Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná píše:
@Lucy75 Buď v kliduJá dnes ráno: „víš, že máš naruby tričko a na bradě zaschlou pastu, žejo?“ „Vim“ „A půjdeš tak do školy jo?“ „Jas“
![]()
@Lucy75 píše:Četla jsem to a opravdu to chce najít nějakou střední cestu. Pokud rodič chce mít fotky dítěte a rád se podělí o ně s někým jiným, furt musí přemýšlet s kým se o to dělí a zda to tomu dítěti nevadí(od určitého věku to dokáže říct a mělo by to být respektováno a fotky mohou být prostě někde doma ve fotoalbu).Na druhou stranu je tu puberťák, který se hledá. Teď zjistil, že nepotřebuje, aby ho viděl každý a vytváří si svou osobnost. Už nechce být tím malým dítětem. A někdy méně je více. Takže ač puberťáka doma nemám, tak u puberťáků můj názor je takový, že jim má být dán prostor. Ať si klidně přijdou na to, že když půjdou spát po půlnoci, tak se pak blbě vstává, ať mají možnost projevit emoce. S těhotnou ženou někdy trpí i okolí, protože buď brečí nebo má strach, vztek apod..A to těhotenství trvá podstatě kratší dobu než puberta. Proč se předpokládá, že jejich hormonální koktejl s nimi nemává tolik? Jen bych jim dala hranice. Klidně bych jim dala i nějaké povinnosti s tím, že mi bude jedno v kolik hodin to bude hotové. Bude mi jedno jestli koš vynesou hned po příchodu ze školy, večer, ráno..prostě ten den to bude a hotovo. Nebude to, budou z toho sankce(1 den bez wifi apod.).Tím se jim dá prostor prostě jen žít, ale zároveň i ty povinnosti jim ukazují, že jsou členy nějaké společnosti, nějaké rodiny a ta s nimi počítá a i ty povinnosti, to učení apod. jim ukazují, že nejsou nikomu lhostejní. Nikomu není jedno co bylo ve škole, jestli spí v šíleném bordelu apod..A to je to co puberťáci potřebují, mít v podstatě odstup, ale cítít zároveň jistotu.Ale i ti puberťáci musí vědět, co si mohou k jiným dovolit. A pokud dítě přijde s TO bez předchozí diskuze na to téma, tak je to přes čáru. Ale pokud už to řešilo dříve a nikdo na to nereagoval, tak bych takové výrazy nebrala jako útok na sebe apod.,ale jako snahu dítěte o poslední možný krok k tomu, aby ho bral někdo vážně. Já jsem mámě ve stejném věku, že je jak Hitler(a v podstatě to byla pravda),ale i u mě byl výber slov špatný. Neřekla jsem jí, že není normální, že odmítá dát jíst dítěti, které chodí na základní školu a tak musí po škole na brigády. Viděla jsem jí jako někoho, kdo dělá prostě totéž co Hitler. A pokud se holka teď dozvěděla o GDPR, ale neví o tom všechny detaily, možná je jen potřebuje znát. Já si v 15 odmítla stáhnout film, protože pirátství je přece zločin. Je potřeba se vždy na věc podívat z více úhlů.
@Fiveonejj, rozumný přístup
ale tak nevíme, jak to úplně je…
hele, mrkni na můj příspěvěk výš.. zrovna od tebe jako zasloužené matky by mne tvůj názor zajímal.. dík…
@Markéta80 Já už se těším, až se mu začnou líbit holky a nebudu ho muset každý večer nahánět vidlema do sprchy a stát nad ním jak policajt, aby si jednou týdně umyl hlavu
O oblečení ani nemluvim ![]()
@Emmara píše:
Tohle mi zrovna prijde jako uplne jasny troll (na to, ze nekteri vykrikuji o trolleni u relativne normalnich prispevku, se tady dost lidi chytlo). Pripadne je to ta patnactileta dcera, ktera zjistuje, co si muze dovolit.Pokud by to byla alespon castecna pravda, pak jako jedinou moznost vidim, ze se jedna o smazani fotek nekde ze socialnich siti, případně aktualni foceni bez dovoleni v nejakych kompromitujicich okamzicich, matka nevidi neslysi a dcera v zoufalstvi vyrukovala s TO. Netvrdte mi, ze je nekdo nam tom tak zle s vychovou, ze si s nim takhle bude pohravat patnactilete decko (vyhrozovani TO kvuli nicemu a zakladatelku to tak vydesi, ze se musi jit poradit na internet) jen kvuli fotkam v rodinnem albu (jeste bych pochopila, kdyby tam byly nejake nahotiny - nevinne, ale pro pubertaka ponizjici - ve vane nebo detskem bazenku a matka to ukazovala vsude).
Tak puberťákovi se nemusí líbit ani fotky třeba u moře, protože tam je v plavkách a nemusí být přímo nahý, ale prostě se cítí blbě. Případně pokud je to puberťák na hraně PPP, tak opravdu neocení fotku, kde jí dort atd..Prostě i u focení se musí přemýšlet.
@unuděná píše:
@Lucy75 Buď v kliduJá dnes ráno: „víš, že máš naruby tričko a na bradě zaschlou pastu, žejo?“ „Vim“ „A půjdeš tak do školy jo?“ „Jas“
![]()
U nás v den vysvědčení (minulý týden)
„Nechceš se učesat?“
„Ne“
„Víš, že to máš jak vrabčí hnízdo?“
„Jo, takhle je to nájs“ (nice)
V tu chvíli sem zvedla ruce, řekla oukej a myslela si o pérdeli…
a to je mu deset a půl ![]()
A s bramborovou kaší na tváři bude chodit ze školní jídelny ještě asi i na střední… ![]()
@unuděná píše:
![]()
někdy se, mršky, přijdou přitulit, pomazlit, namasírovat hlavu, nožky
to si užívám.. ale pak mi zas vpálí takové rakety… typu : Co se staráš…
v práci kolegové říkají, že to končí u holek až tak v 17/18, tak to se vidím příští rok v krásných destinacích : PL Kroměříž/Šternberk..
nedávno jsem tam byla za obviněnou a celkem jsem jí to krásné prostředí záviděla.. ![]()
holky děkuji.. nemusím zakladatelce spamovat vlákno, ALE velmi mne pobaví-pomůže Nové, pro trošku starší rodiče : Hlášky vašich puberťáků - co s tím?
jdu založit…
@Lucy75 píše:
nečtu reakce řeknu ti jednu věc - ona má ze zákona bohužel pravdu…
jiná věc je, jak by dopadl soud
HELE, moje holky asi od 12 se přestaly se mnou fotit, fotit se celkově na můj fcb třeba
taky jim to začlo vadit
přemluvím je většinou na vánoce, to mám jako dáreka občas ulovím svolení na nějakou pěknou fotku z dovolené, ale musí projít JEJICH kontrolou
chápu, že mladý člověk - 15letý puberťák, není nadšen, když lze NA NETU VOLNĚ BEZ HESLA dohledat foto, kde sedí na nočníku nebo je nahý ve vaně
dřív to nikdo moc neřešil, ale už jsou na to i nějaké judikáty.. není to úplně jednoznačná problematika a obecně je dobré si na sdílení fotek dávat pozor…
Nedavno tu byla diskuze, zakladatelce se nelíbilo že rodina nové paní jejího ex dává fotky jejich dítěte na sociální sítě, prý i ti rodiče jeho nové paní a zakladatelce se to nelíbilo, že s tím nesouhlasí.,sama že dítě na soc. sítě nedává. Vesměs všichni jí tam psali, že má bohužel smůlu a nemůže s tím lautrnic dělat. Tak jak to tedy je?
@Anna766 aničko, to je složitá problematika
zkus vygooglit „zveřejňování fotografií dětí na sítích“
strávíš tím hodiny, pak se ti otevře ten prostor
obecně : Něco lze a něco nelze.
Obvykle to příčetná osoba i cítí sama od sebe.. že pindíka, co se poprvé- hurááá- vyčural do nočníku - fakt nezavěsíš na volný web
ale jsou lidi, co to bohužel udělají.. proto se celé diskusi apirori nedivím.. lidi jsou různí..
@Anna766 psala jsem to tu hned na prvních stránkách.
do 16 let věku dítěte může ten souhlas vyslovit zákonný zástupce. Navíc, pokud jde o použití v osobní rovině, nemusí to vůbec gdpr řešit.
Pokud s tím tedy otec dítka souhlasí, myslím, že by to máma projela, kdyby došlo na lámání chleba (ještě by se případně daly použít ustanovení obč. zákoníku, pokud by fotky byly nějak dehonestující a pod.)
@Lucy75 píše:
@BeaL já právě myslím, že je má zveřejněné, proto se ta její dcera zlobí..i moje dcery to tak měly.. chtěly, abych promazala jeden maminkovský server, kam jsem chodila denně (jako nyní sem) a dávala tam fotky (dnes už bych to asi neudělala, před 13 lety to připadlo všem OK).. a měly pravdu, několik fotek jsem fakt ze sítě smazala, nikdo nemá právo je vidět jako mimina nahé ve vaně…
a vůbec to neznamená, že nemohu mít doma zálohu fotek sama pro sebe…
dnešní puboši holt ví, jak sítě fungují…
Rozumne. Mi vadilo cca uz od 5 let i to, ze vlastni mama ukazuje me miminkovske fotky navstevam. A to se ve foceni vyzivala. Fotila me nahatou, posranou, spinavou od jidla, v trapnych situacich a vse toto hrde ukazovala svym znamym, kteri se nad tim smali a az se mi vysmivali.
Bylo mi vzdycky hrozne, bmto bylo tak ponizujici.
A to byly jeste tehda papirove fotky v albech!
Tady na emimi je jasne, ze asi nejake ty ratolesti mam. Ovsem kdekoliv jinde to nikdo nevi. Doslova se detmi na internetu nechlubim. Ne, ze bych se nemela cim chlubit, ale spis nemuzu najit odpoved na otazku „proc bych se mela chlubit zrovna na internetu?“
Jinak samozrejme pri osobnim setkani se velmi rada pochlubim a nejake povedene pekne fotky ukazu. 🙂
@rmot píše:
Nenazval bych to válčením. Spíš ukázkou toho, že když si na někoho chci vyskakovat, tak musím počítat s tím, že ten dotyčný se podle toho bude chovat ke mě. V životě dcerce bude málokdo tolerovat tolik, jako vlastní matka a může tvrdě narazit, když se bude všude jen ohánět stylem „já mám právo a když okamžitě nevyhovíš, tak tě zažaluju“, ale přitom bude od ostatních očekávat benevolenci a porozumnění.
Tak jestli jde o fotky na socialnich siti, tak si zaclq vyskakovat zakladatelka.. mela se ji zeptat..
Ja si myslim, ze to zazalovani nemyslela vazne, I pubertaci umi neco rict a udelat jakoze bububu, no asi to videli od rodici
.
Tak co, ma se hrat fair-play, ne? ![]()
@Anna766 píše:
Patnáctileté děcko které dává matce ultimáta a vyhrožuje TO, no nevím tedy jestli bych byla hodná usměvavá chápající maminka. Osobně tu nic nepíšu o fackách, zákazech a nevaření a nevím co vše tu padlo. Já se jen udivuji co vše si může dneska sprateček dovolit a je tom omlouváno.
Ze by to byl okopirovany pristup, ktery cele detstvi videla od rodicu?
Puberta je o pevnych nervech a toleranci ![]()
@Russet píše:
Ale dcerunka se chce s máti soudit. To ti přijde fér, od vyděračky?
Ja si myslim, ze v realu by to neudela. Takove kecicky proste jen