná asi na něj moc tlačím. My chodíme k logopedovi ale ten nám taky říká že na něj moc nechce tlačit že by v něm mohl vyvolat blok.
On různě píská, vřeští, sem tam řekne ba nebo ma. Na záchod si řekne tak že se na vás upřeně zadívá, co chce na to si ukáže, když se ho snažím účelově učit mluvit tak se vzteká.
Do školky zatím nechodí. Bydlíme na vesnici a vedle ve vesnici školka má málo míst tak upřednostňují maminky které potřebují jít do práce což plně chápu.
Všude vidím jak jiné děti mluví a je mi z toho na nic. Roční synek nám povídá máma, táta, bába apod. Ale starší nic
Ahoj, podle tohohle popisu si myslím, že on má svůj způsob komunikace, který evidentně funguje. On vám doma rozumí, vy rozumíte jemu. Když chce něco cizím, kteří ho tolik neumějí „přečíst“, tak ty to jistě přeložíš, abys to usnadnila…On zkrátka nemá problém, zřejmě se vzteká, když ho nutíš protože nechce, nebaví ho to a otravuje ho to. Asi by vážně nejvíce pomohl ten pobyt ve školce nebo v kolektivu bez tvojí přítomnosti, kde by byl přirozeně okolnostmi donucen začít mluvit. Miluj ho takového jaký je. Bez ohledu na to, co říkají ostatní. Kdo z nás je dokonalý…
![]()
Holky, budu za rýpala v této diskuzi ale ne, fakt neraďte když doma nemáte dysfatika nebo tomu nerozumíte.
Vždyť to jsou rady úplně mimo mísu, rady typu potřebuje kolektiv mimo tvoji přítomnost, každý má vlastní tempo, tak si spolu znakujte apod.
@kontramatka „pobyt ve školce nebo v kolektivu bez tvojí přítomnosti, kde by byl přirozeně okolnostmi donucen začít mluvit“ - promiň ale to je ultrablud. To je jako ochrnutého člověka hodit kousek od jídla a říct, ze ho okolnosti donutí a on k tomu jídlu doleze. Vlastní tempo může mít dítě tak u jízdy na kole nebo u plen a dudlu ale ne u mluvení ve třech letech ![]()
Mám doma středně těžkého dysfatika, a to ve třech letech měla slovní zásobu 15 slov což zakladatelky syn dle popisu nemá. Další faktor, to že se to už i obvodní nelíbí něco značí. Tady je prostě potřeba začít se soustavnou péčí, trénovat mozek jinak a ono to časem sepne a začne mluvit ale dysfatici si to ponesou sebou a bude to ještě spousta práce.
Zakladatelce přeji, aby to dysfázie nebyla, aby to se malý rozmluvil co nejdříve a aby všechno zvládli bez odborné pomoci. Pokud to tak nebude, tak přeji aby si to co nejdříve připustila, že vůči všem ostatním možnostem to může být jen opožděný vývoj řeči a s tím se dá dobře pracovat. Aby si to doma urovnali a našli odbornou pomoc, která jim řekne jak s dysfatikem pracovat, jak s ním mluvit, jak mu pomoct a jak ho motivovat.
![]()
@Luisiana mam autistu i dysfatika, nevim proc by nebylo znakovani vhodnej přístup jak ulevit dítěti???
@Tarjei Neznám tvůj případ ale možná pro autistu vhodnější? Já mám čistě dysfatika ale znakování nám nebylo doporučeno, stejně tak jako nemáme dělat angličtinu a jiné formy dorozumění. Máme pracovat pouze na řeči. Každý to bude mít určitě individuálně ale je potřeba si to ujasnit. A to ujasní jen odborník.
@Luisiana ja mam jedno dite autistu s retardaci a druhy dysfatika. Dysfatikovi pomahaly zkraje komunikacni karticky. Jsem toho nazoru ze lepsi jakákoliv domluva nez vztekly dite neschopny se verbalne vyjadrit. Mozek v presu stejne jako ve strachu nebo vzteku nemuze delat poradne nic.
@Tarjei Tak asi ve vašem případě to pomohlo a to je fajn
Já nechci být za chytráka jen prostě ty rady co tady dávají ostatní a vůbec tomu nerozumí nebo s tím nemají zkušenosti jsou prostě na nic. Na tom se asi shodneme obě. A taky, že čím dřív se s tím začne pracovat tím dřív se to může pohnout. Mozek se vyvíjí strašně rychle a pokud to nejde dobrým směrem tak je to na nic. Nám momentálně zase hodně pomáhá vytleskávání slabik. Bez toho se občas vůbec nehneme. ![]()
@Luisiana njn, me hlavne stvou ty reci typu sousedovic pepicek nemluvil do peti let a pak bum, cely vety.
U nas to pomahalo. Chtel tyčinky, ja ho nechapala. Prastil prede me s kartickou s obrázkem tycinek a zajecel pcece cicinky zikaaaaam ![]()
@Luisiana pleteš se. Každé dítě má své vlastní tempo na všechno. Sezení, lezení, chození, zvládnutí WC i mluvení. Nikdo neříká, že zkusit logopedii je špatně. Ale hlavně prosím netabulkujme děti.
@MyDestinka Ne, bohužel, ty se pleteš. Nemůžeš dysfatiky srovnávat se sezením, lezením, chozením. Tohle není žádné tabulkování. Tohle je prostě vývojová vada. Co je na tom k nepochopení. Když nebude dítě ve třech letech chodit tak bude taky někde problém. Tady prostě chybí spojení v mozku. To není o tempu.
@Tarjei Jj, přesně, to jsou ty rady typu jedna paní povídala že tenkrát někdo taky nemluvil a pak se vzbudil a mluvil ve větách. A pak rady ty jsi jí nečetla, ty na ní málo mluvíš, ty máš asi špatný ton hlasu a podobně. No někdy už nemám ani sílu vysvětlovat…
@MyDestinka jo takze to moje desetilety retardovany autidite je ok, jen ma svoje tempo. To bych ho mohla dat do normalni skoly, ne?? Akorat on tak trochu nemluvi, to teda nevim..a nebude jim vadit, ze furt jeci?
Tříletá říkala ve 3 letech snad 10 slov. Neměla potřebu, já mluvím, starší sestřička mluví
Po 2 měsících ve školce, kde se domluvit musí
, mluví bez ustání
Jednou ráno se probudila a začala říkat věty. Vlastně souvětí: „Jsem ještě malá holka, ale už jsem taková kočka!“ Kopíruje slovosled osmileté sestřičky (se kterou si v argumentaci v ničem nezadá
) včetně intonace.. Má čerstvě 3 a půl.
@Luisiana kde jsem srovnávala nějaké dysfatiky?
nějak si nejsem vědoma, že někde píšu o dětech s dysfaziemi a retardacemi. Zase klídek ženy ![]()
@Magdaleeena bacha, tady tě za podobný názor a příběh div neukamenují ![]()
@MyDestinka Tady se celou dobu mluví o dysfázii, přečti si více příspěvků.
@Magdaleeena Ano, to se stát může, ale těchhle příběhů je tak málo, že je to nepravděpodobné u zakladatelky. Zakladatelky syn staršího sourozence nemá, rodiče nekopíruje. A opravdu těch slov bylo 10? Nedělala třeba zvuky nebo jinou komunikaci?
Zakladatelky syn ještě neřekl ani slovo. To je podstatný rozdíl