Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Dobře. A ti pak postupují jak?Vím, jak se tak nějak postupuje, když rodič bere drogy nebo holduje alkoholu.
Bohužel není moc informací o tom, co orgány dělají v případě zdravotních obtíží rodiče.
Jak se tu někdo ptal jaká je moje prognóza, tak jenom řeknu, že všelijaká. Skeny mozku mám čisté, jako další vyšetření tohoto druhu. A dokud se mi něco vyloženě neobjeví jako třeba nádor, tak to nikdo nechce řešit. Nicméně, jsem indikovana na ty kontrolní skeny chodit každý rok.
No, v principu úplně stejne, jako když bere drogy… Proste pokud je ve stavu, kdy neni schopen se o dite postarat a ani neni schopen zajistit peci nekym jinym on, tak muze jit dite do nahradni pece.
@Anonymní píše:
Dobře. A ti pak postupují jak?Vím, jak se tak nějak postupuje, když rodič bere drogy nebo holduje alkoholu.
Bohužel není moc informací o tom, co orgány dělají v případě zdravotních obtíží rodiče.
Jak se tu někdo ptal jaká je moje prognóza, tak jenom řeknu, že všelijaká. Skeny mozku mám čisté, jako další vyšetření tohoto druhu. A dokud se mi něco vyloženě neobjeví jako třeba nádor, tak to nikdo nechce řešit. Nicméně, jsem indikovana na ty kontrolní skeny chodit každý rok.
police prošetří jestli nejde o trestní čin a předá OSPOD. V případě akutního ohrožení OSPOD musí podat předběžné opatření a soud rozhodne, co je v zájmu dítěte. Jinak s Tebou OSPOD bude spolupracovat na zajištění péče o dítě a jeho zájmu to může být převzetí do péče druhým rodičem, někoho z rodiny nebo dočasná pěstounská péče. Třeba u psychiatrického onemocnění, kde je předpoklad další ataky a nutnost hospitalizace se domlouvá pěstounská péče na přechodnou dobu. To řešení má hodně proměnných, Tvůj zdravotní stav, prognóza onemocnění a taky určitě speciální potřeby dítěte.
@lamicina píše:
police prošetří jestli nejde o trestní čin a předá OSPOD. V případě akutního ohrožení OSPOD musí podat předběžné opatření a soud rozhodne, co je v zájmu dítěte. Jinak s Tebou OSPOD bude spolupracovat na zajištění péče o dítě a jeho zájmu to může být převzetí do péče druhým rodičem, někoho z rodiny nebo dočasná pěstounská péče. Třeba u psychiatrického onemocnění, kde je předpoklad další ataky a nutnost hospitalizace se domlouvá pěstounská péče na přechodnou dobu. To řešení má hodně proměnných, Tvůj zdravotní stav, prognóza onemocnění a taky určitě speciální potřeby dítěte.
Starají se ti dočasní pěstouni i o postižené děti? Bohužel jsem slyšela, že si děti s nějakou diagnózou jaksi nikdo nechce brát a často končí právě v ústavech, které se teď hojně ruší. ![]()
Kdo se postará o dítě, pokud rodič bude účasníkem autonehody a skončí v nemocnici na přístrojech?
@Anonymní píše:
Starají se ti dočasní pěstouni i o postižené děti? Bohužel jsem slyšela, že si děti s nějakou diagnózou jaksi nikdo nechce brát a často končí právě v ústavech, které se teď hojně ruší.Kdo se postará o dítě, pokud rodič bude účasníkem autonehody a skončí v nemocnici na přístrojech?
No, ve většině rodin druhy rodic ci nejaci další pribuzni. No a v tech zbylych, docasni pestouni, klokanem nebo detsky domov.
@Anonymní píše:
Starají se ti dočasní pěstouni i o postižené děti? Bohužel jsem slyšela, že si děti s nějakou diagnózou jaksi nikdo nechce brát a často končí právě v ústavech, které se teď hojně ruší.Kdo se postará o dítě, pokud rodič bude účasníkem autonehody a skončí v nemocnici na přístrojech?
ano dočasní pěstouni jsou profesionálové, takže berou/musí brát i dítě s postižením, oni si děti nevybírají, to jim vybírá místně příslušný krajský úřad, kde jsou registrováni. Samozřejmě ale záleží na míře postižení, ale to už jsem ti psala. A postup je stejný i u nehod, hledá se prvně v rodině (druhý rodič, pak širší rodina) a pak jsou na řadě teprve instituce. A ústavy se neruší pouze transformují. Nejlepší by bylo, abys zodpovědně rovnou vstoupila do jednání s OSPODem a na zhoršení Tvého stavu, neslučitelného s bezepčnou péčí o nezletilé se připravila předem. Budou pro Tebe mít konkrétní informace z regionu o všech možnostech.
@Anonymní píše:
Pracovně jsem třeba byla v kontaktu s klientkou, která měla psychiatrické onemocnění vážnějšího charakteru a hodně somatických potíží vyžadující časté hospitalizace k tomu. Otec dítěte nefunkční respektive ve výkonu trestu a ano OSPOD s ní spolupracoval preventivně na zajištění péče o dítě v době akutního zhoršení zdrav. stavu. Zároveň byl nařízen soudní dohled, takže to pro klientku mělo charakter povinnosti, sama nebyla schopna adekvátně posoudit vážnost potítží. A tam se to povedlo dobře, děcko bylo po dobu hospitalizace u dočasných pěstounů, kde se byli podívat s mamkou ještě, když „bylo dobře“, aby dítě nemělo totální šok z akutní krize a ještě neznáma. A povedlo se to pěkně, po dobu hospitalizace byla u dočasných pěstounů v místě školky a později školy (speciální MŠ i ZŠ) a po stabilizaci stavu a párkrát i po dobu operace a následné rekonvalescence se vracela domů do péče matky. Dítko to bralo podobně jako, když by se starala teta z rodiny, protože mamka nemohlo. Tak fajn řešení pro dítě i pro matku a zároveň z pohledu společnosti bezpečné.
@lamicina píše:
Pracovně jsem třeba byla v kontaktu s klientkou, která měla psychiatrické onemocnění vážnějšího charakteru a hodně somatických potíží vyžadující časté hospitalizace k tomu. Otec dítěte nefunkční respektive ve výkonu trestu a ano OSPOD s ní spolupracoval preventivně na zajištění péče o dítě v době akutního zhoršení zdrav. stavu. Zároveň byl nařízen soudní dohled, takže to pro klientku mělo charakter povinnosti, sama nebyla schopna adekvátně posoudit vážnost potítží. A tam se to povedlo dobře, děcko bylo po dobu hospitalizace u dočasných pěstounů, kde se byli podívat s mamkou ještě, když „bylo dobře“, aby dítě nemělo totální šok z akutní krize a ještě neznáma. A povedlo se to pěkně, po dobu hospitalizace byla u dočasných pěstounů v místě školky a později školy (speciální MŠ i ZŠ) a po stabilizaci stavu a párkrát i po dobu operace a následné rekonvalescence se vracela domů do péče matky. Dítko to bralo podobně jako, když by se starala teta z rodiny, protože mamka nemohlo. Tak fajn řešení pro dítě i pro matku a zároveň z pohledu společnosti bezpečné.
tak tohle zní jako fajn možnost a fajn rada pro zakladatelku ![]()
@Anonymní píše:
Západočeský kraj.
To je moc daleko, škoda. Věřím, že by se ale našlo dost lidí ochotných pomoci..
Nechapu, ze rodina, co ma v byte kamery, aby te hlidali, se nepostaraji o dite. Tak jim asi na tobe zalezi ne? Jinak urcite se spojit s ospod a preventivne poresit, co nastane az nebudes schopna pece.
No… Myslím že tvůj stav je opravdu na hraně nebo za hranou co se týče starání se o děti. Kamery v Bety kdyby ses složila omdlela atd a další věci co popisujes.
Co se týče starání se o dítě kdyby se mi něco stalo tak samozřejmě muž, moje sestra, muzova mamka, moje mamka, mužova sestra m.. tak nějak všichni by byli schopni se o mé dítě starat. Případně ještě sestra mojí mamky.
Ta by fakt v klokánku neskončila. Ale je to jen jedno dítě, než diagnóz…
Prostě pokud se hlavní pečovatel nemůže starat vždy se nejdříve hledá kdokoliv z rodiny koho dítě zná a případně pak pěstouni případně klokánek nebo dětský domov.
Tak jsem se dozvěděla, že školka to trochu přepískla a pohybuje se na tenkém ledě. Není oprávněna k tomu někomu měnit jeho léčbu či mu nařizovat, ať ji změní. Rovněž, pokud ví, že je osoba špatného zdravotního stavu měla by se zavolat kromě jiného i záchraná služba.
Nejsem proti ospod jako takovému, ale vadí mi ten přístup, že se ze mně udělalo bůhví jakou feťačku, na kterou je potřeba někoho zavolat. I když se vědělo o mém zdravotním stavu ze strany školky.
Ano, můj zdravotní stav může být špatný, znednadání se zhoršit, ale nikoho to neopravňuje k tomu dehonostovat něčí osobu a zašťítit to nějakými právy dítěte. Nemocný rodič není na stejné úrovni jako uživatel tvrdých drog a netorický alkoholik.
Podle všeho by to mohlo mít větší dohru i pro samotnou školku.
Nicméně, školka pak volala, jestli může moje telefoní číslo přededat sociálce, tak jsem zvědavá, co z toho nakonec bude. Na čem se shodneme.
@Anonymní píše:
Tak jsem se dozvěděla, že školka to trochu přepískla a pohybuje se na tenkém ledě. Není oprávněna k tomu někomu měnit jeho léčbu či mu nařizovat, ať ji změní. Rovněž, pokud ví, že je osoba špatného zdravotního stavu měla by se zavolat kromě jiného i záchraná služba.Nejsem proti ospod jako takovému, ale vadí mi ten přístup, že se ze mně udělalo bůhví jakou feťačku, na kterou je potřeba někoho zavolat. I když se vědělo o mém zdravotním stavu ze strany školky.
Ano, můj zdravotní stav může být špatný, znednadání se zhoršit, ale nikoho to neopravňuje k tomu dehonostovat něčí osobu a zašťítit to nějakými právy dítěte. Nemocný rodič není na stejné úrovni jako uživatel tvrdých drog a netorický alkoholik.
Podle všeho by to mohlo mít větší dohru i pro samotnou školku.
Nicméně, školka pak volala, jestli může moje telefoní číslo přededat sociálce, tak jsem zvědavá, co z toho nakonec bude. Na čem se shodneme.
Doufám, že tě nahlásí. To, že to tak bagatelizuješ, jen dokazuje, jak blbě na tom jsi.
Ale ty skolce muze byt v zasade uplne jedno, z jakeho duvodu jsi ve soatnem stavu. At uz jsi opila, zfetivana nebo pod vlivem nutnych leku, pro skolku proste neji bezpecne ti predat dite a pricina by ji zajimat ani nemela.