Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Luisiana ne, o dysfazii tady mluvíš především ty. Mrzí mě, ze si tím s prckem musíš procházet, ale neznamená to, že všechny nemluvici děti kolem tří let mají dysfazii.
@MyDestinka Jako první disfázii zmínila @chaela pak jsem se přidala já a pak další. Možná proto že máme dysfatiky doma a víme o čem mluvíme.
Já jsem psala že zakladatelce přeji aby to tak nebylo, ale pokud to tak je tak jde o čas. Snažila jsem se poradit, protože zakladatelka chtěla poradit, kam zajít, kde a co zjistit. A rady typu to přejde samo a má vlastní tempo jsou prostě na nic. Dcera měla ve třech letech 15 slov, zakladatelky syn nemá žádné. To jsem opravdu jediná kdo vidí, že je něco špatně? ![]()
@Luisiana Ja ho doma nemam, teda snad. Ale nacteno mam vic nez dost. Syn bude mit v dubnu rok a pul a proste mlci. Od narozeni bud plakal nebo mlcel. Ted za posledni mesic se naucil dve slova, ktera pouziva na vsechno. Ale aspon uz nemlci. Je to asi 14 dni, co mi zacal rozumet. Tyden co pomalu zacina ukazovat celou rukou v knizkach. Tou dysfazii me strasila doktorka i kamaradka logopedka. Uvidim na 18 m prohlidce, co doktorka rekne. Kluk se lepsi, to je bezvadna zprava, ale porad je pozadu. Jsem moc rada, ze zacina rozumet, to jsem videla jako nejvetsi problem. Ale je to prcek, jeste muze vsechno dohnat a ja v to doufam.
Jak jsem psala, mam dost nacteno. Ale to neznamena, ze tomu rozumim. Jen me to u zakladatelcina popisu napadlo, tak jsem to zminila jako moznost, ktera by stala za to vysetrit. Nechtela jsem tu rozpoutat zadne hadky.
@chaela V pohodě, ty jsem rozpoutala já. Ale pokud by to mělo zakladatelce pomoct v rozhodování co a jak dál, tak mi to nevadí, že tady budu za úplného blba co škatulkuje děti. ![]()
@MyDestinka píše:
@Luisiana pleteš se. Každé dítě má své vlastní tempo na všechno. Sezení, lezení, chození, zvládnutí WC i mluvení. Nikdo neříká, že zkusit logopedii je špatně. Ale hlavně prosím netabulkujme děti.
@Luisiana píše:
@MyDestinka Tady se celou dobu mluví o dysfázii, přečti si více příspěvků.@Magdaleeena Ano, to se stát může, ale těchhle příběhů je tak málo, že je to nepravděpodobné u zakladatelky. Zakladatelky syn staršího sourozence nemá, rodiče nekopíruje. A opravdu těch slov bylo 10? Nedělala třeba zvuky nebo jinou komunikaci?
Zakladatelky syn ještě neřekl ani slovo. To je podstatný rozdíl
Dobré ránko maminky, omlouvám se že reaguji s takovou prodlevou ale koupeme se v chřipce tak jsem v jednom kole.
Co se týče odborné pomoci tak to jsme udělali maximum. Chodíme k těm největším odborníkům a ti nic nezhledávají. Samozřejmě že jsme v jejich péči i nadále s tím že kdyby v pozdější době něco rozpoznali tak začneme hned se synem pracovat.
Vítek to je ten starší mi krásně v roce a půl říkal mámo ale pak jsem porodila Vojtíka a utichl. Žádné slůvko nic.
Lékaři to zatím vidí na opožděný vývoj řeči. Co se týče jiných dovedností tak vše krásně umí i když měl pozdější nástup. Tak pùl roku než jeho vrstevníci. Ale já to přičítám jeho půlroční akutní novorozenecké kolice. Půl roku jen a jen brečel kvůli bolestem. Tudiž se nemohl věnovat věcem jako jeho bráška který byl bez bolesti.
Ale ta prodleva mi nevadí. Já ho nikam netlačím. Říkám si že důležité je že je zdravý. Některé maminky takové štěstí vůbec nemají…
@Luisiana nezlob se na mě, ale já svým příspěvkem vycházela z faktu, který tu psala zakladatelka a sice, že dítě bylo na X vyšetřeních, která žádnou diagnózu nepotvrdila. Takže já rozhodně nehážu jídlo ochrnutému kamsi. Má úcta.
@kontramatka Zakladatelka mimochodem v minulém příspěvku potvrdila to co tady píšeme: Lékaři to zatím vidí na opožděný vývoj řeči = vývojová dysfázie. Vždyť zakladatelka už tu diagnozu vlastně má. Jenom si to ještě asi nepřipustila že opožděný vývoj řeči je dysfázie. Takže vlastně celé tady to naše haštěření bylo k ničemu.
Takže to, že jsi vycházela z faktu co napsala zakladatelka je fajn ale jenom to potvrdilo to, že není pravda, že má zakladatelka všechny vyšetření v pořádku a že se teda nejedná o žádnou diagnozu. Jedná se o vývojovou dysfázii, jedna z těch dysfázií je opožděný vývoj řeči. Zakladatelka píše, že odborníci nic neshledali ale že to vypadá na opožděný vývoj řeči. To si protiřečí už samo o sobě.
Já jsem si to taky v našem případě dlouho nechtěla připustit, proto jsem možná hnusná, proto píšu jak to píšu. Je potřeba si to co nejdříve uvědomit.
@kontramatka A promiň, ale lepší přirovnání mě nenapadlo. Možná má ta vada blbý název, ale opožděný vývoj řeči neznamená, že jednoho krásného dne to dítě začne mluvit samo bez pomoci. To je vydřená slovní zásoba, spousta trpělivosti, spousta porozumění. To jsou nevyvinuté spojení v mozku. A ty se časem jen tak samy nevyvinou. Potřebují péči a pomoc. Pomoc odborníků.
@Jana Vajnerová píše:
Milé maminky, prosím poraďte mi, nebo uklidněte jelikož já už jsem v koncích. Dnes už mne situace dohnala k pláči..
Celé okolí na mne jen tlačí že vše dělám špatně ale já už nevím co udělat víc. Každý má jen silné řeči ale když jde o radu tak je ticho po pěšině..Našemu synovi budou v dubnu tři roky a potíž je v tom že neřekne ani slovo. Někdy se utěšuji tím že adaptuje mladšího ročního syna ale vím že tím to asi nebude.
Už jsme podstoupili vyšetření sluchu, neurologii, psychologii, vše špatné je vyvráceno. Adhd, autismus nic.Všichni říkají to přijde. Ale já už nechci čekat. Jak mám malého učit mluvit? Jak postupovat abych se dočkala aspoň jednoho slova?
On je jinak hrozně šikovný, všemu rozumí, na slovo poslechne ale nemluví. Já se snažim maximálně, nutím mu slova horem spodem, čtu pohádky, povídám si s ním. Nic
Když si přečtu toto, tak prostě nemám důvod spekulovat o nějaké disfunkci. To je celé. To, že zakladatelka na úvod napsala polopravdu není můj problém. To je problém zakladatelky.
Tak teď chci zasáhnout i já.
Přímo dysfázie nám diagnostikována nebyla a pokud by byla tak určitě vše přijmu tak jak to je a budu s dítětem pracovat. Sami lékaři nám říkají že syn zatím mluvit nechce, že si sbírá vědomosti a pak je vychrlí. Že nám ani neřeknou ani nedoporučí přesný postup protože zatím to není na postup jaký je určen pro děti které trpí dysfázií.
Vidí v nèm normálního klika který jen prostě nechce…
@Jana Vajnerová píše:
@kontramatka mohu se zeptat jakou polopravdu
Tak si přečti svůj první příspěvek a příspěvek z dnes 6:57.
@Jana Vajnerová Pokud SKUTEČNĚ rozumí a komunikuje jinak (gesty atd.), byla bych v klidu.
Na vlastní oči jsem viděla maminky, které tvrdily, že jejich zcela zjevně autistické dítě „všemu rozumí, jen to udělat nechce“. A to, i když třeba terapeutka předváděla „zkoušku“, kdy dítěti ukázala něco, co má hrozně rádo, třeba kinder mléčný řez a dítě se po tom sápalo. pak se otočila, něco kutila u stolku a pak dítěti řekla: „kidner řez jsem dala do šuplíku ve stolku, jestli ho chceš, vezmi si ho a můžeš ho spapat“. A dítě nic. A matka řekla: už ho asi nechce. Nebo: on se stydí. prostě nebyla schopná připustit, že to dítě vůbec nechápe mluvenou řeč a je potřeba s ním pracovat jinak.
Nicméně pokud vás testovali, není to váš případ. ![]()
Takový malý výčet co všechno může být původcem opoždění ve vývoji řeči:
Vše máte vyloučené, kromě dysfázie. Protože ta se ještě přesně určit nedá. Syn slyší dobře, rozumí dobře, není autista, nemá poškozené mluvidla, není zanedbaný ani deprivovaný, není opožděný. Prostě řečové centra v mozku nezvládají. Dysfázii jako takovou vám přesně určí třeba kolem 4. až 5. roku ale celou dobu to tam bude směřovat. Přesnou škatulku Vám nikdo teď nedá ale tady prostě asi ani jiná možnost není. Ale je to ta nejlepší možnost ze všech. Opravdu se s tím dá dobře pracovat a vše se dá dohnat. Záleží kdy se to sepne a začne pomalu aspoň něco říkat, záleží kdy začne tvořit jednoduché slovní spojení. Ten čas strašně rychle letí
@Jana Vajnerová Možná bych to mohla popsat jinak, vy ještě do školky nechodíte ale dcera začala ve třech letech chodit do školky. Slovní zásoba byla 15 slov. Ale tím, že jsme od tří let vedeni na SPC (které ti opravdu doporučuji) tak v rámci toho programu má paní učitelka ve školce zaplaceny hodiny, kdy se mé dceři věnuje navíc, trénuje s ní každý den 10 minut nové slovíčka, dělají spolu logo věci. Školka taky dostala kvůli mé dcery peníze, za které mohla nakoupit logopedické pomůcky. SPC komunikuje s naší paní učitelkou ve školce a snaží se najít postup, jak dceři co nejvíce pomoct.
Takže to není jen o určení nebo neurčení diagnozy, je to také o celkové péči o dítě, které tu péči potřebuje. Třeba syn začne v září chodit do školky a bude tu péči taky potřebovat?
Opravdu se ti snažím pomoct. Ono se to nezdá ale čas strašně letí… ![]()