Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana Vajnerová Ahoj, nenech se uklidnit, že to přijde později. Myslím, že už nepřijde. U nás přesně ta samá situace, dcera má teď 5 roků - vývojová dysfazie - opožděný vývoj řeči. Doporučuji návštěvu SPC - speciální pedagogické centrum. 3 roky je ta spodní hranice, když to začít řešit. A hlavně netlačit, není co. Dokud to nesepne v hlavě, tak prostě mluvit nebude. A neboj, vše se dá vyřešit ![]()
A zkus si přečíst moje deníčky, třeba se v nich najdeš. Já ti rozumím ani nevíš jak ![]()
https://www.emimino.cz/…-mami-12337/
https://www.emimino.cz/…rdura-12892/
https://www.emimino.cz/…hlasu-13236/
Holky děkuji moc.
Každý příspěvek mi něco dal. Některý poradil, některý uklidnil, některý pobavil.
Já bych to vlastně asi ani neřešila ale začalo to ve dvou letech pediatričkou a od té doby lítáme od čertu k ďáblu a já jsem jen v hrozným stresu.
Vůbec si mateřství neužívám. Jsem jen ve strachu a stresu že to nezvladneme.
Nebudu tedy na něj tak moc tlačit.
Děkuji vám moc????????????
@Jana Vajnerová Nejsi v tom sama, zkus se najít v mojich deníčkách. Vím jaké to je, když okolí šílí ![]()
@Jana Vajnerová já poslouchám pořád něco… Ve dvou letech že má plenku, ejhle ve dvou letech a dvou měsících ji neměl, že má v roce a půl dudlík, ve dvou už ho neměl. Ještě před 14 dny moje máma nechápavě kroutila hlavou, že neumí smrkat. Kupodivu mi už týden smrká…
no a s tím mluvením je kapitola sama pro sebe už rok a půl
Dr.jsem volala a řekla mi, že počkáme na tříletou prohlídku. A že je prostě podstatné, že rozumí. Barvy pozná…
Každé dítě je jiné, originál. I já jsem dlouho nemluvil, pak jsem se rozmluvil - ve školce. Moje první písnička Muchomůrka spinká v lesíčku. Ted už mám dceru, skoro 2 a půl roku. V mluvení je podle švagrové pozadu, ale trochu mluví. No, ono je asi fakt důležité, že rozumí. Rozumí všemu. Jo, a na čurání i kakání říká kakat, byt čurat nějak říct umí, ale je to spíš šulat. No, v čem si není jistá, to neřekne. ![]()
@Jana Vajnerová Hlavně nebuď ve stresu, že to nezvládnete. Protože není co zvládnout, jednoho dne to přijde, záleží kdy a jak. Prostě to přijmi jako fakt. Tvoje dítě může mít opožděný vývoj řeči a to je fakt. Důležité je si to připustit a začít s tím pracovat. Teď je ještě čas ale na to SPC už bych šla. My jsme byly taky poprvé ve třech letech.
Vím, že to možná zní hnusně ale příběhy typu od kolegyně dcera, od známe kluk, a moji rodiče říkali že jsem taky nemluvil jsou hezké ale tobě nepomůžou. Nikdy nevíš, jaké to fakt bylo a čemu lidi říkají, že fakt nemluví. Myslím, že tvoje pediatrička to s tebou myslí dobře a dětí už viděla opravdu hodně.
@Jana Vajnerová píše:
Milé maminky, prosím poraďte mi, nebo uklidněte jelikož já už jsem v koncích. Dnes už mne situace dohnala k pláči..
Celé okolí na mne jen tlačí že vše dělám špatně ale já už nevím co udělat víc. Každý má jen silné řeči ale když jde o radu tak je ticho po pěšině..Našemu synovi budou v dubnu tři roky a potíž je v tom že neřekne ani slovo. Někdy se utěšuji tím že adaptuje mladšího ročního syna ale vím že tím to asi nebude.
Už jsme podstoupili vyšetření sluchu, neurologii, psychologii, vše špatné je vyvráceno. Adhd, autismus nic.
On je jinak hrozně šikovný, všemu rozumí, na slovo poslechne ale nemluví. Já se snažim maximálně, nutím mu slova horem spodem, čtu pohádky, povídám si s ním. Nic
Všichni říkají to přijde. Ale já už nechci čekat. Jak mám malého učit mluvit? Jak postupovat abych se dočkala aspoň jednoho slova?
Nezoufej. Některé děti mluví v roce, některé v pěti… Asi prozatím nemá co říct
synovec kamaráda do tří let neřekl ani slovo, jen skřékal. teď má 4 a pusu nezavře. Pokud jsi oběhala všechny doktory a všechno je v pořádku, není proč se stresovat ![]()
Zkusila bych znakovat nebo komunikacni karticky, odvratit pozornost a tlak od ty reci.
Mám doma syna, který je mladší než ten váš..ale je hodně vzdorovitý vůbec po mně nikdy nechce zopakovat ani slovo, nerad se cokoliv učí - hlavně ne tak jak to chci po něm já..přestala jsem ho učit cíleně slova..děláme to spíš ted tak, že my opakujeme po něm i když třeba jen otevře pusu nebo řekne ba a nebo jakýkoliv jeho „bláboly“ a pak řeknem po chvilce takovýho hraní jiný slovo a on ho někdy i zopakuje..po ségře dokonce zopakoval kakao
..tak mě jen napadlo jestli to není malého vzdor, že ví že to po něm chcete..nevím teda jakou má povahu vaše dítě, ale u nás to bylo vždy u všeho hlavně o tomhle
..jo a dávám mu rybí tuk někde sem se dočetla, že by mohl pomoct..a opravdu se rozmlouvá čím dál víc - jestli je to tím rybím tukem nebo jen shodou náhod, že se rozmlouvá to nevím, ale rozhodně mu ten tuk neuškodí tak proč to nezkusit ![]()
@Ou nebyla ta poznamka o neurotizaci ditete trochu zbytečná?
@Jana Vajnerová byl to dobrej psycholog co syna vysetroval?
Ptz místní psycholozka nepoznala u myho ditete v tomhle veku plne rozvinutej autismus se stredne tezkou retardaci.
@Ou píše:
gratuluju, že dokážete zneurotizovat svoje dítě, že se bojí promluvit. To už je velmi hodnotný výkon.
Tak to teda LOL
tohle některé děti dělají běžně. Prostě chtějí mít všechno top, je to v nich. Potrénují bokem, pak už to umí na 100%. Já to prý dělala taky a to jsem byla extrémní flegmatik
Nikdy mne údajně nikdo neslyšel šišlat - cvičila jsem to někde bokem a řekla to a ono až v momentě, kdy to bylo správně ![]()
Psycholožka je vyhlašená a ani já ani okolí neshledává znaky autismu.
Je to hodný kluk který nevzdoruje, barvičky pozná, má rád svého brášku a ani nové prostředí či noví lidi mu problém nedělají.
Jsme objednaní ke klinickému logopedovi který může ještě pomoci. Ale tím to asi ukončím. Nebudu zkoušet psychiatry psychology z místa na místo. Nebudu hledat problém tam kde není.
Spíš jsem řešila to co jako já jako maminka mohu ještě udělat.
@Jana Vajnerová Nevím kde bydlíš ale řeš SPC. Tam je kompletní vyšetření. Už to, že to řešíš, znamená, že cítíš že to není v pořádku. A to je dobře. Autismus to není určitě, to už by jsi poznala. Kdy nastupuje do školky?