Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na druhou stranu holky vemte si, že tohle je už dítě, které vyrostlo v době soc. sítí. Znám nemálo žen, které sdílí každý týden pět fotek svých dětí, od trůnění na nočníku, přes úsměv s vysvědčením až po koupání v bazénu a upřímně, pokud jde o odstranění těchto fotek, myslím, že na to má dcera plné právo. Ne, že by to vydupala přes PČR, ale čistě z lidského hlediska bych tyto fotky klidně smazala. Okolí se jimi koneckonců už pobavilo, netřeba, aby to bylo dohledatelné i pro nové spolužáky na střední atd.
Jinak teda, odteď bych jí z rodinných fotek vyhazovala, kde by to nešlo, ihned černě kostičkovala (a kdyby mě jo naštvala, tak když pak někde fotku ukážu, tak s komentářem, že mi dítě nedalo souhlas se zveřejněním a proto je vykostičkovaná).
Nu a pak bysme se mohly začít bavit o právech a povinnostech rodičů vůči dětem a dětí vůči rodičům. Myslím, že heslo k wifi, kredit na telefon nebo značkový kecky mezi takové povinnosti rodiče nespadají.
Byla bych zvědavá, kdo tuhle bitvu vydrží déle
![]()
Děkuji za odpovědi, změnila jsem heslo na WiFi a chtěla jí odebrat telefon ale bohužel telefon ji k narozeninám koupil její přítel, tudíž okamžitě začala volat příteli že má nahlásit pokus o krádež. Na telefonu ma data takže telefon jí zůstal a i přístup k internetu má. Navrhla jsem jí i tu brigádu na to mi řekla že je trestné vykonávat práci jako dítě, takže nebude nic dělat a že jí nemohu nutit.
@Kleopatra805 píše:
Děkuji za odpovědi, změnila jsem heslo na WiFi a chtěla jí odebrat telefon ale bohužel telefon ji k narozeninám koupil její přítel, tudíž okamžitě začala volat příteli že má nahlásit pokus o krádež. Na telefonu ma data takže telefon jí zůstal a i přístup k internetu má. Navrhla jsem jí i tu brigádu na to mi řekla že je trestné vykonávat práci jako dítě, takže nebude nic dělat a že jí nemohu nutit.
A kdo ji platí tarif do mobilu? Také přítel? Okamžitě bych vzala kapesné, tv a přidala práci v domácnosti. Když tak vyžaduje svá práva, musí také vykonávat povinnosti…pokud odmítne, nevyprala bych ji, nevarila ani nic podobného…oni si lidé neuvědomují, že jejich práva konci tam, kde začínají práva druhych…
A nemyslela třeba fotky na sociálních sítích? To bych i chápala, ze ji to muže vadit.
@Kleopatra805 píše:
tak pomáhat doma místo brigády
Proboha to je mládež
nic lomcuje s ni puberta, vymysli kraviny.
Jak psaly holky, ze sociálních sítí bych to odstranila, ale rozhodne bych nenazvala fotky v počítači
![]()
@píďalka0484 Tos trefila, dnešní mladí lidé jsou samé „já mám právo“, ale povinnosti jim jaksi unikají.
@Kleopatra805 píše:
Zrušit kapesné, přestat ji prát a vařit, pokud se chová takhle. Přestat ji kupovat nové oblečení, kosmetiku atd
A fotky bych smazala ze sociálních sítích. A ostatní pro jistotu zazálohovala někde na externím ukozistit/externím disku mimo bydliště, kde k nim nebude mít přístup.
Ale evidentně jen sklízíš plody naprosto nezvladnute výchovy.
Ohoho
ať je to trol nebo ne.
Já bych si je zálohovala, aby mi je smrad nesmazal. Raději dvakrát někam. Pak bych jí řekla, ať podá oznámení, že si na to sednu a udělám si popkorn ![]()
Taky bych ji zaměstnala, ať nemá čas myslet na čičoviny. A jestli by to nepřestalo, tak ať si peníze na letní radovánky s přáteli shání sama a najde si děvčátko brigádu.
Se smějeme, ale nová generace Alpha (tuším?) prostě žije v jiném světě.
Pokud je toto pravda, tak asi nejaky TO kvuli fotkam, neni zdaleka jediny problem, ktery jako matka s dcerou mate, ze?
Nechci nic říkat, ale tvoje dcera potřebuje pořádně profláknout z obou stran. Nejlépe ještě několikrát.
@unuděná píše:
Na druhou stranu holky vemte si, že tohle je už dítě, které vyrostlo v době soc. sítí. Znám nemálo žen, které sdílí každý týden pět fotek svých dětí, od trůnění na nočníku, přes úsměv s vysvědčením až po koupání v bazénu a upřímně, pokud jde o odstranění těchto fotek, myslím, že na to má dcera plné právo. Ne, že by to vydupala přes PČR, ale čistě z lidského hlediska bych tyto fotky klidně smazala. Okolí se jimi koneckonců už pobavilo, netřeba, aby to bylo dohledatelné i pro nové spolužáky na střední atd.
No jasně, tohle bych pochopila taky. Ale mladá (dle vyjádření zakladatelky) požaduje vymazání všech fotek z rodinných archivů a alb.
A to už je přehnané (nehledě na to, že ani dle gdpr na to právo nemá, pokud jde o záznamy pro osobní použití)