Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sisulík píše:
@eniabásnické střevo je hajzlík a způsobuje i mě kupu kotrmelců v hlavě… i ženská je jen člověk no ni?
![]()
Zakladateklko…Tak tam jděte spolu? Ty a muž? V klidu a v pohodě..
A nebo prostě nebrat bušení osobně.. ignorovat ho.. někdo kouří na balkoně, někomu občas křičí a dupe dítko a někdo holt mlátí do radiátoru..jde jen o to jak to uchopíš aby ses vnitřně neužírala.
@enia píše:tak tak a mimochodem jsme teď tady udělaly krásnou ukázku řešení problémů
a O TOM TO JE.
@Anonymní píše:
Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale jsem celá vyřízená…
Máme dítko, necelé 3 roky, je živější, snažíme se ho krotit, jsme s ním celý den venku…bohužel má nějaké vzteklé období, nechce jíst, vzteká se. Nikdy ho ale nenecháváme buhví jak řvát. Sousedi nám ale po chvilce mlátí do topení, aby se přestalo. Nevím, jak to ovlivnit, nevím, co dělat.
Příklad ze včera:Dítě spí odpoledním spánkem, probudí se, začne brečet. Z breku přešel do hysterického řevu. Dělala jsem, co jsem mohla, dala pít, pustila videa na mobilu. Nosila jsem ho po bytě, aby neřval na jednom místě. Asi tak po 10 min. neúspěšného uklidňování se ozvaly rány do topení. Vzteky jsem už pěstí zabušila zpět, a zařvala, že to nedělá schválně.
Dnes, před okamžikem:Dítě se vrtá v obědě, evidentně nechce jíst. Říkám, jdi od stolu. Začne řvát, a tentokrát snad po 5 min. rány do topení.
Já fakt nevím, co mám dělat
Nevím si rady, jak dítě uklidnit, jsem z toho ve stresu, a čekám, kdy zas budou bušit
Chlap, ten sice taky nadává, ale nic nedělá
Co mám dělat??já fakt nevím, už jsem zoufalá.
Jé to znám
ze začátku jsem z toho taky šílela, ale teď už na ně házím bobek, je to náš byt a to že báby tu nebyly zvyklý na děti, to je jen jejich problém, neboj, oni si časem zvyknou a přestane je to bavit. Co jim hodit do schránky špunty do uší ![]()
Tak holky, nevím, jestli pozitivní nebo neutrální zpráva:
malej měl obdobný záchvat vzteku jako v pátek, při odpo spaní se vzbudil, vyčůral se, a dostal zas záchvat. Začalo to brekem, přešlo do amoku. Chlap se už oblíkl, a čekali jsme, kdy začnou mlátit. Nic se nestalo, malej se vyřval, a uklidnil se. Sláva…
Ještě se zeptám, je toto normální stav, ty amoky? mívá to v nějakém období, pak je klid, a pak to přejde. Nic nepomáhá, jen ho nechat, nedělat nic…
My jsme to takhle měly po každém odpoledním spánku, vydržela vyřvávat třeba hodinu a nic s ní nehlo, drželo jí to zhruba do pěti let, to už teda nechodila poo spát, ale když náhodou vytuhla byl to očistec. Asi jsem tě moc neuklidnila.
Dítě je přednější, nemůže pochopit, že sousedy ruší každé jeho zaječení..nemůžeš ovlivnit, jak to tví sousedi prožívají, jestli jsou staří a v podstatě je ruší úplně všechno..určitě jim to vadí, ale ty s tím nemůžeš nic udělat a tak bych raději volila své dítě před tím, že sousedům to vadí..asi bych tam zašla a řekla, že vidíš, že jim vadí, když tvé dítě pláče, že chápeš, že je to asi ruší, ale že prostě s tímto nic nemůžeš udělat…
@enia píše:
No počkejte, co tady všechny blázníte??? V podstatě zbytečně popuzujute a vytváříte další konflikty.Snad jako první by měla být omluva a pokus o smír. Proč tu vyjíždíte jak čertíci z krabičky. Uvědomte si, že tam spolu budou jako sousedé bydlet třeba hodně let a pokazí se vztahy hned při prvním problému, který je prostě krátkodobý jen kvůli matkám z emimina, které hned buší do topení zpátky a reagují v diskuzích popudlivě a vyvolávají problémy. Po hádce s manželem se taky hned perete a rozvádíte s ním? Proč by měl mít jiný potencionálně dlouhý vztah se sousedy jiné agresivnější řešení???
Rychle se uklidněte a uvědomte si souvislosti. Ten kluk, co začal bušit jako první se může učit na zkoušky nebo je po noční, může mít jakýkoli důvod.
Maličký má prostě klasické období vzdoru a to ho přejde. Ta rodina taky vychovala děti, tak není nic snadnějšího před tím než spustím žabomyší války, které mi budou otravovat život (pokud nejsi konfliktní a hádky nejsou tvé jediné vzrušení během dne), tam zajít s čokoládou, určitě sebou vzít toho maličkého (aby si on i ta rodina promítli do problému tváře a posunuli jste se na osobnější rovinu) a vysvětlit situaci. Maličký až se pro něj paní nebo pán stane určitým člověkem, kterého zná, taky bude reagovat jinak než když pořád dokola slyší pro něj prázdný pojem „paní“. Děti potřebují vidět a idealní by bylo, kdyby s ním paní promluvila. A stejně tak paní se začne chovat jinak po zatáhnutí do problému.
Matky neplašte a rozumně přemýšlejte… svými radami jste udělaly jedinou věc a to, že jste někde zbytečně přiostřily situaci… by byl svět vyprázdněný, kdyby všichni řešili problémy stylem, který tady většina z vás navrhuje…
Zakladatelko, chce to nadhled a klid, nikdo jiný z této diskuze s tebou nežije a s tvými sousedy pravděpodobně žít nebude…
Stačí zkusit jako první vysvětlení, tím naberete čas a třeba bude mít za 2 měsíce mrňous po tomhle období a bude klid, čím agresivnější bude vaše reakce, tím agresivnější bude reakce zpět. A nakonec začnou vadit i sebemenší maličkosti a to na obou stranách…
proč tedy dotyčná osoba také slušně nepřijde k zakladatelce a slušně neřekne:mladá paní, vaše ukřičené dítě mi vadí, učím se na to a to nebo něco jiného. mlátit do topení mi taky nepřijde jako slušné chování.
Ahoj,
nejvíc buší Ti, kteří mají sami máslo na hlavě.
Máme takové, pod nimiž bydlet je jedna veeeelikááánská radost. Jejich normální chůze po bytě u nás znamená houpání lustrů. Večerní chování odrostlého dítka znamená, že rány z dětského pokoje jsou slyšet až u nás v obýváku.
ALE NEDEJBOŽE, ABY u nás maličký déle plakal, nebo bych si dovolila o půlnoci vyndavat myčku (samozřejmě obezřetně, abych nebudila vlastní) ![]()
Takže u nás to skončilo několika dopisy ve schránce a teprve poslední s návrhem na zahájení správního řízení zabral.
Vychovávám třetí dítě a po těchto zkušenostech mu nikdy neřeknu - buď tišeji, nebydlíme tu sami. ![]()
Ahoj maminky,
mám podobný problém jako zakladatelka, jen mám tedy o dost menší dítě - chlapeček 8 měsíců - objevuje teď svět a začíná se plazit atd. (všechny dobře znáte) tak u toho sem tam bouchne hračkou do podlahy nebo si lehne na záda a začne nožičkama kopat do země a u toho si hraje. Je prostě živější, takže tu energii musí někdě vybít. Podotýkám, že si hraje na dece, pod kterou mám ještě nastrkané karimatky a takové to pěnové puzzle, takže nebouchá nožičkama přímo do podlahy. A teď k prolému - vždy když si takhle začne kopat tak do pár minut začnou sousedi pod náma bouchat do topení
Už nevím co s tím… Jak mám 8 měsíčnímu dítěti vysvětlit, že to nemá dělat, protože to ruší sousedy? Vždy se mu snažím pod ty nohy narvat ještě polštář nebo něco, ale on se samozřejmě hned odkulí. Když začnou bouchat tak si ho vezmu na ruce a ponosím ať je klid, ale přece ho kvůli sousedům nemůžu nosit celý den… Nechápu taky ten jejich styl, pokud jim něco vadí tak ať mi to přijdou říct do očí a ne mlátit na topení a otravovat tím celý dům
Počkám ještě a pokud se to bude opakovat, tak tam za nima asi zajdu sama a promluvím si s nimi, i když se bojím, že se s nimi asi rozumně nedomluvím ![]()
Jsem z toho smutná, nechci si nějak narušit vztahy, bydlíme tady 3 roky a dokud se nám nenarodil syn a nezačal teď lozit a více se hýbat tak problém nebyl. Říkám si co asi budou dělat až začne malý chodit, to bude teprve čurbajz. Je dost živý, takže určitě nebude sedět někde v koutku a potichu si hrát ![]()
@Monca G V 8 měsících nevysvětlíš nic. Co bys taky měla, že? Jen ať leze a přirozeně se rozvíjí. Za sousedy bych zašla, řekla jim, že jsi slyšela rány do topení, tak se jdeš ujistit, zda jsou v pořádku. ![]()
Holky, ten panelák vám nezávidím ![]()
Ty vogo
ja bych asi taky tukala na topeni - jako odezvu.. pokud ti chteji neco rict, tak at ti to prijdou rict normalne.. urcite bych to vubec neresila a v zadnem pripade dite nenosila! Tady to tukani na topeni ja teda fakt nechapu
vem si, ze ma teprve 8 mesicu, co az bude starsi? to mu jako prelepis pusu paskou a privazes ke stolu aby nedupalo? ver mi, ze ani 3 letymu to nevysvetlis
teda muzes se o to pokusit, ale uspech mit asi nebudes ![]()
Holt to maji sousedi blby…chapu je, ze je to rusi, ale oni musi mit pochopeni i pro vas. To jsou to duchodci, ze jsou doma? Nevim jestli by u vas problem vyresil treba koberec. Sousedi co bydli na rodicema maji take deti, obcas byl brajgl, ale zase to nebylo nic co bychom neprezili… Asi bych na to navedla rec az je potkas…vysvetlila situaci…no a ze to budou muset vydrzet nez malej zacne tapkat
A pak bude mozna jeste hur ![]()
@Sisulík píše:
Zakladatelko..co je priorita - klid sousedů a nebo vychovaný dítě?
Obojí. Tato situace je totiž neřešitelná, protože nabourává klid obou stran.Ty máš malé nezvladatelné dítě, což tak prostě příroda zařídila, oni by zase rádi měli klid a nikoli průběžnou clonu dětského řevu od sousedů. To je také pochopitelné. Obě strany mají svým způsobem pravdu.
Pokud psychicky přežiješ to ťukání na topení, nereagovala bych…snad jsou dospělí, ne??? můžou u Vás zazvonit a mluvit a mluvit…spíš myslím, že velmi dobře vědí, že máš miminko a že tohle neovlivníš a tak prudí…já, když byla dcera mimiko, měla na dveřích ceduli, že je v bytě mimi, že se omlouvám za občasný řev a podivné zvuky a zároveň prosím sousedy, aby na nás nezvonily, ale klepaly (aby se nebudila) A fungovalo to na 100%…nikdy si nikdo nestěžoval…ale je to o lidech… ![]()
Co dělají, když brečí třeba dvě hodiny v noci??? Nebo to nedělá??? (zuby, bříško…)