Vinaři - češtinářský paskvil

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Krakatice88
31.8.14 21:06
@Mína13 píše: řekli bychom:
„létat za ženskýma“ a nebo „létat za babama“, ale rozhodně ne „za ženami“, to jsem tady snad ještě od nikoho neslyšela :roll:

A my bysme zas řekli lítat, ne létat :) (schválně píšu bysme, protože bychom jsem tu nikdy nikoho říct neslyšela)

• Citovat
  • Upravit
750
31.8.14 21:06

Mlekotvary je OK??? to jsem v zivote neslysela… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.8.14 21:11
@Mína13 píše:
Taky na to koukáme a teda je to fakt otřesné!!! žiju od narození právě v tom regionu, o kterém seriál pojednává a rve mi to uši!!! :cert: :cert: :cert:
to si nemůžou najít nějakého rodilého Jihomoraváka, aby jim ten scénář upravil??? :zed: :nevim: :think:
Další díl asi už nedám :poblion:

Tak nějak to je. BTW: slyšelas někdy, jak o svém dětství mluvil Josef Somr? (Taky hrál v „Slovácko sa nesúdí“, mimo jiné…) To by možná bylo to, co tě při tom sledování trklo…
Edit: „Slovácko sa nesúdí“ má jiné kvality, které holt lidi z města těžko chápou… Zdeňkovi Galuškovi se tam povedlo vykreslit jednu věc, kterou tvůrci seriálu moc šikovně převzali: každá postava má skutečný lidský charakter, jde si „pořád za svým“. Když je někdo škrťa, tak od začátku do konce. Když je někdo notorický zlodějíček a obecní pytlák, tak svoje zvyky prostě nemění. takže na nějaké dějové veletoče dochází jenom tehdy, když na sebe dvě postavy prostě lidsky narazí… Žádní polepšení hříšníci jak v telenovelách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1224
31.8.14 21:15

Taky se na to dívám a zatím zklamání :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
31.8.14 21:15

@Jura007 Ale i ti herci- Češi, Slováci byli v rolích přirození, jejich jazyk seděl. Ještě miluju komunistické seriály od nás ze severu- jakože dělnicke kratke zobaki

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
31.8.14 21:16
@Jura007 píše:
Tak nějak to je. BTW: slyšelas někdy, jak o svém dětství mluvil Josef Somr? (Taky hrál v „Slovácko sa nesúdí“, mimo jiné…) To by možná bylo to, co tě při tom sledování trklo…
Edit: „Slovácko sa nesúdí“ má jiné kvality, které holt lidi z města těžko chápou… Zdeňkovi Galuškovi se tam povedlo vykreslit jednu věc, kterou tvůrci seriálu moc šikovně převzali: každá postava má skutečný lidský charakter, jde si „pořád za svým“. Když je někdo škrťa, tak od začátku do konce. Když je někdo notorický zlodějíček a obecní pytlák, tak svoje zvyky prostě nemění. takže na nějaké dějové veletoče dochází jenom tehdy, když na sebe dvě postavy prostě lidsky narazí… Žádní polepšení hříšníci jak v telenovelách.

S těmi charaktery ve Slovácko… jsi to krásně vystihl :palec: A zaujala mě zmínka o Somrovi, já ho o dětství neslyšela mluvit, tak se rozepiš :)

• Citovat
  • Upravit
1301
31.8.14 21:17

Priznavam, taky jsem to prepnula. Sice jsem z jinyho kouta republiky, ale rve to usi, stejne jako reklama na kulajdu nebo co to je. To by asi mela byt pravdepodobne hanactina, ale ten vyslednej askvil, to je neco. Ja teda sem od Prostejova, ale to o co se tam pokousi, to je hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.8.14 21:21

@Krakatice88 No viděl jsem takový jakoby dokument (asi 25 minut), kde na náměstí a myslím i na hřbitově ve Vracově (odkud pochází) vzpomíná na rodiče, prarodiče a na to, co mu dalo dětství v tom kraji. Ale už si to pamatuju tak nějak matně… Ale dvou věcí jsem si všiml: jednak že je rád a že hrdý na to, že vyrůstal zrovna tam - a taky že v něm zůstalo cosi z toho, co je na Slovácku samozřejmostí - úcta k „tetičkám“ a „stýcům“, i když to nejsou příbuzní, ale „jenom“ sousedé. Potom taková jakoby víra, že sousedi nejsou jenom lidi bydlící opodál, ale že je to i poslední záchranná štace, když už všechno selže… Asi se to nedá dost dobře vyjádřit slovně, ale prostě tento - já jsem v tom kraji vyrůstal taky… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Krakatice88
31.8.14 21:26

@Jura007 Tak tomu rozumím :) A taky jsem Moravačka, takže toto shrnutí je blízké i mně. Jen je škoda, že už to upadá. Všechno se mění, což má své výhody, ale i nevýhody…

• Citovat
  • Upravit
40270
31.8.14 21:40

Zklamání. Je to hrozně nucený, nářečí už tu zdrbnutý právem bylo, ač jsem nemoravák, rve to uši i mně. A Postránecký, to je tragéd, nějak se pokazil, přehrává jak blázen. Jinak, postřehl tam někdo nějaký děj? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1224
31.8.14 21:42

@Camael
děj žádný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
31.8.14 21:43
@Camael píše:
Zklamání. Je to hrozně nucený, nářečí už tu zdrbnutý právem bylo, ač jsem nemoravák, rve to uši i mně. A Postránecký, to je tragéd, nějak se pokazil, přehrává jak blázen. Jinak, postřehl tam někdo nějaký děj? :think:

Je to o nicem, fakt zklamani veliky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
31.8.14 21:44

@mexxx
Taky si říkám, a to jsem vcelku poctivě koukala, že tomu dám šanci. No nic, tohle se nedá ani jako oddychovka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6623
31.8.14 21:45

@Camael

Jo Kostková dala výpověď se slovy, že šéf je prase a ráno se hrozně diví, že jí nechce vzít zpět.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12429
31.8.14 21:46

@verulicek Manžel vzkazuje, že „běhat za ženami“ je underground Mikulov:D Manžel je mikulovák;-) jinak viděla jsem kousek a nic moc teda:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová