Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zase si říkám, proč ten odpis - konce z uzenin, sýrů atd nejde dát na prodej do slevy, třeba za 10kč. Pořád lepší prodej za něco, než odpisy na úseku denně za dva litry (a jen konce v ten den krájených uzenin, salámů…
No proč asi. Snížil by se prodej čerstvějšího zboží.
@Anonymní píše:
Dostala jste se některá do situace, kdy jste neměly peníze a hledaly jídlo v kontejnerech u supermarketů? Dělám to už asi 14 dní. Našla jsem jogurty, salámy, zeleninu, čokolády…je mi hanba, ale lepší, než mít hlad.
Nic takového jsem nedělala, ale vím, že existují lidi, kteří to dělají dobrovolně - freeganeři, jak už tu několikrát bylo zmíněno. Sama bych na to neměla odvahu, ale nevidím na tom nic špatného. Dnes se všude jen plýtvá… je dobře, že to někdo dokáže využít.
No, a jak tu někteří rozebírali, že takovou stravu by nikdy nedali dítěti - ano, i já bych si pro dítě představovala něco lepšího, na druhou stranu spousta potravin je vakuovaných a když je 2 dny prošlý salám s několikaměsíční trvanlivostí, tak se vsadím, že mu nic není. A ty, zakladatelko, jistě nehodláš vybírat popelnice až do smrti, ale je ti to pouze dočasným zdrojem obživy. Tak doufám, že se tvá situace brzy zlepší.
Co třeba jit nakoupit do pekárny pul hodiny pred zavirackou, u nas maji téměř ve vsech pekarnach slevy az 70 procent.Nebo jit do supermarketu pozde vecer nebo hned nad ránem, taky casto slevy ve vsech možných sortimentech, nejen zelenina a maso, ale v Tescu třeba i jejich bagety.
Mě nenutí finanční situace, ale bydlím v centru města, nakoupit v pekárně dětem všelijaké kolacky za poloviční az třetinovou cenu je příjemné ![]()
Držím pes ti, at se Tvá situace brzy zlepší ![]()
@Anonymní píše:
Dostala jste se některá do situace, kdy jste neměly peníze a hledaly jídlo v kontejnerech u supermarketů? Dělám to už asi 14 dní. Našla jsem jogurty, salámy, zeleninu, čokolády…je mi hanba, ale lepší, než mít hlad.
Pri stedrosti naseho socialniho systemu neverim, ze se nekdo do teto situace dostane pokud - nekouri, nefetuje, nechlasta atd.
V Armade spasy tady maji pravudelne snidane obed vecere
A mesic se holt da prezit na rohliku s maslem ci cinskypolivkach, testovinach s kecupem
Btw. Ja treba chodim do kauflandu az pred zavirackou - deti spi, zadne fronty
A kolikrat je tam slevnene ovoce zelenina treba za 1 Kc na kilo…to same salamy (na to jsem srab kupovat, ale byt v nouzi proc ne),pecivo taky temer zadarmo
@jdukolem píše:
takové plýtvání
Pokud je neco pred datem spotreby, byva to ve sleve… prodavat prosle je nehygienicke, nemusi to bejt uplne v poradku, to sem ta nejsou ani veci co by meli byt v pohode… ale nez je to prosly, je to chyba, ze ktery se da v koidu vykecat, omluvit, mozna drobna kompenzace a nazdar, pokud se tim proslym nekdo otravi byl by to pro ten retezec dost problem, takze likvidaci prosleho jidla chapu a mizna by se nasly jine duvody proc ta nechodit, ale kvuli tomuhle ne… druha vec byla jak probehlo zpravama, ze pokud by retezce chteli zdarma darovat prochazejici potraviny at pb, nebo konkretnim institucim, musely za kazde platit darovaci dan… nevim, jestli uz to nejak vyresili, ale to mi prislo jako hloupe narizeni ze strany statu a taky chapu, ze to darovani moc nejelo… jinak mozna clovek, ktery vybira popelnice nemusi bejt socka, ale spis nez jako alternativa mi prijde jako prase…
Příspěvek upraven 10.10.16 v 09:13
Ano, když jsme svého času stopovali po Evropě, tak jsme k tomu čas od času přidali i „freeganství“
https://cs.wikipedia.org/…Freeganismus
Pokud je pro vás ekologický aspekt nepřekousnutelný, tak najděte nejbližší potravinovou banku.
http://www.potravinovabanka.cz/
@jdukolem píše:
mizerové.. asi mají o zákazníka méně
ale nevím jestli si v jiném hyper super pomůžu
nemozu. Nie je to povolene zakonom.
Já pracuji v hypermarketu několik let, dříve se pečivo, maso, zelenina..to co se neprodalo se večer slevňovalo o 70% a to bylo vše za pár korun. Lidi vždy hodně nakupovali..(co se neprodalo, si zaměstnanci mohli po pracovní době sníst.)
Pak přišlo nařízení z EU, nic neslevňovat a co se neprodá vyhodit do kontejneru, který se na rampě zabezpečil. Taková škoda jídla co se denně vyhozovala, odepisovala na náklady obchodu. Anonym prosím.
@Xsenova píše:
Osobnu skusenost nemam, ale viem ze napriklad v holandsku alebon nemecku su ludia ktori takto dobrovolne ziju a volaju sa freegani. https://cs.wikipedia.org/…Freeganismusna forach o tom pisali mladi chalani ktori cestovali po svete bez penazi a takto zili - lebo normalne takto obstaravali jedlo na prezitie. Pisali ze ludia vyhadzuju mraky veci ktore su v zarucnej dobe - neotvorene konzervy, balene ovocie atd. atd.
zakladatelka.To jsem ani nevěděla.
Lidi vyhazujou snad vše
, někdo peníze holt má. Kromě jídla jsem dotáhla i plastový nábytek do pokojíčku, přemyla savem,,starší varnou konvici a poslední úlovek byla skřínka pod umyvadlo, neměla jenom úchyty…koupila jsem nové a slouží dál, poličku někdo vyhodil, natřela jsem ji na bílo a slouží. Dětské věci jsou kolem kontyšů běžně a žádné věci na ostudu.
@JayLee píše:
no pokud ma chytrej telefon tak je online porad i při vybiranidalší fake nebo pokus o cosi
cim dal vic tu denne prosi o pomoc o peníze o jidlo o hracky o věci a silne pochybuju, ze fakt v takovej situaci jsou jako uz se nejen tady tak nekolikrat ukazlo
ty dokážeš otravovat vzduch úplně všude.
![]()
@Anonymní píše:
Zase si říkám, proč ten odpis - konce z uzenin, sýrů atd nejde dát na prodej do slevy, třeba za 10kč. Pořád lepší prodej za něco, než odpisy na úseku denně za dva litry (a jen konce v ten den krájených uzenin, salámů…
Protože pak by dost lidí kupovalo jen tohle zboží a obchod nevydělal. Bohužel, je to tak.
@Xsenova píše:
Osobnu skusenost nemam, ale viem ze napriklad v holandsku alebon nemecku su ludia ktori takto dobrovolne ziju a volaju sa freegani. https://cs.wikipedia.org/…Freeganismusna forach o tom pisali mladi chalani ktori cestovali po svete bez penazi a takto zili - lebo normalne takto obstaravali jedlo na prezitie. Pisali ze ludia vyhadzuju mraky veci ktore su v zarucnej dobe - neotvorene konzervy, balene ovocie atd. atd.
Jj, jsou tací. Viděl jsem v dokumenty i takové typy, co chodili do bufetů a samoobslužných restaurací a říkali si lidem o jídlo, co nedojedli.
@Anonymní píše:
Já pracuji v hypermarketu několik let, dříve se pečivo, maso, zelenina..to co se neprodalo se večer slevňovalo o 70% a to bylo vše za pár korun. Lidi vždy hodně nakupovali..(co se neprodalo, si zaměstnanci mohli po pracovní době sníst.)
Pak přišlo nařízení z EU, nic neslevňovat a co se neprodá vyhodit do kontejneru, který se na rampě zabezpečil. Taková škoda jídla co se denně vyhozovala, odepisovala na náklady obchodu. Anonym prosím.
Je to jak píšeš - legislativci se snaží omezit možnost dostat se k,,jídlu zdarma."
Jaký je důvod nevím, očekávám, že je to jen další ze snah dostat pod kontrolu život občanů. Protože zákony se dnes píšou ve stylu občan je nesvéprávný blbec a my, stát, ouřadové, se musíme o jeho blaho postarat.
V konečném důsledku to vede k závislostem poměrně velké skupiny lidí na státu. Jaké to má dopady na vývoj sociálních vztahů nebo politiky je jasné…
těžko říct…
my to prostě máme nastvané takhle…co se táklá zase ohoženého datumu, čerstvnosti (veškeré uzeniny co zůstaávají z předešlého večera, hážeme na slevy, na 70%. Takže i kvalitní šunka s 96% masa z puvodní ceny 200kč/kilo se dá koupit za dobrou cenu a nic jí není. Jen musíme odprodat všechno, co krájíme do 24 hodin od nakrájení, rozbalení vakuace.