Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Všichni přijdou k hotovemu. Tak nějak mě zachraňuje akorát matka, ale ta zas musí mít všechno úplně perfektní, takže jsem pod velkým tlakem. Manželovi je to jedno. Tchyně nikdy svátky neřešila, prostě přijde a je. Cukrovi milují, jenže nikdo se s ním nechce dělat, takže zase já. Je jím skoro 80, tak si říkám, že nevím, kolik Vánoc spolu ještě budeme moct být, tak prostě zbylo taky na mne, aby bylo… To se tak blbě vysvětluje. Ale zavidim těm dvěma ostatním sourozencům, že mají klid… Bývá nás u stolu přesně 10.
Tak prostě upeč pár kousků, všem oznam, že letos víc nestíháš a když chcou víc, ať si udělají a donesou. TECKA. A když budou mít kecy, tak ty vánoce zruš, že nebudeš dělat otroka a ještě aby ti za to nadávali. Udělej si vánoce jen se svou rodinou v pohodě a klidu.
Děláš si to sama. Když rodina potřebuje cukroví, nechala bych si ho upéct. Vánoční úklid dávno nepraktikuji, strom a kapr je zařízený, na nákup bych vzala manžela a pořešila to najednou a salát snad zvládneš. Zbytečně to hrotíš
Neuklizim, cukroví a vajecnak kupuju, nehorázně drahé, ale taky tak dobré, malovýroba, množství velmi omezené, takže je zaplacené už od října
to je asi tak jediná věc co mám
dárky pomalu objednavam, s vánočkou na Štědrý den dorazí babička, je ji sice devadesát, ale umí ji pořad nejlépe, salát zase děla zásadně můj otec, lososa ochutim a pak se dělá skoro sám.. ko jsem jediné tak z práce, kde je v tomhle období největší blazinec.
@Anonymní píše:
Všichni přijdou k hotovemu. Tak nějak mě zachraňuje akorát matka, ale ta zas musí mít všechno úplně perfektní, takže jsem pod velkým tlakem. Manželovi je to jedno. Tchyně nikdy svátky neřešila, prostě přijde a je. Cukrovi milují, jenže nikdo se s ním nechce dělat, takže zase já. Je jím skoro 80, tak si říkám, že nevím, kolik Vánoc spolu ještě budeme moct být, tak prostě zbylo taky na mne, aby bylo… To se tak blbě vysvětluje. Ale zavidim těm dvěma ostatním sourozencům, že mají klid… Bývá nás u stolu přesně 10.
Hele my prijdem taky, jo?
Kde bydlite?
To zni paradne.
Vanoce bez prace, ja se taaak tesim.
A urcite udelej vosi hnizda, ty miluju.
Tak ve ctyri u vas, jo?
@Anonymní píše:
@Fiducia Hm, u nás nikdy nikdo nepece. Ptala jsem se svagrovych, jestli nebudou péct ony, že vědí, že cukrovi prostě tchanovci miluji. Pry ne, dostanou od jiných příbuzných z druhé strany.
a kde je problem? tak ho proste kup a je to… ty mas asi hodne nizke sebevedomi, ze si musis kupovat prizen okoli svoji „dokonalosti“, ze… ach jo
Takže tchanivcum lezeš do zadele jenom ty a ostatní přijdou ze slušnosti pro účast. Taky mi přijde že se jen potřebuješ všem zavděčit.
„Přátelé, kamarádi, rodino. Nejsem nesmrtelná, takže jestli chcete velký a bohatý Štědrý den, volám do zbraně. Každý zajistěte to a to a to, já zařídím to a to. Díky a ráda se s vámi všemi sejdu“
klidně do sms, pokud bys to nevyplodila naživo ![]()
To byste museli znát naší familii. Taková normální rodinka je proti tomu slabej cajicek. Naši rozvedení moc let a nechci je nechat na Štědrý den samotné, mamka mi navíc aspon pomůže. Jsem jedenácek, takže možnost uklidit je jinam není. Nemuzu teda „zakazovat“ manželovi, aby si pozval svoji rodinu. A propos, tenhle nápad nebyl nás. Před lety nás požádal tchán, že u nich se Vánoce nijak neřeší, tak jestli by mohli být s nama. A už to tak zůstalo. I s jeho před 3 lety ovdovelou sestrou, má skoro 84, ale je zlatá. Prostě sešlost gerontu, když to řeknu hnusně. Jedné se nic nechce - tchyně, druhý neumí uvařit ani čaj - tchán, třetí nemůže - teta. Jsem blbe vychovaná. Když na ne zbytek s… a chtějí si udělat „svoje“ Vánoce, nemám srdce je tak nechat. Ale fakt bych si předtím neuměla představit, do jak pohodlné rodiny se vdam, tohle jsem nikdy nevidela, co jsem zažila s nimi.
Hele, u nás byla takto potrhlá tchýně. X druhů cukroví, to musí být takto a tohle tak a ne jinak… musejí být umyté okna, naleštěné skleničky ve vitríně ( ze kterých nikdy nikdo nepil), vyklepané matrace, čisté vyzehlene povlečení… štědrý den jsme trávili vždy společně a i když jsme neparazitovali ( pekla jsem cukroví, vařila jsem - prostě jsme se podíleli všichni), byla vždy cítit nervozita. Změna nastala předloni - babča onemocněla. Když začala - ještě v nemocnici - hysterčit že nebude hotové tohle a tamhleto, poprvé a snad naposled jsem si na babičku otevřela „hubu“… dost neomaleně jsem ju seřvala a vysvětlila jí, že jsou vánoce a ne závody v úklidu a pečení. Že děcka nejsou zvědavé na napucované okna, ale ocenili by fajn babku. Že ty čtyři druhy cukroví stačí a ty pusinky z obchodu jíst nemusí. 22.12. se vrátila z nemocnice jaksi jiná tchýně… stále nás sedí u stolu osm, ale atmosféra je taková klidnější.
Zakladatelko, ty mi tu moji tchyni připomínáš. Samou snahou vyhovět všem a hlavně sobě se pomalu zlikviduješ. Jenže TY NEMUSÍŠ. OPRAVDU NEMUSÍŠ. A neboj se, tvoji hosté to zvládnou. Usměj se a natrénuj si myšlenku a větu NEMUSÍM BÝT DOKONALÁ. Řekni to nahlas, sobě i ostatním. Eliminuj zbytečnosti, pokud bude někdo z hostů neomalený a naznačí nespokojenost, použij větu NESTIHLA JSEM A NEMUSÍM BÝT DOKONALÁ. Další hezká věta je MĚ TO TAK STAČÍ A VYHOVUJE… neměj strach, všichni to přežijí.
@Anonymní píše:
To byste museli znát naší familii. Taková normální rodinka je proti tomu slabej cajicek. Naši rozvedení moc let a nechci je nechat na Štědrý den samotné, mamka mi navíc aspon pomůže. Jsem jedenácek, takže možnost uklidit je jinam není. Nemuzu teda „zakazovat“ manželovi, aby si pozval svoji rodinu. A propos, tenhle nápad nebyl nás. Před lety nás požádal tchán, že u nich se Vánoce nijak neřeší, tak jestli by mohli být s nama. A už to tak zůstalo. I s jeho před 3 lety ovdovelou sestrou, má skoro 84, ale je zlatá. Prostě sešlost gerontu, když to řeknu hnusně. Jedné se nic nechce - tchyně, druhý neumí uvařit ani čaj - tchán, třetí nemůže - teta. Jsem blbe vychovaná. Když na ne zbytek s… a chtějí si udělat „svoje“ Vánoce, nemám srdce je tak nechat. Ale fakt bych si předtím neuměla představit, do jak pohodlné rodiny se vdam, tohle jsem nikdy nevidela, co jsem zažila s nimi.
Bereš na všechny ohledy. Kdo je bere na tebe? Nikomu nevadí, že jsi unavená, přetížená, padáš na ústa. Možná to ani nevědí, protože pomoc odmítáš a tváříš se statečně
Opravdu je to na tobě. Nedokazuj nic sobě ani jim a řekni prostě dost. Když to nezvládneš letos, příprav postupně rodinu na příští rok. Co by se dělo, kdyby jsi třeba musela do nemocnice? Budou u vás všichni sedět u stolu a koukat na sebe? Zamysli se nad tím. Opravdu. Moc ti držím pěsti, chápu, že to při své povaze nemáš jednoduché
.
@Paoloska Dekuju, konečně trochu povzbuzení!
Kdo nezažil, fakt nepochopí. Taky jsem si neuměla takový život představit. Křeček v kolečku. Nesoudni a sobectví příbuzní + moje povaha všem udělat jen dobře = sebevražda. Já to vim, ale blbě se z toho vyskakuje. Nechápu, že svagrum a spol. jsou jejich rodiče tak jedno!
@Anonymní píše:
Neznáte moji rodinu, bohužel. Vše musí být dokonalý a pokud chci s něčím pomoct, můžu říct max. svoji matce, ale to je zase největší perfekcionistka ze všech. Ostatní přijdou s prázdnými rukama, sedí a čekají. Fakt se to blbě vysvětluje, mazec.
ale to si děláš sama
, kolem všech skáčeš místo říct že to dělat nebudeš a at se postará kdokoliv jiný ![]()
@Anonymní píše:
@mado Celé…
No počkej… jakože tchán s tchýní a jeho sestrou a tví rozvedení rodiče na TŘI dny??!!
A ty celé svátky kmitáš kolem všech?