Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chtěla bych se zeptat. Umřel nám dědeček a pohřeb je v pracovní den ve 14:00. Sestra je učitelka ve školce. Má nárok na volno na pohřeb? Děkuji.
Dneska jsem na to koukala:
7. Úmrtí
Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na
a) 2 dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob,
b) 1 den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela dítěte nebo manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob,
c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na 1 den, k účasti na pohřbu prarodiče nebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným fyzickým osobám, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.
@Vuninka píše:
Chtěla bych se zeptat. Umřel nám dědeček a pohřeb je v pracovní den ve 14:00. Sestra je učitelka ve školce. Má nárok na volno na pohřeb? Děkuji.
ano má. Na dědečka má taky nárok. upřímnou soustrast
![]()
@jizvíková píše:
Volno jen přímí příbuzní, takže dědečkovo děti, ne vy
Ale ano…
Ono taky záleží na lidech v pohřební službě. Před měsícem měla pohřeb babička a v pohodě napsali propustku všem - dětem, vnoučatům i jejich manželkám/manželům
@Vuninka určitě má. Na nezbytně nutnou dobu, max. 1 den v práci. Taky to teď aktuálně řeším.
@lennca Ne, to teda nezáleží, někde ty propustky volně leží k dispozici, ale určuje to nařízení vlády, viz výše.
Jinak nárok samozřejmě máš, upřímnou soustrast.
@Vuninka ja jsem dostala jak volno na svoji babicku, tak na manzelovu. Na svoji jsem si mohla vzit az tri dny. Je to narok ze zakona. Vse probehlo v roce 2014.
Dobry den. Manzelovi zemrel nevlastni dedecek. Jde o otce jeho nevlastni matky (manzelka jeho otce). Ma manzel i v tomto pripade narok na den volna? Manzel ma mit 6 nocni, pohreb je v patek a vecer je posezeni na rozlouceni. Jak tuto povinou 6 nocni omluvit? Staci potvrzene parte? Dekuji
@Nicollka1993 Já myslím, že ne. Já si na pohřeb pratety musela vzít volno. Pokud by nárok měl, tak na pohřební službě vystaví potvrzení.