Tykání vs vykání

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15404
7.10.10 10:06

Tak přítel všem u nás v rodině tyká (včetně babičky a dědy), já jeho rodině vykám :nevim: Nikdo mi tykačku nenabídl, a to jsme spolu přes 9 let a máme mimčo…ale mě je to vcelku fuk, už jsem si zvykla :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
7.10.10 10:11

Já myslím, že tykání na veřejných diskuzích je celkem běžná věc. Je to takové neformální a já nevím jak vy ostatní, ale já mám pocit, že když takhle píšu nějaký příspěvek, tak vás všechny beru jako „kamarádky“.
No, možná jsem prostě jen divná :nevim: :nevim: :nevim:
Co se týče vykání a tykání s tchánovci…
Mému muži rodiče nabídli tykání před svatbou. Vycházejí spolu skvěle, manžel je bere lépe než své vlastní rodiče…
Tchán mi tykání nenabídl nikdy - ani mi to nevadí. Tchýně mi tykání nabídla asi před dvěma lety (po desetileté známosti, s pětiletým dítětem,…). Nabídla to až potom, kdy se trošku napila se švagrovkou a ta jí řekla, že by jsme si konečně mohli začít tykat. Já to odmítla. Nebyla schopna mi to nabídnout sama od sebe tolik let a potom jí to někdo musí připomenout??? Díky, nemám zájem. Navíc k ní nemám úplně ideální vztah. To vykání je v mnoha ohledech mnohem jednodušší, protože je těžké říct „Vy jste ale kráva“, než „ty jsi kráva“ … Což bych jí při tykání určitě už mnohokrát řekla, zatímco při vykání si to snadno ohlídám :oops: :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15404
7.10.10 10:15
tterka píše:
Já myslím, že tykání na veřejných diskuzích je celkem běžná věc. Je to takové neformální a já nevím jak vy ostatní, ale já mám pocit, že když takhle píšu nějaký příspěvek, tak vás všechny beru jako „kamarádky“.
No, možná jsem prostě jen divná :nevim: :nevim: :nevim:
Co se týče vykání a tykání s tchánovci…
Mému muži rodiče nabídli tykání před svatbou. Vycházejí spolu skvěle, manžel je bere lépe než své vlastní rodiče…
Tchán mi tykání nenabídl nikdy - ani mi to nevadí. Tchýně mi tykání nabídla asi před dvěma lety (po desetileté známosti, s pětiletým dítětem,…). Nabídla to až potom, kdy se trošku napila se švagrovkou a ta jí řekla, že by jsme si konečně mohli začít tykat. Já to odmítla. Nebyla schopna mi to nabídnout sama od sebe tolik let a potom jí to někdo musí připomenout??? Díky, nemám zájem. Navíc k ní nemám úplně ideální vztah. To vykání je v mnoha ohledech mnohem jednodušší, protože je těžké říct „Vy jste ale kráva“, než „ty jsi kráva“ … Což bych jí při tykání určitě už mnohokrát řekla, zatímco při vykání si to snadno ohlídám :oops: :oops: :oops:
:palec: :lol: :lol: :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.10.10 10:31

Zajímavé je, že naši rodiče (myslím rodiče nás, ženských) jsou moderní a v pohodě, zatímco rodiče našich chlapů jsou vesměs natvrdlí. Myslím teda co se tykání a vykání týká, abych se někoho nedotkla… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
7.10.10 11:45

KPKristy: je to tak…

já teda doufám, že jednou budu fakt normální tchýně :lol: :lol:

vždyť to tykání nebo dobrý vycházení se snachou je jen a jen pro její dobro né??
já nevím, že se pak ty tchýně diví, že tam synova rodina nechce jezdit… :nevim: ale to už odbočuji hodně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
7.10.10 20:02

Ona je to taková dvousečná zbran..
Nabídnout tykání rovná se i dočkat se nevhodného chování, které jsme neočekávali :nevim:
S tchýní si netykám a přišlo by mi to divný - mám v sobě, že je strarší a je tam ta úcta..Vůbec mi to nepřijde divný - klidně budu vykat do smrti ( a to už jsem snacha 11 let)..
A asi jsem za exota i na plavání, kde se většinou všechny maminky hned skamarádí a je to jedno velké AHOJ a já do toho příjdu s DOBRÝ DEN..
Ale mě je protě divné si povídat jako tak - hele já, no to víš.. - jako skoro se neznáme a budeme si tu hodinu na plavání hrát na kamarádky??? :nevim: :nevim:
Než se přetvařovat, že je to pro mě normální, tak jsem raději za studenej čumák a neriskuju vlezlou maminku..
No jo no - jsem trochu odtažitá asi, ale trvá mi to prostě déle.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
7.10.10 20:09

Lizbeth, mám to podobně. I kdyby mi tchýně tykání nabídla, asi bych nemohla. Moji rodiče taky vykají babičkám (svým tchýním), a to jsou snacha a zeť třicet let :wink:

A mám zajímavou zkušenost. Když jsem ještě pracovala, dělala jsem kosmetický kurzy a ze začátku si s holkama začala tykat. A nebylo to dobře. Ty holky si myslely, že si můžou dovolit cokoli a čekaly, že osvědčení dostanou automaticky, když jsou „kámošky“. Po prvním roce jsem to utla a už si s nima nic nezačínala :-) . Oslovovala jsem je křestním jménem, ony mě taky, ale VY Kristýno. Cítila jsem se líp a ony měly trochu respekt. Když bylo po kurzu, šly jsme většinou na skleničku, tam si potykaly a s některýma se vídám dodnes…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.5.12 12:44

Omlouvám se za anonim ale je to přece jen soukromé.
Vodím dceru do školky a skamarádila jsem se s jednou maminkou,tykáme si i si tyká s mým manželem protože jsem je představila.No jenže s ní ten její nějak moc nechodil až te´d také chodí.Tykáme si protože nás nikdo nepředstavil.Beru to tak že je to přece ten starší pán který si vyzvedává dceru ve školce.Jen teď si říkám že už je to možná hloupý si tykat když se vídáme i ve volním čase (s mým mužem si začal tykat tak nějak automaticky u piva když se potkali s dětma na kole)
Myslým že by měl nabídnout tykání on mě,že?I když já jsem žena ale on je o dost starší.
Jaké jsou vaše názory?

• Citovat
  • Upravit
alli_li
14.5.12 12:47

Vetsinou podle etiky ma tykani nabizet zena - pokud muz neni v nadrizeny pozici. Takze ja bych mu tykani nabidla - kdyz uz travite spolu soukromi cas .

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.5.12 12:47

Ježiš jsem se do toho ale zamotala :oops: prostě s cházíme se ve volném čase s kamarádkou a našima dětma.A s jejím manželem si tykáme protože nás nikdo neseznámil.
Snad to pochopíte

• Citovat
  • Upravit
2041
14.5.12 12:48

Rozhodně bych to neřešila, myslím, že je super, že si tykáte. Nabídnout mu to máš ty jako žena.
Raději si oprav ty hrozné hrubky. :mavam: :mavam: nic ve zlém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2041
14.5.12 12:49
@alli_li
@Anonymní píše:
Ježiš jsem se do toho ale zamotala :oops: prostě s cházíme se ve volném čase s kamarádkou a našima dětma.A s jejím manželem si tykáme protože nás nikdo neseznámil.
Snad to pochopíte

tak vykáte si nebo tykáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.5.12 12:50

Já jsem to spíš pochopila, že Ty si s tím pánem vykáš, protože vás nikdo neseznámil, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@alli_li No a i když ten chlap je starší?Není to právě 5 let ale je starší o 20 tak to už je mi trochu blbý :oops: No ale jestli to tak je podle etiky tak bych do toho šla.

• Citovat
  • Upravit
alli_li
@Nelluška píše:
@alli_litak vykáte si nebo tykáte?

ja to pochopila tak ze si vykaj :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie