Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Doe_Jane píše:
no moje dítě jak vidělo cigana tak se mě taky ptalo proč je tak od bláta… děti jsou děti no
@unuděná
U nás je taky jedna rodina s tátou černochem, když je prcci poprvé viděli, taky na ně civěli a ještě dlouho řešili, proč jsou tak černí. Ale teď už s nimi chodí do kolektivu, takže jsou pro ně „normální“
@zuza92 píše:
Ono je taky rozdíl, když to řekne 3-leté a nebo 8-leté. Asi bych teda nereagovala jako maminka, ale snažla bych se vysvětlit, že každý je nějaký. I když zrovna v MHD by mi to nepřišlo vhodné se v tom ještě nějak pitvat.
Zrovna včera jsem musela vzít svoji 3-letou dceru na hřbitov. A jak se mě tak ptala co to je (byla tam prvně) a já se jí snažila vysvětlit, že tam jsou lidi co umřeli a že umírají staří nebo hodně nemocní, tak okolo nás šla starší pani o holi a dcera se zeptala „Mami ta paní je stará, ona tam jde umřít?“
Nene ![]()
Dítko bylo upřímné- jak děti bývají, maminka bohužel zareagovala špatně, bohužel s tím nic neuděláte
Poslední dobou je výchova v některých případech zvláštní…
No to je novinka, že děti jsou upřímné. Dítě komentuje svět kolem sebe bez přetvářky, takový jaký je. Nepovažuju to za špatnou výchovu. Tohle k dětem prostě patří a jestli se někdo urazí, že o něm dítě řekne pravdu, tak je to jeho problém. Víš kolik mi už řeklo dětí, že mám velký nos? A nikdy by mě nenapadlo vyčítat jejich rodičům, že je nemají vychovaný. Prostě ho mám veliký… kdyby ten pán měl trochu smyslu pro humor, tak tomu dítěti řekne - To abych tě lépe slyšela! A kdyby mi dítě řeklo, že jsem tlustá tak mu odpovím, že jsem zrovna zbaštila jednoho malýho drzouna. Já nemám s upřímný i dětmi problém. A ti, co ho mají, by se měli spíš zamýšlet nad sebou než nad výchovou dětí.
@Janli
Skvelej nahled na vec.Vetu se zbastenim maleho drzouna si zapisuju, az zase jednou priberu, bude se hodit
![]()
@Janli tak ano u dětí to tak je, ale od matky bych očekávala jinou reakci nebo ti přijde normální aby se i ona posmívala dotyčnému pánovi?
@Lucinka1986 píše:
Nene
No večer už jsem se nad tím pousmálam ale v tu chvíli mi bylo pěkně trapně
. Někdy je prostě lepší věci moc nerozebírat ![]()
@Janli píše:
No to je novinka, že děti jsou upřímné. Dítě komentuje svět kolem sebe bez přetvářky, takový jaký je. Nepovažuju to za špatnou výchovu. Tohle k dětem prostě patří a jestli se někdo urazí, že o něm dítě řekne pravdu, tak je to jeho problém. Víš kolik mi už řeklo dětí, že mám velký nos? A nikdy by mě nenapadlo vyčítat jejich rodičům, že je nemají vychovaný. Prostě ho mám veliký… kdyby ten pán měl trochu smyslu pro humor, tak tomu dítěti řekne - To abych tě lépe slyšela! A kdyby mi dítě řeklo, že jsem tlustá tak mu odpovím, že jsem zrovna zbaštila jednoho malýho drzouna. Já nemám s upřímný i dětmi problém. A ti, co ho mají, by se měli spíš zamýšlet nad sebou než nad výchovou dětí.
Whowk.
Naše dítě asi ve 3letech v autobuse prohlásilo na účet jedné mladé paní - podívej, paní má roztrhané kalhoty - babička na to: to se ted tak nosí - a dítě; Já vím, děda takové také nosí, ale jen do sklepa. ![]()
Příspěvek upraven 03.11.17 v 11:53
@Janli píše:
Souhlasim s tebou, vsak je o tom i pohadka
. Ale matka by se k diteti pridavat nemela.
Podle mě rozdíl, jestli to řekne dvouleté nebo pětileté dítě. Ale reakce matky měla být určitě jiná.
@TeriiTerii U dítěte to moc neovlivníš, je to prostě bezprostřední reakce. Takže reagovat an to může buď tím, že se to neříká (jenže na to některé děti začnou vnitřní boj, kdy nevědí, co říkat a co neříkat), nebo mlčením, nebo souhlasem.
Anebo to posunout dál -,,ano, má velké uši, a díky tome vše výborně slyší."
Horší je, když holčička zahlásí na rodinném výletě vlakem:,,Maminko, to je ten pán, co za tebou chodí, když tatínek není doma."
@zuza92 píše:
Ono je taky rozdíl, když to řekne 3-leté a nebo 8-leté. Asi bych teda nereagovala jako maminka, ale snažla bych se vysvětlit, že každý je nějaký. I když zrovna v MHD by mi to nepřišlo vhodné se v tom ještě nějak pitvat.
Zrovna včera jsem musela vzít svoji 3-letou dceru na hřbitov. A jak se mě tak ptala co to je (byla tam prvně) a já se jí snažila vysvětlit, že tam jsou lidi co umřeli a že umírají staří nebo hodně nemocní, tak okolo nás šla starší pani o holi a dcera se zeptala „Mami ta paní je stará, ona tam jde umřít?“
Si mi připoměla, dcera byla na podzimní prázdniny u babičky a ta jí vysvětlovala, že pojednou na hřbitov, že tam leží její maminka a tatínek, kteří už umřeli. Dcera se babičky zeptala, kdy umře ona ![]()
Uprimna muze byt odpoved na otazku, v tomto pripade treba, kdyby se pan ptal, jestli ma velke usi. Bezduvodny kriticky komentar je neomalenost, tady se da omluvit vekem, matka se da omluvit leda tuposti.