Poradna duly
Jana Čurdová
@Marau píše:
J8 tohle chování neznám ani u jedné z holek…naštěstí.
Co není, může být
Víš, možná tohle je jeden z důvodů, proč mně stačí dvě děti
.
@hkac
Vím že hormony hrají taky svou roli, to je jasný, a že vyhráno mít nemusím je mi jasný, znám i horší a divočejší děti
ono spíš asi půjde o to najít tu správnou výchovu pro Kiki, zatím to vypadá že na ní asi bude platit metoda biče a medu
nebo jak to popsat…
asi budu muset být tvrdší a důslednější i když mě při jejím trestání bolí srdíčko
byla bych raději, kdyby to šlo jen metodou odměňování, ale to na ní opravdu nefunguje
tak snad jí brzy dojde, že když nebude poslouchat, tak to má za následek třeba to že nedostane kokinu nebo nebude pohádka, v horším případě dostane na zadek
a že když bude hodná a poslouchat, tak to bude znamenat nějakou odměnu jako třeba právě pohádku nebo bonbónek, nebo i to, že půjdeme někam kam si ona bude přát a budeme moc zůstat venku dýl a ne jít okamžitě domů páč neumí poslechnout a běhá do silnice
…
Jo a holky, ona je neutahatelná, ani celý den strávený v zoo, kde tentokrát byla v kočáru všeho všudy necelou půlhodinu a lítala tam jak pometlo sem a tam (Jirka najel vozíkem 10km, takže ona naběhala minimálně stejně jak on najel), celý den nespala a když jsme přišli domů, tak my padli za vlast, ona se chtěla honit, „mučila“ psa, skákala po gauči a usnula až po půl 10 večír (ten den vstávala o půl 7)
jako jí fakt nepomůže se vyběhat venku a neunaví se tím
mi přijde že spíš naopak
![]()
Mysi, zkus knížku Respektovat a být respektován. Od tý doby, co jsem se tím začala trochu řídit (svůj selský rozum ale pořád preferuju, takže 100% se té knížky nedržím), tak je to s Anežkou o 1000% lepší. Já právě zjistila, že nejhorší je být nedůsledná (moje slabina) a tresty taky moc nefungují (ani odměny). My jsme si ji rozmazlili, jak byla první (a první pro oboje prarodiče) tak nám to odříkání jí moc nešlo a teď vidím ten výsledek.
Anežka je taky k neutahání, prvních 8 měsíců spala v kuse 4h (v noci, přes den vůbec), pak se to trochu zlepšilo, ale pořád jí stačí míň hodin spánku než mně. A když konečně začala spát aspoň celou noc (nedávno), tak zas vstává Mája (ekzem). Přes den už dávno nespí, asi od roka a půl. A když už přes den usne (ve školce), tak pak je vzhůru minimálně do desíti nebo ráno vstává v pět. Mít Máju jako první dítě, tak věřím, že bych druhé měla mnohem dřív, třeba už do dvou let po ní. A kdyby pak to druhé byla ANežka, tak už bych si to hodila, páč mít k malinké Anežce ještě vzdorovité batole, tak to bych zvládala asi hodně těžko. Takhle jsem první dva roky s Anežkou o druhém dítěti ani nepřemýšlela
a teď mi ty necelé čtyři roky odstupu přijdou naprosto ideální.
Hkač, asi budu muset, už jsem nad ní přemýšlela
ale právě neznala nikoho kdo by z ní čerpal a fungovalo mu to, takže říkáš že to fakt pomůže?
Ke spaní, tý jo, co já bych bývala dala za ty 4hodiny, mi Kiki do 4měsíců spala po hodině a vydržela přes den až 14hodin v kuse vzhůru a jak se nechovala, tak řvala a řvala, ještě vydržela v kočáru když se chodilo, ale v klidu nee
pak to bylo už krapet lepší, ale ještě v roce a půl se mi budila 3× za noc, pak 2× od 2let většinou 1× a co má svůj pokoj, tak občas už vydrží spát celou noc
ale ne teda na dnešek
před 4 se rozhodla že má vyspáno a vzbudilo mě jak hodila hračky na hlavu a skočila na břicho
v posteli jsem jí neudržela ani omylem, lítala a skákala tu jak pometlo a blbla až spadla z postele (při skákání) a pak na sebe převrhla na sebe kočár
se mi jí v 6povedlo znovu uspat, asi na hodinu a půl páč pak začali zvonit koledníci
fakt asi prvně v životě co nenávidím pomlázku a koledníky ![]()
Fakt nevim jak mám docílit pravidelného nočního 8hodinového spánku, když mi tak nespí ani dítě
![]()
@Mysicka31 Já ti zase doporučím knížku Prevíti a kazisvěti aneb jak se nestat dokonalou matkou ![]()
Mimimálně se zasměješ a řekneš si,že v tom nejseš sama
je to moc pěkně napsané.
Ivoko, já vím že v tom nejsem sama a jsou i horší věci, ale už jsem z toho ko a nemám moc podporu z okolí
manžel je z malý nervní, tchýně jen káže jak je to moje vina a že dělám vše blbě
mám jen vás holky tu na emimi a díky moc že vy mě podpoříte
![]()
Myši, no jasně, že je to tvoje vina. Koho jiného, když jsi s ní nejvíc ty
.
Těmi 4 hodinami jsem myslela CELKOVÝ spánek během 24h (spala v noci od 2h do 6h ráno, přes den vůbec, takže spaní přes den po hodině bych brala jako velkou slávu. Až s Májou vím, co to je novorozeně, které má spát 20-24h denně
. A hlavně coto je nemuset noc dospávat přes den. S Anežkou neexistovalo, že bych přes den něco udělala, měla jsem ji neustále na ruce (pak v šátku), páč krom toho, že nespala, tak řvala vždycky, když jsem ji nechovala já (ani tatínek ji nestačil), jednu dobu dokonce jedině na míči. Kdo vymyslel šátek, měl by dostat metál, páč bez něho bych byla nejen matka jedináčka, ale matka blázen. V kočárku nevydržela vůbec, procházky s kočárkem jsem provozovat mohla až tak v půl roce, dřív to byl jen řev. No já jsem byla do tří let prý velký uplakánek, takže asi je jasný, kdo za to může
.
Jestli ta knížka funguje, ti zaručit nemůže.Mně pomohla hrozně moc. Teď ještě musím dokopat manžela, aby si ji taky aspoń prolítnul. Já si ji nejdřív půjčila v knihovně, a jak jsem zjistila, že tomá smysl, tak jsem si ji nechala naježit na Vánoce. A krom ní další. Další super je Sourozenci bez rivality, ta mi taky hodně pomáhá. Neříkám, že holky nemají spory, ale zatím bych řekla, že Anežka Máju miluje víc než ji bere jako vetřelce
.
@hkac
Tím spaním po hodině jsem myslela v noci
přes den taky nespala, tedy občas jo, ale to jedině u prsa když měla jíst
jako když mi dětský dr. tehdá řekl, že kojit max 15 minut a pak od prsa, že nemůže jíst hodinu, tak jsem si myslela své a v myšlenkách ho poslala někam, dítě by mi umřelo hlady páč po slavném Nutrilonu jen
když jsme později zkoušeli Sunar, tak se mi osypala
takže jsem fakt ráda že jsem se vyprdla na rady doktorů a řídila se citem
a bez šátku bych taky nejen neudělala nic, ale snad si nedošla ani na záchod ![]()
Kočárek fungoval jak kdy, někdy naprosto v pohodě, to asi když potřebovala dospat deficit
jindy jsme se k němu jen přiblížily a řev jak kráva… a jakmile vezl někdo jinej než já, tak řev vždycky
a to skoro ještě v roce
ale fakt, ona snad nepotřebuje spát
už to vidím, bude dospávat v pubertě a ideálně přes den aby mohla po nocích vymetat diskárny
tý jo, jen to nééééé, doufám že si to vybere tedy teď a v pubertě bude hodňoučká
![]()
V pubertě ji budeš v poledne tahat z postele
. Ale můžu tě uklidnit, teď už Anežka spává i 10h v kuse (tak jednou za měsíc
).
Holky, byli jsme na Velikonoce u jezera a taky jsme byli dost nervni z deti, ktere porad behali, Tomik delal blbosti a Verunka ho napodobovala…nejhorsi to bylo v obchodech nebo i v restauraci…to behali vecne kolem stolu, nakonec si na sebe vylili vodu a sli jsme spat:) V supermarketu Tomik povypinal mrazici pulty…jeste, ze jsem si toho vsimla…mi to prislo divne, ze nesviti…az pak vidim, jak Tomik macka tlacitka:)…Do voziku hazeli veskere jidlo krome toho co potrebujeme koupit, protoze Tomik potrebuje naklad:)Ale v kazdem pripade vidim, ze rostou a ze to bude cim dal tim lepsi.....nicmene me pobavila moje svagrova,kdyz jsme se nedavno potkaly…a byli s jeji holcickou na klouzacce u nas, tak vubec nechapala…a okomentovala … ty italske deti jsou opravdu o hodne divocejsi…no jezdili po klouzacce po hlave vcetne nasi dvoulete Verunky:)Tak me napada dalsi vesela prihoda z minuleho tydne, to jsme byli u detske doktorky na kontrole…oblekala jsem Tomikovi kalhoty, sehnula jsem hlavu, on byl podemnou a najednou vyskocil…narazil mi hlavou do brady a ja jsem si rozsekla ret a doted me boli dva zuby…tak jsem od detske doktorky odchazela zakrvacena…:)
To jen tak pro zasmani…proste divoke deti jsou divoke deti, ale podle nasi doktorky „zlobeni“ svedci o detske inteligenci:)
Jo a pozor na cukry, hlavne nedavat na noc nic sladkeho ani napoje…si pamatuju, ze jsem Verunce dala vetsi cukrenku…jednou na vecer a byla uplne mimo … behala, tancila…naprosto nadopovana cukrem:) No uz to neudelam, i kdyz toho sladkeho mi deti sni hodne behem dne…bohuzel:(
Kde sté?
![]()
Já měla teď náročný týden. Anežka dostala klackem do oka, manžel s ní jezdí po doktorech a já chodím 3× denně do školky, abych stíhala mazat jí oko 5× denně mastičkou - beru ji poo, odpoledne vodím na kroužek a poněm ji zas vyzvedávám. Máje jsme tím chudince nabourali režim, jak ji nemůžu dát v jejích obvyklých 11h spát, ale za víkend se snad srovnala a bude to OK. Včera jsme byli na pikniku v botanické, nechcete se k nám někdo někdy přidat? Bylo to bájo, moc jsme si to užili. Tatínka jsme měli fuč, piknikovali jsme s Anežčiným kamarádem, co má 3 letou sestřičku, takže velcí si hráli spolu a mladší taky a my mamky jsme si válely šunky na lavičce (a jsou tam i lehátka). Děti lítali bez bot po trávě a my se nemuseli bát, že šlápnou do ho…
A náš pokrok v nočníkování - Mája sedí na nočníku asi 100× denně, sedá si tam dobrovolně a sama, akorát nic z toho. No ale aspoň že už ho neobchází obloukem
. Tak počítám, že do roka a do dne bude bez plen
.