Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Za mých mladých let mě pár Severoafričanů balilo a bohužel musím říci, že úctou k ženě zrovna neoplývali.
Na druhou stranu si kámoška takříkajíc z dovolené v Tunisu přivezla manžela. Našel si dobrou práci, mají děti a spokojené manželství. On pochází z moderní nenáboženské rodiny. Takže bych hlavně koukala, jak se daří ženám v jeho rodině, matce, sestře, jestli mají stejná práva jako muži, jestli se k nim muži chovají s úctou. Určitě je třeba být víc na pozoru než u Pepíka z českých luhů a hájů.
@Anonymní píše:
Já bych ještě teda dodala příklad tak trošku z vlastní zkušenosti a z okolí - sousedka, která s tunisanem byla vdaná. Oni často mají pocit, jaký ráj to tu je, ale kreslí si to trochu jinak, než je to ve skutečnosti. Jako jo, proti jejich životním podmínkám tu ráj máme, ale ono je to něco za něco, naše kultura je úplně jiná, mnohem víc organizovaná, člověk tu má mnohem víc povinností, mnohem víc věcí musí a nemůže se na to vybodnout, že se mu zrovna nechce, nebo to pak má katastrofální důsledky. Moje zkušenost je taková, že se o tomhle se mnou bavil jeden tunisan, vysokoškolák, ale jasně že mě sbalit chtěl…jako nebyl to žádný blbec, anglicky uměl fakt super (a to já mluvím dost dobře), další jazyky líp než já a vypatlanej fakt nebyl. Ale když jsme strávili příjemnej povídací večer a povídali si o našich životech, z hoodně věcí byl v šoku. Jasně, záviděl, jak „bohatě“ si žijeme a co všechno máme, ale nechtěl mi věřit, jak moc od mala pracujeme - škola, studium, pracovní povinnosti, v jakém je to rozsahu a jak málo volna máme.A ta sousedka to pak přesně prožila s manželem v praxi. Myslím, že ji měl fakt rád a chtěl se kultuře přizpůsobit, jako blbec mi taky úplně nepřišel. Ale jen najít si práci a hlavně v ní vydržet zkušebku pro něj bylo naprosto něco nadlidského. Byl sice nadšený z luxusu bydlení v paneláku, ale že musí prostě každé ráno v daný čas vstát, dolézt někam, být tam celou pracovní dobu, nezevlovat, a každý další den zas, no to prostě nedával. Několikrát ho vyhodili a nastal další problém, vydělal si někde něco na černo, tak byl v pohodě, že se musí jít hlásit na nějaké úřady, vyřídit tam povinné věci - další pro něho nepochopitelná věc, on měl za co nakoupit jídlo tak neřešil a nedokázal si nechat vysvětlit. Takže za chvíli další průser, penále, pokuta za nelegální práci, přišli o hodně moc peněz a tak. On vůbec nechápal, co se mu to děje. Taky byl zaskočený z toho, že i ona jako matka (dítě z předchozího vztahu, které on akceptoval skvěle, opravdu se moc snažil) musí pracovat, ne se plně věnovat domácnosti, dítěti atd, že on je neuživí, i když pracovat bude na plný úvazek. Vůbec mu to nebylo po chuti, nechápal, že se zapojit do domácnosti musí, protože ženská s dítětem ve školce a plným úvazkem prostě všechno sama nezvládne nebo prostě navařeno a naklizeno každý den nebude, omezit práci nemůže a pomoc si zaplatit už vůbec ne. Tím se jeho sen o pečených holubech v evropě dost rychle začal rozpadat. Nakonec řekl, že tohle fakt ne, že jde zpátky do tunisu, pracovat zas do baru, a buď ona půjde s ním, nebo rozvod. Vzhledem ke své dceři nešla, tak se rozvedli, zbyly jí dluhy.
přesně!!
to je totiž přesně jejich mentalita - Jsem Chlap, kdo je víc…
samá práva, žádné povinnosti, manželka nechť se laskavě stará a maká…
Je fajn, že existují výjimky a už i v Africe hlavně ve větších městech osvícené méně náboženské rodiny,
ale stejně bych ze střetu kultur nadšena nebyla a bohužel -ač jsem poměrně tolerantní osoba a některé věci mne nechávají zcela klidnou (a patří ně mimo registr. partnerství klidně i osvojení dětí homosex. páry, protože z praxe vím jistě, že jim tam bude líp než v ústavech, ačkoliv tam vůbec hmotně netrpí), tak přiznávám, že s dcerami na toto téma mluvíme celkem často a naštěstí to nevypadá, že by se tedy (i díky tomu) nechaly zmasážovat „vyznáními lásky za hrob lásky mé nebeské“, což je prostě jejich styl namlouvání… pro velká slova a gesta si nejdou daleko.. jak princové z arabských pohádek, bohužel po těchto snech a létajících kobercích nastává arabská realita…
@topazio píše:
Jedna uživatelka Emimina má za manžela muslima a právo Šaría velebí a násilí na ženách u muslimů popírá. Prý je to výmysl médií.
Tady je nějak hodně „Šeherezád“, až si říkám jestli to není jeden muslim co tu propaguje sňatky Češek s těmahle aby sám nějakou ulovil. Protože ono toho zas tolik není těch případů. Plus to může být taky troll z hate free nebo tak…
Mám kamaráda z Maroka, není muslim (nebo to teda tvrdí, děláme si z něj na to konto trochu legraci
) a žije v čr už pár let (předtím několik let ve Francii).
Na pokec, mejdany, srandičky je fajn, co ho znám, tak vystřídal několik ženských a s žádnou nevydržel víc než pár měsíců. Jako co vím, tak je nebije, nijak neusurpuje, jen prostě s věrností je trochu na štíru ![]()
Jinak normální chlap, co celej tejden maká, v pátek mejdan, v neděli volejbal nebo minigolf, nic extra zajímavýho. Párkrát sem byla i u něj doma, standardní české bydlení ![]()
I tak bych se měla na pozoru - rozhodně bych si třeba zjistila právě postavení ženských a obecně žití v jeho rodině. Tam asi člověk nejlíp nahlídne, jaký by to bylo, kdyby to s ním ženská dala do kupy.
@Pírko2 píše:
Fuj, díky nechci čmoudíčky, nelíbí se mi![]()
Příspěvek upraven 19.10.22 v 16:57
@Lucy75 píše:
@Zumpatwl, už jsi asi osmý v řadě
kolega, co ten spis dostal je čerstvě rozveden-oškubán, ale když zjistil, že si na to holka nabrala i nebankovky, tak dal zpátečku
dodala tu komunikaci přes whatsapp, je tam i „Komunikace s OSN“ a ceník za vojáky pro jejich manželky a snoubenky
jako to nepochopíš, nepochopíš, nepochopíš…
Deník N k tomu měl teď celý seriál. Včetně reportáže, jak vytvořili falešný ženský profil a z něj si takhle s někým psali. Komunikace s „OSN“ proběhla taky. Měla by to být povinná četba.
@Lucy75 Ale abychom byli nábožensky korektní, „Tinder Swindler“ pocházel z Izraele, z ortodoxní židovské komunity.
@Hecate
máš pravdu, léč k tématu se velmi hodí
nevím proč, asi pro mne čmoud jak čmoud, sorry jako… ![]()
Už se tu ozvala zafacovana Jasmína? Ta má sice povoleno být na sociálních sítích ale vymleta je slušně, tak ještě i to te může čekat.
@Lucy75 píše:
@Hecatemáš pravdu, léč k tématu se velmi hodí
nevím proč, asi pro mne čmoud jak čmoud, sorry jako…
Čmoud…
No, vlastně čemu se divím, můj přítel je cizinec a taky občas slyšíme, že je čmoud. ![]()
@biedronka105
hele, ale já vůbec nezpochybňuji, že se může najít fakt v reálu pár žen, které to náboženství přijmou, přimou ten patriarchát a jsou v tom svým způsobem fakt šťastné!! Každá jsme jiná a víra je fakt mocná a když mooc věříš, tak věříš, že je to fakt takhle dobře a správně a pokud máš štěstí a on tě zrovna nějak (moc) nebije a dokonce (třeba) pracuje, tak je prostě spokojená… vím, že jsou takové ženy..
stačí jim to…
a není to vždy ani o víře.. je to o povaze.. o tom, jak jsme která submisivní/dominantní a v jaké míře..
já bych borca třeba při prvním útoku a nátlaku na burku vyhodila ze dveří a mohl by být rád, že to nebylo okno
, ale jiná žena třeba vezme jeho víru jako bernou minci a i se v tom najde..
to jsou právě strašně složité a těžké věci a proto doufám, že do tohohle se mé dcery nepustí…
@Hecate promiň, asi je zrovna „světlá výjimka“
je to na delší diskusi a ne zde…
nesoudím lidi podle barvy pleti, ale bohužel mé zkušenosti hovoří jednoznačně
a jak píšu pořád - čest výjimkám, což bude zřejmě i tvůj partner.. tedy směrem k vám Omluva..
@Lucy75 píše:
@Kipa22 upřesňuji : ale až potom, co jí zakáže chodit ven, stýkat se se všemi muži, začne ji bít a ovládat..
Naštěstí už existuje dost autobiogr. knih na toto téma a kdo chce, tak si informace dohledá. Čest výjímkám, znám i pár slušných muslimů, ale spočítala bych to na prstech jedné ruky.
Jsme pro ně Nečistá Prasata, to si uvědomte. Mají to v Koránu.
Stačí se podívat na pojem džihád.
UKLIDNI SE.
Chapu, ze ty vidis spisy a spatne priklady z praxe, ale to neznamena, ze vsichni jsou takovi a ze vsichni takto mysli.
Muslimove jsou taky lidi, najdou se mezi nimi slusni i mene slusni. Ne kazdy mysli, ze jsme necista prasata, ne kazdy lze a podvadi. Ne kazdy se snazi dostat do Evropy.
@Lucy75 píše:
@Hecate promiň, asi je zrovna „světlá výjimka“
je to na delší diskusi a ne zde…
nesoudím lidi podle barvy pleti, ale bohužel mé zkušenosti hovoří jednoznačně
a jak píšu pořád - čest výjimkám, což bude zřejmě i tvůj partner.. tedy směrem k vám Omluva..
To je jedno, já to tak neberu, ale moc toto označení nemusím.
Přítel teda není muslim, ale dost přátel nebo známých má mezi Araby z různých zemí (je to dílem kvůli práci, dílem kvůli jazyku - je frankofonní, plus z jeho domoviny tu mnoho lidí nežije, tak asi byl rád, že ho někde mezi sebe vzali).
Musím bohužel konstatovat, že pro mě žádný z těchto Arabů není materiál pro vztah. Někteří ale vztahy s Češkami měli, dokonce i svatby, ale nikomu to nevydrželo. Mají obecně problém s věrností a pojetím rovnoprávnosti v tom vztahu. Ale zase jejich ženy (jako Arabky nebo i konec konců ty Češky, co si nabrnkli) jsou/byly hodně finančně náročné. ![]()
Kdysi mě pobavilo, když jeden tuším Maročan, s nímž mě přítel seznámil, se vyjadřoval o nás v tom smyslu, že až dostanu rozum
, kopnu přítele do řiti a začnu si s ním. Překvapovala mě samozřejmost, s jakou si na mě dělal nárok, přitom jsme spolu ani nikdy nebyli o samotě. Nevím, jestli mu sklaplo poté, co zjistil, že máme dítě, vůbec bych se nedivila, kdyby ne.
Já bych ještě teda dodala příklad tak trošku z vlastní zkušenosti a z okolí - sousedka, která s tunisanem byla vdaná. Oni často mají pocit, jaký ráj to tu je, ale kreslí si to trochu jinak, než je to ve skutečnosti. Jako jo, proti jejich životním podmínkám tu ráj máme, ale ono je to něco za něco, naše kultura je úplně jiná, mnohem víc organizovaná, člověk tu má mnohem víc povinností, mnohem víc věcí musí a nemůže se na to vybodnout, že se mu zrovna nechce, nebo to pak má katastrofální důsledky. Moje zkušenost je taková, že se o tomhle se mnou bavil jeden tunisan, vysokoškolák, ale jasně že mě sbalit chtěl…jako nebyl to žádný blbec, anglicky uměl fakt super (a to já mluvím dost dobře), další jazyky líp než já a vypatlanej fakt nebyl. Ale když jsme strávili příjemnej povídací večer a povídali si o našich životech, z hoodně věcí byl v šoku. Jasně, záviděl, jak „bohatě“ si žijeme a co všechno máme, ale nechtěl mi věřit, jak moc od mala pracujeme - škola, studium, pracovní povinnosti, v jakém je to rozsahu a jak málo volna máme.
A ta sousedka to pak přesně prožila s manželem v praxi. Myslím, že ji měl fakt rád a chtěl se kultuře přizpůsobit, jako blbec mi taky úplně nepřišel. Ale jen najít si práci a hlavně v ní vydržet zkušebku pro něj bylo naprosto něco nadlidského. Byl sice nadšený z luxusu bydlení v paneláku, ale že musí prostě každé ráno v daný čas vstát, dolézt někam, být tam celou pracovní dobu, nezevlovat, a každý další den zas, no to prostě nedával. Několikrát ho vyhodili a nastal další problém, vydělal si někde něco na černo, tak byl v pohodě, že se musí jít hlásit na nějaké úřady, vyřídit tam povinné věci - další pro něho nepochopitelná věc, on měl za co nakoupit jídlo tak neřešil a nedokázal si nechat vysvětlit. Takže za chvíli další průser, penále, pokuta za nelegální práci, přišli o hodně moc peněz a tak. On vůbec nechápal, co se mu to děje. Taky byl zaskočený z toho, že i ona jako matka (dítě z předchozího vztahu, které on akceptoval skvěle, opravdu se moc snažil) musí pracovat, ne se plně věnovat domácnosti, dítěti atd, že on je neuživí, i když pracovat bude na plný úvazek. Vůbec mu to nebylo po chuti, nechápal, že se zapojit do domácnosti musí, protože ženská s dítětem ve školce a plným úvazkem prostě všechno sama nezvládne nebo prostě navařeno a naklizeno každý den nebude, omezit práci nemůže a pomoc si zaplatit už vůbec ne. Tím se jeho sen o pečených holubech v evropě dost rychle začal rozpadat. Nakonec řekl, že tohle fakt ne, že jde zpátky do tunisu, pracovat zas do baru, a buď ona půjde s ním, nebo rozvod. Vzhledem ke své dceři nešla, tak se rozvedli, zbyly jí dluhy.