Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Raduš.ka44 a můžu se zeptat, jak to vnímá on? Nebo vnímal, když byl malý? A co jsi na to říkala Ty, když jsi to poprvé slyšela
? ![]()
@Bublana píše:
@Raduš.ka44 a můžu se zeptat, jak to vnímá on? Nebo vnímal, když byl malý? A co jsi na to říkala Ty, když jsi to poprvé slyšela?
Teď už to bere normálně, ale jako dítěti mu to asi dělalo problém. Jeho mamka pochází ze Slovenska, z Vysokých Tater, přestěhovali se sem, když byly manželovi asi tři roky. Co mi manžel vyprávěl, tak byli zvyklí se ségrou rodičům tykat, ale nelíbilo se o babičce, mamce manželovy mamky. Takže na její popud musely začít vykat. Naučili je to tak, že pokud tykali, mamka „neslyšela“. Mně to přišlo ze začátku hrozně divné, byla jsem zmatená, nebyla jsem si jistá, jestli dobře slyším.
Ale teď už mi to taky přijde normální. Někdo tu zmínil, že pokud se rodičům vyká, pak tam chybí opravdová láska. Není to pravda, můžu potvrdit, že v manželově rodině láska ani přes vykání nechybí. ![]()
@Raduš.ka44 píše:
Teď už to bere normálně, ale jako dítěti mu to asi dělalo problém. Jeho mamka pochází ze Slovenska, z Vysokých Tater, přestěhovali se sem, když byly manželovi asi tři roky. Co mi manžel vyprávěl, tak byli zvyklí se ségrou rodičům tykat, ale nelíbilo se o babičce, mamce manželovy mamky. Takže na její popud musely začít vykat. Naučili je to tak, že pokud tykali, mamka „neslyšela“. Mně to přišlo ze začátku hrozně divné, byla jsem zmatená, nebyla jsem si jistá, jestli dobře slyším.Ale teď už mi to taky přijde normální. Někdo tu zmínil, že pokud se rodičům vyká, pak tam chybí opravdová láska. Není to pravda, můžu potvrdit, že v manželově rodině láska ani přes vykání nechybí.
Přesně tak.jak jsem psala moje tchýně vyká svojí mamce(tat´ku už nemá,ale i tomu vykala samozřejmně)bydlí ještě víc na východě v Košicích.Po svých dětech( mému manželovi a ani jeho bratrovi)to už nevyžadovali(tchán si se svojí mamkou tyká normálně a jsou ze stejné vesnice)a dokonce už i tam doba pokročila a je normální,že si tyká snacha nebo zetˇse svými tchánovci, takže si s naší babčou a dědou normálně tykám.Což ta tchýnina maminka musela trochu skousnout.
Jo a láska tak ta tam určitě nechybí to by tu hlavně tchán mohl vyprávět ![]()
@Raduš.ka44 jéééé, to se to ještě jako děti musely „naučit“, no, jsou to opravdu zvyky, které jsou dneska už těžko pochopitelné, ale fakt si člověk asi zvykne na všechno. Aspoň nebudeš mít problém, že Ti tchýně nenabídla tykání ![]()
@Bublana píše:
@Raduš.ka44 jéééé, to se to ještě jako děti musely „naučit“, no, jsou to opravdu zvyky, které jsou dneska už těžko pochopitelné, ale fakt si člověk asi zvykne na všechno. Aspoň nebudeš mít problém, že Ti tchýně nenabídla tykání
Je to zajímavý, můj brácha si s mými tchánovci tyká, ale my s manželem oba vykáme.
Já bych jim opravdu tykat nemohla, i kdyby chtěli, tak by to zkrátka bylo ještě divnější, než už to je. ![]()
@Raduš.ka44 když dítě vyká rodičům tak mi fakt přijde, že tam je taková nějaká bariéra, nevím je to jen můj dojem a je to jen otázka zvyku
@lukresia píše:
@Raduš.ka44 když dítě vyká rodičům tak mi fakt přijde, že tam je taková nějaká bariéra, nevím je to jen můj dojem a je to jen otázka zvyku
Tohle není o vykání, ale o výchově a o tom, co si nesou rodiče ze svého domova. U mě doma se nikdy láska nedávala najevo (stejně tak jako v rodinách mých rodičů), neříkali jsme si, jak se máme rádi, neobjímali se, pusa jenom jako součást gratulace (nevím, jak to bylo, když jsem byla úplně malá). Máme se rádi, ale každej si to neseme sami v sobě, a to si tykáme. Kdežto u manžela si vykají, ale lásku si vyjadřují mnohem víc. Já nedokážu říct rodičům, že je mám ráda, neumím to, nebyla jsem k tomu vedená, nikdo mě to nenaučil, kdežto manžel tohle umí. Holt neřekne „Mami, mám tě rád“, ale „Mami, mám vás rád.“.
Každopádně chápu tvůj postoj a nechci ti ho vyvracet, jen přikládám jiný pohled na věc. ![]()