Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
U nás se tchánovcům vyká, jak mým rodičům, tak já manželovým. Nikdo mi nic nenabídl. Seznámili jsme se s mužem, když mi bylo necelých 16 a jemu necelých 18, takže rodiče nám od začátku tykají. Jediná v rodině, kdo nabídl mému muži tykání, byla moje milovaná babička, dnes zemřela
Byla úžasná a průkopnice, občas byla sranda, když jsme byli zároveň s mojí mamkou a její maminkou=touto babičkou a muž tchýni vykal a její mamince tykal ![]()
Jinak já mám problém lidem, bez ohledu na věk, kteří nejsou mými přáteli, tykat. I třeba rodiče spolužáků mých dětí, těm já spontánně vykám, ač se stýkáme celkem dost. Někdo mi tykání nabídl, tak jsem přijala, ale spíš kvůli nim.
Když mi někdo, koho vidím poprvé v životě, automaticky tyká, je mi to velmi nepříjemné - např manželovi kolegové v práci. Většinou reaguju tím, že jim zpětně dál vykám, což je dost zarazí a leckdfy mi začnou vykat. Pro mě je tykání záležitost blízkých vztahů.
Na fórech a chatu je to něco jiného, tykání beru automaticky. Pokud ale někdo na fóru vyká, chápu ho ![]()
Asi mám smůlu nebo vypadám nějak blbě - ale pokud to nejsou lidi „spříznění“ (se kterýma mám stejného koníčka nebo jsme spolu odnosili tak dvě tuny plechů za směnu), tak jsou většinou rezervovaní - a já jsem zase zralý na tu kopřivku… ![]()
A co mě ničí naprosto, když někdo, koho vidím poprvé v životě - třeba manžel mé známé, se kterou si tedy tykám, ale nejsme kamarádky, mě při prvním setkání obejme, poceluje na obě tváře a zatyká
To se osypávám. Líbání a objímání nepěstuju ani s nejlepšími kamarádkama, je mi to cizí.
Tak líbat s cizím chlapem bych se též nemusela, ale když se seznámím s mužem kamarádky, přijde mi přirozenější si s ním tykat ![]()
No taky by mi tykání s manželem kamarádky přišlo přirozenější. ALe hned objímat a líbat to nee… leda tak na tykání…
v bývalé práci jsme si tykaly všechny, od ředitelky přes oblastní až po kolegyně. A taky se to dalo a šéfka autoritu měla.
Tak to my tchánovcům tykáme oba. Můj taťka nabídl manželovi tykání ještě v době, kdy jsem spolu chodili a mamka na svatbě. A mě manželova mamka nabídla tykání po větě, že je vlastně moje tchýně a že ji tak budu říkat, tak radši přešla na jméno a tchán se přidal, bylo to také při svatbě.
Jen mě rozčilujou lidi, co mi automaticky tykají a když se já spletu tak se urazí.
Já jsem vykáním postižená z práce a nijak zvlášť mi to nevadí. Tykání nenabízím ani nepřijímám na potkání, ale když se to vyvrbí, tak proč ne. Tchánovcům vykám, nikdo mi tykačku nenabídl a nejspíš by mi to ani nešlo přes pusu, nevím. Moje mamka nabídla mému manželovi tykání na naší svatbě, on, ač se snažil, tak nakonec stejně vyká, taky mu to nešlo ![]()
No tak moji rodiče tykání nabídli, bylo přijato. Mě ho nabídla jen tchýně. Takže u tchánovců je to jak u tatarů - ahoj, dobrý den. Nejlepší když jsem tam na víkend a tak nějak se přes den loučíme a vítáme - tak už mipřijde trapné po 10. říkat dobrý den.
Ale on tchán je v tomhle vůbec zvláštní.
Líbání na tykání taky nemusím. ![]()
U nás to máme mixlý. Manžel si s našima tyká, nabídli mu to ještě před svatbou. Oni si se svými rodiči/tchánovci taky tykali, takže to berou jako normální. Moji tchánovci mi tykání nenabídli, i když bych to uvítala, protože díky tomu pořád cítím jakousi malou zeď a nejsem schopna si s nimi pořádně „pokecat“. Navíc si tykám s celou manželovou rodinou a to jsou tam i víc než 70let staří lidé. Taky nevím, jak bych měla tchýni oslovovat, nebudu jí přece říkat Paní ta a ta, když mám příjmení stejné. A vykání plus křestní jméno mi přijde divný, stejně tak maminko vy. Takže jí nijak neoslovuju a čekám, že jí to jednou dojde
(já vim, asi marně)
zuzouš píše:
Taky nevím, jak bych měla tchýni oslovovat, nebudu jí přece říkat Paní ta a ta, když mám příjmení stejné. A vykání plus křestní jméno mi přijde divný, stejně tak maminko vy. Takže jí nijak neoslovuju a čekám, že jí to jednou dojde(já vim, asi marně)
Zuzi, tak tohle jsem už kolikrát řešila taky. Když jsem na tchýni potřebovala zavolat, že jsem něco potřebovala, tak jsem jí řekla příjmením (paní xy) a znělo mi to tak blbě, ale co nadělám. Já ji tykání nabídnout nemůžu jako první a na to, že jí to někdy dojde, čekám stejně marně jako ty ![]()
Jinak teda u nás je to vykání na obou stranách stejně - moji rodiče tykají mému manželovi, on jim vyká. Tchýně mi taky tyká a já jí vykám. Ale přijde mi to na palici, až se jednou do téhle role dostanu já, svému budoucímu zeti chci po svatbě s mou dcerou nabídnout tykání a oslovování křestním jménem ![]()
Já na tchýni radši nevolám
, nevím jak. Když o ní mluvím, říkám mamka. Když mluvím s ní, tak z oka do oka, abych ji právě nemusela oslovovat ![]()
Přesně když o ní mluvim tak taky mamka to a mamka ono, ale když mluvím s ní tak ji nijak neoslovuji a vykám. Tykání mi nenabídla (ani bych jej nepřijala) a když sme měli nedávno spor, tak sem jí řekla paní S… (příjmením) a ona se na mě nasrala ![]()
Já nemám ráda, když mi šéf nabídne tykání. Moje pracovní morálka jde pak pomalu ale jistě do kopru - v právi potřebuji mít nad sebou pevnou ruku
![]()
Jinak naši nabídli manželovi tykání ještě před svatbou, tchýně s tchánem byli u toho a tak nějak všichni včetně mě očekávali, že oni mi to nabídnou taky, bohužel se tak nestalo (mimochodem s jejich jinak další rodinou si tykám, takže třeba Vánoce bývaj vcelku komedie…s nejbližšíma si vykám a s tchýninýma sourozencema si tykám
)
Nijak mě to nevadí, jen teda až Darek začne trochu chápat, tak nevím co řekne na to, že jedeme za babičkou Rutkou a nebo za babičkou Novákovou
![]()
Taky se musím přidat, mám aktuální zážitek. Cca před měsícem jsme měli svatbu a moje babička mě den před svatbou upozornila, že chce příteli nabídnout tykání, aby jí prej říkal babi:-)Přišlo mi to hrozně srandovní, hned se toho chopila mamuš, že to má taky v plánu. Takže na svatbě, ještě než se přítel stačil odrovnat, tak mu to obě nabídly. Přítel je z toho napalici, radši přestal k babičce se mnou jezdit, protože vždycky když se s ní loučí nebo vítá tak zrudne a vykoktá „ahoj“ (a babička pečlivě sleduje jestli se nesplete
). Je s nima sranda. S mojí mamkou je to lepší s tou se baví více než se svojí a je to přirozenější, ale ta babička ta mu dělá problém ![]()
Jinak jsem tedy velice vděčná za to že mám trošku zabrzděnou tchyni, kterou to ještě ani nenapadlo (nabídnout mi tykání) stejně bych do toho nešla.
a nešlo by to přes někoho prostrčit? Když už o to stojíš?
Já bych řekla manželovi, ať řekne mamce… nebo to zkus přes toho tchána, když už si tykáte..
Nebo ta tvoje tchýně je nějaká posvátná modla, kolem který chodí všichni po špičkách??
Já svý tchýni řekla na rovinu - buďto obě nebo nic
Kdyby mi tykala jen ona, ozvala bych se..
Ale já mám tchýni vychovanou