V jaké době byste chtěli žít?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Alriga
10.8.21 08:53

@inkakřivák Jasně, že spousta věcí prostě nebyla k sehnání. Běžny život byl o moc komplikovanější, neexistovaly služby, rozbité auto byla katastrofa, věčné shánění… Ale zakladni věci jako potraviny adrogerie vpodstate byly běžně dostupné… Tvl, vlastně ne! Vložky, toaleťák… Člověk zapomíná :zed: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
3796
10.8.21 09:11

@Alriga toaletní papír jsme málem nosili do čistírny :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
10.8.21 10:17
@ropucha 02 píše:
@dalimil a to oblečení :srdce: Ale to bylo jen ve městě, a v lepších vrstvách, většina žen si ráno uvázala na hlavu šátek, a šla na pole, nebo do fabriky.

No a až na ten šátek to platí dodnes. :-)
Mě se moc líbí právě ilustrace v knihách Julia Vernea nebo v knihách Sherlocka Holmese, nebo popis toho života v knize Karla Poláčka Okresní město, tak nějak si tu dobu představuji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80031
10.8.21 10:19

@Alriga však jo, teď jsou potraviny taky běžně dostupné a spousta věcí, která dřív byla podpultak, je v nabídce běžně _ játra, ovoce, telecí, pěkné maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80031
10.8.21 10:23

@dalimil Četla někdy Čtvrtý klíč od Crichtona? Přečti si, úchvatná popis života ve viktorianske Anglii. Deti, které se v deseti letech prodávaly do bordelu třeba. Nebo jako pracovníci. Deti, které dělaly v továrnách 12 hodin denně. Ono i taková Němcová, sice napsala krom Babičky víceméně červenou knihovnu, ale občas tam vyskočí věci. Nebo Baar 0 Klostermann.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80031
10.8.21 11:46

Jo a ještě Rok na vsi, od Mrstiku, taky poučné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
10.8.21 12:17
@inkakřivák píše:
@dalimil Četla někdy Čtvrtý klíč od Crichtona? Přečti si, úchvatná popis života ve viktorianske Anglii. Deti, které se v deseti letech prodávaly do bordelu třeba. Nebo jako pracovníci. Deti, které dělaly v továrnách 12 hodin denně. Ono i taková Němcová, sice napsala krom Babičky víceméně červenou knihovnu, ale občas tam vyskočí věci. Nebo Baar 0 Klostermann.

Já jsem muž, jenom pro upřesnění:-)
Knihu jsem nečetl, ale kouknu se po ní. Já bych tu dobu také chtěl prožít jako bohatý gentleman, ne jako Malý Bobeš :-) Je mi jasný, že bída bývala dřív větší než si dnes dovedeme představit, spolu s ještě nedokonalým zdravotnictvím a absencí sociálních služeb, no ale stejně, ta euforie, ta mě fanscinuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80031
10.8.21 16:27

V té době bych nechtěla žít ani jako žena z lepší společnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
10.8.21 16:41

Obecně si dnes neumíme představit postavení žen v době ještě tak před osmdesáti lety. Už jen vynález hormonální antikoncepce byl obrovský převrat. Ženy si konečně mohly užívat sex bez obav. Ve Švýcarsku získaly ženy volební právo v 70.letech!!!

• Citovat
  • Upravit
80031
10.8.21 16:52

Třeba ve viktorianske anglii byl za zločiny manželky vínem muž. Třeba padelatelstvi. Ji u toho chytili, a ona je poslala za manželem. Žena přece neměla kapacitu, aby tohle vymyslela.
A třeba Rok na vsi. Chlap měl milenku, manželka si na ní počkala a zbila ji. Výsledek? Odsoudili ji všichni, protože to je přece jeho věc. Totéž rodinné peníze, ona neměla vůbec právo o nich rozhodovat. Domácí násilí běžné a celkem schvalovane. I ve vyšších vrstvách. Díky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
10.8.21 17:35
@dalimil píše:
Já jsem muž, jenom pro upřesnění:-)
Knihu jsem nečetl, ale kouknu se po ní. Já bych tu dobu také chtěl prožít jako bohatý gentleman, ne jako Malý Bobeš :-) Je mi jasný, že bída bývala dřív větší než si dnes dovedeme představit, spolu s ještě nedokonalým zdravotnictvím a absencí sociálních služeb, no ale stejně, ta euforie, ta mě fanscinuje…

No jo, jako někdo z vyšších vrstev společnosti by se to asi dalo nějak skoulet v ledasjaké době, ale potíž je, že ona vyšší vrstva byla dřív opravdu uzoučká, a tak měl člověk asi tak tisíckrát větší pravděpodobnost se narodit jako nějaký ten chudý nevolník, než jako bohatý šlechtic… Zato dnes (v ČR) je celkem slušná životní úroveň (neumřeš hlady, v případě nemoci jsi ošetřen, je obvyklé, že se tvé děti dožijí dospělosti, máš alespoň nějakou střechu nad hlavou, můžeš se vzdělávat…) dostupná v podstatě většině populace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80031
10.8.21 18:54

@klamonožka Problém je, že většina lidí čerpá informace o té které době zejména z filmů. Než by hledali relevantni info. Takže pak sní o venkovské idyle v 17. století třeba. Přitom stačí i jen toulky českou minulostí. Život v chalupě o jedné svetnici, kde žilo třeba deset lidí, než do toho šlápnul třeba zaskrt a probral to na konečné čtyři kusy. A kam se v zimě nastěhovala i koza a slepice, aby nenastydly. Hlinena podlaha, okna zatlucena hřebíky, vaření na ohnisti s dymnikem. Prostě idylka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80031
10.8.21 19:00

@dalimil Jaká euforie? Možná pár lidí hodně nahoře, ale běžný občan až po řemeslníky byli rádi, že sezenou něco do huby. A že bude na daně a na nějaké topení a že třeba budou moci dát jedno dítě do učení. Umíš si představit, že lidi poslali třeba dvanáctileté děcko samotné pěšky do Prahy, aby si našli mistra sevce na učení? Jen tak? Kolik se jich ztratilo, co myslíš. Žijeme v přepychu a blahobytu a vůbec si ten život neumíme představit. A bohužel si ho ani představit nechceme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8302
10.8.21 19:30

Já bych nechtěla žít v žádné jiné době než v této, protože žijeme v blahobytu a máme se jak čuníci v žitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1101
10.8.21 19:52

Jsem ráda, že jsem vyrůstala ve své době, t. j. v 70-80.letech. Měla jsem krásné dětství. I když doba nebyla jistě idylická, nepocítila jsem to. I když jsme nebyli bohatí, nic mi nechybělo. Na gymplu jsem zažila revoluci a byla plná nadějí…o iluze jsem přicházela později…

Kdybych mohla, ráda bych věděla, jak se bude žít za 100-200 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová