Tříletý syn neřekne ani slovo

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41603
13.3.18 09:08
@Jana Vajnerová píše:
Tak teď chci zasáhnout i já.
Přímo dysfázie nám diagnostikována nebyla a pokud by byla tak určitě vše přijmu tak jak to je a budu s dítětem pracovat. Sami lékaři nám říkají že syn zatím mluvit nechce, že si sbírá vědomosti a pak je vychrlí. Že nám ani neřeknou ani nedoporučí přesný postup protože zatím to není na postup jaký je určen pro děti které trpí dysfázií.
Vidí v nèm normálního klika který jen prostě nechce…

jestli půjdete na LOGO, povím ti naši historii, aby jsi se neděsila :mrgreen: malá mluví strašně rychle, něco nevyslovuje, něco komolí atd., ale na nátlak prababiček, ať to proboha řešíme, jsme navštívili LOGO v Brně. Po 40 minutovém vyšetření, kdy jsme na ni byla opravdu pyšná, jak zvládla udržet pozornost, mi paní doktorka sdělila, že má vývojovou dysfázii a že snad školu zvládne, ale vidí to na nějaké dis…dokážeš si představit, jak to ve mě hrklo. Pediatr nevidí žádný problém, ve školce ji chválí -) krásně maluje, píše písmenka, počítá atd. Jen to mluvení. Nakonec jsem ji nechala vyšetřit ještě od dvou logopedů a ani jeden neviděl výrazný problém, zapracovat na řeči ano, ale nejvíc pomůže čas a o vývojové dysfázii nemůže být řeč…ale vyděsila mě pěkně, pár bezesných nocí bylo :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3365
13.3.18 09:19
@Jana Vajnerová píše:
Milé maminky, prosím poraďte mi, nebo uklidněte jelikož já už jsem v koncích. Dnes už mne situace dohnala k pláči..
Celé okolí na mne jen tlačí že vše dělám špatně ale já už nevím co udělat víc. Každý má jen silné řeči ale když jde o radu tak je ticho po pěšině..

Našemu synovi budou v dubnu tři roky a potíž je v tom že neřekne ani slovo. Někdy se utěšuji tím že adaptuje mladšího ročního syna ale vím že tím to asi nebude.
On je jinak hrozně šikovný, všemu rozumí, na slovo poslechne ale nemluví. Já se snažim maximálně, nutím mu slova horem spodem, čtu pohádky, povídám si s ním. Nic :,(

Už jsme podstoupili vyšetření sluchu, neurologii, psychologii, vše špatné je vyvráceno. Adhd, autismus nic.
Všichni říkají to přijde. Ale já už nechci čekat. Jak mám malého učit mluvit? Jak postupovat abych se dočkala aspoň jednoho slova?

Ahoj, četla jsem jen tvůj dotaz, ale nečetla jsem komentáře ostatních maminek, každopádně jsme měli s malým to samý.
Ničeho se neboj, ono to opravdu přijde.
Náš nejmladší syn, kterému je teď už 11 taky dlouho nemluvil, myslím, že pořádně začal mluvit až kolem 4 roku. Když mu byli 2, tak jsem ho vzala k paní na logopedii, která dělá i kineziologii. Jezdila jsem tam se starší dcerou, protože hůř vyslovovala písmenko Ř. Takže paní mu udělala kinezku, zjistila, že je v pořádku, že žádný blok ani poruchu nemá. Že někteří kluci jsou hold pomalejší a nemají potřebu mluvit. Jak píšeš i ty, tak i ten náš byl moc šikovný, co se mu řeklo - to udělal, rozuměl všemu. Četlo se mu, povídalo se. Jsme z velký rodiny, takže pořád kolem něho kupa starších dětí a dospělých, kteří se mu věnovali. Občas řekl máma, táta nebo tak něco, ale museli jsme to z něho fakt páčit. Je pravda, že říkal jak dělají zvířátka (to mu šlo). Ve 3 letech šel do školky, kde jsem si říkala, že mu stejně staré děti pomohou se rozmluvit. Nic. Postupně přicházelo slůvko za slůvkem. V těch 3 letech, než šel do školky, tak jsem ho vzala opět na kineziologii. Opět všechno v pořádku. Zhruba ve 3,5 letech přišla snad první komolená věta :potlesk: :nevim:. KOlem 4 roku začal mluvit víc a víc. některý věty už dávaly i smysl a byly srozumitelné. V 5 letech papulu nezavřel, a lítaly fakt už i šílený slova.
Jo, a abych nezapomněla - v těch 3 letech, když mě zas ta kinezioložka vyzpovídala jak jsem prožívala těhu, jaký byl porod atd atd… Ale sama mu vytestovala to, že žloutenku měl - tu novorozeneckou, a že se svítil. A vycházelo ji to, že ho z toho světla vyndali moc brzy. A bilirubin je špatný pro mozek. Takže, ale to je jen má doměnka, snad kdyby se svítil o něco dýl, tak by možná mluvil o něco dřív. Má menší poruchu soustředěnosti (kterou prý zapříčinil ten bilirubin), takže u ničeho se dlouho nevydrží soustředit a ve škole má problém s češtinou a s angličtinou, což nám kinezioložka-logopedka řekla ještě než šel do školy…
Když to srovnám s prvorozeným synem, tak měl taky žloutenku, taky se svítil. Jednoho dne za mnou v porodnici přišla dětská dr. a říkala, že hodnoty už má ukázkový, ale že ho tam nechají ještě pár hodin navíc pro jistotu. Jenže ten nejmladší se narodil v jiný porodnici, kde to zřejmě moc neřešili :think: a vyndali ho hned, jakmile měl hodnoty v pořádku. Ale kdo ví, to je opět má domněnka…
Takže vydrž, mluvení určitě přijde :pankac:. Jen ti můžu poradit ještě to, co radili mě, že když malý bude chtít třeba pití, tak dělat, že nevíš co chce. Našemu jsem pořád říkala: Ale já nevím co chceš, musíš mi to říct a pak ti to podám… Nebo tak nějak. U nás to teda skončilo tak, že si přisunul židli ke kuchyni a pití si podal sám :mrgreen:… Ale třeba u vás to bude úspěšnější.
Držím moc palce :hug:. Ale je důležité, že si s ním povídáte a že mu čtete a tak. Ono v těch jejich kebulkách to tam zůstává :pankac:, i když nemluví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3365
13.3.18 09:25

@Keyllah

Ten náš má jakousi malilinkou poruchu, nějaká dislálie či co, ale nepamatuju si celý název… U nás je to o soustředěnosti, že u ničeho dlouho nevydrží se soustředit. Ve škole má nějaké vyjímky, jako třeba to, že nesmí pracovat na čas. Nebo, že když nestihne celý cvičení, že to nevadí. Spíš ať toho stihne míň a má to správně, než aby stihnul všechno a blbě.
Ale vyloženě dis není. Nejdřív v 1. třídě jsme mysleli, že to bude disgrafik, že čárky a háčky ho nezajímali. Když přehodil písmenka (kočka - kočak), tak mu to bylo jedno. Pak jsem ho objednala do pedagogickopsycholog. poradny. Kde nějaké dis úplně vyloučili.
Ale, i když má trochu problém s češtinou i angličtinou, i když občas nějaké to písmeno se mu povede přehodit (ale už umí najít tu chybu, kde ho přehodil), tak hlavně, že jsou jinak ty naše dětičky zdravé :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41603
13.3.18 09:29
@Peťula21 píše:
@KeyllahTen náš má jakousi malilinkou poruchu, nějaká dislálie či co, ale nepamatuju si celý název… U nás je to o soustředěnosti, že u ničeho dlouho nevydrží se soustředit. Ve škole má nějaké vyjímky, jako třeba to, že nesmí pracovat na čas. Nebo, že když nestihne celý cvičení, že to nevadí. Spíš ať toho stihne míň a má to správně, než aby stihnul všechno a blbě.
Ale vyloženě dis není. Nejdřív v 1. třídě jsme mysleli, že to bude disgrafik, že čárky a háčky ho nezajímali. Když přehodil písmenka (kočka - kočak), tak mu to bylo jedno. Pak jsem ho objednala do pedagogickopsycholog. poradny. Kde nějaké dis úplně vyloučili.
Ale, i když má trochu problém s češtinou i angličtinou, i když občas nějaké to písmeno se mu povede přehodit (ale už umí najít tu chybu, kde ho přehodil), tak hlavně, že jsou jinak ty naše dětičky zdravé :srdce:

jj, to je nejdůležitější, neb to co popisujeme my dvě, co mají prďata za problém, je fakt ještě zlatý, když čtu kolikrát ty příběhy tady :,( a i kdyby jim učení moc nešlo, tak co, hlavně že jsou zdraví a šťastní :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
13.3.18 09:31

@Peťula21 @Keyllah Tak na tom se shodneme všichni, hlavně zdraví :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
13.3.18 10:05

@Keyllah V LOGO jsme byli taky a nikdy více. Strašně neosobní přístup, necítila jsem se tam dobře. Vždycky půl dne v tahu a domů jsem si jen nesli papírek se slovíčky na mluvení. A pokaždé jsme platili a já nikdy nevěděla za co. Strašný „podnik“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3365
13.3.18 10:07
@Keyllah píše:
jj, to je nejdůležitější, neb to co popisujeme my dvě, co mají prďata za problém, je fakt ještě zlatý, když čtu kolikrát ty příběhy tady :,( a i kdyby jim učení moc nešlo, tak co, hlavně že jsou zdraví a šťastní :kytka:

Přesně tak. Taky si říkáme s manželem, že když holt někde napíše I měkké a mělo by tam být Y, tak to nic není. Je to asi blbý, ale v dnešní době mu spoustu hrubek už opraví pc. Ale matematika mu jde na jedničku zase. To už ve školce uměl sčítat a odčítat tisíce, od školky hraje hokej a celkově na který sport šáhne - tak mu jde. KAždý dítko je jiný a každýmu jde prostě něco jinýho. Takže hlavně to zdravíčko :srdce: :srdce: :srdce: a čert vem nějakou češtinu nebo u někoho jiného třeba špatnou výslovnost ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3365
13.3.18 10:09

@kontramatka My jsme na Logo neplatili nikdy nic, ani za tu kinezku, kterou dětem dělala, aby zjistila co a jak…
Jo, ještě tenkrát - jak byl poplatek těch 30Kč - tak to jsme někdy platili, někdy neplatili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3365
13.3.18 10:10
@Luisiana píše:
@Peťula21 @Keyllah Tak na tom se shodneme všichni, hlavně zdraví :srdce:

přesně taak :pankac: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
13.3.18 10:13

Nejhorsi je, ze vetsina rodicu u deti, kterym se rozbiha nejaky prusvih, nevnima ty ruzne podivnosti, na ktere jsou u ditete zvykle. A podvedome se brani je videt. A pokud dojde na nejaka vysetreni, lekari jsou zavisli zcasti i na tom, co rodic rekne. A pak to zkresli vysledek. Obzvlast u lehcich poruch. Je těžké vyrovnat se s tim, ze dite ma nejaky problem. To nikdo nechce. Jenze ve chvili, kdy ta ignorace začne branit tomu, aby se s ditetem spravne pracovalo a to dite se melo moznost dostat co nejdal, je to proste uplne blbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jana Vajnerová
13.3.18 10:54

Všem maminkám moc děkuji.
Je to příběh od příběhu. Každá maminka mi tady pomohla.
My budeme tedy bojovat dál a pevně věřím že to zvládneme..
Jakmile se rozmluvíme tak vám určitě napíši… ????????????

• Citovat
  • Upravit
19015
13.3.18 11:48

@Tarjei Jak já ti rozumím :hug:

Já to vidím i v příběhu @Peťula21 Vada ale vlastně ne, dyslálie ale žádné dys nemáme, ve škole má výjimky ale jinak v pořádku. Nikdo nic neříkal ale poradna v první třídě.

@kontramatka Moc mě mrzí vaše špatná skutečnost, nám sedla až třetí logopedka, jezdíme za ní do vedlejšího města docela daleko. Teprve tam mám pocit, že se to někam hnulo a věnuje se tomu čemu má. Dokonce i do toho SPC jezdíme do vedlejšího města, protože tam jsou fakt lidi z oboru a neodbývají nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3365
13.3.18 12:14

@Jana Vajnerová Hlavně bych to nějak moc nehrotila, vím, že ty starosti tam jsou, ale viděla jsem to u našeho syna jak to bylo. Nemluvil, nemluvil, nemluvil a nakonec jaký slova lítaj… Myslím, že až se rozmluví, tak vám z toho půjde hlava kolem :D
On začne, jen má prostě svůj čas :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19015
13.3.18 12:25

@Peťula21 Bože, dneska mám rýpavou tak mě prosím tě ber děleno pěti :hug:. Sama píšeš, že syn nemluvil ale že už říkal máma, táta a uměl zvuky zvířátek. Takže mluvil. Nebere se to, že neříkal věty. Ale už prostě mluvil. Zakladatelky syn ještě neřekl ani slovo. To jsou prostě fakt velké rozdíly. Taky spousta lidí říká on nemluví ale sem tam nějaké slovo prohodí. My máme děti co prostě fakt ještě neřekly ani slovo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
13.3.18 12:35

Ja mam proste pocit ze, a treba i nevedomky od zakladatelky, nevime vsechno. Logika uz me zklamala mockrat. Intuice nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí