Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@rmot píše:
Nenazval bych to válčením. Spíš ukázkou toho, že když si na někoho chci vyskakovat, tak musím počítat s tím, že ten dotyčný se podle toho bude chovat ke mě. V životě dcerce bude málokdo tolerovat tolik, jako vlastní matka a může tvrdě narazit, když se bude všude jen ohánět stylem „já mám právo a když okamžitě nevyhovíš, tak tě zažaluju“, ale přitom bude od ostatních očekávat benevolenci a porozumnění.
Není ale taky fajn, že si tvoje dítě nenechá vše líbit? Že nezjistí, že když někdo něco dělá proti její vůli, zveřejňuje její nevhodné fotky, má možnost se bránit? Naopak mi přijde (i po místních komentářích) že matka je ta, která dítě toleruje že všech nejmíň. Spíš je to jakmile nebude dítě šlapat jako hodinky, budou se jí dělat naschvál, zákazy, jo a dá se jí pár facek. Co je tak špatného na požadavků, že nechce aby její fotky byly dohledatelne? Třeba na to vyskakovani má nárok?
Já si myslím, že tvá dcera někde něco četla nebo slyšela o tom, jak lze zneužít fotky na internetu, a dostala strach. Což plně chápu. Že Ty nechápeš, je mi jasné z toho, že vůbec nepíšeš nic o tom, kde ty fotky máš - na 1. str. máš uvedeno, že je máš „v elektronické podobě“, další strany jsem nečetla.
Takže vůbec nechápeš podstatu. Protože kdybys ji chápala, tak bys věděla, čeho se Tvá dcera bojí, pokud jsou fotky na FB apod. (To ti už několik diskutérek vysvětlilo.) A pokud je nemáš zvěřejněné na soc. sítích, tak dceři vysvětlíš, že se nemá čeho bát. V tom případě bys nezakládala zbytečnou a hloupou diskusi.
@BeaL já právě myslím, že je má zveřejněné, proto se ta její dcera zlobí..
i moje dcery to tak měly.. chtěly, abych promazala jeden maminkovský server, kam jsem chodila denně (jako nyní sem) a dávala tam fotky (dnes už bych to asi neudělala, před 13 lety to připadlo všem OK).. a měly pravdu, několik fotek jsem fakt ze sítě smazala, nikdo nemá právo je vidět jako mimina nahé ve vaně…
dnešní puboši holt ví, jak sítě fungují…
a vůbec to neznamená, že nemohu mít doma zálohu fotek sama pro sebe… ![]()
@thalasan opět, zakladatelka nemluvila o odstranění fotek z facebooku a jiných veřejných médií, mluvila o tom, že dcera dupla nohou, že jí nedala souhlas jí od miminka fotit, a proto požaduje VEŠKERÉ fotky vymazat.
Drsnou a přehnanou formu použila dcera. Vyhrožuje mámě trestním oznámením na policii.
Fackování a nekrmení je samozřejmě nesmysl, ale dcera není pupek světa, gdpr neomezuje focení pro osobní potřebu a rozhodně nemůže mámu nutit k vymazání dětských fotek z osobních archivů - opravdu jí může maximálně zakázat fotografie zveřejňovat (což bych naprosto chápala).
@thalasan píše:
Není ale taky fajn, že si tvoje dítě nenechá vše líbit? Že nezjistí, že když někdo něco dělá proti její vůli, zveřejňuje její nevhodné fotky, má možnost se bránit? Naopak mi přijde (i po místních komentářích) že matka je ta, která dítě toleruje že všech nejmíň. Spíš je to jakmile nebude dítě šlapat jako hodinky, budou se jí dělat naschvál, zákazy, jo a dá se jí pár facek. Co je tak špatného na požadavků, že nechce aby její fotky byly dohledatelne? Třeba na to vyskakovani má nárok?
Nikdo přeci neupírá dceři právo na to vznést jakoukoliv žádost. Jde o styl. Můžeš v hospodě požádat týpka, stojícího nešikovně ve dveřích „popojdi kousek prosimtě, chci projít“, nebo na něj můžeš zařvat „uhni pičo, nebo tě rozbiju hubu“. Obojím sleduješ stejný cíl, ale reakce budou asi odlišné.
Dokud se ale zakladatelka neozve, odkud si přeje dcera ty fotky smazat, tak jí začínám považovat za trolla. Protože tahle situace se dá vyložit dvěma naprosto odlišnými způsoby a myslím, že o to jde - aby se to tu zhádalo, protože každý si do toho projektuje něco jiného: jeden rozmazleného fracka, co vyhrožuje TO, pokud matka nesmaže fotky z domácích záloh a nespálí alba, druhý normální pubošku, co už nechce, aby její fotky v plenkách na veřejném FB viděli spolužáci a nemožnou matku, se kterou není řeč jinak, než přes PČR ![]()
@unuděná přesně tak!
a Pravda, jako obvykle, bude na půl cesty..
Takže holce asi vadí nějaké zveřejněné fotky, ale zároveň to s ní pěkně mlátí a asi je zrovna v kritické opoziční fázi a chce dávat ultimáta
což je bohužel smutné a špatně
toho jsem se teda naštěstí ještě nedočkala..
ale máme taky doma extrémně výživnou dívčí dvojitu pubertu, takže už dokážu pochopit asi úplně všechno
(Příklad : Miláčku, podívej se do zrcadla, na tu bradu, fakt tak chceš jít do školy?
Ona : co se furt staráš
Druhý příklad : Víš, že se ti mastí ty vlasy, koupila jsem ti super speciální přípravky, tak snad to bude lepší, chceš s tím poradit?
Ona : NE
Třetí příklad : Vy jste si nevšimly, fakt, že to tu řve a domyla myčka a doprala pračka, fakt vás musím volat?
Jedna : Co? neslyším! (sluchátka stále v uších)
Druhá : A co jako?)
někdy mi startuje ruka.. ale to přece není cesta.. Obvykle se smutně usměju s tím, že až budou mámy, tak si na tohle vzpomenou
Obvyklá pub. reakce : Tak určitě!
@rmot píše:
Nikdo přeci neupírá dceři právo na to vznést jakoukoliv žádost. Jde o styl. Můžeš v hospodě požádat týpka, stojícího nešikovně ve dveřích „popojdi kousek prosimtě, chci projít“, nebo na něj můžeš zařvat „uhni pičo, nebo tě rozbiju hubu“. Obojím sleduješ stejný cíl, ale reakce budou asi odlišné.
Ale stát ve dveřích a prosit o posunutí taky nebude další půl hodiny. Jestli dcera žádost nevznesla nevíme, nevíme jestli tohle není už vyhrocene reakce, protože její žádost byla smetena že stolu stylem ty seš děcko a máš nárok jen sedět a soupat nohama
navíc zakladatelka napsala 2 příspěvky! A nepůsobí na mě vůbec věrohodně, to přiznávám ![]()
Já bych jí řekla, že vše co je někde na facebooku smažu, ale pokud ona hraje na taková pravidla, tak mé by bylo, že má povinnost je jí dát najíst(ale ne cokoliv si ona vybere),postarat se o oblečení(ale ne cokoliv si ona vybere),pokud teď vyšla devítku, tak bych jí přes prázdniny poslala na brigádu. Pokud teď půjde do devítky, tak by se učila a opakovala, protože za to má taky rodič nějakou zodpovědnost. A dala bych jí i na vědomí, že není moje povinnost uklízet za ní. Ano, byla bych asi zlá. Přes prázdniny by se učila, spala pár dní na gauči(aby si začala i vážit toho, že má pokoj),denně by dostala seznam toho co má udělat(umýt nádobí, vynést koš..).Pokud hraje na taková pravidla, tak by viděla moje pravidla a začala by si snad všeho víc vážit a rozmyslela by si, jak jedná s rodičem. Protože je dost rozdíl říct někomu, aby už nezveřejňoval fotky, protože mi teď víc záleží na soukromí a nebo prostě přijít s nějakým trestním oznámením a GDPR. Vše je o komunikaci. Kdyby dítě normálně přišlo, tak fajn. Kdyby přišlo s TO, aniž by mi kdykoliv předtím řeklo, že se mu to nelíbí, bylo by to na lekci.
@Fiveone
jj, rozumný přístup
ale tak nevíme, jak to úplně je…
hele, mrkni na můj příspěvěk výš.. zrovna od tebe jako zasloužené matky by mne tvůj názor zajímal.. dík… ![]()
Tohle mi zrovna prijde jako uplne jasny troll (na to, ze nekteri vykrikuji o trolleni u relativne normalnich prispevku, se tady dost lidi chytlo). Pripadne je to ta patnactileta dcera, ktera zjistuje, co si muze dovolit.
Pokud by to byla alespon castecna pravda, pak jako jedinou moznost vidim, ze se jedna o smazani fotek nekde ze socialnich siti, případně aktualni foceni bez dovoleni v nejakych kompromitujicich okamzicich, matka nevidi neslysi a dcera v zoufalstvi vyrukovala s TO. Netvrdte mi, ze je nekdo nam tom tak zle s vychovou, ze si s nim takhle bude pohravat patnactilete decko (vyhrozovani TO kvuli nicemu a zakladatelku to tak vydesi, ze se musi jit poradit na internet) jen kvuli fotkam v rodinnem albu (jeste bych pochopila, kdyby tam byly nejake nahotiny - nevinne, ale pro pubertaka ponizjici - ve vane nebo detskem bazenku a matka to ukazovala vsude).
@Lucy75 Buď v klidu
Já dnes ráno: „víš, že máš naruby tričko a na bradě zaschlou pastu, žejo?“ „Vim“ „A půjdeš tak do školy jo?“ „Jas“
![]()
Vždyť je to na hlavu. Já jako matka popisuju souhlas s použitím osobních údajů syna a on by mě pak v 15 mohl za to zažálovat? Nejsem z těch, co na Fcb denně věší fotky. Když chci poslat kamarádce nějakou jeho fotku, tak se zeptám. Vím, že ona to přeposílat nebude. A vyhazovat alba s miminkovskými fotkami, protože si dívka myslí, že je zneužiju? Vždyť se od 12 holky foti jak praštěné na všemožné sítě a spíš je brzdí rodiče. Než aby to bylo naopak a vyhrožovalo to soudem.
Zakladatelka nenapsala o jaké fotky jde. Pokud veřejné tak je jasné že se smažou, nějaké co jsou v počítači tak v žádné případě. Druhá věc je jaké jsou vztahy v rodině když hned vyhrožuje TO
na většině věcí se dá v klidu domluvit, ale v tomto případě nejspíš jsou problémy delší dobu. Tak at jde když chce. nějaké trucy bych nedělala, na druhou stranu věci co by měla jako bonus navíc tak smůla
Já to právě pochopila že holka chce zlikvidovat veškeré fotky co mají doma a to bych neudělala, ani bych nehrála divadlo jak to mažu a přitom to mám někde zálohované.
Bacha na fotky z těhu ultrazuku, ženy. Aby vás vaše děti pak za to nezažalovaly ![]()