Vracov, Bzenec, Kyjov ....

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
30.6.10 20:56

…no řekl bych dooost větší dědina… tam aby člověk už rozlišoval jednotlivé vesnické čtvrti :mrgreen: … pořád ještě nejde říct „městské čtvrti“… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.6.10 21:09

Jinak bych měl pro místní rodačky kontrolní otázku - a docela zákeřnou: víte nebo tušíte, kde stávalo v Kyjově židovské ghetto? Nápověda - dneska je tam takový nenápadný pomníček…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
30.6.10 21:46

se přiznám, že nevím s tím Kyjovem :nevim:
já vždycky akorát proletím město fofry s malým, co potřebuju, ještě toho pulku zapomenu, takže fakt bohužel nemám moc šancí koukat po čemkoli jiném
a s tím Bzencem jasné…no něco mezi dědinou a městem. Když tam bydlíš někde bokem od centra, tak jsi jak na dědině. Moje teta třeba bydlela v Olšovci, tak to máš do města pěknou štreku a přímo tam je prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.6.10 21:49

Tak já to odtajním: dneska tam stojí kulturák. Ghetto bylo vystěhované tuším v lednu 1943 - směr Osvětim - a zbořené necelých 5 roků po válce.
Jistá paní Weberová - dneska žije v Tel Avivu - chtěla iniciovat v Kyjově vznik židovského muzea (asi před 3 roky). No, jedni se jí přímo vysmáli a druzí korektně sdělili, že je toto téma moc nezajímá…
Mimochodem, z Kyjova pocházel člověk, který jistou dobu velel našim bombardovacím letcům v britském královském letectvu (tuším 1944-45). Dožil v Austrálii. (Ale to jen tak bokem… )
Tak pardon - malá oprava: Vladimír Nedvěd velel 311. peruti Royal Air Force od srpna 1943 do února 1944. Od září 1994 čestný občan města Kyjova; tolik praví moudrá kniha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5785
1.7.10 09:23

Ahoj :-)
Jsem ze Svatobořic,pocházím z Hodonína a 10 let jsem žila ve Vřesovicích a chodila do školy ZŠ Osvětimany.
Jurobydlela jsem na chatě Radost :wink:
Ty jsi bydlel kde ve Vřesovicích?
To nás tu je,ale málo,že holky?Třeba se ještě někdo najde.
Anlii dobrá diskuze :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1063
1.7.10 09:41

Ahojky, ze Bzence pochází můj muž a mám tam provdané obě sestry. A je městem už od Jana Lucemburského. Juro, samo, že vím, kde bývala židovská čtvrt i se synagogou, mám ještě po babičce nějaké fotky a hodně vzpomínek. http://www.zanikleobce.cz/index.php?…. A čestné občanství Kyjova má i plk. MUDr. Macháček. Nebyl si se podívat ve Vlkoši v Military muzeu? Já ne, toto není až tak můj šálek kávy, ale typuju, že to pro tebe bude slabý odvárek. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
1.7.10 10:13

Jéééj, tak to mě potěšilo, jak se ta debata tady pěkně rozjela, nevím, jestli to bylo brusku na mě, ale já jsem z Vracova, v Bzenci manžel pracuje a jinak tady nejsem ani rok zatím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
1.7.10 10:13

Ahoj bosorenko, super, že ses zapojila :-) a jsem ráda, že se Ti debata líbí, to víš, musíme posílit okolí :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9943
1.7.10 13:04

a proč já si myslela, že jsi ze Bzence :think: hm tak to je s tím Kyjovem asi tak na stejno do Vracova. Ve Vracově mám spolužačku, občas tam za ní jedu, je tam taky přistěhovaná, tuším ze dva roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
1.7.10 16:26

Tak Bzenec už je kousek :-), ale moc tam nejezdím :-), teda já celkově moc paty z domu teďka nevytáhnu, brázdíme silnice s kočárem po Vracově a tím to tak nějak končí, protože synek je zatím moc malý, tak v takovém horku moc autem nebo hromadnou nejezdíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
1.7.10 19:29

Bosorenko, jasně že vím, kde je chata Radost - moje babička tam kdysi dávno dělávala na táborech kuchařku… :lol: No a barák dědy a babičky stával na Palatě, č.58 - poslední barák u silnice, když opouštíš Vřesovice a míříš k Podhoří (a následně pak k rybníku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
3.7.10 19:47

Tak nám tu debata usnula …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
3.7.10 19:49

Nojo, usnula, protože kromě společného regionu zatím není společné téma. Ale ono se něco časem vylíhne… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
3.7.10 19:54

No ono se z regionu moc lidí ani nepřihlásilo nebo jich tu tolik není :-) a téma se najde nějaké vždycky … teď se nabízí takové to ohrané … počasí :-), nebo je takové vedro, že se to nedá … :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
3.7.10 19:55
Jura007 píše:
Nojo, usnula, protože kromě společného regionu zatím není společné téma. Ale ono se něco časem vylíhne… :think:

A copak že trávíš čas zrovna na těchhle stránkách?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová