Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jkra píše: Více
Vdovský má dokud nejmladší dítě nedostuduje.
Zkusila bych kontaktovat nějakou uvedenou neziskovku s pomocí.
Pak našla někoho na tu firmu - co s tím, aby mi prakticky poradil.
A odpíchla se od možností, jestli je pak reálné uživit ten barák - to musíš vědět ty.
Chápu, že se držíte nějakých jistot, pokud vás naopak i baví - baví ty děti - i ony ztrátu tatínka prožívají a jistoty v nejistotě jsou důležité. ![]()
Plný úvazek by byl reálný? Zvládneš pak fungovat pro ty děti? 6,9 a 13 mi po takové ztrátě tedy přijde, že mámu potřebují víc než kdy jindy. A vůbec to nemusí být otázka nutnosti soběstačnosti hlavně u těch starších.
Musí to být mazec. ![]()
@1Janinka1 píše: Více
to není vzdání se, ani rezignace, dům evidentně nezvládne finančně uplatit a situace ve firmě je neúnosná..
nic víc ale nepíše, takže úplně dobře poradit nejde, rozhodně je jasné, že to „ručení celým majetkem“ není OK, navíc nevíme co dědické řízení, takže tohle jsou spíš jen poznatky, jaké cesty zvážit, než opravdu cílená rada.. tu ji rozhodně úplně detailně poskytne jen právník
Zakladatelko soucítím s tebou. Umřel mi tatínek, když mi bylo 11 let, tak vím, jak to měla mamka těžké. Těch rovin je několik. Ta psychologická: Je to jen půl roku, co manžel odešel. Je úplně normální, co prožíváš a jaké negativní myšlenky máš. Byli jste spolu dlouho, to je hojení na delší čas než půl roku. Počítej spíš v řádech let…Neboj, pak se někdo objeví a bude to dobré. Co se týká firmy, tak jak už tu někdo radil, zašla bych za právníkem nebo někým, kdo se v téhle problematice orientuje a probrala bych to s ním. A určitě bych si úvazek navýšila na plný. Děti už máš docela velké. Poslední položka je dům. Nevím, jak dlouho ho máte, ale za posledních 5 let šly nemovitosti obrovsky nahoru. Nestálo by za dům prodat a koupit něco menšího? Nějaký milion by ti třeba zbyl a bylo by to snazší. Nebo mě ještě napadá prodat podíl ve firmě a doplatit z toho hypotéku, aby Vám odpadl velký výdaj. ![]()
Protože píše, že náklady veliké. a práce na půl úvazek.
@Yasmen píše: Více
Tak to je dobře. Tím spíš, vdovský,3 sirotčí, to už by měla být slušná částka.
bohužel nemusí.. běžně je vdovský důchod i jen kolem 4000, na netu jsou na to kalkulačky, záleží na více okolnostech, které zde nevíme… sirotčí bývá vyšší..
i tak jí to s polovičním úvazkem nemusí na život stačit - kvůli hypotéce… ale ta by zas měla být pro smrt pojištěná - takže tu je fakt více otazníků…
vdovský důchod má do doby, než poslední dítě ukončí studia - čili začne se živit samo, takže klidně do 26 let nejmladšího dítěte,
co to plácáš? nikdo jí neradí jít bydlet pod most, ale do menšího baráku, který utáhne finančně,
a udržet firmu? její muž byl ajťák, a přitom firma moc nešlapala, ona není ajťák, takže výsledek by byl ještě horší, než je,
podíl ve firmě musí prodat a vydat se úplně jiným směrem obživy, a to musí být jistý příjem, má tři děti
@Lucy75 píše: Více
Ale o hypo tam není ani čárka, píše je o velkých nákladech na provoz. Což může být starší dům s energiemi, ale i novostavba s vyhřívaným bazénem, kde nebylo zvykem šetřit.
Já jsem negativně zaujatá, protože jsem přímo zažila založenou sbírku na mladou vdovu, aby mohla zůstat s dětmi v domě (brzy ji tedy stáhla). Informace o ní znám a jsou ověřené, dům byl splacený, z pojistky a dědictví dostala téměř 2mil., zůstalo jí auto s pořizovací cenou 1,2mil., min. 5× týdně si nechává jídlo dovážet pro sebe i děti, platí si i zahradnické služby na revitalizaci trávníku a ostříhání živého plotu, dítěti kupuje na specifický sport na míru šité dresy za tisíce. Neomezila prostě vůbec nic, dodnes pracuje 20h týdně s odkazem na problematické dítě (dítě má poruchu pozornosti a nějaké dys, jinak je úplně normální). A rozčiluje se, že to nemůže utáhnout a stát ji donutí jít pod most.
Ale už od dubna kropí trávník, aby byl hezky zelený, ne studnou, vodovodem, a v té původní sbírce měla mimo jiné nedoplatek vody, který dělá celou její měsíční mzdu a jak je zoufalá. Prostě jsou lidi žijící mimo realitu.
našla jsem, že průměrná výše sirotčího se pohybovala loni okolo 10tis. měsíčně, krát 3 + její vdovský…když k tomu ještě něco vydělá, tak může slušně žít
jen je otázkou, zda je to na velký rodinný dům a soukromé hodiny tenisu ![]()
To fakt neni, když jen zakladni výměra je 4660,– a prumer je nekde kolem 12tis.
průměrný vdovský byl loni okolo 13tis., sirotčí okolo 10tis…
I základ je vyšší, než 4000 -. Takže se čtyřmi dětmi můžou mít dohromady měsíčně 45 tisíc na důchodech. Samozřejmě, pokud manžel odváděl jak měl.
V minulé diskusi psala, že firma je hodně v mínusu a manžel ručil veškerým majetkem a ještě několika směnkami, o kterých ani všech nevi a nezná částky. Chodu firmy, vedení a toku peněz vůbec nerozumí a zbylý společník se s ní nechce bavit.
A ten tenis je vyjde jen za zimu na třistatisic, pokud si dobře pamatuji.