Upřímné dítě v MHD. ANO nebo NE?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
36556
3.11.17 13:27
@Pipilota Citrónie píše:
No jo no, někdy je těžké uznat, že jsem ušatec ušatá a že to vidí i všichni kolem, i švagrovka a tchyně. To se raděj budem tvářit, že uši neexistují. A pro jistotu to hned od malička naučíme děti.

Ne děti naučíme, že se lidí kolem nekomentují, jako by tam nebyli.
Když už nutně potřebuješ, aby tvoje děti hrubým způsobem komentovaly fyziognomii jiných lidí, nauč je, ať jdou přímo k němu a řeknou mu do očí, že má nehezky velké uši :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.11.17 13:28
@Ice79 píše:
Třeba si pán nevšiml, že je má. :nevim: A že jsou větší než je obvyklé. Za mě by se měl tomu zasmát, naštvat se na malé dítě může jen idiot. :nevim: Já děti učim, že kazdý jsme nějaký a že neexistuje, aby se někomu posmívaly. Nikdy jsem s tím problém neměla. Starší dítě se odjakživa slabších zastává.

Nikdo tu neřeší to „dítě“, řeší se reakce matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
3.11.17 13:34
@Bábrdl píše:
Nikdo tu neřeší to „dítě“, řeší se reakce matky.

Nadpis je „Upřímné dítě v MHD…“ :nevim: A obojí spolu úzce souvisí.
A pán to zřejmě slyšel, jsem pochopila. Říkat mu to do očí není nutné. ;)
Mě by spíš zajímalo, jak reagoval ten pán. Třeba byl normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12719
3.11.17 13:36
@TeriiTerii píše:
Zdravím vás,
Velmi by mě zajímalo jak reagujete nebo byste reagovali když vaše dítě hodně nahlas že to každý slyší poznámku na spolucestujícího/kolemjdoucí apod. např. „Mami! Ten pán je ale tlustej viď?“ Mě se stalo že zrovna včera řekla roztomilá holčička „Mami, ten má velký uši! To je hrozný!“ A mamka se tomu zasmála a řekla „No, to má!“ A starý pán zůstal jako opařenej. Mě osobně přišlo tohle jako úplně příšerná výchova. Co vy na to? Co byste dělali kdyby to bylo vaše dítě?

Před hodně moc lety můj tehdy cca 3 -4 syn taky vykuleně řekl, mamiii ta paní je strašně tlustáá, takovým tím jasným hláskem, paní chudák zabrala dvě sedadla, samozřejmě jsem mu hnedle vysvětlila, že takto ne. Myslím, že není dítě nevychované, když v tomto věku něco řekne, ale důležitá je reakce rodiče jak mu to osvětlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.17 13:37
@Bábrdl píše:
Ne děti naučíme, že se lidí kolem nekomentují, jako by tam nebyli.
Když už nutně potřebuješ, aby tvoje děti hrubým způsobem komentovaly fyziognomii jiných lidí, nauč je, ať jdou přímo k němu a řeknou mu do očí, že má nehezky velké uši :jazyk:

Moje děti ví, že lidi mají uši, že uši mají různé tvary a velikosti, že mít uši je bezva, nemají potřebu to někomu oznamovat. 8o stejně v rodině přistupujeme k ostatním tělesným projevům a dokonce i k politickým názorům, náboženskému vyznání, stravovacích návyků a pod. Někdo má rád maliny, někdo má rád hrušky, jiný jablka. Dbáme jen na to, aby bylo u společného stolu na výběr pro každého, nezesměšňujeme toho, kdo jí brokolici, i když ji nemáme rádi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.11.17 13:39
@Pipilota Citrónie píše:
Moje děti ví, že lidi mají uši, že uši mají různé tvary a velikosti, že mít uši je bezva, nemají potřebu to někomu oznamovat. 8o stejně v rodině přistupujeme k ostatním tělesným projevům a dokonce i k politickým názorům, náboženskému vyznání, stravovacích návyků a pod. Někdo má rád maliny, někdo má rád hrušky, jiný jablka. Dbáme jen na to, aby bylo u společného stolu na výběr pro každého, nezesměšňujeme toho, kdo jí brokolici, i když ji nemáme rádi.

Takže děti nepodporuješ v urážlivých komentářích a chtěla jsi být zajímavá? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
3.11.17 13:40
@Pipilota Citrónie píše:
Moje děti ví, že lidi mají uši, že uši mají různé tvary a velikosti, že mít uši je bezva, nemají potřebu to někomu oznamovat. 8o stejně v rodině přistupujeme k ostatním tělesným projevům a dokonce i k politickým názorům, náboženskému vyznání, stravovacích návyků a pod. Někdo má rád maliny, někdo má rád hrušky, jiný jablka. Dbáme jen na to, aby bylo u společného stolu na výběr pro každého, nezesměšňujeme toho, kdo jí brokolici, i když ji nemáme rádi.
:palec: Lépe bych to nenapsala.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
@Janli píše:
No to je novinka, že děti jsou upřímné. Dítě komentuje svět kolem sebe bez přetvářky, takový jaký je. Nepovažuju to za špatnou výchovu. Tohle k dětem prostě patří a jestli se někdo urazí, že o něm dítě řekne pravdu, tak je to jeho problém. Víš kolik mi už řeklo dětí, že mám velký nos? A nikdy by mě nenapadlo vyčítat jejich rodičům, že je nemají vychovaný. Prostě ho mám veliký… kdyby ten pán měl trochu smyslu pro humor, tak tomu dítěti řekne - To abych tě lépe slyšela! A kdyby mi dítě řeklo, že jsem tlustá tak mu odpovím, že jsem zrovna zbaštila jednoho malýho drzouna. Já nemám s upřímný i dětmi problém. A ti, co ho mají, by se měli spíš zamýšlet nad sebou než nad výchovou dětí.

Nesouhlasím.

Dítě se rodí jako nepopsaná kniha. To je v pořádku. Sociální interakci se učí v průběhu toho, jak roste. Tím, jak sleduje rodiče, okolí, ostatní lidi, tak se tvaruje a utváří si vlastní názor. S tím nikdo problém nemá. Když tříleté dítě něco takového řekne v MHD, je to v pořádku. V pořádku není reakce maminky.

Důvod je jasný. Přidaná hodnota a jakákoliv informační hodnota sdělení, že pán má velké uši, je nulová. Tak proč to říkat? Co když pán není smířený s tím, že ty velké uši má? Jo, asi to ví, žije s nimi, ale Ty ho neznáš a víš prd, jestli ho to trápí, nebo jestli s tím je smířený či nikoliv. Třeba mu není příjemné, že se v tu chvíli k němu upřou zraky všech okolních lidí. Zkrátka, nikomu taková informace nepomůže a zbytečně způsobí trápení nějakému neznámému člověku. To, že Ty se umíš povznést nad svůj velký nos neznamená, že to umí všichni, každý máme jinou povahu a každý nesdílí Tvůj smysl pro humor. Znát míru, kdy něco říct a kdy je lepší mlčet je základ slušnosti a jak koukám, i mnozí dospělí se mají čemu učit.

To přece není o pokrytectví, ale o slušnosti. Když se Tě na názor na moji osobu neptám, tak mi ho nebudeš přece říkat, ne? On není nikdo zvědavý na něčí moudré řeči. Něco jiného je, pokud se budeš s pánem bavit na téma velkých uší a on bude chtít znát Tvůj názor, pak je to v pořádku. Ale na potkání říkat lidem, že jsou tlustí, hubení, škaredí, hezcí atd. se prostě nesluší a kdo jiný by měl těm dětem vštěpovat základy slušného chování, než rodiče. U malého dítěte je to roztomilé a většina lidí se nad tím pousměje, ale že matka přitaká a dítěti k tomu nic neřekne, to je špatně, pak dítě nemůže získat návyk do budoucna a je riziko, že z něj vyroste sebestředný zmetek, který si bude myslet, že sežral všechnu moudrost světa.

Říkat svůj názor cizím lidem, když se mě na něj nikdo neptá si dovolím v případě, že se jedná o nějaké evidentní příkoří na někom, když se jedná o něco, co ohrožuje bezpečnost nebo dobré mravy atd. Jinak je dobrým zvykem se nijak nevyjadřovat nad stavem ostatních lidí, protože mi do toho nic není a nemám potřebu cizím lidem ubližovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
@Ice79 píše:
Nadpis je „Upřímné dítě v MHD…“ :nevim: A obojí spolu úzce souvisí.
A pán to zřejmě slyšel, jsem pochopila. Říkat mu to do očí není nutné. ;)
Mě by spíš zajímalo, jak reagoval ten pán. Třeba byl normální.

Jasně. Ale dotaz zněl „Velmi by mě zajímalo jak reagujete nebo byste reagovali když vaše dítě hodně nahlas že to každý slyší poznámku na spolucestující­ho/kolemjdoucí apod.“

Takové komentáře má někdy každé dítě. To je normální. Jde o to, jak na to zareaguje dospělý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
3.11.17 13:44
@Zabatko píše:
Nesouhlasím.

Dítě se rodí jako nepopsaná kniha. To je v pořádku. Sociální interakci se učí v průběhu toho, jak roste. Tím, jak sleduje rodiče, okolí, ostatní lidi, tak se tvaruje a utváří si vlastní názor. S tím nikdo problém nemá. Když tříleté dítě něco takového řekne v MHD, je to v pořádku. V pořádku není reakce maminky.

Důvod je jasný. Přidaná hodnota a jakákoliv informační hodnota sdělení, že pán má velké uši, je nulová. Tak proč to říkat? Co když pán není smířený s tím, že ty velké uši má? Jo, asi to ví, žije s nimi, ale Ty ho neznáš a víš prd, jestli ho to trápí, nebo jestli s tím je smířený či nikoliv. Třeba mu není příjemné, že se v tu chvíli k němu upřou zraky všech okolních lidí. Zkrátka, nikomu taková informace nepomůže a zbytečně způsobí trápení nějakému neznámému člověku. To, že Ty se umíš povznést nad svůj velký nos neznamená, že to umí všichni, každý máme jinou povahu a každý nesdílí Tvůj smysl pro humor. Znát míru, kdy něco říct a kdy je lepší mlčet je základ slušnosti a jak koukám, i mnozí dospělí se mají čemu učit.

To přece není o pokrytectví, ale o slušnosti. Když se Tě na názor na moji osobu neptám, tak mi ho nebudeš přece říkat, ne? On není nikdo zvědavý na něčí moudré řeči. Něco jiného je, pokud se budeš s pánem bavit na téma velkých uší a on bude chtít znát Tvůj názor, pak je to v pořádku. Ale na potkání říkat lidem, že jsou tlustí, hubení, škaredí, hezcí atd. se prostě nesluší a kdo jiný by měl těm dětem vštěpovat základy slušného chování, než rodiče. U malého dítěte je to roztomilé a většina lidí se nad tím pousměje, ale že matka přitaká a dítěti k tomu nic neřekne, to je špatně, pak dítě nemůže získat návyk do budoucna a je riziko, že z něj vyroste sebestředný zmetek, který si bude myslet, že sežral všechnu moudrost světa.

Říkat svůj názor cizím lidem, když se mě na něj nikdo neptá si dovolím v případě, že se jedná o nějaké evidentní příkoří na někom, když se jedná o něco, co ohrožuje bezpečnost nebo dobré mravy atd. Jinak je dobrým zvykem se nijak nevyjadřovat nad stavem ostatních lidí, protože mi do toho nic není a nemám potřebu cizím lidem ubližovat.

Tak s tímhle souhlasím zase já. :kytka:

Argument „on přeci ví, že má velké uši/je tlustý/je ošklivý“, je pouze alibismus. Pokud má někdo třeba dítě s nadváhou a šel by do školy řešit počínající šikanu a učitelka by mu řekla „ale vaše dítě přeci ví, že je tlusté, tak proč by mu to nemohli spolužáci říkat?“, zřejmě by se mu to nelíbilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.17 13:56
@Bábrdl píše:
Takže děti nepodporuješ v urážlivých komentářích a chtěla jsi být zajímavá? :lol:

Tak konečně jsem pochopila, kde je kámen úrazu. Já ten komentář nevnímám jako urážlivý. Pán má prostě velké uši, dítě si toho všimlo, matka přitakala. Z popsaného nevidím zlý úmysl pána zesměšnit, ponížit, ublížit mu, proto mi i reakce matky příjde ok.
Jestli jsem zajímavá? Ne, mám názor, napsala jsem ho do diskuze, do diskuze kam názor obvykle patří a ačkolov tu spoustu píše, že je neslušné hodnotit lidi, dozvěděla jsem se, že jsem blbka. S jasným úmyslem zesměšnit, ponížit, ublížit. Celé to ilustruje to pokrytectví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
3.11.17 13:59
@Bábrdl píše:
Tak s tímhle souhlasím zase já. :kytka:Argument „on přeci ví, že má velké uši/je tlustý/je ošklivý“, je pouze alibismus. Pokud má někdo třeba dítě s nadváhou a šel by do školy řešit počínající šikanu a učitelka by mu řekla „ale vaše dítě přeci ví, že je tlusté, tak proč by mu to nemohli spolužáci říkat?“, zřejmě by se mu to nelíbilo.

Přeháníš. Píšeme, že děcka učíme, že každý je jiný a nikomu se nesmí posmívat. :nevim: Ty si z toho vždy vybereš jen to, co se ti hodí. A v tomto případě šikany bych já nejdřiv „propleskla“ (obrazně řečeno, prosím) rodiče za to, že to s děckem došlo tak daleko.
Dnes je realita bohužel taková, ze je jedno, zda máš velký nos či kila navíc, hlavně že máš nejlepší mobil a nej oblečení. Pak jsi král. :nevim: Děcka se posmívají kvůli všemu. Pokud tam není nějaká výchova, neuděláš s tím nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
3.11.17 14:01

@Zabatko To je nesmysl. Když pojede kolem velkej traktor, tak to dítě taky řekne Hele, ten trakor je ale velkej. A jakou to má přidanou hodnotu? Proč to řikat? No prostě proto, že spolu sdílíme poznatky o světě kolem nás. To dítě to vnímá stejně jako jinou zajímavost, netypičnost, neběžnost, pro něj je stejný velký auto jako velký ucho. My dospělí to samozřejmě vidíme jinak, ale princip od dítěte je stejnej (dokud tam neni záměr výsměchu, ale to v tomhle případě patrně nebyl). Pak je to na rodičích, jak zasáhnou, a taky na příjemcích, jak moc to vyhrotěj nebo jak moc se jich to dotkne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
3.11.17 14:04

Tak osobně bych v té chvili se cítila trapně, že toto dítě nahlas proneslo a pak bych mu řekla, něco v tom smyslu, že se to neříká, že každý je nějaký..
To, že řekne děcko, tka někdo napíše, že jse nevychovanec- beru malé dítě, nevím, přesně o jaký věk se jedná, a na rudhou stranu jsem nedávno četla diskusi, jeslti vám vadí obézní a tam polovina neměla problém říct, někomu narážku je je tlustý… takže tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
3.11.17 14:04

Mě na tomhle nejvíc baví jedna věc. Sledujete z USA kauzy okolo menšin, sexuálních skandálů atd.?

Tam dnes vládne komunikace ve stylu, že nesmíš říct nic, co by se toho druhého mohlo dotknout. Pak je to sexismus, rasismus, bossing atd. Jak ten ajťák, co jen napsal, že by se mělo lišit v IT vzdělávání pro chlapy a ženy - a dostal vyhazov…

Nedělám si iluze, že se to nebude šířit a nepřijde to i k nám. Naše děti v tom jednou budou žít: v prostředí, kde je potřeba brát extrémní ohledy na pocity druhých.

Učit je, že „upřímnost je správná a není to problém“, to pro ně není dobrý vklad do budoucna. Ano, mohou si to myslet, ano, mohou o tom i mluvit, ale ne na místech a v situacích a způsobem, který by mohl tu osobu poškodit.

Já osobně doufám, že to u nás nedojde do těch amerických rozměrů, kde aby se člověk bál říct opravdu skoro cokoli - ale na druhou stranu, myslím, že víc ohleduplnosti a empatie by většině Čechů neuškodilo.

Jo a PS: Jak tu někdo srovnával tramvaj a eMimino… ano, nejdu sem pro „nevyžádané rady“, ale přece jen nejsem někde za účelem přepravy (nikoli vystavování se), alóbrž na místě, kam jsem se přišel zeptat, ukázat, předvést - a tudíž se na mě a mně bude mluvit. To, že se občas diskuse stočí špatným směrem, to se stane i v běžných konverzacích - a stejně jako v nich je řešením prostě tu konverzaci opustit.

Příspěvek upraven 03.11.17 v 14:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect