Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, ![]()
prosím Vás, nějak si vůbec nevím rady, jak mám postupovat. Během října bych se měla stěhovat do Německa k příteli. Co si všechno musím povyřizovat na našich úřadech?? Byla jsem se ptát na Městském úřadě, ale „kompetentní paní“ na mě štěkla, že ona nic neví a že si mám zajet do nějakého většího města, třeba do Brna a tam mi snad řeknou, co mám udělat. Tím myslela trvalé bydliště a tak.
Jenže zas nevím, jestli pro mne bude výhodně zrušit trvalé bydliště tady v ČR, když v Německu budu prozatím bez příjmu a taky plánujeme rodinu, tak nevím, jak je to pak s mateřskou apod. ![]()
Nemáte některá s tím zkušenost? ![]()
Díky předem, Marcela
Ahoj Marci,
budes si to muset pozjistovat a hlavne prvne vedet presne vas plan.
Je teda des, ze ti pani neposkytla dane informace, od toho na uradech sedi!
Pokud jedes za pritelem do Nemecka jen na nejaky cas, trvale bydliste bych zatim nemenila, ale pokud v DE hodlas zustat, primo tam zalozit rodinu a vse smerovat do Nemeka, stejne se tam budes muset nahlasit. To znamena dost papirovani, hlavne pojisteni, takze si zajdi i na pojisteni, oni ti poradi kdyz jim vysvetlis situaci. Zalezi taky na tom jeslti si najdes praci v DE nebo jak je pritel dlouho v DE.
Ja jsem z toho taky jelen, ale trvale bydliste mam v CR. V Nemecku mam nahlasene dlouhodobe, jakoby druhe trvale, odpracovano mam rok u Nemeke firmy ale zijeme ve Finsku a uz jsem v 7mesici tt, snad papirove mam vse ok a budu mit na vse radny narok, taky bych potrebovala poradit.
At se dari olga
@blackmarse ted jsi zamestnana? Nebo jak to mas? Trvale bydliste by si rusit nemusela, nam zustalo, v Nemecku se prihlasis k pobytu na prislusnem urade, ted nevim z hlavy jaky to je.
dale poresit zdravotni pojisteni, pokud jste nesezdani tak si te myslim k sobe pripojistit nemuze. Bud ho v cr zrusis a nechas se pojistit v nemecku (jsou to ale vetsi palky nez v cr), nebo by snad melo jit si ho nechat a pres ceskou pojistovnu si zaridit pojisteni pres nejaky E-formular, to by ti meli rict na pojistovne.
pokud tam budes chtit mit mimco, asi je lepsi mit nemecke pojisteni.
taky moc nevim jak to maji nesezdane pary, manzele mi prijde, ze to maji jednodussi.
Ahojky „suik“
,
ano, teď normálně pracuji. Právě řeším to, jestli pro mne bude výhodnější nechat si trv. bydliště v ČR anebo jej zrušit a přihlásit se k pobytu v Německu. Protože stejně plánujeme mimčo, tak si myslím, že z toho důvodu by to bylo lepší. Nevím, jak to je s tím, jestli jsme nebo nejsme manželé, ale jedna paní mi psala, že to zas takovou roli nehraje, že prý pokud budu mít trvalé bydliště u něj a on mne nahlásí jako družku, tak by mělo jít i to, aby si mne „přifařil“ ke svému pojištění. Každopádně to nevím určitě a nejsem si jista, jestli mi takové informace jsou sto poskytnout na VZP. ![]()
Protože, jak mi ta paní psala, tak vlastně pokud vše v ČR ukončím a zruším, zůstanu bez prostředků, na Úřad práce se v Německu můžu nechat zaevidovat, ale nedostanu vůbec nic a ani to pojištění nebudu mít kryté…prý až po 2 letech trv. pobytu. Takže jsem dumala, jak to udělat a pokud by to takto bylo, nejsnazší by bylo otěhotnět, ty dva roky utečou a pak by to bylo mnohem jednodušší, protože se taky musím naučit němčinu…komunikujeme spolu anglicky, sice se snažím německy, ale nejde to, protože jsem většinu času v ČR. ![]()
@blackmarse ja nevim jestli by bylo nutne rusit trvale bydliste… Ja jsem jela jako tehotna, vlastne na nemocenske a trvale bydliste jsem nerusila, ani nevim ze by se melo. Manzel ma taky svoje. Nasli jsme si byt a sli se uredne prihlasit k pobytu. Pac pak nevim jak by to bylo s dokladama, pasem a tak…
dcera ma take trvale bydliste tam co ja, pritom tu je narozena, pac je ceska po obou rodicich ![]()
vzp ti moc neporadi, oni se umi ohanet jen svymi formulari, to spis pritel, at si zajde na svoji pojistovnu a popta se tam.
@suik
Ano, on říkal, že se tam skočí zeptat, nebo lépe, že tam zajdeme spolu, až tam zas přijedu. No, víš co…já Ti to napíšu do zprávy… ![]()
Ja ziju v Nemecku a uprimne, kdyz jsem se sem pristehovala, nemela jsem tu nahlasenou adresu, porad jsem ji mela v Cesku, platila jsem si tam zdrav. a socialni pojisteni a az po svatbe jsem tu byla pripojistena pres manzela a trvalou adresu mam stejne porad v CR. Manzel je vetsinou na cestach, tak ani po 2 letech mam v obcance „svobodna“…Kdyz prijede, resime jine veci nez obihat milion mest a uprimne, uz jsme na to i zapomneli, takze to bude sranda, az se nam narodi miminko (za 4 tydny mam termin) ![]()
@blackmarse zdravim
Jojo, je Nemec, zacali jsme spolu zit po 3 mesicni znamosti ![]()
@Jari1989 píše:
Ja ziju v Nemecku a uprimne, kdyz jsem se sem pristehovala, nemela jsem tu nahlasenou adresu, porad jsem ji mela v Cesku, platila jsem si tam zdrav. a socialni pojisteni a az po svatbe jsem tu byla pripojistena pres manzela a trvalou adresu mam stejne porad v CR. Manzel je vetsinou na cestach, tak ani po 2 letech mam v obcance „svobodna“…Kdyz prijede, resime jine veci nez obihat milion mest a uprimne, uz jsme na to i zapomneli, takze to bude sranda, az se nam narodi miminko (za 4 tydny mam termin)![]()
ja mam taky cca za 4 tydny termin
holky, odkud jste nebo budete?
@suik fakt? To me tesi, je to tvoje prvni mimi?
Ja ziju u hranicich s Ceskem u Zelezne Rudy a ty??
wooooooow, tak to byla rychlost…po třech měsících ![]()
To my se známe rok a půl a od loňských vánoc se furt ptá, když mám před odjezdem zpět do ČR, kdy už tam zůstanu napořád. ![]()
No, ale tak teď už bych se tam měla během října nebo tak nějak přestěhovat, tak snad to všechno dobře dopadne. Jinak teda budu bydlet v Aalenu. ![]()
@blackmarse jo, u nas to bylo slozitejsi, byl v CR v praci na 3 mesice, byl v nasi vesnici ubytovany, ja teda uz bydlela v Olomouci, ale tam, kde prespaval delala moje nevlastni segra a kdyz jsem tam prijela, hned ten den jsme se seznamovali a parili, tak to trvalo 3 mesice a po jeho odjezdu jsem si myslela, ze je konec a ono ne
Ja mela problemy v praci, neplatili mi nekolik tydnu, tak jsem se chtela vratit zpatky k mati a on ze ne, ze pro me jede a at si zabalim, kdyz jsem mu psala, ze tohle nechci, ze mi to pripada jako blbost, tak mi napsal, ze ho to nezajima, ze uz je na ceste
No a doted jsme spolu a porad rikam, ze toho nelituju
Okoli me tedy odsoudilo, ze jsem s Nemcem, ale co, s nemi se uz nestykam, pac me nikdo do zivota nema pravo zasahovat
A tvuj pritel je tez Nemec?
@Jari1989
jj, to si dovedu představit, ale všechno je to jen o závisti. ![]()
Ano, přítel je Němec jak „poleno“…on nijak ani netouží jezdit tady do ČR, jen teda k našim anebo do Prahy či do Ostravy a to taky jen na otočku.
A víš co, když je to v té naší republice tak na hovno, tak co?? Myslím si, že kterákoli holka, která by měla tu možnost se prostě osvobodit od toho života tady, tak to udělá. Protože, upřímně, nedovedu si představit, že by se nějaký Němec stěhoval dobrovolně tady do ČR…to by musel být asi osel. ![]()
A ty jsi v Německu pracovala nebo pracuješ? Já to budu mít složitější, protože německy neumím ani „fň“…max. pár jednoduchých, holých vět anebo ještě líp, do anglické konverzace semtam prásknu nějaké to německé slovíčko. ![]()
@blackmarse haha, jednoho znam, ten je s tou segrou, byl 16 let s pritelkyni a ona byla vdana, ted jsou spolu a bydli spolu v ty vesnici, ja s nema nejsem v kontaktu, ale pbydli u nasi babky a cekaji az umre, pak se chteji prestehovat k jeho rodicum do Nemecka
Neboj, ja tez neumela ani jednoduchou vetu a to na me mluvili bavorsky, rok jsem byla bez prace a z toho jsem pribrala 15 kilo
pak uz manzel, ze bych mohla jit delat ke znamemu, ze za to nic nedam, mela jsem strach jak svina, ze jim nebudu rozumet a vydrzela jsem tam tri dny, po mesici jsem nastoupila jinam, bavilo me to tam, ale jeden kuchar me zacal sikanovat, ze jsem blba ceska a tak dale, tak jsem odesla, mela jsem svou hrdost a nakonec jsem zakotvila u jineho znameho, odesly mu tri servirky, tak jsem tam nastoupila, delala jsem tam od prosince, na Silvestra jsme zjistili, ze cekame mimi a pak to stejne ten znamy prodal, ted ma jinou hospodu, ale zase me zbavil strachu delat v cizine
Ted jsem od cervence doma a sileny, dala bych nevimco za to vratit se do prace, jenze novy majitel je jaksi zvlastni, sice semnou pocita, ze HNED po porodu se k nemu vratim treba na tri-ctyri hodiny denne 2-3× v tydnu, ale manzel mi zakazal k nemu jit delat, tak uvidime, jak to bude. A neboj, to je jen zacatek, ja mela tez strach, ale jak jsem poznavala ty lidi, tak parada, kolikrat jsme se zasmali memu prereknuti. Chce to jen chodit ven, koukat na televizi a mezi lidi, me to dost pomohlo, z ucebnic jsem se naucila prd, takhle aspon slysis i tu vyslovnost ![]()