Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Monca G Já bych nereagovala a neřešila, bude to mnohem horší, až začne prcek chodit a pohybovat se víc… Noční klid je až ve 22:00h. A rány od kopanečků určitě nepřesahují povolené decibely. NEDEJ SE!!! A pevné nervy! ![]()
@alien21 pozvala bych sousedku na kafe, až bude její muž doma…a bez dítěte…to at je doma s tátou a drandí na odražedle…at to slyší…možná se bude divit, jak je to nepříjemný zvuk…někdy to lidem fakt nedochází, dokud to sami neslyší…pak jí poprosit o večerní klid…holt večer uklidit motorku do garáže ![]()
@alien21 proto si myslim, že když tam přijdeš s úsměvem a pojmeš to přátelsky, tak že to nevyzní prudičsky, tak bych se toho nebála ![]()
@Jitka1976 píše:
@alien21 pozvala bych sousedku na kafe, až bude její muž doma…a bez dítěte…to at je doma s tátou a drandí na odražedle…at to slyší…možná se bude divit, jak je to nepříjemný zvuk…někdy to lidem fakt nedochází, dokud to sami neslyší…pak jí poprosit o večerní klid…holt večer uklidit motorku do garáže
to je dobrej nápad ![]()
@alien21 píše:
@chatwenna No vždyť právě proto na ně neklepu ani jsem jim nic neříkala…Jen jsem se zeptala na názor, jestli byste je šli POPROSIT, aby omezili večerní ježdění. Tak mě prosím neházej do jednoho pytle s „bušiči do topení“. Já fakt nejsem netolerantní soused prudič!
Jako určitě bych je „poprosila“. Jako tohle ale nechápu, v paneláku nechat dítě jezdit na motorce. Ta by měla být na ven
Někdo si o problémy prostě říká. No my máme barák, do paneláku bych nikdy nešla ![]()
Máme taky relativně čerstvou zkušenost s nervni sousedkou. Syn má 2 roky a extra výživné období vzdoru. Sousedi pod náma i vedle nás (důchodci) jsou v pohodě, občas dáme řeč a obojí s úsměvem řeknou, ze z toho syn vyroste. Od 7 večer do 7 ráno je u nás klid.
Ale…sousedka bydlící de facto „na jiné stupačce“, se kterou náš byt nesousedi žádnou stěnou, podlahou ani stropem na mne nedávno vyletěla o půl 3 odpoledne, ze jsme hluční na chodbě. Syn povídá, než sejdeme 3 patra, tak nakeca dost. Ženska otevřela dveře, začala ječet a než jsem se nadechla, tak s nima praskla a zalezla. Potkala jsem po pár dnech, nasadila jsem úsměv, pozdravila a ze dáme řeč v čem je problém a ženská kolem me proplula, okazalá ignorace. Tím to pro me skončilo.
Sjela ještě jednu sousedku s 3letym ditkem, ta měla navíc „štěstí“, ze dostala rady jak ma a jak nemá dítě vychovávat, a ze pokud nemá „vojáka“ reagujiciho okamžitě na matčin povel, tak dělá vše špatně. Prudička má lehce přes 40 a doma dva syny, odhaduju kolem 15ti let.
Prudičce vadí i to, ze si moje a té druhé maminky starší děti ráno před odchodem do školky povídají před domem. Povídají si normálně, neřvou, jde tak o 5 minut… A nedomluviš se s ní…
Tak vidím, že je to všude stejné… My se zatím o mimi jen snažíme, ale nad námi mají dvě malé děti - asi 4 a 1 rok. Je to fakt síla. Mají po celém bytě plovoucí podlahy a navíc ta ženská po těch dětech strašně řve, takže to posloucháme pomalu od rána do večera - řev, pláč, padání hraček a třískání něčím tupým do podlahy klidně hodinu bez okřiknutí… někdy jsem z toho fakt už vyřízená. Pak si ale řeknu, že jsou to děti a vyrostou z toho, takže o přestěhování nepřemýšlíme. Teď manžel lepí polystyrenové stropnice a doufáme, že to bude aspoň trochu tlumit, ale uvidíme… To jsou prostě ty paneláky. Chápu maminky, že děti prostě nejde posadit do kouta a říct hrej si potichu, ale maminky by taky měli chápat sousedy pod nima… obzvlášť, když dělají kravál i kolem 11 večer, kdy chci jít spát, protože v 6 vstávám do práce…
Myslím, že je to naprosto neřešitelný problém, hlavně v dnešní době plovoucích podlah a dlažeb…
@Renaku píše:
Tak vidím, že je to všude stejné… My se zatím o mimi jen snažíme, ale nad námi mají dvě malé děti - asi 4 a 1 rok. Je to fakt síla. Mají po celém bytě plovoucí podlahy a navíc ta ženská po těch dětech strašně řve, takže to posloucháme pomalu od rána do večera - řev, pláč, padání hraček a třískání něčím tupým do podlahy klidně hodinu bez okřiknutí… někdy jsem z toho fakt už vyřízená. Pak si ale řeknu, že jsou to děti a vyrostou z toho, takže o přestěhování nepřemýšlíme. Teď manžel lepí polystyrenové stropnice a doufáme, že to bude aspoň trochu tlumit, ale uvidíme… To jsou prostě ty paneláky. Chápu maminky, že děti prostě nejde posadit do kouta a říct hrej si potichu, ale maminky by taky měli chápat sousedy pod nima… obzvlášť, když dělají kravál i kolem 11 večer, kdy chci jít spát, protože v 6 vstávám do práce…Myslím, že je to naprosto neřešitelný problém, hlavně v dnešní době plovoucích podlah a dlažeb…
Taky chápu. Mě setrvalý dětský rámus taky vadí. Nic roztomilého. Tím hůře, pokud před ním není úniku a rodiče nemají soudnost, co v paneláku lze a co již ne.
Problémy se sousedy čtu dnes a denně a ne jen tady…:-( My taky žijeme v novostavbě se 60byty-sousedy si člověk holt nevybere…:-( Mám dvě děti 3 a 4 roky, pod námi mladí lidé a ti si chodí stěžovat ve 12hod odpoledne, ať si zklidním děti, že je to ruší!!! A to přitom byly v pokojičku a nijak nedupaly…Odpálkovala jsem je, že je 12hod odpoledne!!! O bušení do stropu a do topení bych mohla vyprávět, když jsem jim řekla, že mi to v 20hod budí děti a že kvůli tomu nemohou spát, tak mi řekli, že oni nic…
O dva měsíce přišel otec dívky pod náma, že se slečna nemůže učit..a prý ať dám děti spát
Slečna se nechtěla učit, ale spát, když pařila celou noc…No, a pak k nám dolezla sociálka…
že dětí prý nemají REŽIM!!! Měla jsme sto chutí je zašlapat do země… Bydlet v podnájmu, tak jdu okamžitě jinam a to do baráku, kde bych měla Kliiiid!!!
@Anonymní píše:
Problémy se sousedy čtu dnes a denně a ne jen tady…:-( My taky žijeme v novostavbě se 60byty-sousedy si člověk holt nevybere…:-( Mám dvě děti 3 a 4 roky, pod námi mladí lidé a ti si chodí stěžovat ve 12hod odpoledne, ať si zklidním děti, že je to ruší!!! A to přitom byly v pokojičku a nijak nedupaly…Odpálkovala jsem je, že je 12hod odpoledne!!! O bušení do stropu a do topení bych mohla vyprávět, když jsem jim řekla, že mi to v 20hod budí děti a že kvůli tomu nemohou spát, tak mi řekli, že oni nic…O dva měsíce přišel otec dívky pod náma, že se slečna nemůže učit..a prý ať dám děti spát
Slečna se nechtěla učit, ale spát, když pařila celou noc…No, a pak k nám dolezla sociálka…
že dětí prý nemají REŽIM!!! Měla jsme sto chutí je zašlapat do země… Bydlet v podnájmu, tak jdu okamžitě jinam a to do baráku, kde bych měla Kliiiid!!!
To jako fakt? Toto už není normální ne? To bych poslala asi psychiatra na ty sousedy co na vás poslali sociálku
A co vam rekla socialka? Prece to nemohli brat vazne - jako chapu, ze kdyz je za vama poslali tak prijit museli aby to zkontrolovali, ale snad po navsteve pochopili, ze problem bude nekde jinde nez u vas…
Tak chápu obě strany. Je to ale problém tohohle nahňácaného bydlení, kde má každý jinou představu a jiné potřeby. Prostě ti sousedi chtějí klid, mají větší děti a ty zase musíš vychovavat malé dítě, které potřebuje projevit svoje pocity a ty je prostě nemůžeš jen potlačovat, to chápu. Takže nejlepší by bylo se odstěhovat někam, kde byste měli soukromí, ale to chápu, že je zřejmě nereálné, takže pokud musíte tady zůstat, tak bych si stanovila priority, jak už ti tu někdo radil. Co je pro tebe důležité? Pohodoví sousedi, vychované dítě, tvůj klid… Určitě je na prvním místě tvoje rodina. V žádném případě bych za nimi nechodila a neomlouvala se. Za co? Vyjádřili se? Ne. Neumí se chovat, když místo toho, aby za vámi zašli a rovnou řeli, co jim vadí, buší do topení… Navíc nemáš jistotu, kdo to přesně je, takže bys mohla obíhat celý barák a všude si sypat popel na hlavu. Prostě bych se zachovala tak, abych uspokojila svoje potřeby, ale nedělala rozhodně naschvály. Když budeš malého stále jen usměrňovat, budeš ve stresu ty i on a nic tím nevyřešíš. Občas je potřeba dětem ukázat, že řevem ničeho nedosáhnou a pak to může být zase jiné. Bydleli jsme v paneláku a jsem ráda, že jsme pryč. Bylo to tam na palici. ![]()
Mám 2 malé děti, bydlíme až nahoře v cihláku a pod námi je rodina s taktéž malým kloučkem..před dvěmi lety bylo malému pod námi 2,5 roku..hrůza děs běs, neustále řval, brečel, ječel, třískal dveřma, nikdy jsem ovšem neslyšela rodiče ho okřikovat, buď byli tak klidní nebo nevím..já šílela..měla jsem miminoa chtěla klid..dneska po té době je od sousedů svatý klid, kluk z toho nejhoršího vyrostl a hluk jde od nás..ale já už pak děti..teda staršího okřikuju a usměrňuju
sousedi jsou naštěstí chápaví, ale asi jen díky tomu, že doma měli to samé ![]()
@KriJona píše:
Mám 2 malé děti, bydlíme až nahoře v cihláku a pod námi je rodina s taktéž malým kloučkem..před dvěmi lety bylo malému pod námi 2,5 roku..hrůza děs běs, neustále řval, brečel, ječel, třískal dveřma, nikdy jsem ovšem neslyšela rodiče ho okřikovat, buď byli tak klidní nebo nevím..já šílela..měla jsem miminoa chtěla klid..dneska po té době je od sousedů svatý klid, kluk z toho nejhoršího vyrostl a hluk jde od nás..ale já už pak děti..teda staršího okřikuju a usměrňujusousedi jsou naštěstí chápaví, ale asi jen díky tomu, že doma měli to samé
tak co si budeme namlouvat, rodiče a rodiče. Někteří slušní, druhým je obtěžování sousedů u zadku. Mě setrvalý hluk od sousedů vadí obecně, ať je původce jakýkoli.
@KriJona
No myslím, že až naše dítě dospěje do věku prvního vzdoru tak sousedi pod náma budou ještě rádi vzpomínat na to kdy jen ležel a kopal nožičkama ![]()
@alien21 To jsem nerekla.. Ale mela by sis uvedomit, ze zijes v panelaku…