Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Angu,ty Hollandie mají 2,8% tuku,jak je psáno ve složení.400g bílé je za 21,90,v akci jsem jí kupovala za 16,90.Ty bio ochucené jsou cca za 15,90,ale jelikož taky hubnu
tak jak jsem psala,tak mám tak 2-3 za měsíc.Jsou slazeny třtinovým cukrem.Jinak,ve vztahu s Lipánkem jsem myslela hlavně maminy,co to cpou kojencům do 1 roku,tedy v 4 až 5 měsíci mimina.Jinak,když si dáš do jogurtu domácí přesnídávku,je tam pravda cukr,ale jistě ne tolik,jako ho tam dají výrobci.Aspoň tedy v naší ne.Já si spíš do jogurtu dám ovoce,ne marmeládu.Jinak,je fakt,že já jsem vůči cukru a soli striktní,nechci,aby si na to malej zvykal takhle brzo
podle mě na to má času dost,i když mu bude 33m.Dovolím domácí buchtu,malou sezamovou sušenku s třtinovým cukrem,bio medové perníčky od Zemanky s třtinovým cukrem.Vše počítáno tak cca 2-max.3 ks za den.Jsou opravdu maličké.Nezdá se mi,že by nějak strádal,nebo,že by byl týrán nedostatkem živin
Jsem v tomto radikální,opravdu si myslím,že tak malému dítěti to nic nepřinese.
Vemte si ale třeba, že třeba jídelny ve školách a školkách čtení etiket neřeší…berou levnější věci, aby se vešli do norem…Nemůžeme jim to mít za zlé, ale žere mě to, že ty potraviny jsou dostupné, když jsou vlastně špatné. Že prostě potravinářský průmysl se tím nijak neazobírá, náhražky mají zelenou. Kontroly by měli být, když jsou prokázány negativní účinky pro jedince, tak jakmile je ve výrobku nějaká sračka, okamžitě by měla být stažena. Třeba už jen ty masa, mražené ryby..aby vydržela, nerozpadla se…čert vem více vody, ale chemicky zakonzervované..
A já třeba sama za sebe(nevím, zda někdo ve školní jídelně vaří) si myslím, že Glutaman se v kuchyni používá, bujony s ním taky.
@pannda píše:
Vemte si ale třeba, že třeba jídelny ve školách a školkách čtení etiket neřeší…berou levnější věci, aby se vešli do norem…Nemůžeme jim to mít za zlé, ale žere mě to, že ty potraviny jsou dostupné, když jsou vlastně špatné. Že prostě potravinářský průmysl se tím nijak neazobírá, náhražky mají zelenou. Kontroly by měli být, když jsou prokázány negativní účinky pro jedince, tak jakmile je ve výrobku nějaká sračka, okamžitě by měla být stažena. Třeba už jen ty masa, mražené ryby..aby vydržela, nerozpadla se…čert vem více vody, ale chemicky zakonzervované..
když mluvíš o těch rybách, v pátek jsem dělala pangase, když jsem koukala na složení, tak čistá hmotnost je 800 gramů, takže je to krehceny výrobek, obalila jsem ho upekla a nakonec skončil v koši. Chutnal jak kdyby ho někdo vyválel v zemině ![]()
@momi33 jasan. U nás MM jede ve sladkém ve velkém, takže jsem polevila i kvůli tomu - když ho furt vidí, tak to prostě nejde. Ale tak nějak domů skoro nic nekupujem, většinou dostává a my mu přidělujem. Dneska mu MM zabavil Studentskou pečeť, co dostal u prababi, třeba
Souhlasím, že mu to asi nic nepřinese, na druhou stranu si myslím, že v tomto věku a v rozumném množství, mu to ani výrazně neublíží. Podle mě je lepší, když se naučí konzumovat tyhle věci a mírou, bude vědět, že je může mít kdykoli a nebudou mu vzácné, než když se pak někde dostane, kde to budou mít (ve školce, ve škole, u kamaráda) a bude se cpát jak nezřízený, když to doma nemá - protože chutnat mu to určitě bude, až to ochutná.
Fakt jenom 2,8 %, aha… Já jsem se řídila jogurtem v Lidlu - tam totiž mají bílé 3,7 % tuku a je tam napsaný výrobce Hollandia. U 3% je výrobce ten Valmez a u 2,5% nějaké Polsko - ty nekupuju. Tak to pak jo, to se dá taky. Ale šetřím, kde se dá, už tak mi to hubnutí pěkně leze do peněz - hlavně ovoce a zelenina ![]()
Lipánek takovému miminku je fakt zlo a hlavně zbytečnost, když je tolik jiných možností. Ale malému jsem ho občas vzala - jako většímu. Ačkoli musím říct, že mu se, stejně jako třeba u Brumíka, líbí spíš představa toho produktu - takže když ho dostane, tak je nadšený, pak toho sní půlku a zbytek nechá. Kromě toho Lipánek se teda dostal na můj list „zlodějen“ - 18,– za to fakt nedám, takže nekupuju, kdyžtak vyrábím
To radši vezmu to Hollandiu za ty prachy - tu mi sní aspoň celou.
@pannda já myslím, že školní jídelny mají zrovna přísné normy, ale samozřejmě tam nepracuju. Viděla jsem jeden díl Ano, šéfe - to bylo ze školní jídelny kdesi v Praze a byl spokojený (i on
) - všecko si dělali domácí, knedlíky, různé šťávy k masu atd., bo je to vyšlo nejlevněji - musí se vejít do určité ceny za porci. Ale samo nevím, mluvit za ně nemůžu. To bych se spíš bála různých závodních jídelen, to jo…
pokud jde o ty školní jídelny, tak za všechno mluví fakt, že polévka, hlavní jodlo a salýt nebo kompot stojí kolem 25,– Já to takhle levně neuvařím, pokud se chci vyhnout polotovarům.
U nás v jídelně, kde jsem pracovala, se jídlo fakt nedalo jíst… Jen málokde jsou kuchařky tak ochotné obcházet slevy, trhy a tak, aby se do té ceny vešly s kvalitnějšími surovinami.
@momi33 a kde kupuješ ty bio hollandie,jěště jsem na ni nenarazila
taky hubnu a pravda leze to do peněz. ale pokud se člověk neozežírá a opravdu dodržuje stravu tak je to docela ok
@1024 píše:
@momi33 a kde kupuješ ty bio hollandie,jěště jsem na ni nenarazilataky hubnu a pravda leze to do peněz. ale pokud se člověk neozežírá a opravdu dodržuje stravu tak je to docela ok
kupuju je v Globusu,ale ta 400g ti vydrží na 2-3×.Raději koupím tu Hollandii,Activie,to jsou zloději,loni ještě balili po 8ks,a letos,aby zachovali cenu,tak po 6
na to jsem se jim vysmála
a ta bílá bio Hollandie bych řekla,že je i jemnější než klasická bílá Hollandie.
Angu,já malému dám,když přijde,a chce ještě tu sušenku s třtinovým cukrem,dovolím,aby mu můj táta koupil malou zmrzlinu-tu točenou Opočenskou.Ale ty Brumíky-nic ve zlém-
jsem nedávno na Idnesu četla,jak je to „zdravá“ svačinka…víš,já vidím,jak to funguje u švagrovky,ta je ještě striktnější než já,a kluk-puboš-sice si pošmákne na uzenině,ale opravdu párkrát do roka.A nechybí jim to.Nedávno jsme u nich byli,a švagrovka dělala k nedělnímu obědu celerové karbanátky
já bych si dala,můj chlap se osype i z hrášku
a celá její rodina to bez remcání snědla.Jsou už tak naučení.Tak si myslím,že naučit se to dá,ale musí se tomu věřit,nedbat na okolí,a občas něco dovolit,co není takové zlo…
http://ona.idnes.cz/…-/dieta.aspx?…
Příspěvek upraven 02.06.12 v 21:33
@momi33 díky,juknu tam. Já taky přestala activii kupovat. Kluk mi zbodne celou Hollandii 200g a u activie bych musela dávat 2 kelímky. Navíc je řidká. On by tu bio měl tak na 2×
.
Momi, však já mu ty Brumíky nekupuju. Většinou to od někoho dostane, ale myslím, že tam nic zase až tak jedovatého není. Prášek do pečiva, myslím - taková trvanlivá buchta. Teď mu ho občas koupím, když mi ho vyloženě donese do vozíku, ale spíš i proto, že vím, že mu ukousne hlavu a odloží ho na talířek. Takže neřeším. Já prostě jsem v tomhle spíš taková, že když to není vyloženě jed a někde to sní, tak mi to neva, ale sama to nekupuju, takže to ochutná opravdu sem tam - a většinou to doma ani nějak nevyžaduje.
Co mě může u Brumíků rozčílit je ta reklama na „zdravou snídani“ - to je výborné, učit děcka snídat takovým způsobem
![]()
Já udělat k obědu celerové karbenátky, tak si MM objedná pizzu
Ono je to i o chutích toho člověka. Samík je vyloženě párkový. My to jíme docela málo, ale mu stačilo, že to ochutnal a je to prostě jeho chuť. Stejně jako klobásky, bůček a olivy třeba… Nemyslím, že by pomohlo, kdybych ho od toho nějak držela dál, prostě tohle jsou věci, co by mu chutnaly tak jako tak… Jakože ovlivnit se to asi trochu dá, ale nejsem si jistá, že nějak moc
Jedině tak, že to prostě doma skoro nevařím a když někde kousek sní, tak se z toho prostě nezhroutím ![]()
Angu,malej je taky masovej,ale dávám mu jen doma vařený.No,dostal i buřta minulej týden,když se grilovalo.Byl od malýho řezníka,tak věřím,že byl kvalitní.Taky jsem si dala.Ten buřt vypadal,jak měl,vnitřek opravdu maso,ne nějaké srajdy.A chlap,ani nemluvím
ten je zas protiklad mě,ten pije Colu,jí sladkosti,uzeniny a brambůrky po kilech.Ale ví,že pro malýho to není dobrý,a jí to tak,aby to kluk neviděl.Jinak perlička,Bobo se poprvé rozpohyboval díky talíři s klobásou,kterou měl muskej u něj.
Ta „zdravá“ snídaně,to máš jako s těma „cereáliema“ Nesquik,apod.,to není nic vhodného ke snídani ![]()
Jasně, ale ty se aspoň jí v klidu u stolu, ne že do sebe v běhu k busu natlačí nějakou tyčku ![]()
Já nakupuju hodně u řezníka, taky malý, vyhlášený, holedbá se, že jako domácí, tak snad nekecá
A párky malému kuřecí ze ZD Klatovy, ty jsou bez éček, z kuřecích stehen. Jako chlup by se na nich našel, asi by někomu vadil třeba škrob, za mě lepší, než éčkové, když už to chce - celkem s klidem mu je občas dopřeju.