V jaké době byste chtěli žít?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3796
10.8.21 21:00
@inkakřivák píše:
Jo a ještě Rok na vsi, od Mrstiku, taky poučné.

Ten zbožňuju! Měla jsem tu knihu, ale někdo mi ji nevrátil Nevíš, kde by se dala stáhnout? Mimo Krameria ten mi nevyhovuje.
Jinak koukám, že čteme stejné knížky. :) :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
10.8.21 21:50

Jsem spokojena tady a teď, mínus ten covid kvůli cestování. Vrátila bych se leda na začátek výšky s dnešními svými zkušenostmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
10.8.21 23:08

Já bych chtěla být tak v roce 2210 :D :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80003
11.8.21 07:50

@ropucha 02 Mám svého. Ale hodně nakupují po antikvariatech. Anebo taky knihobudky, zrovna včera jsem si donesla tři knihy. Jednu pro sebe, dvě jako dárek. A vybrala bych si i víc. Ale tuhle klasiku určitě nabízí kdekdo. Myslím i některé knihovny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
11.8.21 10:10
@inkakřivák píše:
@dalimil Jaká euforie? Možná pár lidí hodně nahoře, ale běžný občan až po řemeslníky byli rádi, že sezenou něco do huby. A že bude na daně a na nějaké topení a že třeba budou moci dát jedno dítě do učení. Umíš si představit, že lidi poslali třeba dvanáctileté děcko samotné pěšky do Prahy, aby si našli mistra sevce na učení? Jen tak? Kolik se jich ztratilo, co myslíš. Žijeme v přepychu a blahobytu a vůbec si ten život neumíme představit. A bohužel si ho ani představit nechceme.

Hele, chudým se žilo vždy špatně ale já tady nechci dělat nějaký třídní boj a porovnávat s dneškem, jenom jsem psal že mi ta doba připadá zlomová, plná nedějí. Proto taky Belle Époque, ne? :palec: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3796
11.8.21 17:05

@dalimil
Ano, Belle Époque. Nic se neřešilo, a právě proto mohla přijít největší válka, která kdy do té doby byla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80003
11.8.21 18:15

@dalimil Ne, belle epoque je odvozeno z jiného. Ne z nadějí. Ale z toho, že díky technickému rozvoji se stal život snazší a velmi se rozvíjela kultura. I když je pravda, že lidé tehdy věřili ve zlepšení a pokrok. Ovšem kým bys chtěl být? V té době? Šlechticem? Členem panovnickeho rodu? Bohatým mestanem? Všichni velmi rychle promítli- a velmi tvrdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
12.8.21 07:05
@inkakřivák píše:
@dalimil Ne, belle epoque je odvozeno z jiného. Ne z nadějí. Ale z toho, že díky technickému rozvoji se stal život snazší a velmi se rozvíjela kultura. I když je pravda, že lidé tehdy věřili ve zlepšení a pokrok. Ovšem kým bys chtěl být? V té době? Šlechticem? Členem panovnickeho rodu? Bohatým mestanem? Všichni velmi rychle promítli- a velmi tvrdě.

Právě to vzedmutí pokroku a nástup moderních vynálezů přinesl tu dočasnou naději, že už bude jenom lépe. Asi by mě lákalo být třeba profesorem na škole, mladým inženýrem, cestovatelem, novinářem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
12.8.21 07:07
@ropucha 02 píše:
@dalimil
Ano, Belle Époque. Nic se neřešilo, a právě proto mohla přijít největší válka, která kdy do té doby byla. :nevim:

Ta mě také zajímá, ale spíš jenom historické souvislosti, nechtěl bych ležet v zákopu u Verdunu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80003
12.8.21 07:49

@dalimil Takže vyšší vrstva. Jenže jakou bys měl šanci v ní být? Já třeba vím, že já sama žádnou. Otec dělník, matka by byla nějaká posluhovacka. Takže nějaká studia děti nemyslitelná. A tím postavením byli lidé velice svázání. I vyšší zavazovalo. Jsem ráda, přes veškeré výhrady, že žiju teď. A v tom takovou bys pravděpodobně skončil. Nebo bys někde umíral hlady, i jako civilista.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
12.8.21 08:19
@inkakřivák píše:
@dalimil Takže vyšší vrstva. Jenže jakou bys měl šanci v ní být? Já třeba vím, že já sama žádnou. Otec dělník, matka by byla nějaká posluhovacka. Takže nějaká studia děti nemyslitelná. A tím postavením byli lidé velice svázání. I vyšší zavazovalo. Jsem ráda, přes veškeré výhrady, že žiju teď. A v tom takovou bys pravděpodobně skončil. Nebo bys někde umíral hlady, i jako civilista.

Hele je to moje doba nebo tvoje? Já si vybírám, co v ní budu, takže v klidu :-) Tak mi jí laskavě nekaž, ano?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80003
12.8.21 08:23

@dalimil Myslíš, že to bylo míněno nejen v jaké době, ale i v jakém postavení? To bys pak možná měl šanci. Já to brala jen jako v jaké době, se stejným původem. No v té době, tedy belle epoque, už bych pravděpodobně se svým původem nezila. Nebo možná někde zivorila a pomalu umirala hlady. Nedělám si iluze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2204
12.8.21 08:24
@inkakřivák píše:
@dalimil Myslíš, že to bylo míněno nejen v jaké době, ale i v jakém postavení? To bys pak možná měl šanci. Já to brala jen jako v jaké době, se stejným původem. No v té době, tedy belle epoque, už bych pravděpodobně se svým původem nezila. Nebo možná někde zivorila a pomalu umirala hlady. Nedělám si iluze.

Vždycky když si vybírám dobu, tak i postavení, to je jasné. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80003
12.8.21 08:27

No jako žena bych si celkem vybrala zase jen tuto dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
12.8.21 09:10
@Alriga píše:
Obecně si dnes neumíme představit postavení žen v době ještě tak před osmdesáti lety. Už jen vynález hormonální antikoncepce byl obrovský převrat. Ženy si konečně mohly užívat sex bez obav. Ve Švýcarsku získaly ženy volební právo v 70.letech!!!

V kantonu Allenzeller (nebo tak nějak) dokonce až v roce 1991

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová