Výše kapesného u středoškoláka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4515
29.6.14 20:32
@Anonymní píše:
Napíšu zkušenost u mého okolí. Kamarád má 4 děti vše sš a vš, jsou na tom finančně velice dobře, mohl by dětem koupit cokoli, ale nedělá to. Děcka nedostávají žádné kapesné, prostě nic. Platí jim studia, nejnutnější oblečení v určitých časových intervalech, když chtějí na sebe něco extra musí si vydělat. Platí jim stravování, svačiny a obědy ve škole, ubytování na intru/koleji, dopravu a jiné náklady spojené se školou. Ovšem školní výlety už ne, krom stáží v zahraničí. 2× ročně je vezme na dovolenou, k osmnáctinám dostanou auto, ale benzín a náklady spojené si hradí sami včetně řidičáku. Dále jim má v plánu zaplatit svatbu a to je vše, zbytek se musí starat sami. Po ukončení školy můžou zůstat bydlet doma, ale budou platit a to žádné symbolické peníze, ale skutečné náklady.
Ty děcka jsou každý víkend na brigádě, celý červenec jsou v práci aby v srpnu mohli jet se kroužkem pod stan či na poznávačku. Jsou pracovití a slušní, váží si peněz a myslím že do budoucna tatínkovi poděkují. Podobně to funguje ve francouzských aristokratických rodinách, nedají dětem peníze dokud děti neznají jejich hodnotu, kdyby to udělali dřív ty děti by měli v dospělosti problém
Tento přístup se mi líbí. Brigád je dost, pracovat může každý. Dostávat peníze jen tak- kapesné není podle mě dobré, dostat peníze za nic…Nejde jen o prachy, jede o způsob uvažování těch dětí v budoucnu.Anonym, jejich sestřenice sem chodí.

No já nevím, tohle bych svému děcku neudělala. To si ani nemůžou nikam zajít s kámošema sednout, prostě platí za socky :nevim: Pochopím možná tak u VŠ ale na střední škole, se mají hlavně učit a né lítat po brigádách, do práce budou chodit celý život. Já bych otci asi nepoděkovala, kdyby mi tohle udělal. Teda on mi zařídil brigádu, ale proto, že jsem si chtěla přilepšit :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
29.6.14 20:38
@lola74 píše:
Holky přemýšlela jsem o 1500 na měsíc… má slečnu, nepije, jestli kouří? no ruku do ohně bych za něj nedala. :nevim:
Telefon by si platil sam a pokud nevystačí, bude si muset najít brigádu. Mám strach, aby si nepujčoval od kamošu a nedostal se do nějakého začarovaného finančního kruhu.

tak to já bych chtěla být u tebe pubertákem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
29.6.14 20:44

Já jsem žádné kapesné nikdy nedostávala :(,mamka byla na nás sama a neměla na to! Platila teda školu, jízdné…ale když jsem chtěla lepší kus oblečení či peníze na „ven“,musela jsem na brigádu. Chodila jsem už od 13let (do podniku, kde pracovala mamka, tak co psala na sebe) a když to nešlo, tak šup na borůvky a pak prodat.Ale myslím si, že kapesné by být mělo, alespoň nějaké a na zbytek ať si vydělá…Ale znám příběh z rodiny, kde chlap dával ženské kapesné 500Kč/týden (to měla jen pro sebe, pro přilepšení - jídlo, nájem, poplatky, drogerii to platil zvlášť) a ona ho opustila, že je chudák… :mrgreen: :mrgreen: Tak Ti teda nevím, jestli těch 500Kč/měsíc jak píšou holky, není málo :mrgreen: :mrgreen: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
989
29.6.14 20:45

Špatně napsané,500Kč/den! ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mi24
29.6.14 21:07
@annaei píše:
Já mam v okolí tolik lidí, co by chtělo chodit na brigady, ale nic rozumnýho neseženou

otázkou je co je podle tebe rozumné, ale v místě tvého bydlíště si myslím že je dost supermarketu kde určitě přibírají hlavně teď na prázdniny

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.6.14 21:11

@annaei Brigád je dost, jen nesmí být člověk moc vybíravej. Co by tak představovali? Známé syn chodí do Tesca nebo do Kaufu vyskládávat zboží, chodí na noční pátek+sobota hodí mu to za ty dva 1500. Je to noční, ale je student v sobotu i v neděli dopoledne se vyspí a odpoledne maže s kámošema ven. Na študenta slušný. Dělá tak už dva roky. V MC taky pořád hledají a přizpůsobí směny studentům. Děcka od známých chodí zase do stolárny natírat dřevo. Kamarádky dcera do lesa sázet stromky každou sobotu, má litr za den. Když se chce práce je.

• Citovat
  • Upravit
10351
29.6.14 21:40

Maturovala jsem před 9 lety ( 8o fakt tak dávno? 8o ) a na vyšším stupni gymplu jsem dostávala 500kč, ale vše ostatní, co nebyl vyloženě můj rozmar, mi naši platili, tzn. obědy, lítačka, oblečení, co bylo opravdu třeba- boty, bunda,..Telefon si moc nepamatuju, ale mám tucha, že jsem k tomu dostávala 200/měs na kredit :think: Na vejšce to pak bylo 1000kč, jinak podmínky stejný, od asi dvaceti let už jsem byla pod křídly dnešního manžela, ten platil všechno (musel, protože to bylo pořád kino, restaurace, to i kdybych se ubrigádovala, neměla bych na to ani z půlky). Po dalším roce jsem odmítla peníze od našich, ale tak znáte to, stejně máma od tý doby x krát tu a tam něco podstrčila, tady „pozvala“ na nákupy, o fin. injekcích kolem svatby a bydlení ani nemluvím. Mně se to tehdy moc zamlouvalo, brigád jsem si odpykala celkem málo, ale dneska masochisticky vidím, že mě naši do nic měli kopat víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
380
29.6.14 21:57
@Anonymní píše:
Napíšu zkušenost u mého okolí. Kamarád má 4 děti vše sš a vš, jsou na tom finančně velice dobře, mohl by dětem koupit cokoli, ale nedělá to. Děcka nedostávají žádné kapesné, prostě nic. Platí jim studia, nejnutnější oblečení v určitých časových intervalech, když chtějí na sebe něco extra musí si vydělat. Platí jim stravování, svačiny a obědy ve škole, ubytování na intru/koleji, dopravu a jiné náklady spojené se školou. Ovšem školní výlety už ne, krom stáží v zahraničí. 2× ročně je vezme na dovolenou, k osmnáctinám dostanou auto, ale benzín a náklady spojené si hradí sami včetně řidičáku. Dále jim má v plánu zaplatit svatbu a to je vše, zbytek se musí starat sami. Po ukončení školy můžou zůstat bydlet doma, ale budou platit a to žádné symbolické peníze, ale skutečné náklady.
Ty děcka jsou každý víkend na brigádě, celý červenec jsou v práci aby v srpnu mohli jet se kroužkem pod stan či na poznávačku. Jsou pracovití a slušní, váží si peněz a myslím že do budoucna tatínkovi poděkují. Podobně to funguje ve francouzských aristokratických rodinách, nedají dětem peníze dokud děti neznají jejich hodnotu, kdyby to udělali dřív ty děti by měli v dospělosti problém
Tento přístup se mi líbí. Brigád je dost, pracovat může každý. Dostávat peníze jen tak- kapesné není podle mě dobré, dostat peníze za nic…Nejde jen o prachy, jede o způsob uvažování těch dětí v budoucnu.Anonym, jejich sestřenice sem chodí.

mne se tohle taky moc nelibi. asi je fajn kompromis. na stredni at chodi na brigady na mesic o prazdninach, ale ne kazdy vikend. je dulezite byt s kamarady atd. na vysce zalezi, jaka je to vysoka. pokud jednodussi, tak ano, ale nekdy se clovek musi o vikendu ucit, mit rande, jit zaparit atd. pokud toho nezneuzivaji, doprala bych jim jeste chvilku „klidu“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
29.6.14 22:53

@zuzouš hele já maturuji letos je mi 20 a víc jak 500 stovek bych nedostala.

@Anonymní píše:
@annaei Brigád je dost, jen nesmí být člověk moc vybíravej. Co by tak představovali? Známé syn chodí do Tesca nebo do Kaufu vyskládávat zboží, chodí na noční pátek+sobota hodí mu to za ty dva 1500. Je to noční, ale je student v sobotu i v neděli dopoledne se vyspí a odpoledne maže s kámošema ven. Na študenta slušný. Dělá tak už dva roky. V MC taky pořád hledají a přizpůsobí směny studentům. Děcka od známých chodí zase do stolárny natírat dřevo. Kamarádky dcera do lesa sázet stromky každou sobotu, má litr za den. Když se chce práce je.

Nechce se jim někam chodit za 40-50 kč na hodinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.6.14 16:51

Tak já dostávala 1500,– pod podmínkou toho, že půjdu na brigádu - kdybych na brigádu nešla, dostávala bych 1000,–. Měla jsem vcelku hezkou motivaci si jít sama vydělávat :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.6.14 17:40
@annaei píše:
@zuzouš hele já maturuji letos je mi 20 a víc jak 500 stovek bych nedostala.Nechce se jim někam chodit za 40-50 kč na hodinu

a tak místo toho než by měly aspoň něco tak sedí doma na zadku a nedělají nic…já třeba makam jak kdy od 50-60kč na hodku a dneska jsme hodinu a půl nedělali nic a přesto budu mt i za tohle peníze

• Citovat
  • Upravit
2480
30.6.14 17:50

Davala bych mezi 1000-2000 kc. Zalezi kde bydlite, kde studuje, jestli dojizdi. 400 kc je na telefon, sem tam koupit si piti, nejake jidlo, obzvlast, veci do skoly (typu sesit, tuzka),treba nejaky sem tam casopis-dejme tomu cca 500 mesicne, no a neco bude stat kino a slecna, sport…Tak dala bych 1500 kc. Vic by si uz musel zaslouzit-za mimoradne vykony ve skole, mimoradne vykony doma, brigada..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
30.6.14 23:42
@lola74 píše:
Ahoj všem co řeší kapesné u středoškoláka. Mám 18 leté dítko a pořad nějak bojuje s penězi. Kolik dáváte svým dětem ve středoškolském věku kapesné? Zaplaceno má vše - dopravu, obědy. Telefon - paušál 400,– si platí měsíčně sám. Bohužel mu paušal často nestačí, takže neustále dohady, že nemá na zaplacení FA.
Takže prostě jediné jeho výdaje jsou za telefon.
Kolik vy dáváte svým puberťákům měsíčně kapesné?

naši synátoři 16 a 17 mají 250 na účet a 100 na ruku, ten mladší chodí doučovat, takže nějakou kačku si vydělá. ten starší je opak, na počítači a má tendenci utrácet, kolikrát jsem se s ním o tom už pohádala. Chodil taky na brigádu prodávát, ale haldu peněz skončilo v energi drinkách, cocacolách atd. Prostě síla. Ale to už neovlivníte :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4950
1.7.14 08:24

@Lenka 5dětí tak to opravdu moc nemají a telefon mají jak?
JInak je to předně jak píšeš, také mě štve, že si kupuje energy drinky a nepřemýšlí, pak příjde s prosíkem. Je to děsný. Prostě musím vydržet a nepovolit. Vidím to na těch 1500,– s tím, že telefon si bude platit i nadale sám. A to, že neustale je nad limitem paušalu je jeho věc. Musím vydržet a nepolevit. Jen mám strach, aby se nepujčoval od kamošu a nenadělal paseku. To už tu také bylo, že si pujčil a pak prosil jak malé děcko, abych mu pujčila na dluh. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2715
1.7.14 08:29
@lola74 píše:
@Lenka 5dětí tak to opravdu moc nemají a telefon mají jak?
JInak je to předně jak píšeš, také mě štve, že si kupuje energy drinky a nepřemýšlí, pak příjde s prosíkem. Je to děsný. Prostě musím vydržet a nepovolit. Vidím to na těch 1500,– s tím, že telefon si bude platit i nadale sám. A to, že neustale je nad limitem paušalu je jeho věc. Musím vydržet a nepolevit. Jen mám strach, aby se nepujčoval od kamošu a nenadělal paseku. To už tu také bylo, že si pujčil a pak prosil jak malé děcko, abych mu pujčila na dluh. :-(

telefon jim dobíjíme a kolikrát ze mě ještě něco vytáhnou, ale jemu kdybych dala 2000 tak on je rozfofruje natotata. A říkám si, že když chce prašulky a´t shání brigádku :mrgreen: úplně bez koruny nejsou, dostanou k narozkám svátku, za vízo když chtějí do kina občas na pizzu, když se mi nechce vařit :mrgreen: A my těch kapesných vyplácíme více tak to v takových sumách nejde :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí