Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ale už se učí, chlapec.
Nedávno sem doma prohlásila, že sem pěkně zhubla, že se vejdu do kalhot co sem nosila naposled před pár lety a synek mi s naprostou nevinností oznámil, že „maminko, ale eště by to trošičku chtělo“ (vzhledem k tomu, že by to chtělo ještě tak třicet kilo, tak jo, je to kluk šikovnej
)
Kamarádky dcera jednou řekla o silnější paní, že je tlustá. Paní se na ní otočila a s úsměvem jí řekla, že jednou bude taky tlustá.
Co je tak hrozného na velkých uších, že se to ten pán nesmí dozvědět???
@Černá vdova píše:
Kamarádky dcera jednou řekla o silnější paní, že je tlustá. Paní se na ní otočila a s úsměvem jí řekla, že jednou bude taky tlustá.
Jinak mě děti taky několikrát řekly, že mám břicho apod. Já se tomu zasměji a řeknu „jo, mám“. Ale o podobných komentářích k cizím lidem nediskutuji. Neznám je a nevím, co za jejich vzhledem/tlouštce je. Dětem to ale vždy vysvětlím, tak jako jim vysvětluji, proč lidé mají berle či vozík.
@Pipilota Citrónie píše:
Na velkých uším nic špatného není, ale mě by ta situace příjemná nebyla už jen z toho důvodu, že po takovém prohlášení v autobuse, se všichni v okolí, kteří to slyšeli otočí a podívají se. Ne každému je příjemná velká či jakákoliv pozornost v MHD, kde je většina lidí anonymních.
@Pipilota Citrónie píše:
Tak snad každému příčetnému člověku je jasné, že nikomu není příjemné, když se a) o něm mluví, jako by tam nebyl, b) když se upozorňuje na nějaký estetický nedostatek.
@Pipilota Citrónie co je špatného na tom, že vám napíšu že se ptáte jak blbka? To se taky nesmíte dozvědět?
Tak - teď se pořádně nadechněte a zvažte, jestli je adekvátní, aby se dítko bavilo tím, že podobné pocity vyvolává v cizích lidech a získává za to odměnu - pozornost své matky.
@Bábrdl estetický nedostatek? Mně se velmi líbí ušatci
@Ou beru v patrnost, že jsem pro vás blbka, jsem moc ráda, že jsem se to dozvěděla, ale nijak mě to neuráží.
@Bábrdl píše:
Tak snad každému příčetnému člověku je jasné, že nikomu není příjemné, když se a) o něm mluví, jako by tam nebyl, b) když se upozorňuje na nějaký estetický nedostatek.
A kazdému příčetnému člověku musí být jasné, že pokud váží 150kg, prostě tu pozornost budí. A zvlášť u malých dětí.
Můj syn (22m) tak jednou civěl na paní, co měla asi 200kg. Ptám se ho, na co tak kouká. A ta paní najednou na syna: Vím, že vypadám hrozně. A zasmály jsme se tomu nakonec obě.
@Pipilota Citrónie píše:
@Bábrdl estetický nedostatek? Mně se velmi líbí ušatci@Ou beru v patrnost, že jsem pro vás blbka, jsem moc ráda, že jsem se to dozvěděla, ale nijak mě to neuráží.
Nejen pro ni.
Jinak: Dcera jednou dost očumovala postiženého člověka, který špatně chodil. Tak jsme jí pak s manželkou vysvětlili, že ani to se nedělá, že mu to určitě není příjemné.
Pak - proto, abychom sami nebudili pozornost.
Ale malé děti si tím holt projdou, musí se jim to nejdřív vysvětlit, trestat případně až když chápou, co je na tom špatně, a přesto to dělají.
Příspěvek upraven 03.11.17 v 12:47
@TeriiTerii není to zrovna šťastná situace.
S maminky reakci nesouhlasím, ale občas nějaké podobné komentáře na okolí má můj syn. Okolo dvou let to bylo denně, teď už jen výjimečně. Nicméně nejhorší chvilka pro mě byla, když jsem čekala v nemocnici v čekárně na testy na těhotenskou cukrovku. Plná čekárna lidí a přijela paní na vozíčku. (Syn tehdy necelé 2r) Hele mami, paní má vozík, jako děda. Ale proč má jen jednu nohu? To je legrační… To celé jedním dechem od stolečku s pastelkama. No než jsem já stihla zareagovat, zareagovala paní sama. Začla se smát a povídat si se synem. Nechala ho si sáhnout, a zadrnkat na kolo. Pak jsme si tam povídali celé dopoledne, protože paní také čekala miminko a šla na stejný test… Takže paní zachránila celou situaci za mě. Díky za to. Jinak syna vedu k tomu, že cizí lidé se nekomentují. Ale sem tam se něco stane i teď, něco nového zajímavého, a potřebuje vědět hned…
@eumedon píše:
Nejen pro ni.
Za mě je trapka Ou. Ty její rádoby psychologické výplody už ani nečtu. Urážení je její parketa.
@Ice79, @MaličkáD Tak od dvouleťáka to snad ani nemůže urazit a paní byla rozumná.
Příspěvek upraven 03.11.17 v 12:51